Autor Wątek: Naval  (Przeczytany 5954 razy)

Nataku

• Unicorn Clan
  • blank Personality
  • *
Naval
« dnia: 2008-02-24, 15:43 »
Czy żeby zagrać navala muszę zadeklarować navalowy atak?
Czy też wystarczy, że już w trakcie walki powiem "moja piersza" i zagram swoje navalowe sztuczki (coś jak Sneak Attack)?

marecky

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
Naval
« Odpowiedź #1 dnia: 2008-02-24, 16:18 »
slyszalem ze ktos kiedys robil problemy jak mantis nie "zadeklarowal naval inwazje"
dla niektorych to mzoe bcy problem, ale dla wieksozosci to oczywiste, ze wezmeisz pierwsza(chyba ze spasujesz ofc)

pozdr
Cytat: ertai
Oj bo wrzuce maly hipokryto rozmowy z gg

dobrze że nie macie nagranego swojego sapania pod prysznicem :)

Nataku

• Unicorn Clan
  • blank Personality
  • *
Naval
« Odpowiedź #2 dnia: 2008-02-24, 16:38 »
To znaczy, że trzeba deklarować;]. Przy Mantisie naval jest oczywisty, ale zdarza się innym klanom zaskoczyć przeciwnika gdy ten nie zauważy napisu naval na jednej postaci lub fallowerze i wtedy deklaracja ma duże znaczenie.
Z drugiej strony taka przymusowa deklaracja jest dziwna, wszystko widac na stole, wystarczy tylko przeczytać...
A jak zadeklaruje navalowy atak a nie zaatakuje kartami z navalem?

marecky

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
Naval
« Odpowiedź #3 dnia: 2008-02-24, 17:16 »
musisz
naval postac(lub follower np z peasanta) musi wykoac akcje

pozdr

Nataku

• Unicorn Clan
  • blank Personality
  • *
Naval
« Odpowiedź #4 dnia: 2008-02-24, 17:45 »
A jeżeli gram cavalerią, deklaruje atak navalowy i w jeżdżam w prowincje gdzie nie nikt się nie postawił i zarazem nie mogę odpalić akcji navalowej? Albo gdy zostawie postacie navalowe w domu? W końcu ja przydzielam jednostki jako drugi, skoro przeciwnik może się przygotowac na navala (na przykład nie przydzielając jednostek bez atachy, bojąc się peasanta) to dziwne by było gdybym musiał wykorzystać na siłe tego navala.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Naval
« Odpowiedź #5 dnia: 2008-02-24, 17:51 »
Cytat: "marecky"
musisz
naval postac(lub follower np z peasanta) musi wykoac akcje

pozdr

Chyba jednak nie. To tak jakbyś przed atakiem musiał się chwalić że masz Sneak Attack na ręce, żeby zagrać pierwszą akcję. Ba! to tak jakbyś musiał się chwalić od razu z wszystkich reakcji na kartach w grze, które robią coś przed bitwą.

Przydzielasz jednostki do prowincji. Wybierasz bitwę. W tym momencie, jeśli masz naval postać deklariujesz, że wykonujesz nią akcję.

Naval Ability

Reaction: If you are the Attacker and your current army has more Naval cards than the opposing army, once per battle after engaging: You have the first opportunity to take a Battle action, which must be performed by a target Naval Personality or one of his Naval Followers.

Engage

Refers to the time point when a Combat Segment begins. This is the same point of time that the battle begins.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Naval
« Odpowiedź #6 dnia: 2008-02-25, 16:47 »
Marecky, drobna uwaga. Naval follower do pesantki nie wystarczy. Musi być jeszcze do naval personality dołączony.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
Naval
« Odpowiedź #7 dnia: 2008-02-25, 17:04 »
Naval nie jest obowiazkowy. Jezeli go nie deklarujesz to przeciwnik ma prawo zgodnie z zasadami gry uznac ze nie podejmujesz akcji.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Gothmog

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Barlog's Commander
Naval
« Odpowiedź #8 dnia: 2008-02-25, 17:10 »
Akcja z Naval'a jest reakcja na rozpoczecie bitwy (a dokladnie odpalana jest na poczatku Combat Segmentu danej bitwy), wiec nie obowiazku deklarowania tego wczesniej.

Zrodlo: Rules

Nataku

• Unicorn Clan
  • blank Personality
  • *
Naval
« Odpowiedź #9 dnia: 2008-02-25, 19:03 »
Cytat: "Geralt_Bialy_Wilk"
Marecky, drobna uwaga. Naval follower do pesantki nie wystarczy. Musi być jeszcze do naval personality dołączony.

