Autor Wątek: Używanie skrótów i zwrotów nie polskich  (Przeczytany 1185 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Odp: Używanie skrótów i zwrotów nie polskich
« Odpowiedź #20 dnia: 2009-08-19, 13:35 »
Podstaw w definicji skrótu 'znak alfanumeryczny' zamiast 'litera' i pasują ci do tego też emotikonki. Umyka mi jednak, co miało na celu zacytowanie definicji... Emotikonki i skróty (oraz inne słóka) stanowią część internetowego żargonu, wydawało mi się, że zgłaszany postulat brzmiał 'piszmy bardziej po polsku a nie po amerykańsku' , a nie 'nie używajmy amerykańskich skrótów' ? Skoro przywołujesz definicję - bądź konsekwentny i pogódź się z pozostaniem słówek OWND, OK i stamped (nie są skrótami), czy chociażby LOL (własna strona w Websterze, łączona w Oxfordzie). He he hee :P

A teraz serio. Popieram pomysł pisania w sposób estetyczny i zrozumiały. Cieszę się, że ktoś wyszedł z taką inicjatywą, ale ... Niech to ma ręce i nogi. Kierowanie dyskusji na tory definicji jest a) pozbawione sensu jako nic nie wnoszące do dyskusji, bo nie chodzi o to by pisać zgodnie z definicją, ale w sposób przejrzysty i zrozumiały i nie denerwujący innych b) tematem rzeką (spytaj Bralczyka i Miodka, dostaniesz 2 różne odpowiedzi) c) niepraktyczne ze względu na dużą elastyczność języka polskiego i wszechobecności języka angielskiego w komunikacji.

Walec, liczę na to, że postulujący tego rodzaju (pozytywne) zmiany da przykład i np. przypomni sobie o istnieniu przecinka ? O ile w innych wątkach to tylko razi i powoduje gorsze zrozumienie tekstu (ironia - dokładnie to, co sprowokowało cię do wystąpienia przeciwko amerykańskim skrótom), to twoje megazdania n.t. tutaj brzmią ... dwuznacznie.
« Ostatnia zmiana: 2009-08-19, 13:37 by sejmitar »
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #21 dnia: 2009-08-19, 13:49 »
Chyba nie o 'stamped' ale 'staple' ci chodzilo. Poza tym, owned juz nie jest cool, teraz nastala era pwn (http://www.purepwnage.com/ warto obejrzec).

P. S. (skrot od Post Scriptum, rowniez nie polskie)
Przepraszam za nagminne nie-uzywanie polskich czcionek we wszystkich moich przeszlych i przyszlych postach.

Edit: A tak bardziej na temat, to skroty w styl OMG i LOL sa juz na tyle sformalizowane w jezyku internetowy, ze nie mam nic przeciwko. Jedyne co moze razic to nagminne uzywanie leet speak'a (wygooglajcie sobie jak chcecie) i zworty w stylu 'OMG my 1337 <3 wantz to hax0r ur boxor!', podobnie OMGROTFLOL, ROTFLOLOL czy OMGLAZERGUNPEWPEWPEW etc. sa juz drobna przesada.

Edit2: Jak ktos chce moze sobie tez poczytac moj poradnik o postowaniu na innym forum (w jezyku angielskim):
http://www.teamliquid.net/blogs/viewblog.php?topic_id=89687
« Ostatnia zmiana: 2009-08-19, 13:58 by Manit0u »
Time is precious. Waste it wisely.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2009-08-19, 13:49 »
jesli chodzi o czytelnosc postow.

wystarczyloby moim zdaniem zeby kazdy kto cos pisze na tym forum, przeczytal zanim wcisnie przycisk wyslij wiadomosc co napisal, a nie wciskal na pale przycisk publikacji po tym jak cos odkrywczego powstanie w jego glowie.

Wiec autokorekta mosci panowie. To powinno zalatwic 90 procent czytelnosci postow.

Poza tym sa skroty ktore mnie osobiscie raza . LOL to taki jeden z nich. Wole jak ktos napisze ze cos jest zajebiste, smieszne albo zabawne. a nie ograniczy sie do trzech liter ktore wyrazaja stan jego emocji. Juz wole zolte emotikony ktore podskakuja -> sa bardziej adekwatne. Poza tym LOL moim zdaniem ma negatywne konotacje i czesto jak ktos to pisze to nie wiem czy chce byc ironiczny, zabawny czy rzeczywiscie cos mu sie podoba.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #23 dnia: 2009-08-19, 13:50 »
po pierwsze - używanie skrótow nie rozumianych przez wszystkich nie ułatwia i napewno nie przyśpiesza komunikacji pierwsze primo
drugie primo przecinka nie będę używać
trzecie primo ja nie mówie o całkowitym zaprzestaniu używania skrótów tylko to co się ostatnio dzieje to chyba przegięcie jak czytam czasem reakcję na karty i mamy tak 10 postów czego żaden nie przekracza 5 liter

