Autor Wątek: Samuraj najbardziej zbalansowanym środowiskiem od lat???  (Przeczytany 4111 razy)

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
Odp: Samuraj najbardziej zbalansowanym środowiskiem od lat???
« Odpowiedź #60 dnia: 2009-05-03, 18:03 »
Brydz od pokera rozni sie tym, ze jak przeciwnik dostaniesz mega przerabana reke to cie rozwali w brydzu, nie liczy sie skill, w pokerze z 2-7o mozna pojechac pare AA na odpowiednio strasznym flopie :)

Tak, tylko ze jak przeciwnik ma AA na reku to nie pozwoli ci z twoim 27o nawet obejrzec tego flopa (bo tylko w preflopie tak naprawde AA jest strasznie straszne, potem juz moze byc roznie).

Magic ssie.

Brydz rzadzi.

Jak nie ma 4 do brydza, ma sie troche czasu i chce sie lajtowo pograc to polecam tez 3-5-8. Ubaw przedni i latwo tym nauczyc ludzi, jak prowadzic rozgrywke w brydzu (pomaga tez naumiec licytacji bo czlowiek zaczyna liczyc karty i widzi, co z dana reka mozna osiagnac).
Time is precious. Waste it wisely.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 2009-05-03, 19:33 »
Brydz od pokera rozni sie tym, ze jak przeciwnik dostaniesz mega przerabana reke to cie rozwali w brydzu, nie liczy sie skill
Cytat: Breaker
tak ertai tylko ze przy tej ilosci kart jaka jest w brydzu juz dawno zostalo matematycznie wyliczone ze karty sa w ilus tam grach mniej wiecej takie same, a wiec tylko i wylacznie to jak grasz ma znaczenie
Ertai - tylko jeśli grasz w kółko (na robry). W brydżu sportowym (niezależnie od tego czy grasz w meczu, turnieju na maxy czy na impy) to jakie karty dostał przeciwnik nie liczy się W OGÓLE. Ważny jest TYLKO I WYŁĄCZNIE skill.

Breaker - nic nie wiem o tych wyliczeniach. Jeśli chodzi o element farta przy rozdawaniu, to został on wyeliminowany w ten sposób, że w meczach i turniejach następuje porównanie wyników i dostajesz impy albo procenty za to jak wypadłeś względem rywali (średniej).

marecky

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 2009-05-03, 23:24 »
tak ertai tylko ze przy tej ilosci kart jaka jest w brydzu juz dawno zostalo matematycznie wyliczone ze karty sa w ilus tam grach mniej wiecej takie same, a wiec tylko i wylacznie to jak grasz ma znaczenie

a magic ssie- jest tak prosty, ze az za prosty, poza tym mnie osobiscie mechanika chaina doprowadza do szalu

w brydzu najwazniejsza jest licytacja.

a magic sssssssie i tu sie zgadzam :)

horror sie nie zna, bo nigdy nie gral w cos dla power levelu

jebany lojalista :PP
Cytat: ertai
Oj bo wrzuce maly hipokryto rozmowy z gg

dobrze że nie macie nagranego swojego sapania pod prysznicem :)

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #63 dnia: 2009-05-03, 23:39 »
Ok, przekonaliscie mnie, na brydzu sie nie znam :) w sumie gralem tylko for fun na robry tak wiec nie moge wypowiadac sie o sportowej stronie tej zabawy.

MTG - ssie, ale tutaj jest o co grac, turnieje za $ i mimo wszystko wiekszy rozglos

Propo AA... tak, sa przereklamowane :)
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #64 dnia: 2009-05-03, 23:52 »
Ok, przekonaliscie mnie, na brydzu sie nie znam :) w sumie gralem tylko for fun na robry tak wiec nie moge wypowiadac sie o sportowej stronie tej zabawy.

Jak raz zagrasz na impy itp. to w zyciu juz nie bedziesz chcial robrowac :) A na turniejach brydzowych jest iles stolikow, i na kazdym tak samo ulozona talia i sie porownoje, ktora druzyna wyciagnela lepszy wynik z tego ustawienia.

Edit: A tak swoja droga, to calkiem nieglupi moglby byc turniej w legende, gdzie wybierasz klan i dostajesz talie juz na miejscu, przygotowana i zbalansowana wzgledem innych. Wtedy by sie okazalo kto umie grac a kto farci ;)
« Ostatnia zmiana: 2009-05-03, 23:55 by Manit0u »

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #65 dnia: 2009-05-04, 00:00 »
Inaczej, to musialoby byc tak, ze dostaja spis kart z edycj +2-3 dodatki naprzod (nie w druku) i z tego spisu siadaja i robia sobie 3 talie pod trzy rozne klany (bez internetu etc) i wtedy mozemy zobaczyc kto jest kozakiem, kto cisnie decki z neta i kto potrafi grac
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

pinokyo

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • All your base are belong to us
« Odpowiedź #66 dnia: 2009-05-04, 01:09 »
Inaczej, to musialoby byc tak, ze dostaja spis kart z edycj +2-3 dodatki naprzod (nie w druku) i z tego spisu siadaja i robia sobie 3 talie pod trzy rozne klany (bez internetu etc) i wtedy mozemy zobaczyc kto jest kozakiem, kto cisnie decki z neta i kto potrafi grac
no to byloby ciekawe
Ty mylisz, ze jestes Ben Affleck?

Feroz

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • ??????? ??????? ???????
« Odpowiedź #67 dnia: 2009-05-04, 01:16 »
AGOT-w zasadzie byl fajny do czasu Wintera; potem to juz wydawca traktowal ja jak smierdzaca kupe. teraz to juz raczej jest rownia pochyla albo agonia. jak kto woli

Sorry, albo kpisz albo grałeś w tę karciankę tyle co nic. Winter właśnie był największym kupskiem w historii GoTa, tak wielkim, że przyznali się do tego nawet sami twórcy. Następne bloki, ITE i 5KE, wg znakomitej większości graczy były świetne.

No chyba, że jesteś z tych, co rzucają kartami jak wydawca zmieni layout na ładniejszy i nowocześniejszy. Jeśli tak, nie mam więcej pytań :P
« Ostatnia zmiana: 2009-05-04, 01:18 by Feroz »
+5 do lansu (by Sephirion)

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 2009-05-04, 07:36 »

dobry pomysl :)

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 2009-05-04, 11:41 »
@feroz- cos pojechales za bardzo, quas grac umie i nie rzucil kart po nowym dodatku, wiec kula w plot. poza tym gra od ice&fire, jak cala ekipa z katowic  ;D

a ze wolal blok winter to pewnie dlatego ze gral na powergrabie baratheonowym i po rotacji wintera nagle sie okazalo ze nie moze dojechac w pierwszej za chiny bo nie ma juz i am king here, make an example i fury kart z renoma...

a co do tego ze ITE i 5KE (no tu juz troche mniej...) to bardzo dobre edycje, to sie zgadzam. mnie sie tylko nie podoba sposob potraktowania martelli i greyjoyow w lcg, no ale to zostanie za jakis czas wyrownane tymi dodatkami... zobaczymy- gram i tak baaardzo sporadycznie, wiec to detale

widze ze na nastepnym koteiu/ duzym turnieju bedzie side event- bridge party
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Feroz

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • ??????? ??????? ???????
« Odpowiedź #70 dnia: 2009-05-04, 11:55 »
@feroz- cos pojechales za bardzo, quas grac umie i nie rzucil kart po nowym dodatku, wiec kula w plot. poza tym gra od ice&fire, jak cala ekipa z katowic  ;D

Pięknym za nadobne. Nie ja pojechałem pierwszy i z pewnością nie mocniej :P

a ze wolal blok winter to pewnie dlatego ze gral na powergrabie baratheonowym i po rotacji wintera nagle sie okazalo ze nie moze dojechac w pierwszej za chiny bo nie ma juz i am king here, make an example i fury kart z renoma...

Możliwe, że znowu pojadę, ale co tam. IMO jeżeli ktoś potrafi grać tylko i wyłącznie jednym deckiem i pluje na producenta karcianki, kiedy deck ten przestaje być grywalny, nie świadczy to dobrze o jego umiejętnościach (podejściu do gry zresztą też nie).

Ale EOT, bo zleźliśmy już dość daleko z tematu.

A może by tak zrobić turniej AGOT? :) Coś widzę, że sporo graczy w L5R ma GoTową przeszłość, myślę że zainteresowanie by było :)
+5 do lansu (by Sephirion)

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 2009-05-04, 12:17 »
przeciez bylo mowione ze mial byc turniej gota- ofcors nie taki super z nagrodami, ale taki po prostu- pograc sobie... ale ani ja nie dojechalem ani Ty, wiec sie nie odbylo.

tylko ze problem jest innej natury, tak naprawde nie wiadomo jaka jest teraz pula kart (wiekszosc gra na ITE+, ale wlasciwie powinno sie na LCG) i dopoki ffg nie ustali raz na zawsze w co gramy, to ta karcianka bedzie wygladala tak jak wyglada- taka zawieszona w przestrzeni jakby

no nic, mysle ze bedzie mozna pogadac o tym, jak wyjda dodatki do martelli i szarej radosci, tylko nie wiem czy do tego momentu aGOT bedzie mnie jeszcze interesowal i czy bede mial ochote za to placic
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Flint

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 2009-05-04, 12:38 »
Ale ten teges, kto mówi o turnieju sakncjonowanym? Założymy sobie, że gramy blokiem ITE, 5KE i, powiedzmy, pierwszą serią chapterów (z czarnymi borderami).
Crab Clan • Lion Clan • Scorpion Clan • Spider Clan • Shadowlands • House Greyjoy • AGOT Paratrooper • Inexperienced • Unique
Hokus-pokus, nie masz buta, Twoja stara to Fosuta!

Keigo

• Phoenix Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 2009-05-04, 13:15 »
"Samuraj najbardziej zbalansowanym środowiskiem od lat???" ......... Offtop Panowie taki po troszku :)
(\__/)
(='.'=)
(")_(")
This is Bunny. Copy and paste Bunny into your sig to help him gain world domination.

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #74 dnia: 2009-05-04, 13:57 »
"Samuraj najbardziej zbalansowanym środowiskiem od lat???" ......... Offtop Panowie taki po troszku :)

To back on track. Samuraj mi sie nawet podobal, ale podobal by mi sie bardziej, gdyby bylo wiecej kombotalii, i zeby byly one troche inne. Chodzi o to, ze ja nie mam nic przeciwko temu, zeby mnie ktos pojechal w 3 turze, jezeli ma jakiegos pokreconego decka, do ktorego wrzucil bazylion kart, ktorych nikt inny pewnie nawet by nie rozwazyl i wyszly mu chore komba. Gratuluje wtedy pomyslu i skilla w deckbuilding a potem w graniu czyms takim.

AEG niestety zawiodl na tym polu okrutnie. Wystarczy spojrzec na sam poczatek chociazby edycji i bardzo mocna talie, ktora sie tam pojawila (krecenie kolem). Nie wiem co w AEG sobie pomysleli ale sadzac po niektorych kartach, to pewnie poziomem inteligencji walcza o miejsce z taboretem... "Dajmy smokom kupe mnichow/kiho/akcji C i U, na ktorych czesto pojawia sie magiczny napis "reaction", "ring" i "honor", domek, ktory pozwala zonglowac ringami i zobaczymy czy uda sie im zrobic militarnych mnichow z honor boostem jak planujemy, huehuehue..."

pinokyo

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • All your base are belong to us
« Odpowiedź #75 dnia: 2009-05-04, 15:20 »
co wy sie tak na to krecenie kolkiem uwzieliscie? ten deck byl na poczatku edycji t1 i po jakims drugim dodatku przestal. Gralo sie tym wbrew powszechnemu przekonaniu w miare przyjemnie, i tak op nie bylo. Deck byl prosty w graniu, owszem, jak zreszta wszystkie decki z poczatku edycji (scorpionowy dishonor z jednym z najbardziej overpowered domkow w historii nie licze jako jakis szczegolnie trudny do grania deck).

W porownaniu do poczatku lotusa, gdzie byla masa bardzo fajnych i w miare trudnych do grania deckow (nawet tych combo ktore krecily sie 4-5 turze, ktore zreszta szybko dostaly nerfy) a pozniej tylko dochodzily nowe opcje. W samuraju byly opcje na poczatku a pozniej bylo ich coraz mniej tak naprawde.

Poczatek diamonda tez byl z tego co pamieta dosyc jalowy ale pozniej wyewoluowalo to w srodowisko, w ktorym mozna grac praktycznie wszystkim i to na sensownym poziomie. Oczywiscie jak wyszly fillery do lotusa (aka khol wall) to sie to troche zalamalo, ale do tego czasu bylo imo bardzo dobrze.
Ty mylisz, ze jestes Ben Affleck?

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #76 dnia: 2009-05-04, 15:41 »
Ja sie uwzialem na krecenie (i pewnie dlatego nim nie gralem) bo z zasady nie lubie talii pasjansowych i "samograjow".

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 2009-05-04, 16:12 »

Pięknym za nadobne. Nie ja pojechałem pierwszy i z pewnością nie mocniej :P

Możliwe, że znowu pojadę, ale co tam. IMO jeżeli ktoś potrafi grać tylko i wyłącznie jednym deckiem i pluje na producenta karcianki, kiedy deck ten przestaje być grywalny, nie świadczy to dobrze o jego umiejętnościach (podejściu do gry zresztą też nie).

Ale EOT, bo zleźliśmy już dość daleko z tematu.

A może by tak zrobić turniej AGOT? :) Coś widzę, że sporo graczy w L5R ma GoTową przeszłość, myślę że zainteresowanie by było :)

Offtop on:
od I&F- przelom WiE/ITE+ gralem Targaryenami. wersje od kontrolnych po full "kult topora". gralo sie naprawde spoko.
dla jeleni najlepszy czas to VEd. i wtedy naprawde dawalo rade wygrywac pierwszym wjazdem. (choc np tatarzy zasadzali na typa killa i sie konczylo rumakowanie)
WiE-coz tutaj bylo kilka dzikich kart. przede wszystkim niedoszacowanie doom card. no i eebany lojalista-zepsol proby skladania dowolnego decka na responsach.

ITE bylo niezlym poczatkiem,ale mniej wiecej w tym okresie zapanowala totalna stagnacja. karcianka albo sie rozwija(dodatki,balans gry) albo staje sie kupa. a tutaj ladne 12-18 miesiecy niczego. FFG jakby zapomnialo o tym produkcie (przy rownoczesnej tworczej impotencji Martina ::) )

teraz grywam naprawde sporadycznie,mam na podoredziu jelonka...ale czesc kart jest jakby z innej bajki (arianna/koles zabierajacy renome/armia zabierajaca keywordy itd.); sam sposob sprzedazy-jasne,pelna ekonomika...ale ilosc kart/mozliwosci kombinowania sa slabiutkie.
IMO FFG dokonalo eutanazji na pelnej linii frontu.

offtop off.

wracajac do legendy-> mam dosyc krotki staz (ok 1,5 roku), znam tylko samurai ed.
"swiezym" okiem wyglada to calkiem niezle. jest kilka turbo kart ale generalnie edycja trzyma poziom. nie ma "jedynych slusznych turbodeckow". sa prostsze i trudniejsze(te zyskuja spora przewage osiagana przez zaskoczenie)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #78 dnia: 2009-05-04, 16:50 »
Quas, moze teraz nie ma jedyych slusznych turbo deckow, ale kiedys byly jedynie sluszne turbo decki... i ich bylo kilka(nascie?) i pomimo tego ze robiles mrok taki swoim deckiem ze bania mala to bylo tych talii dostatecznie duzo na dostatecznie wysokim poziomie zeby bylo ciekawie... no ale ludzie marudzili wtedy ze gra nie dziala na zasadzie, zagraj odpowiednie karty w odpowiedniej kolejnosci w jednej bitwie i jezeli masz wiecej dosylania/bow/killa niz przeciwnik na rece to wygrales

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 2009-05-04, 19:52 »
nie do konca sie zgadzam; teraz nadal wazna jest kolejnosc zagrywania kart-nie wazne co dana karta robi,jak spieprzysz kolejnosc a gra jest na wyrownanym poziomie to poplynoles.
i jakos turbohiperprzewalone decki mnie nie bawia. jest dosyc slabo gdy powiesz "przeciwnikowi podeszlo i gra sie skonczyla nim ja zaczolem grac". nie tego oczekuje po karciankach
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.