Autor Wątek: Używanie skrótów i zwrotów nie polskich  (Przeczytany 1186 razy)

Walec

• eternal Personality
Używanie skrótów i zwrotów nie polskich
« dnia: 2009-08-19, 09:57 »
Wkurza mnie coraz powszechniejsze używanie na forum jakiś głupich zwrotów z zagranicznych forów np. Owned, stample, IMHO, OMW, ect. nie wiem jak was ale mnie to strasznie razi, ja wiem ze moja polszczyzna zostawia wiele do życzenia ale to przynajmniej jest polszczyzna, nie piszmy jak durni amerykanie , to nie są gry CS.
Piszmy po ludzku.
Nie wiem czy admini się do tego przychylą ale nie chcialbym widziec tego poprostu na naszym forum.
« Ostatnia zmiana: 2009-08-19, 10:34 by Walec »
Walec

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Używanie skrótów i zwrotów nie polskich
« Odpowiedź #1 dnia: 2009-08-19, 10:02 »
Wkurza mnie coraz powszechniejsze używanie na forum jakiś głupich zwrotów z zagranicznych forów np. Owned, stample, IMHO, OMW, ect. nie wiem jak was ale mnie to strasznie razi, ja wiem ze moja polszczyzna jest zostawia wiele do życzenia ale to przynajmniej jest polszczyzna, nie piszmy jak durni amerykanie , to nie są gry CS.
Piszmy po ludzku.
Nie wiem czy admini się do tego przychylą ale nie chcialbym widziec tego poprostu na naszym forum.

mow mi jeszcze. :) Mnie osobiscie razi jeszcze LOL

Popieram, tylko pytanie jak daleko powinnismy pojsc w tym kierunku? Czy wyrazenia z L5R tez powinny bys spolszczane?
« Ostatnia zmiana: 2009-08-19, 10:05 by horror »

Matsu Girro

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2009-08-19, 10:14 »
veto, najpierw nie piszmy jak durni Polacy

Rise above.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #3 dnia: 2009-08-19, 10:46 »
Zwroty legendowe są moim zdaniem w porządku bo tego trudno unikać i raczej są zrozumiałe przy anglojęzycznej grze nie musimy być bardziej papiescy od papieża, ale wolę pisać jak durny polak niż durny amerykanin
Walec

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #4 dnia: 2009-08-19, 10:51 »
Jezeli ktos rozumie co pisze to po co mam sie ograniczac do uzywania tylko i wylacznie poprawnej polszczyzny?
Nastepnie zabronimy uzywac emotek bo to tez nie po polsku?
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Shinjo Drożdż

• Quartz Magistrate
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2009-08-19, 11:46 »
admini wezmą to pod uwage

i jak znajdziemy z sejmitarem czas to rozważymy
Unicorn Clan Samurai - Shugenja - Bounty Hunter - Defender of the Clan - Khan Oportunist - Cavalery

"Choćbym kroczył ciemną doliną, zła się nie ulękne..." bo to ja tu jestem największym skurwielem

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 2009-08-19, 11:54 »
Rozważać będziemy, bo czas na rozważania się zawsze znajdzie :)

Ale skutek może być odwrotny od zamierzonego... Mnie znacznie bardziej rażą posty w których nikt nie ma czasu postawić brakujących przecinków, zapomina o istnieniu dużych i małych liter lub pisze metodą Jamesa Joyce'a (np niektóre posty Self-Appointed Prophet of Doom). Czemu już kiedyś dawałem wyraz...

Walec (zwracam się do niego jako do autora pierwszego postu) - czy chcesz czy nie, spora część skrótów o których mówisz to już część forumowy (forumomowy?), jest obecna w tej odmianie polskiego i strasznie ciężko się jej pozbyć. Nie tylko ze względu na konieczność redagowania przez niektóre osoby postów w zupełnie inny sposób, ale także ze względu na zmiany znaczeniowe. Jasne, _nadużywanie_ pewnych zwrotów i skrótów jest denerwujące (i głupie). Nawet Amerykanie śmieją się z LOL-gości*). Ale czy to wymaga interwencji na poziomie moderacji ? Nie zauważyłem, żeby często padały epitety 'jesteś pojebany' albo 'chyba cię posrało', a - jak widać - nie są one ocenzurowane. Może po prostu wystarczy zwrócić uwagę (jak w poście rozpoczynającym tę dyskusję) i starczy?

