Autor Wątek: Granie: Warszawa  (Przeczytany 472931 razy)

Ledóch

• Scorpion Clan
  • experienced Personality
  • *
Odp: Granie: Warszawa
« Odpowiedź #620 dnia: 2012-10-12, 13:09 »
Ktoś się dziś wybiera do Graala?
Zmieniłem nicka, bo ponoć Fealedhrel ciężko wymówić, hihi :)

Stazi

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #621 dnia: 2012-10-31, 10:21 »
Ktoś się dziś wybiera do Graala?
Pytanie znowu aktualne. :) To jak?
EDIT
Oczywiście WG też można odwiedzić. Ja bym nawet wolał WG.
« Ostatnia zmiana: 2012-10-31, 10:23 by Stazi »

Ledóch

• Scorpion Clan
  • *
« Odpowiedź #622 dnia: 2012-10-31, 12:24 »
Ja w środy odpadam. Za to w piątek w Graalu parę osób powinno być

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #623 dnia: 2012-11-01, 08:49 »
Fakt, środa many dzień. Ogólnie "w tygodniu" dla wielu jest ciężko przybyć. Piątek jak na razie na karciane spotkania jest dla mnie optymalny.
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #624 dnia: 2012-11-05, 09:04 »
Hej,
co z tym tygodniem przed Bydzią?

A może by tak gdzieś (czwartek wargamer?) zrobić drafta? 1 lub 2 EE na stronghold, ze 4 jakieś inne, np. SoD + jeden na gracza do puli nagród.
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

Ledóch

• Scorpion Clan
  • *
« Odpowiedź #625 dnia: 2012-11-05, 09:16 »
Przed Bydzią to raczej constructa trza by ostatecznie sprawdzić :D

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #626 dnia: 2012-11-05, 13:08 »
Przed Bydzią to raczej constructa trza by ostatecznie sprawdzić :D
święte słowa. Można zagrać coś na szybko w Wargamerze w czwartek, jakiś "scenowy" turniej pewnie dopiero 17-go.
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Auro

• Crab Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #627 dnia: 2012-11-05, 20:32 »
Witam ponownie :)
czyżby scena l5r ruszyła w warszawie ? jak ostatnim razem miałem ochotę pograć (a raczej zacząć swoją przygodę z l5r) to było tylko kilku graczy którzy jeszcze coś próbowali działać, ale z racji braku sklepów które miały w swojej ofercie karty był straszny zastój
aktualnie przybywa trochę świeżych graczy ? czy to pobudka starych wyjadaczy którzy z racji wyjścia nowych edycji postanowili wrócić na stoły ?
zastanawiam się czy starter z EE wystarczy aby pograć w waszym gronie i nauczyć się zasad czy jednak trzeba od razu inwestować grubą kasę aby nadgonić wszystkich i grać mniej więcej na jednym poziomie ( pomijając praktykę :P )

pozdrawiam.
wyobraźnia to jedyne ograniczenie...

Ledóch

• Scorpion Clan
  • *
« Odpowiedź #628 dnia: 2012-11-05, 20:48 »
czyżby scena l5r ruszyła w warszawie ?

No cóż... tak jakoś w lutym minie rok od momentu, gdy ruszyło wsparcie i zaczęliśmy od turnieju pre EE :D :D

jak ostatnim razem miałem ochotę pograć (a raczej zacząć swoją przygodę z l5r) to było tylko kilku graczy którzy jeszcze coś próbowali działać, ale z racji braku sklepów które miały w swojej ofercie karty był straszny zastój

A kiedy to było? Bo mniej więcej od czerwca rozgrywamy regularne turnieje i gramy co tydzień w 3 lokalizacjach... o czym piszemu dużo i tu i na facebookowej stronie Warszawskiej Sceny L5R :D

aktualnie przybywa trochę świeżych graczy ? czy to pobudka starych wyjadaczy którzy z racji wyjścia nowych edycji postanowili wrócić na stoły ?

Są gracze starzy i nowi. Generalnie jest ruch w interesie

zastanawiam się czy starter z EE wystarczy aby pograć w waszym gronie i nauczyć się zasad czy jednak trzeba od razu inwestować grubą kasę aby nadgonić wszystkich i grać mniej więcej na jednym poziomie ( pomijając praktykę :P )

Szczerze? Do nauki wystarczy, do grania na jednym poziomie nie. Generalnie konkurencja i pula kart na turniejach jest na poziomie kotejowym :D

Auro

• Crab Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #629 dnia: 2012-11-05, 20:59 »
kiedy ostatnio się interesowałem ? ze dwa miesiące przed premiera EE może troszkę dłużej bo z tego co pamiętam była lekka obsuwka
w Wargammerze w czwartki są tylko turnieje czy jakieś luźne gry aby spokojnie poobserwować, może dopytać też się zdarzają? ewentualnie liczyć na wprowadzenie do l5r

pozdrawiam.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #630 dnia: 2012-11-05, 21:15 »
Turnieje Sceny są głównie w Graalu w Blue City, głównie z uwagi na obszerność miejsca (w razie większej liczby uczestników mamy zwykle do dyspozycji miejsce w jednym z klubów nieopodal). Zawsze je ogłaszamy tutaj (w dziale turniejowym) i na stronie Sceny na FB.
Oprócz tego są turnieje sklepowe, w Wargamerze i w Gryfie (choć o dokładny rozkład trzeba by pytać stałych bywalców tychże). Praktycznie na 100% zagrasz luźną partię i w jednym, i w drugim. W Graalu w Blue City spotkania są w piątki (od 17-18 do 22) - zapraszamy :) (choć akurat w najbliższy piątek może nie być ludzi, bo w sobotę jest turniej lvl 15 w Bydgoszczy ;-) ).

