Autor Wątek: Samuraj najbardziej zbalansowanym środowiskiem od lat???  (Przeczytany 4112 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Odp: Samuraj najbardziej zbalansowanym środowiskiem od lat???
« Odpowiedź #20 dnia: 2009-04-27, 21:06 »
Brakowało mi w tej edycji ultra-corruptujących talii Pajęczych. Takich, które dawały by na lewo jakieś taintujące dzyndzle, kradły postacie, zmieniały im traity, modyfikowały akcje i wprowadzały ogólny zamęt na stole. Innymi słowy żeby były ZŁE (tm).

TMG - gobliny nie wyszły poza fundecki, a oni-stomp był przez całą edycję za wolny. Rozkręcił się trochę na koniec, ale zdeczka zbyt późno.

Od strony Lwiej nie mogę narzekać, cała edycja dała nam trzy grywalne decki - klasyczny HoA wjazd (który panoszył się za długo, bo przez pół (!) edycji), miliarno-honorowy switch na VK i honorowy defensywny lawn na VPI. Zmarnowano potencjał Deathseekers oraz Hero a tay Scouts nawet się nie wykluli. Nie pojawił się też żaden stabilny blitz (atak na 2 prowincje w T3). A Claiming the Throne? (: Praktycznie 40% postaci z klasera nie pojawiło się nigdy na stole.

Mnie się tam w SE bardzo fajnie ciupciało - tylko przez kruszejącą ekipę brakuje mi ogrania i na koniec edycji nie mam w ogóle rozeznania co jest a czego nie ma. Cieszą tylko takie informacje, że pojawiają się grywalne hybrydy z rodzaju Pajęczy dyshonor na TSL czy oświecenia Feniksowe, które w rękach doświadczonych graczy potrafią zaboleć.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #21 dnia: 2009-04-27, 21:53 »
Brakowało mi w tej edycji ultra-corruptujących talii Pajęczych. Takich, które dawały by na lewo jakieś taintujące dzyndzle, kradły postacie, zmieniały im traity, modyfikowały akcje i wprowadzały ogólny zamęt na stole. Innymi słowy żeby były ZŁE (tm).

Ja dlugo gralem spiderem, liczac wlasnie na rozwiniecie sie taint control (eichii, rintaro, daigotsu, the price of weakness itp. zapowiadaly sie calkiem ok) ale okazalo sie, ze zamiast tego beda jakies dark virtue (ktore jeszcze bylo nawet ok) i tokenowe swarmy i klan duzo stracil. Mogli tez przywrocic OHotL jako domek pajeczy, to byla fajna sprawa.
Nie rozumiem, jak mozna bylo ukrocic taki fajny theme :(
Time is precious. Waste it wisely.

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2009-04-27, 23:58 »
problem z uniksem jest zawsze ten same . cavaleria + spora ilosc uników któż z jedna bronią/taktykime/spellem/followerem stukaja provincje i w zaleznosci od tego ile takich postaci unix ma i jaki ma gold base [a pod koniec edycji zawsze ma gold base git] jest mniej lub bardziej broken .

co do DT i combo decków . Ta DT nie potrafi zrobic combo decka i rozłożyc jego postęp na kilka dodatków [main problem to to ze DT zna przeważnie karty na 2 dodatki do przodu]. Albo walą coś w stylu gozoku KGB/saorka lock down/dishonor z początku samurai'a albo deck dostaje kupe i po prostu nie działa. tu mygłbym wymienic sporo mantisowych rzeczy , ale inne klany tez maja tego troche].  w sumie to nie wiem co jest lepsze , wszystcy z uber combo deckami i winy turn 4 , czy cos w stylu początku golda[z wylączeniem
cranów].

a propo srodowiska nawet w czasach broken khol wall /szczurów itd zaden klan nie miał prawie 50% win ratio . niedługo skończą sie uniksowe karty dla desing team'u .[nie mówiąc już że nie ma jak dodatek z 50% buffa dla 1 klanu].
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.