Z poziomu Legendy przypomnę, że samuraj to nie tylko szczerość, ale i uprzejmość. Mówisz i piszesz to co myślisz, ale tak by to ładnie wyglądało. Ponieważ nie jesteśmy jeszcze na tyle cywilizowani, aby grać w sadane, ten poziom jest chyba zadowalający?

Abstrahując przez chwilę od problemu 'czy i czego wymagać', załóżmy, że wprowadzimy pewne wymagania lub zakazy na pozoimie administracyjnym. Z karami, moderacją, autocenzurą - cokolwiek, co nie jest związane z prośbą o dobry obyczaj. Trzy szybkie pytania. Pierwsze - CZEGO zakazać ? Drugie - w jaki sposób WYMAGAĆ (czy wręcz karać) ? Trzecie - kto ma to egzekwować ?

Punkt pierwszy wydaje się oczywisty. Powstaje lista skrótów, których nie będzie można używać, tak? A co znajdzie się na tej liście ? LOL, ROTFL, IMO, IMHO, AFK ( :) ), STFU, SNAFU? Jasne, przecież to takie oczywiste.
A co z OK, YEAH, LOVE, HATE, WOW dość często występującymi na tym forum (choćby Crab-love)? Co z card, bow, deck, nazwami klanów ? Co bardziej drażni - LOL, teraz będzie można pograć na namiestnikach czy Ale jaja, to świetnie działa w decku na magistratach ? Dla utrudnienia dodam, że LOL jest na polskich powszechnie akceptowanym skrótem (spytajcie Miodka), za to nie ma w polszczyźnie słowa 'deck', a 'magistrat' to siedziba władz miejskich...
Punkt drugi - jak wymagać. Autocenzor ma swoje ograniczenia, pewne zwroty może wyłapać - ale nie wszystkie. Można zamiast niektórych skrótów wrzucić emotki... Mogą być drobne problemiki z niektórymi słowami (np. #imperialitka zamiast LOLitka - ale to słowo nie pojawia się zbyt często :) ), podobnie zrobić z IMHO (Imhotep :D), AFK (Kafka), gorzej z IMO... Pytanie brzmi - czy intencją pomysłodawcy i głosów wspierających było usunięcie literek, czy wyrżnięcie takich znaczeń w ogóle z widzianych postów. Jeżeli to drugie, to znaczy, że pewne posty będą musiały być cenzurowane, automatycznie lub nie, nie ze względu na treść, ale ze względu na formę. Pytanie kontrujące - dlaczego cenzurować ogólnie przyjęte amerykańskie skóty, a nie tępić niechlujstwa językowego, obecnego w OGROMNEJ wiekszości postów?

Pytanie trzecie - cóż, autocenzor podmieni część słówek, a co z resztą? A nuż ktoś walnie literówkę, albo specjalnie napisze LLOL ? Autocenzor tego nie wyłapie, zatem ktoś musiałby zajmować się takimi postami ręcznie. Niech tam, zawsze 'obraźliwy' post można zgłosić do modów... I co dalej ? Ban ? Ostrzeżenie ? Nakaz edycji ? To trochę dużo roboty... jak na kilka literek używanych przez durnych amerykańców...

*) to tacy, co mają na klawiaturze dodatkowy przycisk 'LOL'.
« Ostatnia zmiana: 2009-08-19, 12:21 by sejmitar »
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2009-08-19, 11:55 »
Jezeli ktos rozumie co pisze to po co mam sie ograniczac do uzywania tylko i wylacznie poprawnej polszczyzny?

żeby inny ktoś kto nie zna tych skrótów też mógł zrozumiec? wiesz Ertai to sie nazywa "komunikacja"

Nastepnie zabronimy uzywac emotek bo to tez nie po polsku?

jeśli rozgraniczasz obrazki na polskie i nie polskie to kiedyś mi musisz opowiedzieć jak to robisz i jakimi kryteriami sie kierujesz

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #8 dnia: 2009-08-19, 12:06 »
żeby inny ktoś kto nie zna tych skrótów też mógł zrozumiec? wiesz Ertai to sie nazywa "komunikacja"

Jak juz udowadniasz po raz kolejny czytanie ze zrozumieniem jest sztuka obca dla Ciebie.