ja nie walczę o czystość jezyka polskiego bo sam się jej nie trzymam ale nie o podążanie jak cielaki za forami zagranicznymi i zagranicznymi nawykami

chemik komunikacja to sposób wymiany informacji zrozumiały dla obu stron - dobra komunikacja to taka która nastepuje płynnie itd wpychanie na siłę zwrotów nie do końca zrozumiałych powoduje powstawanie tzw. zatorów informacyjnych w przypadku których ucieka cześć znaczenia komunikatu
Walec

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2009-08-19, 13:57 »
to moze najpierw w temacie, myślę ze Sejmitar ma tu troche racji moderowanie takich spraw jest troche na wyrost, mozna to jednak spokojnie potraktować jako swego rodzaju apel do forumowiczów, moze nie piętnować ich za uzywanie skrótów ale oni niech też ich nie nadużywają, jednak dalej pozostaje to indywidualną kwestią smaku

a teraz troszke do Ertaia bo wprawia mnie dzisiaj w dobry humor

Jak juz udowadniasz po raz kolejny czytanie ze zrozumieniem jest sztuka obca dla Ciebie.

Skoro napisalem "jezeli ktos rozumie co pisze" to odpisywanie na to "tez mogl zrozumiec" jest idiotyzmem.
Jezeli ktos wie co znaczy LOL to nie widze problemu w uzywaniu tego sformuowania.

jeśli napisałeś "ktos rozumie co pisze" to wg wszelkich prawideł jezyka polskiego wynika z tego ze ktoś coś pisze i to rozumie co wcale nie znaczy że inni rozumieją to również, jeśli chciałeś przekazać inną treść powinieneś raczej napisać "ktos rozumie co jest napisane", wiec z całym szacunkiem ale najpierw naucz sie poprawnie pisać (tak to właśnie ta poprawna polszczyzna co do której sądzisz ze nie musisz sie ograniczać) a potem mozesz ode mnie wymagać zebym Cie czytał ze zrozumieniem bo jak narazie nie ma widocznie co rozumieć ale nie martw się widze w Tobie wielki potencjał, a i podręcznik gramatyki jezyka polskiego też w księgarni znajdziesz, będzie dobrze ;)

to równie dobrze możemy pisać po hiszpańsku też mu translate podpowie no nie bądź śmieszny

Nie jestem. Smieszni sa ludzie ktorzy uzywaja for internetowych i nie wiedza co to znaczy lol.

jesteś śmieszny

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #25 dnia: 2009-08-19, 13:59 »
Glupi pomysl jak ...
Najlepiej wogole spiszmy 10000 rzeczy , ktorych nie wolno robic na tym forum , niech nikt nic nie pisze. Akurat jak mamy wieksza aktywnosc na forum to widze ze pojawiaja sie pomysly zeby ja troche zmniejszyc .
Nie uwazam sie za szpanera , za bananowa mlodziez , nie interesuje mnie to ile razy kto napisze LOL , WTF , etc moze to pisac nawet w co drugim slowie w swojim poscie .
Obroncy "Lol" i "WTF" laczmy sie !!!!:)

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #26 dnia: 2009-08-19, 14:05 »
ja nie walczę o czystość jezyka polskiego bo sam się jej nie trzymam ale nie o podążanie jak cielaki za forami zagranicznymi i zagranicznymi nawykami

Pytanie tylko czemu nie? Co w tym zlego? Skoro nie bronisz jezyka ojczystego to jaki sens ma "odstawanie" od norm przyjetych w wiekszosci spoleczenstw na forach? I troche jest hipokryzji w tym co piszesz. Ty nie bedziesz stosowal przecinkow ale inni maja stosowac sie do tego co ty powiesz bo tobie sie to gorzej czyta.

@Raven

No niestety uzywanie skrotow myslowych zaszkodzilo czytelnosci mojej wypowiedzi tak wiec touche.

jesteś śmieszny
Jak dla ciebie to i moge byc :)
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 2009-08-19, 14:07 »
A ja jestem ciekaw - dlaczego Walec nie chce używać przecinka? Odpowiedź 'bo nie' nie będzie dla mnie satysfakcjonująca... Parę razy napominałem różne osoby (w tym Walca) o CZYTELNE wypowiedzi (czyli takie wypowiedzi, które można będzie przeczytać i zrozumieć). Powtarzając się, chciałbym zaapelować o czytelne i eleganckie wypowiedzi. Nie będę powtarzał tu całej argumentacji, ale - dlaczego Walec nie chce stosować interpunkcji, skoro to jest ogólno przyjęte, zrozumiałe, po polsku etc - wygodnictwo, coś innego ? Jak już napisałem - mnie bardziej niż wtrącony LOL razi zdanie pisane joycem (i nie daj kami, żeby się Self-Appointed Prophet of Doom włączył do dyskusji, bo nic nie zrozumiem jak napisze w swoim najlepszym stylu :D)

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2009-08-19, 14:08 »

Nie uwazam sie za bananowa mlodziez

Swojego awatara ty kiedys widzial? :) he?

nie jestem purysta , ale czasami chcialbym zrozumiec co ktos chce przekazac. wiec pisac czytelnie a skrotom pies morde lizal. choc LOL mnie wciaz drazni

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2009-08-19, 14:10 »
Drożdżu przejmie pałeczkę odpowiadania, ja się pojawię ciemnom nocom albo jutro. Paps.

Matsu Girro

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *

Rise above.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #31 dnia: 2009-08-19, 14:14 »

Pytanie tylko czemu nie? Co w tym zlego? Skoro nie bronisz jezyka ojczystego to jaki sens ma "odstawanie" od norm przyjetych w wiekszosci spoleczenstw na forach?
mówisz chyba tylko o forach z grami zwłaszcza komputerowymi, na forach na których ja bywałem ( związanych z marketingiem PR itp za używanie takich skrótów o których mówiłem dostawało się bana na jeden dzień wiec nie jest to norma, jeżeli jest to norma w tylko forach dotyczących tylko jednego rodzaju tematu to jest to wyjątek nie norma
« Ostatnia zmiana: 2009-08-19, 14:18 by Walec »
Walec

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #32 dnia: 2009-08-19, 14:17 »
To ze ty byles na dwoch rodzajach for to nie znaczy ze ten drugi rodzaj jest wyjatkiem. Jest masa przeroznych for (chociazby portale spolecznosciowe, fora ze specjalistami od IT... manga/anime... cokolwiek gdzie sa ludzie ktorzy nie staraja sie wygladac bardzo profesjonalnie a czesto przez to smiesznie) gdzie stosuje sie te skroty... swoja popularnosc one czemus zawdzieczaja.

Ponadto publicznosc naprawde chcialaby wiedziec dlaczego my mamy nie pisac LOL ale ty mozesz nie stawiac przecinkow w swoich postach.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

popkorn

• inexperienced Personality
« Odpowiedź #33 dnia: 2009-08-19, 15:14 »
mysle, ze wszyscy mozemy sie umowic, zeby nie naduzywac loli i wuteefow i innych  1337-ow :).
Jestesmy w sumie dosc mala spolecznoscia i nie ma sensu drzec kotow o jakies pierdoly. Mysle, ze nikt z nas nie obrazi sie, jak znajdzie w czyims poscie "pwned" czy cos - rzecz w tym, zeby nie przesadzac z tym.

wasz popkorn

p.s. pamietaj Walec - ja slonce, Ty motyka :)

url=[/url]

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 2009-08-20, 02:02 »
Walec, wyjaśniłeś swoje podejście do problemu LOLi i innych takich. Ja chciałbym się dowiedzieć, dlaczego - choć drażnią cię pewne sformułowania i głośno o tym mówisz - ignorujesz tych, którzy zwracają tobie uwagę na drażniące ich wypowiedzi (bez przecinków) i nie próbujesz nawet rzucić jakimś argumentem na ten temat...

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #35 dnia: 2009-08-20, 02:21 »
Walec, wyjaśniłeś swoje podejście do problemu LOLi i innych takich. Ja chciałbym się dowiedzieć, dlaczego - choć drażnią cię pewne sformułowania i głośno o tym mówisz - ignorujesz tych, którzy zwracają tobie uwagę na drażniące ich wypowiedzi (bez przecinków) i nie próbujesz nawet rzucić jakimś argumentem na ten temat...

mówisz chyba tylko o forach z grami zwłaszcza komputerowymi, na forach na których ja bywałem ( związanych z marketingiem PR itp za używanie takich skrótów o których mówiłem dostawało się bana na jeden dzień wiec nie jest to norma*o tutaj ---> , <--- o tutaj* jeżeli jest to norma w tylko forach dotyczących tylko jednego rodzaju tematu to jest to wyjątek nie norma

Znalazlem jeden! Stara sie przynajmniej, postarajmy sie i my - loludzie!
« Ostatnia zmiana: 2009-08-20, 02:23 by Manit0u »
Time is precious. Waste it wisely.