orzeł

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 2009-04-28, 00:07 »
ogólnie mam pytanie co do niektórych...
po co się nad tym zastanawiać i dyskutować w sumie bez większego sensu skoro aeg i tak ma Was/Nas w d....?
opinie  ze powinni zrobic tak czy tak są bezcelowe
"Panowie i Panie zejdzcie na ziemię" 8)
i a propos uszanowałem prośbię niektórych i wyłączyłem już CAPS LOCK

a wracając do tematu to sądzę że samurai edition nie jest zla ale jednak brakuje combo deckow jak chocby na diamondzie czy wogole w goldzie:D
tylko skoro gracze dla aeg nie maja znaczenia to chyba nie mozna sie spodziewac polepszenia klimatu

pozdrawiam

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2009-04-28, 00:16 »
po co się nad tym zastanawiać i dyskutować w sumie bez większego sensu skoro aeg i tak ma Was/Nas w d....?
bo pewnie z polowa old timerów poznaje pdf na poziomie testing'y i czesto dzieki moblizacji wspólbraci "zwraca uwagę" AEG na ten , czy inny odchył.
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
« Odpowiedź #25 dnia: 2009-04-28, 00:18 »
a propo srodowiska nawet w czasach broken khol wall /szczurów itd zaden klan nie miał prawie 50% win ratio . niedługo skończą sie uniksowe karty dla desing team'u .[nie mówiąc już że nie ma jak dodatek z 50% buffa dla 1 klanu].
Na takie zdanie czekałem. Br0ken to br0ken, ale 50% zwycięstw jednej frakcji to jest wg mnie dramat i epic fail DT.

I tak podłączając się pod podsumowanie SE:

Jak dla mnie była to dobra edycja. Oczywiście nie mam porównania jako, że to była praktycznie jedyna jaką widziałem (poza kilkoma deckami z końca lotusa), ale jako dołączający gracz Skorpionowy dobrze trafiłem. Nawet biorąc pod wzgląd to, że przez całą edycje grało się wariacją tylko jednego decka, to jest to deck na tyle mi pasujący, że nie mam nic przeciwko. Z rozrzewnieniem będę wspominał Uyedę i Kaukatsu. Dobra kontrolka nie jest zła a jak jeszcze polega na obsmarowywaniu przeciwników pomówieniami i ploteczkami...
Zawsze uważałem, że politycy to najgorsze ścierwo ;). Lubie ich.

ogólnie mam pytanie co do niektórych...
opinie  ze powinni zrobic tak czy tak są bezcelowe
Bo to forum dyskusyjne i ludzie lubią sobie podyskutować choćby po to żeby powiedzieć swoje i zobaczyć, że inni też tak myślą / myślą inaczej.

i a propos uszanowałem prośbię niektórych i wyłączyłem już CAPS LOCK
Niech Ci Bozia wynagrodzi w nisko oprocentowanych kredytach ;).
a wracając do tematu to sądzę że samurai edition nie jest zla ale jednak brakuje combo deckow jak chocby na diamondzie czy wogole w goldzie:D
tylko skoro gracze dla aeg nie maja znaczenia to chyba nie mozna sie spodziewac polepszenia klimatu

pozdrawiam
Jak dla mnie bomba jest combo deckiem i nie podobała mi się bardzo. Spodziewać się nie można. Można co najwyżej spojżeć, że jeśli SE nie była taka zła, to czemu CE miała by być? Tak, wiem czemu ale ciiiii...
Czytaj karty, potem pytaj.
Czytaj rulsy, potem pytaj.
Sprawdź, czy ktoś już o to pytał, potem pytaj.
Myśl. Potem pytaj.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2009-04-28, 11:27 »
Mnie SE się w zasadzie jako tako też podobało. Problemem są w zasadzie stories z dupy (gdzie chyba story team rzucał sobie kostkami przy piwie) i to co boli zawsze i czego bardzo ciężko się pozbyć, ale o tym w zasadzie napisali wszyscy powyżej.