Skoro napisalem "jezeli ktos rozumie co pisze" to odpisywanie na to "tez mogl zrozumiec" jest idiotyzmem.
Jezeli ktos wie co znaczy LOL to nie widze problemu w uzywaniu tego sformuowania.

jeśli rozgraniczasz obrazki na polskie i nie polskie to kiedyś mi musisz opowiedzieć jak to robisz i jakimi kryteriami sie kierujesz

Jasne. Wszystkie emotikony nie sa po polsku, poniewaz w jezyku polskim nie masz ani w interpunkcji ani w zadnych znanych mi jego zasadach takich ciagow znakow  jak: :p :) :D itp
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #9 dnia: 2009-08-19, 12:15 »
a jak ktoś nie rozumie ? tych twoich lol itp?
poza tym emotikony to jest symbol nie sktór wiecnie ma pochodzenie i nie musi być interprewowany nie jest to skrót od nie polskiego zwrotu
Walec

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #10 dnia: 2009-08-19, 12:18 »
A jak nie rozumie to www.google.pl mu podpowie

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #11 dnia: 2009-08-19, 12:33 »
to równie dobrze możemy pisać po hiszpańsku też mu translate podpowie no nie bądź śmieszny
Walec

PROSIAK_PULAS

• experienced Personality
« Odpowiedź #12 dnia: 2009-08-19, 12:35 »
W zasadzie .... w sumie ..... czesciowo zdaje sie ze tak ... ale czy ja wiem .... jakby sie zastanowic ...

Chcialem tylko powiedziec:

Alez wy pierdolicie o dupie maryny  :P .

Trzymajmy sie moze tego: http://www.jakzemnarozmawiac.prv.pl/
« Ostatnia zmiana: 2009-08-19, 12:38 by PROSIAK_PULAS »
Order of Black Muppet * Follower of Miss Piggy * cocaKolat *

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2009-08-19, 12:37 »
Alez wy pierdolicie o dupie maryny

Owned! (tak celowo i z premedytacją)

prosiak.. +50 do lansu ;D
Shoju na prezydenta! :)

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #14 dnia: 2009-08-19, 12:40 »
to równie dobrze możemy pisać po hiszpańsku też mu translate podpowie no nie bądź śmieszny

Nie jestem. Smieszni sa ludzie ktorzy uzywaja for internetowych i nie wiedza co to znaczy lol.

EDIT: jedno nie za duzo bylo :)
« Ostatnia zmiana: 2009-08-19, 12:53 by Ertai »

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #15 dnia: 2009-08-19, 12:41 »
a jak ktoś nie rozumie ? tych twoich lol itp?
poza tym emotikony to jest symbol nie sktór wiecnie ma pochodzenie i nie musi być interprewowany nie jest to skrót od nie polskiego zwrotu

Tego w gugla nie wrzucę :) Ale chyba wiem, co poeta miał na myśli.

Walec, emotikonki wymyślili gópie amerykańce, i (technicznie rzecz biorąc) są to skróty od wyrażeń amerykańskich. A właściwie - stosowane przez nas emotikonki są skrótami (a tak) od pierwszych emotikonek wymyślonych przez g.a. Taka notka na boku :)

Emotikonki zaadaptowały się na całym świecie ze względu na swoją uniwersalność, wygodę i zrozumiałość. Słówka (skróty) które cię tak drażnią, w podobny sposób 'zalęgły' się w mowie internetowej na całym świecie, i chcesz tego czy nie - LOL, ROTFL czy IMHO są akceptowane (i rozumiane) niemal równie powszechnie jak ;) czy :P, niezależnie od języka jakim posługuje się czytający. Niestety, dotyczy to także OWND  czy FAIL... czy tego chcesz czy nie, są one częścią współczesnego jezyka internetu. Nie chcesz ich używać? Nikt ci nie każe. Nie chcesz ich czytać ? Zacznij (już zacząłeś) akcję propagującą czystość języka*). Jednak ja się bardzo mocno zastanowię, zanim zacznę wprowadzać obowiązkowe obostrzenia i wymogi na forum.