A ja słyszałem, że zmienili tą zasade i wystarczy sam follower. Prawda to?

marecky

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
Naval
« Odpowiedź #10 dnia: 2008-02-25, 21:18 »
Cytat: "Geralt_Bialy_Wilk"

oczywiscie ze nie musi
nawet jesli masz 1 naval followera w twojej armi do 0 naval kart to masz naval inwazje, ktora poidejmujesz z naval karty(w tym przypadku z followera)

pozdr

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
Naval
« Odpowiedź #11 dnia: 2008-02-25, 21:45 »
oczywiscie ze musi

jak masz MAntis Detachment na personalce bez navala to możesz sobie peasantke wsadzić

from rules:

Naval Ability

Reaction: If you are the Attacker and your current army has more Naval cards than the opposing army, once per battle after engaging: You have the first opportunity to take a Battle action, which must be performed by a target Naval Personality or one of his Naval Followers.

czyli naval personalka to podstawa do navalowych akcji

marecky

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
Naval
« Odpowiedź #12 dnia: 2008-02-25, 21:51 »
acha to jzu sie nei bede wypowiadac
sorry za konfuzje

pozdr

Shinjo Drożdż

• Quartz Magistrate
  • temptation Personality
  • *
Naval
« Odpowiedź #13 dnia: 2008-02-25, 22:14 »
tak dla jasności na forum aega jest searcg function o to co znalazło - http://www.alderac.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=59538&hilit=naval
Unicorn Clan Samurai - Shugenja - Bounty Hunter - Defender of the Clan - Khan Oportunist - Cavalery

"Choćbym kroczył ciemną doliną, zła się nie ulękne..." bo to ja tu jestem największym skurwielem

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Naval
« Odpowiedź #14 dnia: 2008-02-25, 22:54 »
Ja o żadnej klaryfikacji zasad dot. Naval Invasion nie słyszałem. Raven moim zdaniem ma rację. Możnaby jedynie zrobić coś takiego: Mam 1x Kobune Scout w ataku. Przeciwnik ma 0 nawalonych kart. Deklaruję Naval Invasion i mówię "pass" _^_"

EDIT (w trakcie pisania):

Przeczytałem to co postnął Drożdż. Czyli nie można zrobić tak jak napisałem (wg. tego co pisze chris), ale nie wiem skąd się to chrisowi wzięło, bo wg. rulebooka wszystko jest okej. Czytaj - znowu sobie coś wymyślili, ale jak ktoś nie przegląda każdego tematu na ich forum codziennie, to łamie nieświadomie zasady (niby nic złego się nie dzieje, bo deklaruje i nic nie może zagrać, ale łamie reguły xD).

Sic...

AzBest

• Mantis Clan
  • blank Personality
  • *
Odp: Naval
« Odpowiedź #15 dnia: 2009-03-23, 22:10 »
Przeczytałem ten wątek ale mam pare niejasnośći:
1)Czy naval inwasion trzeba deklarować tzn. mam taką sytuacje 2 postacie :jedna naval bez zdolności druga bez navala ale coś robi na rece żadnej akcji którą można zagrać z navala  powiedzmy moja armia ma 7 siły przeciwnika 10 w tej sytuacji jeśli musze wykorzystać naval musze powiedzieć pass wtedy przeciwnik pass i wtopa..., czy  jest możliwość rezygnacji z tej zdolności bez mówienia "pass"??

2)Pesant vengence nistety mam starą wersje karty(jeszcze z lotusa) czy pesan vengence można użyć w navalu kiedy ma się nie navalowego falowera(tzn czy targetuje się postać z falowerem czy samego falowera)

Kamil

• Unicorn Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2009-03-23, 22:25 »
Ad 1) Możesz nie deklarować navala czyli akcje są w normalnej kolejności
Ad 2) Postać w follower muszą mieć navala

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2009-03-24, 02:09 »
Naval jest rulebook reakcją - nie jest obowiązkowy. Co do wieśniaków - ta akcja jest wykonywana tylko i wyłącznie przez followera, więc wykonujący ją follower musi być Naval i musi być dołączony do postaci z Naval traitem.

Inna sytuacja jest, gdy akcję wykonuje np. jednocześnie postać i follower - wtedy wystarczy, że postać ma naval, albo, że follower jest dopięty do navala i sam ma naval ;) (wystarczy, że tylko jeden z wykonujących akcję celów może zrobić akcję z navala).

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #18 dnia: 2009-03-24, 18:56 »
Dlatego Wako tak rzadzi... Tani, dobry follower, ktory moze i khana wylaczyc i wiesniacko sie zemscic z navala.
Time is precious. Waste it wisely.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 2009-03-24, 22:06 »
No właśnie wako jest śmieszne :)

Ja akurat z navalonych followersów preferuję Deckhandów.