Ja się raczej obawiam CE. O ile po GotE miałem wrażenie, że może być naprawdę fajnie, bo było trochę dobrych postaci i trochę krapu, nie ma turboerek i większość kart do czegoś się przyda, o tyle DaK mnie zmasakrował - część frakcji dostaje karty w stylu 3/3 blank z 1-2 traitami za 7 golda (mantis, unix - unix przynajmniej ma stomp power) czy inne tego typu rzeczy, podczas gdy inni dostają albo mocarne akcje na sobie albo np. 6F za 6G albo rzeczy w stylu tej akcji berserkerowej (która IMO nigdy nie powinna się nigdy pojawić, nie w takiej formie przynajmniej).

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #27 dnia: 2009-04-28, 12:53 »
nie ma turboerek

Umm... Traveling Peddler, Unexpected Arrival, Unpredictable Strategy. Pierwsza i ostatnia z wymienionych kart wydaja mi sie must have w kazdej talii.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2009-04-28, 13:02 »
Umm... Traveling Peddler, Unexpected Arrival, Unpredictable Strategy. Pierwsza i ostatnia z wymienionych kart wydaja mi sie must have w kazdej talii.

mam nadzieję że żartujesz?  ;D

Shoju na prezydenta! :)

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2009-04-28, 14:24 »
Powiedziec ze Unpredictable Strategy jest zajebiste to powiedziec duzo za malo :)

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #30 dnia: 2009-04-28, 14:33 »

mam nadzieję że żartujesz?  ;D

Nie. Spodziewam sie osobiscie 1-2 szt. arrivala w kazdej militarce (chociaz mysle, ze moga sie tez znalezc i w innych taliach) a 3szt strategy to must have, bo to, co ta karta robi to kosmos jest. Moim zdaniem jedna z najlepszych kart jakie sie kiedykolwiek w legendzie ukazaly.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 2009-04-28, 14:41 »
arrival jest mocno bezsensu, wejdzie tylko do talii tworzonych specjalnie pod to... no chyba ze wiekszosc militarek szcza goldem... ale jakos zauwazylem ze militarki wola dokladac followery i itemy ktore cos robia niz dodatkowa personalke w bitwie (strata tempa, strata akcji ktora w sumie nic nie robi, itd..)

pedala sam uzywam i widzialem raczej w dekach defensywnych ktore z zalozenia traca prowincje i faktycznie szybko ma sie nadmiar golda przy normalnym podejsciu...

a strategy? najlepsze? bez przesady, w CE pewnie bedzie dobre ale teraz, przy tym milionie movementu? conajwyzej srednie

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #32 dnia: 2009-04-28, 15:03 »
Sek w tym, ze to nie jest ot taki zwykly movement :) To jest mowienie przeciwnikowi np. ze wlasnie ten nicniemogacy wiesniak, ktory mial bezpiecznie siedziec w domu i robic mroczne sztuczki bedzie walczyl zamiast koksa do tego celu stworzonego :)
Arrival nie jest specjalny, racja. Ale mysle, ze gre zobaczy.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 2009-04-28, 15:08 »
No tak, zapomniałem o strategii, ale pozostałe dwie karty nie są turboerkami pokroju AB czy doomdów.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #34 dnia: 2009-04-28, 15:09 »
pozatym strategy prostuje oba unity ta karta daje takie możliwości spóbuj nią pograć to jest prawdziwy gamebraker
moim zdaniem jest to poziom doomeda
arrival jest mocno bezsensu, wejdzie tylko do talii tworzonych specjalnie pod to... no chyba ze wiekszosc militarek szcza goldem... ale jakos zauwazylem ze militarki wola dokladac followery i itemy ktore cos robia niz dodatkowa personalke w bitwie (strata tempa, strata akcji ktora w sumie nic nie robi, itd..) Arrival nie jest specjalny, racja. Ale mysle, ze gre zobaczy.