I że tak spytam - w ostatnich dwóch postach, kto powinien się bardziej wstydzić - Centurion (za złe amerykańskie słowo), PP (za złe polskie słowo) czy Walec (awersja do znaków przestankowych) ?

Ertai - ja używam forumów, ale co znaczy OWND wiem z telewizji. Serio :)

*)Prztyk : przy okazji, popracuj nad literkami i interpunkcją :P
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #16 dnia: 2009-08-19, 13:12 »
jakoś jak długo gram w legendę dopiero nasilenie tych zwrotów nastąpiło przez ostatnie parę miesięcy 
nie wiem czy to napływ młodzieży do legendy czy coś podobnego
ja tez korzystam z wielu forów ale natłok tych zwrotów ostatnio na naszym jest przerażający na anglojęzycznych forach nie ma takich ich ilości jak u nas jeżeli każda osoby by się lansować używa zwrotów które nawet do końca nie wiedzą co znaczą ale wszyscy je powtarzając wiec czemu nie. Poza tym emotikon to nie skrót a wyrażenie symboliczne emocji co ciężko nazwać skrótem
Skrót ? skrócony zapis wyrazu lub wyrażenia, zbudowany z jednej lub kilku liter (inna nazwa to: abrewiatura). Skróty zapisuje się stosownie do obowiązujących dla danego języka norm ortograficznych, przyjętych zwyczajowo konwencji pisowni dla konkretnych skrótów (różne znaczenia, wyjątki) lub w sposób swoisty dla skrótów nazw własnych ? szczególnie jeśli są to skróty stosowane w odniesieniu do podmiotów gospodarczych i instytucji.
Walec

Shinjo Drożdż

• Quartz Magistrate
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2009-08-19, 13:23 »
Faktem jest jedno

Są czasami sytuacje dotyczące wzasadzie kilku osób które gdy zaczną pisać w topikach albo rozpoczną dłuższą rozmowę między sobą to czasami zastanwiam się czy oni: obrażają siebie nawzajem, mnie, kogoś nie obecnego na forum itp. bo niestety natłok skrutów w ich wypowiedziach jest przeogromny.

Cenzury nie ma i raczej nie będzie ale nie zmienia to faktu, że takie posty są ciężkie w odbiorze. I raczej odpychają od czytania.
Unicorn Clan Samurai - Shugenja - Bounty Hunter - Defender of the Clan - Khan Oportunist - Cavalery

"Choćbym kroczył ciemną doliną, zła się nie ulękne..." bo to ja tu jestem największym skurwielem

Chemik

• Spider Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2009-08-19, 13:32 »
och Walec nie pierdziel... jakby się doczepić dogłębnie formy używania języka polskiego na tym forum to 90% moich postów powinno trafić do kosza...

internet to nie tylko narzędzie ale także coś co grubo wchodzi w styl życia. Jest to medium za pomocą którego komunikacja może być szybka, a skróty są po prostu ewolucją tej formy komunikacji.

internet = szybka forma komunikacji
internet + skróty = jeszcze szybsza forma komunikacji

I tak jak napisał Ertai - możesz być o Walcze krzyżowcem w obronie j.polskiego i organizować zajazd na skróty pochodzące z j. angielskiego, ale jeśli siedzisz w necie i nie wiesz co to jest LOL to chyba przespałeś parę ostatnich lat albo trzymasz się stron z publikacjami naukowymi...

pinokyo

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • All your base are belong to us
« Odpowiedź #19 dnia: 2009-08-19, 13:34 »
Imo to jak juz, to powalczmy z czytelnoscia postow (tu np Walec, ktorego postow czasem nie idzie przeczytac bo sa tak zagmatwane :D). Uzywanie roznych tego rodzaju skrotow etc jest dosyc nieuniknione, jezeli ktos cokolwiek czyta na necie. Niektore skroty sa tak wygodne i oczywiste, ze nie wyobrazam sobie pisanie bez nich :P
Ty mylisz, ze jestes Ben Affleck?