Autor Wątek: Granie: Warszawa  (Przeczytany 472935 razy)

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
Odp: Granie: Warszawa
« Odpowiedź #860 dnia: 2013-05-02, 16:17 »
Spotkania są w środy od 16-tej w Graalu w BC (w tym tygodniu wyjątkowo czwartek ze względu na 1 maja). Turnieje - w soboty (po uprzednim ogłoszeniu). Dodatkowo bywają jeszcze ostatnio spotkania na mieście, info o nich też pojawia się tutaj.
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Auro

• Crab Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #861 dnia: 2013-05-02, 16:33 »
dzięki piękne, w takim razie muszę częściej na forum zaglądać ;D a co się z Wargammerem stało? Towarzystwo przestało dopisywać czy aż tak zamknięte się zrobiło, że to bardziej ustawki znajomych na konkretne partie niż spotkanie społeczności warszawskiej?
sądzę, że w środę koło 17-17:30 powinienem być na miejscu, zależy jak pociąg w Aninie złapie, dziś niestety odpada w robocie do 19 pewnie siedzę jak nie lepiej i karty w domu leżą ;/
swoją drogą TA dużo pozmieniał u Berków? bo dopiero karty przeglądam na oraclu ;/
wyobraźnia to jedyne ograniczenie...

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #862 dnia: 2013-05-02, 19:22 »
dzięki piękne, w takim razie muszę częściej na forum zaglądać ;D a co się z Wargammerem stało? Towarzystwo przestało dopisywać czy aż tak zamknięte się zrobiło, że to bardziej ustawki znajomych na konkretne partie niż spotkanie społeczności warszawskiej?

Środowisko Wargamer'owe się rozpadło po zejściu ze sceny AgraveiN'a.
Ci którzy nadal walczą za Rokugan przenieśli się do Graala.
Więc w środy bywa po 15 - 18 osób, co raczej ciężko nazwać ustawkami znajomych ;)

Co ważne  gramy obecnie dwa formaty. Jeden standardowy i drugi format tak zwane Bushi.
Decki w tym drugim nie mogą mieć żadnych eRek ani promocyjnych kart. Zabawa jest przednia ;)
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Auro

• Crab Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #863 dnia: 2013-05-03, 12:58 »
no to lepsza frekwencja niż poprzednio jak się pojawiałem :) tylko się cieszyć ^^ a co do bushi to wydaje mi się, że może mi się spodobać ;D a na pewno biorąc pod uwagę moje skromne zasoby karciane :) - rozumiem, że w tym wypadku większość ma osobne decki pod standard i pod bushi? czy któryś z formatów ma przewagę w obecności?

pozdrawiam.

vonSchabov

• Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #864 dnia: 2013-05-03, 12:59 »
Zasadniczo wszyscy mają po 2 decki

Ryoga

• Phoenix Clan
  • experienced Personality
  • *
  • The Eternal Lost Boy
« Odpowiedź #865 dnia: 2013-05-03, 13:00 »
Ja mam 1 standart (W zasadzie dwa jak poprzekładam key cards) I 3 Bushi.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #866 dnia: 2013-05-03, 20:42 »
a co do bushi to wydaje mi się, że może mi się spodobać ;D a na pewno biorąc pod uwagę moje skromne zasoby karciane :)
bushi to wcale nie mniej wymagający format niż construct, tyle, że powerlevel niższy, no i karty łatwiej zdobyć. Złożyć decka jest tak samo łatwo / trudno, a przy rozgrywce też się nakombinujesz.
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Ledóch

• Scorpion Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #867 dnia: 2013-05-03, 20:45 »
Mnie najbardziej podoba się w Bushi to, że gra się tam kartami, które w tradycyjnym formacie nie wychodzą z klasera ;D
Zmieniłem nicka, bo ponoć Fealedhrel ciężko wymówić, hihi :)

Auro

• Crab Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #868 dnia: 2013-05-04, 12:01 »
a co do bushi to wydaje mi się, że może mi się spodobać ;D a na pewno biorąc pod uwagę moje skromne zasoby karciane :)
bushi to wcale nie mniej wymagający format niż construct, tyle, że powerlevel niższy, no i karty łatwiej zdobyć. Złożyć decka jest tak samo łatwo / trudno, a przy rozgrywce też się nakombinujesz.
oj ja i z najprostszym demo deckiem miał bym problem aby coś zdziałać - zbyt mało gier rozegranych i zbyt słaba znajomość zasad i kart ;) ale comonów i uncomonów trochę mam dlatego pisałem, że może mi się spodobać ;D
swoją drogą bushi to przede wszystkim militarki? czy wszystko da się na nim złożyć równie łatwo?
pozdrawiam.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #869 dnia: 2013-05-04, 13:09 »
oj ja i z najprostszym demo deckiem miał bym problem aby coś zdziałać - zbyt mało gier rozegranych i zbyt słaba znajomość zasad i kart ;) ale comonów i uncomonów trochę mam dlatego pisałem, że może mi się spodobać ;D
swoją drogą bushi to przede wszystkim militarki? czy wszystko da się na nim złożyć równie łatwo?
pozdrawiam.
No światło niełatwo złożyć w bushi ;) Na pewno jest większy udział militarek, niż w constructach, honorówki i dyshonor są po prostu wolniejsze. A w militarkach większy udział Mantisa, bo masa personek ma navala (Sneak Attack to erka).