cóż widywałem już wielokrotnie jak arrival wygrywał gry
Walec

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 2009-04-28, 15:11 »
co do arrivala sie nie zgadzam, nie podoba mi sie w wielu powodow, na poczatku tez myslalem ze taki mocny a potem zobaczylem to w akcji i rewelki nie robi- will jest chyba lepsze (jedyna zaleta arrivala to fakt ze omija wymagania )

peddler robi drawa, a jak wszyscy wiedza nie ma czegos takiego jak za duzo drawa, moze go byc najwyzej za malo- koszt powoduje ze czasem na tym drawem trzeba sie zastanowic

a strategy nie wiem, mnie sie osobiscie nie podoba, wole movement. a z harpoonow rzadko kiedy korzystalem wiec raczej ta karta mnie jakos specjalnie nie ruszy, ale wyprobuje na pewno

a co do kart must have- lepiej jest zeby bylo ich malo, a najlepiej w ogole- dobrze by bylo gdyby trzeba bylo pomyslec przed skladaniem talii, a nie wrzucac najstraszniejsze turbo rary jakie sie posiada, bo tak jest lepiej...

no nic, zobaczy sie CE w pelni, bedzie sie marudzic (na cos zawsze bedzie sie marudzic  ;D), ja zamierzam grac tak czy tak.

Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 2009-04-28, 15:14 »
cóż widywałem już wielokrotnie jak arrival wygrywał gry

nie mowie ze nie, ale ile to jest wielokrotnie w prownaniu do innych turbo erek? :)

ja nie widzialem w zyciu zeby ktos tego uzyl a na 2 koteiach (po gote) jednak bylem jakby nie patrzec..
piszac ktos mam na mysli wszsytkie gry jakie gralem i widzialem :)

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #37 dnia: 2009-04-28, 15:23 »
a strategy nie wiem, mnie sie osobiscie nie podoba, wole movement. a z harpoonow rzadko kiedy korzystalem wiec raczej ta karta mnie jakos specjalnie nie ruszy, ale wyprobuje na pewno
ale własnie to nie ma nic w spółnego z harpoonem ta karta daje nie malze nie ograniczone mozliwości, nie ma praktycznie sytuacji gdzie ona lezy i nic nie robi jak to ma miejsce np z doomem, przydaje się w attaku w obronie na poczatku i pod koniec gry
« Ostatnia zmiana: 2009-04-28, 15:34 by Walec »
Walec

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #38 dnia: 2009-04-28, 18:30 »
ale własnie to nie ma nic w spółnego z harpoonem ta karta daje nie malze nie ograniczone mozliwości, nie ma praktycznie sytuacji gdzie ona lezy i nic nie robi jak to ma miejsce np z doomem, przydaje się w attaku w obronie na poczatku i pod koniec gry

Dokladnie. Dla przykladu podam jeszcze rozne mozliwosci praktyczne zastosowania tej karty (poza wymieniona wczesniej wymiana klocka na badziewie u przeciwnika):
Wyobraz sobie, ze w bitwie jestes attackerem, przeciwnik w wiekszosci wypadkow sprobuje ci np. odeslac to, co jest najgrozniejsze. Ty mozesz toto pozniej wymienic z inna postacia co ci zostala i jeszcze obie beda proste po tym. Mozesz tez swoich zbowowanych wymieniac na prostych z domu, zbowowanych w domu prostowac i przysylac do bitew... Karta "wybierz gracza: zamien mu 2 postacie miejscami i je wyprostuj" jest przepotezna.

W sumie bardzo mocny jest tez common pt: burned village, ktory czysci prowincje nawet jak jej nie zniszczysz. Bardzo mi sie podoba.

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 2009-04-28, 19:22 »
@walec- nie wiem, dla mnie wazniejsze jest to, zebym mial w tej bitwie kogokolwiek, wole dojechac nastepnym kolesiem ktory dostarczy force'a. ale to pewnie specyfika decku, bo u mnie kazdy ma mniej wiecej tyle samo- kensai+ majcher

tym bardziej ze nie zagrasz strategy jak grasz przeciwko np. konikowi, bo Cie tam nie ma...

mowicie ze takie to mocarne? no ok, sprobuje
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper