Autor Wątek: Kłotnie o domek krajnowy  (Przeczytany 14511 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Odp: [CE] - strona główna
« Odpowiedź #20 dnia: 2009-06-18, 11:57 »
Po tym jak okazało się że stronghold nie działa kiwnięty :
Generalnie uważam, że AEG uszkodził dość mocno ten domek. On przecież ma tylko i wyłącznie tę zdolność i nic więcej nie robi. (...)

Też uważam, że V.I.P. (Venerable Plains of Ikoma) powinny działać kiwnięte... tylko ta jedna zdolność i nic innego nie robi. W dodatku z Lwim złotem ten domek w turze przeciwnika będzie chyba zawsze kiwnięty... zgodnie z tym co widać w previusach i zapowiedziach, to Lew musi (jak zwykle) trzymać tempo i sypać się z prowincji, inaczej niestety będzie skucha. Jeszcze w dodatku kastracja...

[...]

Ops, sorry, pisaliście o Żurawiowym domku ?

A tak serio - argumnet 'przecież on nic innego nie robi' jest trochę ... oczywisty :) ? Trudno znaleźć domek który 'robi coś jeszcze' ponad to co na nim napisane :) Nie demonizowałbym też konieczności trzymania go prostego. Fakt, 4G w plecy, ale to po prostu wymaga innego podejścia do manipulacji favorem. Nie odnosiłbym też starych doświadczeń z goldem do nowej edycji, ten dodatkowy holding potrafi sporo namieszać - już teraz procenty sie inaczej rozkładają...
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 2009-06-18, 12:00 »
fakt scout domek i tak był lepszy g-man .  ale tak będzie trzeba poczekać na wiecej supportu dla dishonor/control decków dla cran'a . w sumie to lepiej jest [w perspektywie nowej edycji , bo jeżeli o sam poczatek chodzi to domek lekko ssie ] ,żeby domek był słabszy ale miał szanse na dostanie support'u i grywalnych kart [a crane to nie mantisowy budoki więc pewnie kiedys ten support będzie . zresztą wystarczy obejżeć dodtaki w CE] , niży miało być tak  że domek jest git tylko DT uzna ,że jest NPE i będzie dawać 0 supportu dla danego deck typu.

zresztą nie jest aż tak źle . mantisy musi zostawić udbowany domek i holdingi ,żeby go użyć i to w edycji gdzie wszędzie jest attachment hate .
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2009-06-18, 12:15 »
A tak serio - argumnet 'przecież on nic innego nie robi' jest trochę ... oczywisty :) ? Trudno znaleźć domek który 'robi coś jeszcze' ponad to co na nim napisane :)
Myślałem o tym, że niektóre domki (nie mówię, że w obecnej edycji) miały 2 zdolności. Np. Steel Gardens of the Kenshinzen. Poza tym, drugi krejnowy domek w CE, "coś" jeszcze robi poza swoją zdolnością - daje broniącym samurajom +1F. I to mi chodziło, kiedy pisałem, że 7FP nic innego nie robi.

Nie demonizowałbym też konieczności trzymania go prostego. Fakt, 4G w plecy, ale to po prostu wymaga innego podejścia do manipulacji favorem. Nie odnosiłbym też starych doświadczeń z goldem do nowej edycji, ten dodatkowy holding potrafi sporo namieszać - już teraz procenty sie inaczej rozkładają...
Tak, innego podejścia. I to inne podejście oznacza, że robisz po prostu mniej niż robiłeś. Możesz zwolnienia nazwać restrukturyzacją, ale to będą wciąż zwolnienia. I nie mówię o tym, że 7FP nie będzie w ogóle działał. Mówię, że będzie działał gorzej. Są pewne domki, które są projektowane z myślą o działaniu tylko w swojej turze, np. Obsidian Halls of the Lost, bo są wystarczająco potężne i nie potrzebują, a nawet nie powinny, działać w turze przeciwnika. Ale są domki, które powinny działać w obu turach (czytaj: even if bowed), bo jeśli nie działają, to odbiera im to sporo grywalności. I uważam, że 7FP do tej grupy należy.