Auro

• Crab Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #870 dnia: 2013-05-05, 14:58 »
to ja tak orientacyjnie jeszcze spytam bo się trochę pogubiłem
bushi zakłada karty od BtD w górę bez FL i TSE? (te dwa sety to w całości promki?)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #871 dnia: 2013-05-05, 15:09 »
to ja tak orientacyjnie jeszcze spytam bo się trochę pogubiłem
bushi zakłada karty od BtD w górę bez FL i TSE? (te dwa sety to w całości promki?)

http://thebushidojo.com/thread/1/format-rules
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

MasaYa

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • Exp MarcOs ? KamiKadze
« Odpowiedź #872 dnia: 2013-05-05, 15:20 »
Dodatkowo legalne jest to wszystko co znajdziesz w H&T czyli m.i. :
Clearing Crew
Natsumi
One Shout
nic innego mi chwilowo do głowy nie przychodzi
Mantis Clan ? KamiKadze ? Samurai ? Naga ? Fudo ? Exp MarcOs

ORO

• Crab Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #873 dnia: 2013-05-05, 15:38 »
ale swoja droga dlaczego akurat H&T jest legalne, a WoH, FL, TSE itd nie, to nie bardzo rozumiem...

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #874 dnia: 2013-05-05, 16:34 »
ale swoja droga dlaczego akurat H&T jest legalne, a WoH, FL, TSE itd nie, to nie bardzo rozumiem...
Sądzę, że pośrednio decyduje o tym cena seta (a co za tym idzie, powerlevel kart w nim). Teoretycznie, wszystkie karty w ww. setach (i CoM) to fixedy, ale tylko H&T kosztuje ok. 25 USD, a karty w nim nie są kosmiczne. Cała reszta setów jest z innej półki. Dopuścić H&T do bushi można bez negatywnych konsekwencji, dopuszczenie FL czy TSE oznaczałoby śmierć tego formatu.
Druga sprawa to taka, że H&T to w całości przedruki już istniejących kart z przeróżnych dodatków i edycji, pozostałe sety są "nowe".

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #875 dnia: 2013-05-05, 17:23 »
I ani FL ani TSE nie dostanie się w sklepie stacjonarnym ;)
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

vonSchabov

• Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #876 dnia: 2013-05-05, 17:58 »
Power Level tych dodatków to drobiazg. Po prostu ktoś musiałby przysiąść z tymi dodatkami i posortować to co nie rozwali Bushi w drobny mak. Oczywiście ta lista byłaby całkowicie arbitralna ale litości.

Wiadomo że Hiruma Nikaru żywi się łzami swoich wrogów ale na przykład http://imperialassembly.com/oracle/#cardid=9805,#hashid=e9e92297e4c6c054d81ec10e7850a812,#cardcount=2 nie niszczy wszechświata. Dlaczego nie można nim grac? Albo http://imperialassembly.com/oracle/#cardid=9812,#hashid=27f387852f7254525ab3aeba4db1c3fa,#cardcount=2? Te koksy napełnią serce każdego przeciwnika grozą

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #877 dnia: 2013-05-05, 19:23 »
Power Level tych dodatków to drobiazg. Po prostu ktoś musiałby przysiąść z tymi dodatkami i posortować to co nie rozwali Bushi w drobny mak. Oczywiście ta lista byłaby całkowicie arbitralna ale litości.

Wiadomo że Hiruma Nikaru żywi się łzami swoich wrogów ale na przykład http://imperialassembly.com/oracle/#cardid=9805,#hashid=e9e92297e4c6c054d81ec10e7850a812,#cardcount=2 nie niszczy wszechświata. Dlaczego nie można nim grac? Albo http://imperialassembly.com/oracle/#cardid=9812,#hashid=27f387852f7254525ab3aeba4db1c3fa,#cardcount=2? Te koksy napełnią serce każdego przeciwnika grozą

Wiesz to można by zastosować do wszystkich promek czy fixed setów.
Tylko, że to zawsze będzie subiektywna ocena, a ta jak zwykle wzbudzi kontrowersje.
Dlatego mamy jasne i klarowne zasady odnośnie dopuszczonych kart i tyle.
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #878 dnia: 2013-05-05, 19:55 »

Ba... mało tego, taki np Clearing Crew to jedna z najpakerniejszych kart z TSE, a można nią grać, bo dostała reprint. Kompromis między prostotą zasad a równowagą powerlevela formatu. Mimo to nie da się jednak ukryć, że H&T jako całość blado wypada "siłowo" przy całości TSE (vide np. Longtooth, Quelsa, Nikaru exp, Pure Strike Blade, etc) czy FL.

vonSchabov

• Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #879 dnia: 2013-05-05, 20:36 »
Najgorsze że meta i decki będą w tym formacie nieco nudne. Kart z CoM też przecież nie będziemy mogli używać.