Autor Wątek: Samuraj najbardziej zbalansowanym środowiskiem od lat???  (Przeczytany 4107 razy)

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
Samurai najbardziej zbalansowanym środowiskiem od lat.
Czytaj karty, potem pytaj.
Czytaj rulsy, potem pytaj.
Sprawdź, czy ktoś już o to pytał, potem pytaj.
Myśl. Potem pytaj.

Flint

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
Samuraj najbardziej zbalansowanym środowiskiem od lat???
« Odpowiedź #1 dnia: 2009-04-26, 21:24 »
Samurai najbardziej zbalansowanym środowiskiem od lat.

Ironizujesz?
Crab Clan • Lion Clan • Scorpion Clan • Spider Clan • Shadowlands • House Greyjoy • AGOT Paratrooper • Inexperienced • Unique
Hokus-pokus, nie masz buta, Twoja stara to Fosuta!

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
« Odpowiedź #2 dnia: 2009-04-26, 21:52 »
Najlepsze jest to, że nie do końca jestem przekonany czy ironizuję, czy zgodnie zgadzam się z formułką słyszaną od większości starych legendowych wyjadaczy. Bo oczywiście co było dawno tego nie widziałem, a wiem, że działy się CZARY, ale patrząc na te 50% winów jednej frakcji zastanawiam się czy tu nadal powinienem tylko kiwać głową słuchając starszych stażem, czy też zdystansować się nawet do ich mądrych i prawdziwych słów. Bo jakby na to nie patrzeć, z jednorogiem jest straszny burdel. I prawdę powiedziawszy nie interesuje mnie czas kiedy z nawala traciło się armie. Czego nie mówić o lotusie, diamondzie, szczurach, saorce i innych szatanach końcówka SE jest jeszcze gorsza niż początek zpwniony przez skorpa i liona. To co teraz prezentują unixy powoduje cyniczny uśmieszek na mojej twarzy.

"Samurai najbardziej zbalansowanym środowiskiem od lat." jest zdaniem które w chwili gdy jednorogi DOSŁOWNIE wygrywają połowę wszystkiego dostaje dodatkowego smaczku.

Albo Starsi stażem nie mają racji.
Albo legenda w swoim najbardziej zbalansowanym środowisku nie ma nic wspólnego z balansem.

Kurde balans, naprawdę NIE WIEM ale obie opcje mnie martwią i mi się nie podobają.

Proszę mi wybaczyć, że mówię o czymś czego nie widziałem nie doświadczyłem i w ogóle crap się znam. Ale jak widzę takie dane liczbowie to mi się nie chce wierzyć w zbalansowanie samuraja.

Ale zaraz rotacja i pałeczkę przejmą inni imba br0keny. Albo i nie.

Pozostaje tylko mieć nadzieję albo rzucić karciankę w diabły. A druga opcja mi się nie podoba.
Myśl. Potem pytaj.

pinokyo

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • All your base are belong to us
« Odpowiedź #3 dnia: 2009-04-26, 22:36 »
przyzwyczajaj sie, tak bylo, jest i bedzie co sezon.
Ty mylisz, ze jestes Ben Affleck?

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #4 dnia: 2009-04-26, 23:04 »
Sephirion zawsze tak bylo jest i bedzie , ze jakis klan dominuje kotej sezon.
Samuraiowi glownie zarzucilbym ze jest najnudniejsza edycja w jaka gralem a nie to ze jest niezbalansowany. Wiekszosc deckow od poczatku edycji zmienila sie paroma kartami , liczba mozliwosci zlozenia decku ograniczona jest do minimum, wiekszosc zagran mozna spokojnie przewidziec zadko ktos nas czyms zaskakuje. Moze kiedys byly przegiete komba , decki z ktorymi nie dalo sie wygrac , ale przynajmniej cos sie dzialo , a gra na kazdym kroku nas zaskakiwala bo liczba combo deckow byla bardzo duza.
A teraz.... Jedna wielka nuda i non stop to samo;P

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #5 dnia: 2009-04-27, 10:57 »
W 100% zgadzam sie z Klepkiem i dlatego wybralem opcje numer 2:

Pozostaje tylko mieć nadzieję albo rzucić karciankę w diabły.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Hanson

• Scorpion Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2009-04-27, 11:25 »
To co obecnie prezentuje legenda pod względem grywalności jest kompletną porażką. Od dłuższego czasu nie moge się przełamać żeby wzbudzić w sobie chęć do grania i patrząc do okoła widzę, że nie jestem jedyny.