Auro

• Crab Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #631 dnia: 2012-11-06, 18:17 »
to jeszcze dwie kwestie, w czwartek będzie jakaś ekipa na wilczej ?
i druga jaki klan jest najczęściej spotykany na warszawskich stołach a jaki najrzadziej? niby jest temat ale jest tam strasznie mało osób wpisanych, wiec nie wiem czy mam się opierać na tych danych czy w rzeczywistości jest duża rozbieżność z tą listą.

pozdrawiam.

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #632 dnia: 2012-11-06, 18:29 »
Ja się wybieram, pograć i powymieniać się z Matsushiro.

Co do klanów to mam wrażenie, że najczęściej spotykane są: Dragon, Scorpion,  a najrzadziej: Mantis, Crab.
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #633 dnia: 2012-11-06, 18:31 »
to jeszcze dwie kwestie, w czwartek będzie jakaś ekipa na wilczej ?

Jakaś na pewno będzie.
Po pierwsze dlatego, że jest zawsze (ok 6-8 osób), po drugie dlatego, że ludziska przygotowują się do eventu w Bydgoszczy.

i druga jaki klan jest najczęściej spotykany na warszawskich stołach a jaki najrzadziej?

W tej chwili w Warszawie gra (częściej lub rzadziej) ok. 25 - 30, ciężko więc określić kto jest spotykany, a kto nie jest na stołach.
Tak naprawdę mamy przedstawicieli wszystkich klanów. Choć jest kilka klanów reprezentowanych liczniej.
Na pewno to są Smoki, na pewno wróżki Phoenixowe, liczne są też Mantisy (choć ostatnio się ukrywają) i Liony.
Nie ma zbyt wielu Spiderów (może dlatego, że poza Ninjami to ciężko im coś dobrego złożyć), niewielu jest też Unicornów.
Te wyliczenia mogą się jednak jednak zmienić, gdyż mamy kilku wieloklanowców i ciężko wyczuć czym nagle zagrają.

Aha, nie ma też zbyt wielu Crabów.

Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #634 dnia: 2012-11-06, 18:45 »
Zakładając Spidery i Crane są najsłabsze to nie będzie ich zbyt wiele.
Polecam wejść na stronę Zapaśnika z liczbami i cyferkami, tam jest większość graczy w Warszawie jak również czym ostatnio grali na turnieju i będziesz wiedział co kto ma.
Później metujesz się na najliczniejsze klany i zgarniasz pulę nagród na najbliższym turniej :D Zakładając że twoje umiejętność są jako takie i masz troszkę szczęścia w zanadrzu :)

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #635 dnia: 2012-11-06, 20:11 »
Polecam wejść na stronę Zapaśnika z liczbami i cyferkami, tam jest większość graczy w Warszawie jak również czym ostatnio grali na turnieju i będziesz wiedział co kto ma.
Dla przypomnienia oto strona.

Auro

• Crab Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #636 dnia: 2012-11-06, 22:49 »
dzięki piękne, jak tak spoglądam to turniejowo mniej więcej wyrównane towarzystwo występują duble bo gdzieś się muszą pojawiać, ale nie ma jakiejś wielkiej dominacji na konkretny klan z tego co widzę.
sam prawdopodobnie zagram Feniksem aczkolwiek myślę jeszcze trochę nad Żurawiem i Krabem, im więcej czytam tym większy mętlik mam w głowie :P

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #637 dnia: 2012-11-06, 23:31 »
dzięki piękne, jak tak spoglądam to turniejowo mniej więcej wyrównane towarzystwo występują duble bo gdzieś się muszą pojawiać, ale nie ma jakiejś wielkiej dominacji na konkretny klan z tego co widzę.

Te zestawienia są  nieco złudne.
Jak na razie mamy dość dużą rotację na turniejach.

sam prawdopodobnie zagram Feniksem aczkolwiek myślę jeszcze trochę nad Żurawiem i Krabem, im więcej czytam tym większy mętlik mam w głowie :P

Phoenix to fajny klan, ale... w Wawie masz co najmniej czterech mocnych (Elendil, Ryoga, Dr.Viktor, Ampher   ) konkurentów (mniej kart na rynku).
Nieco lepiej jest z Cranami, tu jest dwójka rywali (Matsushiro, Aoshi), problem polega na tym, że to słabszy obecnie klan (gra się fajnie, ale wygrać ciężko).
Najlepsza sytuacja jest z Crabami, tu z tego co pamiętam masz jednego rywala (Magda), czasem ktoś jeszcze nimi zagra, ale głównie tylko Magda.
Ważne jest też to, że to ciekawy i dość mocny obecnie klan. Można grać tym na Berserkerach (wjazd), na Yasukich (dyshonor), Siege/Taktukach (wjazd).

Wybór należy jednak do Ciebie.
Hitomi Monroouke

Ledóch

• Scorpion Clan
  • *
« Odpowiedź #638 dnia: 2012-11-07, 00:16 »
Z uwagi na trendy w rozkładzie klanów w stolicy zgadzam się z tymi, którzy polecają Kraba.

Z tego co czytam, w czwartek będzie trochę ludzi w Wargamerze... też się wybieram wstępnie :)

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #639 dnia: 2012-11-07, 16:45 »
Z tego co czytam, w czwartek będzie trochę ludzi w Wargamerze... też się wybieram wstępnie :)

Wygląda na to, że i ja się pojawię z moim nieturniejowym deckiem.
Niemniej jednak liczę, że kilka partii pozwoli mi się przygotować do Bydgoskiego eventu.

Pomieścimy się ?
Hitomi Monroouke