Niezależnie od tego, czy VPI jest nerfnięte, czy nie ;)

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #23 dnia: 2009-06-18, 12:29 »
@gejzyn
1. Akurat domek testowalem i radzi sobie calkiem niezle z militarkami. Za to nie testowalem tego domku od strzelania.
2. Masz favor na koniec swojej tury jak grasz z militarka, jezeli dobrze skladasz deck i go rozgrywasz. Moze musisz pocwiczyc?
3. Nowa edycja czlowieku. Tutaj nie bedzie City of rich frog, Eventu +8, postaci ktora bowuje w openie i courtow. Honorkowka nie bedzie juz tak latwo wciskac. A juz napewno nie militarki.

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

Kakita Miyato

• Crane Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2009-06-18, 12:37 »
(...)Trudno znaleźć domek który 'robi coś jeszcze' ponad to co na nim napisane :) (...)

No wiesz, mozna miec jeszcze duza sile prowincji, dzialac jak jest sie bownietym, albo miec najwyzszy gold na domku w grze. Zreszta temat chyba skonczony. Gaijin dosc dobrze wytlumaczyl, dlaczego oslabiajac domek, oslabili nam tez spora czesc postaci, jak i calego decka. 7FP ma teraz przecietna produkcje zlota, ponizej sredniej sile prowincji, srednia akcje na sobie. Mam przez to nadzieje, ze DT i tak stwierdzi, ze ten domek jest broken i w nastepnych dodatkach support bedzie tylko do scoutow. Chyba wiekszosc Krejnow i tak jest bardziej zainteresowana drugim domkiem.

face it nobody likes krane

"face it" my ass. Krejn juz odpokutowal, co mial do odpokutowania. Zreszta, chyba wiekszosc kolesi o ktorych wczesniej wspomnialem, jeszcze wtedy nie gralo w krazki. Wypowiedzi w takim stylu, jak napisales niczemu nie sluza, poza przyjemnoscia obrzucania innych gkupa.
Poza tym Walec, chyba przyznasz, ze napierdalanie sie, kiedy inni dostaja po tylku ("bo nam tez jest zle...") to jednak prostactwo i nie chodzi mi tylko o karcianke.

miyato,

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2009-06-18, 12:43 »
Nie zgadzam się z podziałem 'domki które działają zawsze i domki które działają tylko w swojej turze'. Właśnie teraz widać wyraźniej, że są domki w trzech kategoriach użytkowych - Mojatura, Każdatura i Każdatura even bowed... Czyli takie co tylko u siebie, takie co zawsze i takie gdzie musisz wybrać. Szczerze mówiąc, patrząc na to co widać w CE już i jakie są plany, to bardziej mnie boli kolejny favor na ręce u Żura, niż wyprostowanie się Kraba czy dojazd kuca. Choćby dlatego, że favor na ręce jest bardziej uniwersalny... Domki z printed abilitką są bardziej przewidywalne, a tak żur bierze favor i co będzie się dalej działo? Sposobów na wykorzystanie favora będzie przybywało, a chyba lepiej na starcie edycji dostać domek który robi troche mniej i nauczyć się nim grać, niż w połowie edycji dostać crapkarty bo nagle okazało się że domek jst br0ken i trzeba albo skończyć do niego way, albo zniechęcić ludzi do grania nim, albo skastrować cały klan. A wszyscy wiemy, że takie retributive strike się w AEGu zdarzało.