Pozostaje tylko mieć nadzieję albo rzucić karciankę w diabły
Mimo przywiązania do tej gry to poważnie zastanawiam się nad opcją nr 2... choć jak znam zycie w grze zostane, ale przy znacznie mniejszym niż dawniej nakładzie czasu i ośrodków.

A teraz.... Jedna wielka nuda i non stop to samo;P

i co gorsza nie zapowiada się, że bedzie lepiej...

btw. rozrużniacie typy kart w nowych ramkach? bo ja ostatnio zauważyłem, że mam z tym problem ;)

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2009-04-27, 14:48 »
za malo grasz, mnie sie np. nowe ramki i w ogole nowy design bardzo podobaja

w samuraiu najlepiej pod koniec wyszlo szydlo z worka- dev team nie ma pojecia o tej grze, robi karty bez ladu i skladu i nie jest w stanie podkrecic slabszych deckow tylko caly czas pakuje ulubione frakcje. tak samo strasznie slabo w tej grze z combodeckami- praktycznie ich nie ma, enlightmentu prawie nie ma, dyshonor da sie zrobic tylko na 1 frakcji. powinni wprowadzic wieksze zroznicowanie mozliwosci zwyciestwa, a nie ze wiekszosc rodow moze grac wlasciwie tylko na militarce

ja z checia zobaczylbym krabowych courtierow, mantisowy enlightenment, dragonowych magistrow na dyshonor whatever, ale nie ma jak tego zrobic zeby dzialalo... szkoda

zreszta pula kart samuraiowych jest typowa- kilka turbo erek i potem morze crapu.
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #8 dnia: 2009-04-27, 16:38 »
Moim zdaniem to powinni wyjebac caly dev team i zatrudnic nowych, swiezych chlopakow z pomyslami. Do konca sie z Breaker'em nie moge zgodzic, bo o ile wiecej opcji = fajniej to jednak musi byc jakis klimat zachowany i np. krabowi courtierzy sie w to nie wpasowuja (ich podstawowym narzedziem dyplomacji jest tetsubo).

Co powinno byc zrobione na pierwszym miejscu:
- ustalenie 2-3 tematow dla kazdego klanu (pozniej mozna ofkoz zwiekszyc ta liczbe, ja mowie jedynie o poczatku nowej edycji) i sie ich trzymanie, czyli nie wypuszczanie kart z dupy, ktore dzialaja np. tylko z 2 personalkami, ktorych i tak nikt nie uzyje bo maja zle traity i nie powinny wogole zaistniec, najbardziej ucierpial na tym spider bo zamiast dawac im klockow samurajow i imba shugenja to dostali jakichs mnichow, szakali, ninja, courtierow i inne badziewie
- zbalansowanie gold scheme dla kazdego klanu (ja wiem, ze kuce maja drozsze postacie, ale one sa drozsze bo maja kawalerie, nie oznacza to, ze powinny miec kupe golda, zeby mogly sie wypluwac tak samo albo nawet szybciej niz inne klany)
- zminimalizowanie ilosci kart, ktore koncza jako podstawka do piwa (vide: path not taken)
- zmniejszenie liczby reakcji na korzysc akcji (np. assigning blame nie jako reakcja, tylko akcja open np: if one or more of your personalities have died this turn...), co promowaloby wieksza interakcje pomiedzy graczami (zagrywanie akcji na przemian a nie, to ja zagram 1 akcje, 5 reakcji a potem twoja kolej)
- uniemozliwic skladanie talii pasjansowych (vide: bomba, krecenie kolem)
- dac klanom jakies 'exclusive' traity i support pod to (mantis: naval, dragon: kensai, crab: berserker, crane: artisan itp. itd.), przynajmniej jeden domek w starterze nowej edycji powinien byc wlasnie pod exclusive'a
- wprowadzic standaryzacje koszt/staty/abilities/traits jakas i trzymanie sie jej (moze nie za wszelka cene, zeby byly moze smaczki, ale uzywac jako generalnej zasady przy tworzeniu nowych postaci), zeby nie bylo, ze rozne klany w tej samej cenie dostaja jedni mega koksy a inni straszne badziewie
- odejscie od rzeczy, ktore sie nie udaly (vide: trait budoka)

Wiecej grzechow nie pamietam.
Time is precious. Waste it wisely.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2009-04-27, 16:58 »
- dac klanom jakies 'exclusive' traity i support pod to (mantis: naval, dragon: kensai, crab: berserker, crane: artisan itp. itd.), przynajmniej jeden domek w starterze nowej edycji powinien byc wlasnie pod exclusive'a
Odwal się, co? Mało się naoglądałeś kart artisanowych w SE?
- odejscie od rzeczy, ktore sie nie udaly (vide: trait budoka)
Artisan należy właśnie do tej kategorii.

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #10 dnia: 2009-04-27, 17:01 »
Artisan im sie nie udal bo pomysl byl dobry tylko zle zaimplementowany. Budoka to byl zle zaimplementowany zly pomysl.
Time is precious. Waste it wisely.

pinokyo

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • All your base are belong to us
« Odpowiedź #11 dnia: 2009-04-27, 17:22 »
- zmniejszenie liczby reakcji na korzysc akcji (np. assigning blame nie jako reakcja, tylko akcja open np: if one or more of your personalities have died this turn...), co promowaloby wieksza interakcje pomiedzy graczami (zagrywanie akcji na przemian a nie, to ja zagram 1 akcje, 5 reakcji a potem twoja kolej)
- uniemozliwic skladanie talii pasjansowych (vide: bomba, krecenie kolem)
- wprowadzic standaryzacje koszt/staty/abilities/traits jakas i trzymanie sie jej (moze nie za wszelka cene, zeby byly moze smaczki, ale uzywac jako generalnej zasady przy tworzeniu nowych postaci), zeby nie bylo, ze rozne klany w tej samej cenie dostaja jedni mega koksy a inni straszne badziewie

Poza tymi 3 to moglbym sie z tym +/- zgodzic.

Co jest zlego w reakcjach? imo przyspieszaja gre. Jakby assigning byl battle/open to bylby duzo duzo gorszy.

Combo decki to zajebista sprawa i mi brakuje czegos takiego teraz bo przez to sie NIC nie dzieje w tej grze. Caly czas jade bowne wstane bowne odesle dojade wstane dojade odjade przejade zabije zneguje bowne.

a ja chcesz zrobic standaryzacje kosztow? ze postac do 6 golda moze byc maksymalnie 2/2? nie rozumiem zupelnie idei.
Ty mylisz, ze jestes Ben Affleck?

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2009-04-27, 17:44 »
a ja chcesz zrobic standaryzacje kosztow? ze postac do 6 golda moze byc maksymalnie 2/2? nie rozumiem zupelnie idei.
Dokładnie. Przecież to by już kompletnie zamordowało jakąkolwiek różnorodność. Ale zaraz...