Anyway, komentarze Żurawi w sprawie 7FS (poza artem, bo gustibus non est disputandum) uważam za odruchową reakcję na zabranie czegoś Żurom. Najpierw podnosi się krzyk, raban i leci do Cesarza(-owej), bo a nuż się uda odkręcić. :P

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2009-06-18, 12:47 »
Gaijin coś wytłumaczył ? Jak na razie widzę tylko wypowiedzi 'działało jak było kiwnięte a teraz nie działa, więc jest mniej możliwości'. Ale to nie jest wytłumaczenie, to jest truizm... Tak, 7FP nie działa kiwnięty. Tak, będziecie musieli więcej kombinować. Tak, to dla was gorsza opcja, bo trzeba będzie wybrać.

Ale to nie jest równoznaczne z tym, że domek jest słaby. Bo nie jest.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 2009-06-18, 12:48 »
@gejzyn
1. Akurat domek testowalem i radzi sobie calkiem niezle z militarkami. Za to nie testowalem tego domku od strzelania.
Uuuu, przepraszam, nie wiedziałem, że jesteś w playteście, albo masz tam znajomków, i że wiedziałeś, że nie będzie działał zbowowany i już to zdążyłeś przetestować i okazało się, że działa tak samo dobrze. Przepraszam raz jeszcze.

2. Masz favor na koniec swojej tury jak grasz z militarka, jezeli dobrze skladasz deck i go rozgrywasz. Moze musisz pocwiczyc?
Uuuu, tutaj też Cię chyba nie doceniłem. Pewnie Bayushi Shinzo, to tylko taki nick dla zmyłki, żeby nikt Cię nie rozpoznał. Bo pewnie grasz krejnem, albo innymi honorówkami i wygrałeś ileś kotei, albo byłeś z tego typu deckami w topach. Przepraszam, ja tylko 2 razy byłem top krejnem na koteju i zajmowałem 5 miejsce w ogóle, ale tylko w Polsce niestety, więc się pewnie do Ciebie z tak żałosnymi osiągnięciami nie umywam. Mój lamerski sposób na utrzymanie favoru na koniec tury, to niezrzucenie go, czyli użycie o jeden raz mniej, ale pewnie topowi gracze mają na to bardziej pro sposoby.

3. Nowa edycja czlowieku. Tutaj nie bedzie City of rich frog, Eventu +8, postaci ktora bowuje w openie i courtow. Honorkowka nie bedzie juz tak latwo wciskac. A juz napewno nie militarki.
Czytanie ze zroumieniem nie boli, naprawdę. W tym kontekście nie pisałem o militarkach, tylko o honorówkach.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2009-06-18, 12:52 »
Gaijin coś wytłumaczył ? Jak na razie widzę tylko wypowiedzi 'działało jak było kiwnięte a teraz nie działa, więc jest mniej możliwości'. Ale to nie jest wytłumaczenie, to jest truizm... Tak, 7FP nie działa kiwnięty. Tak, będziecie musieli więcej kombinować. Tak, to dla was gorsza opcja, bo trzeba będzie wybrać.

Ale to nie jest równoznaczne z tym, że domek jest słaby. Bo nie jest.

Zauważyłeś, Sejmitar, co napisałem kilka postów powyżej?
I nie mówię o tym, że 7FP nie będzie w ogóle działał. Mówię, że będzie działał gorzej.

No właśnie.

Kakita Miyato

• Crane Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2009-06-18, 12:56 »
Anyway, komentarze Żurawi w sprawie 7FS (poza artem, bo gustibus non est disputandum) uważam za odruchową reakcję na zabranie czegoś Żurom. Najpierw podnosi się krzyk, raban i leci do Cesarza(-owej), bo a nuż się uda odkręcić. :P

Nie te czasy ;). Teraz bardziej zygam, jak widze na forum Zurawi kolesi, ktorzy na sile przekonuja siebie i innych, jak to zajefajnie miec obciachany domek. Wierzac im, to nie moglo nam sie nic lepszego trafic :).

Powtarzam, moge sie dwoma rekami podpisac pod petycja do AEG, zeby ucieli tego waya, a poszli w militarny support do scoutow. Szkoda bedzie tylko tych, co chcieliby pograc troche politycznym deckiem.

miyato,

ps. a teraz totalny off top, ktory skojarzyl mi sie po przeczytaniu wypowiedzi sejmitara:
Czy po Race nie mial jakis Klan wyleciec?? Cos takiego pamietam i jeszcze obietnice AEG, ze teraz nie ma litosci, jak ktos straci ziamie na turniejach, to straci; jak jakis klan wyleci, to wyleci... itd.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #30 dnia: 2009-06-18, 12:57 »
Pewnie Bayushi Shinzo, to tylko taki nick dla zmyłki, żeby nikt Cię nie rozpoznał. Bo pewnie grasz krejnem, albo innymi honorówkami i wygrałeś ileś kotei, albo byłeś z tego typu deckami w topach. Przepraszam, ja tylko 2 razy byłem top krejnem na koteju i zajmowałem 5 miejsce w ogóle, ale tylko w Polsce niestety, więc się pewnie do Ciebie z tak żałosnymi osiągnięciami nie umywam. Mój lamerski sposób na utrzymanie favoru na koniec tury, to niezrzucenie go, czyli użycie o jeden raz mniej, ale pewnie topowi gracze mają na to bardziej pro sposoby.
Sam sobie odpowiedziales. Koniec z mojej strony.

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 2009-06-18, 13:15 »
Gaijin- ty uważasz, że jest inaczej. Niektórzy (przykład w cytacie, ale są też komunikaty spoza forum) uważają, że jest tragidramorror i smaszno. Dlatego, niestety, łopatologia jest konieczna.

A co do stoickiej postawy - człowiek się przyzwyczaja.

Powtarzam, moge sie dwoma rekami podpisac pod petycja do AEG, zeby ucieli tego waya, a poszli w militarny support do scoutow. Szkoda bedzie tylko tych, co chcieliby pograc troche politycznym deckiem.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 2009-06-18, 14:18 »
Pewnie Bayushi Shinzo, to tylko taki nick dla zmyłki, żeby nikt Cię nie rozpoznał. Bo pewnie grasz krejnem, albo innymi honorówkami i wygrałeś ileś kotei, albo byłeś z tego typu deckami w topach. Przepraszam, ja tylko 2 razy byłem top krejnem na koteju i zajmowałem 5 miejsce w ogóle, ale tylko w Polsce niestety, więc się pewnie do Ciebie z tak żałosnymi osiągnięciami nie umywam. Mój lamerski sposób na utrzymanie favoru na koniec tury, to niezrzucenie go, czyli użycie o jeden raz mniej, ale pewnie topowi gracze mają na to bardziej pro sposoby.
Ah, czyli jednak jesteś topowym krejnowym graczem w ukryciu? No to może pochwal się osiągnięciami, co?

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
« Odpowiedź #33 dnia: 2009-06-18, 14:27 »

Panowie, dajcie sobie siana, to nigdzie nie prowadzi...
Czytaj karty, potem pytaj.
Czytaj rulsy, potem pytaj.
Sprawdź, czy ktoś już o to pytał, potem pytaj.
Myśl. Potem pytaj.

Gothmog

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Barlog's Commander
« Odpowiedź #34 dnia: 2009-06-18, 14:27 »
Panowie moze lepiej skonczymy to bezsensowne narzekanie, bo to raczej nie topic "Czemu moje karty sa do dupy".

Ah, czyli jednak jesteś topowym krejnowym graczem w ukryciu? No to może pochwal się osiągnięciami, co?