<facepalm>

...przecież ta standaryzacja istnieje. Wierz albo nie, ale są pewne szablony postaci do danego klanu (np. Random Kakita 2/4 lub 3/3 6/7/3 Samurai, Duelist), wg których DT robi nowe personalki. Chciałbyś to jeszcze bardziej wystandaryzować :o?
« Ostatnia zmiana: 2009-04-27, 17:46 by gaijin »

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2009-04-27, 18:07 »
z tym kosztem postaci to pewnie chodzilo o gold-scheme konia... maja najsileniejsze personalki i jeszcze najtansze bo im daja zlota od cholery, to jest wkur*
Shoju na prezydenta! :)

Shinjo Drożdż

• Quartz Magistrate
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2009-04-27, 18:15 »
gdzie w tej edycji masz coś u konika co produkuje więcej niż 3 złota poza domkiem i khanem???
Unicorn Clan Samurai - Shugenja - Bounty Hunter - Defender of the Clan - Khan Oportunist - Cavalery

"Choćbym kroczył ciemną doliną, zła się nie ulękne..." bo to ja tu jestem największym skurwielem

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
« Odpowiedź #15 dnia: 2009-04-27, 18:25 »
gdzie w tej edycji masz coś u konika co produkuje więcej niż 3 złota poza domkiem i khanem???
Sec Vill, Sec Way, Mikado (wumuszone, ale zawsze).

Pytanie brzmi - Gdzie masz u skorpiona coś co daje więcej niż 2 poza klanowcem, i wyżej wymienionymi?

Clan Estate są poronione. Kropka.

EDIT:

BTW, Drożdżu, jak tu już jesteś, może wytniesz tą dyskusję i przekleisz do sensownego (nowego) topicu bo to co się dzieje od 2/4 posta to już nie ma wiele w związku z tematem a usuwać nie ma co, bo się ładnie rozwija.
« Ostatnia zmiana: 2009-04-27, 18:28 by Sephirion »
Myśl. Potem pytaj.

Shinjo Drożdż

• Quartz Magistrate
  • temptation Personality
  • *
Odp: Samuraj najbardziej zbalansowanym środowiskiem od lat???
« Odpowiedź #16 dnia: 2009-04-27, 19:47 »
zgodnie ze słuszną sugestią - przniesienie nastąpiło

Sec vill - rzadko kiedy w koniku uzywane w więcej niż 1 sztuce
Sec way - startowo 2 i rośnie - tak samo dobre dla każdego
Miakdo - zgaduj zgadula może tokena dostaniesz - j.w.

sec way, sec vill, mikado
Unicorn Clan Samurai - Shugenja - Bounty Hunter - Defender of the Clan - Khan Oportunist - Cavalery

"Choćbym kroczył ciemną doliną, zła się nie ulękne..." bo to ja tu jestem największym skurwielem

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
« Odpowiedź #17 dnia: 2009-04-27, 20:26 »
zgodnie ze słuszną sugestią - przniesienie nastąpiło
Danke.
Sec vill - rzadko kiedy w koniku uzywane w więcej niż 1 sztuce
W Skorpie sie nie mieści - za drogie.
Sec way - startowo 2 i rośnie - tak samo dobre dla każdego
W skorpie może 2 sztuki. Może. Z resztą - dobre jak dla każdego.
Miakdo - zgaduj zgadula może tokena dostaniesz - j.w.
Not working.

Celem argumentowania jest -> Clan Estate który działa jak holding prawie klanowy to zbyt duży bonus dla ekonomii Jednoroga który ma narzędzia aby przekuć ta przewagę w niepowstrzymane hordy mongolskie szybciej rozwijające się od reszty klanów. Szybka ekonomia + szybki wcisk -> narzucenie tempa które jest za wielkie dla 80% reszty decków -> P&P&PomyślNadZmianąKlanu.
Myśl. Potem pytaj.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #18 dnia: 2009-04-27, 20:38 »
Imho w tej edycji konik ma kiepskie złoto w porównaniu z tym co było kiedyś. Nie przedrukowali przecież silk worków ;)
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
« Odpowiedź #19 dnia: 2009-04-27, 20:58 »
Imho w tej edycji konik ma kiepskie złoto w porównaniu z tym co było kiedyś. Nie przedrukowali przecież silk worków ;)
IMHO skorpion ma słabe złoto w porównaniu do tego, co było kiedyś. Kuroiban Compound, Geisha Network, Corrupt GH... Ale co to ma do rzeczy?
Myśl. Potem pytaj.