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 2009-06-18, 14:40 »
Panowie moze lepiej skonczymy to bezsensowne narzekanie, bo to raczej nie topic "Czemu moje karty sa do dupy".
Nie no, to jest ważna sprawa, przynajmniej dla mnie, jako gracza krejnowego. Z postów Shinzo wynika, że nasza twierdza jest tak samo dobra jak była, tylko ja (i inni, którzy są zdania odmiennego, pewnie też) jestem kiepskim graczem i nie potrafię tego dostrzec. Pytam więc Shinzo, jakie ma osiągnięcia w grze honorówkami/krejnami, że wygłasza takie sądy + chciałbym wiedzieć, w jakiż to sposób należy niwelować taką zmianę w wordingu tzn. jak zostawiać sobie favor na koniec tury, robiąc dokładnie tyle samo, ile robiło się wcześniej.
« Ostatnia zmiana: 2009-06-18, 14:42 by gaijin »

Ratman

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 2009-06-18, 14:43 »
Gaijin, serio, daj sobie na wstrzymanie. W zasadzie, obaj, weźcie głęboki wdech i jak już opuścicie pracę/szkołę/inne frustrogenne miejsce w którym się znajdujecie idzcie na długi spacer. Bo z wzajemnego walenia się po łbach nie będziecie mieć ani satysfakcji ani spokoju

I owszem, ja też uważam, że po nerfie ten domek stracił 50% mocy, ale trudno - zaciskasz zęby i idziesz dalej. (Swoją drogą, w CE to skorpion też nie dostał wybitnych domków, że nie wyrażę się ostrzej)

Pozdrawiam,
Bart
« Ostatnia zmiana: 2009-06-18, 14:46 by Ratman »

Matsu Girro

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 2009-06-18, 14:51 »
Z postów Shinzo wynika, że nasza twierdza jest tak samo dobra jak była, tylko ja (i inni, którzy są zdania odmiennego, pewnie też) jestem kiepskim graczem i nie potrafię tego dostrzec.
się okaże.. trzeba patrzeć na to na tle nowej edycji.. wiadomo że jak by działał zbowowany to był by lepszy ale możliwe że domek craneowy w ce może być tak dobry jak stary w SE, bez sensu takie kłutnie. Tak jak by mówić że obecne personalki są złe bo w lotusie były lepsze.

Rise above.

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #38 dnia: 2009-06-18, 14:54 »
Z postów Shinzo wynika, że nasza twierdza jest tak samo dobra jak była, tylko ja (i inni, którzy są zdania odmiennego, pewnie też) jestem kiepskim graczem i nie potrafię tego dostrzec.
się okaże.. trzeba patrzeć na to na tle nowej edycji.. wiadomo że jak by działał zbowowany to był by lepszy ale możliwe że domek craneowy w ce może być tak dobry jak stary w SE, bez sensu takie kłutnie. Tak jak by mówić że obecne personalki są złe w porównaniu do lotusowych.

Az tak to nie przesadzajmy... Musze tutaj stanac nieco w obronie Gaijina bo z faktami klocic sie nie mozna:

stare 7FP:
W turze przeciwnika bowuje mu jedna postac I druga odsylam w bitwie ALBO bowuje mu 2 postacie.

nowe 7FP:
W turze przeciwnika bowuje mu jedna postac ALBO odsylam jedna w bitwie.

Roznica jest calkiem spora.
Time is precious. Waste it wisely.

Keigo

• Phoenix Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 2009-06-18, 14:57 »
Dyskusja jest jakby domek był już wydany, reprintowany, znerfowany i w ogóle a domku na papierze jeszcze nie macie :) dlatego lepiej jakbyście PDF-a nie widzieli bo się w #$%^ od tego poprzewracało trochę.

PS: a jakby w testach domek klanu x miał 10 obrony prowincji a potem w preview 7 to by był lament -> denerwujące jest narzekanie "a bo miał być TAKI a jest taki. " Nie ma co się do testów odnosić.
« Ostatnia zmiana: 2009-06-18, 15:02 by Keigo »
(\__/)
(='.'=)
(")_(")
This is Bunny. Copy and paste Bunny into your sig to help him gain world domination.