Autor Wątek: Wrocław 2010.04.30 - Draft, weekend majowy  (Przeczytany 5462 razy)

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
Wrocław 2010.04.30 - Draft, weekend majowy
« dnia: 2010-04-20, 10:56 »
Pytanie do wszytkich Wroclawiakow + okolicznych graczy (zywie duza nadzieje, ze ktos by sie na weekend majowy wybral do Wroclawia pograc w kartoniki). Kto bylby chetny na granie w podanym terminie turnieju draft?

Zasady tego przedsiewziecia sa nastepujace (link), a dla mniej obytych z jezykiem krolow:

Gramy tym strongholdem (tak wszyscy):

Kazdy dostanie takie karty:
? 1 x Shrine of Lady Sun
? 1 x Riverside Port: To samo co border keep, tylko bez drugiej abilitki, dodatkowo holding jest portem.
? 1 x Bamboo Harvesters
? 4 x Brilliant Artisan

? 1 x Akodo?s Grave
? 5 x Spearhead
? 1 x Ring of Earth
? 1 x Impromptu Duel

Jezeli nie uda nam sie skolowac odpowiednich draft pakow (a powinno sie mimo wszystko udac) to wydrukuje proxy i kazdy dostanie przygotowany odpowiedni set.

Po otrzymaniu poczatkowych kart siadamy sobie w koleczku przy stolach (przy 8 graczach 1 stol, przy wiekszej ilosci 2 stoly, po w miare rowna ilosc graczy, miejsce bedzie losowane). I pierwszy (ktory to jest umownie pierwszy) gracz rozpakowuje pierwszy booster, wybiera JEDNA karte (ktora jest jego na wieki wiekow) i podaje reszte kart zgodnie ze wskazowkami zegara. Kiedy skonczy sie booster, nastepny dostaje osoba za (zgodnie ze wskazowkami zegara) osoba, ktora rozpakowala wczesniejszy booster (tak aby osoba, ktora wczesniej brala karte jako pierwsza, teraz brala ja jako ostatnia). Czynnosc powtarzamy dopoki nie skoncza nam sie boostery.

Teraz z wydraftowanych kart + startowego kompleciku skladamy talie DOKLADNIE 20 na 20 (oba decki musza miec DOKLADNIE tyle kart).
Nie ma restrykcji przy skladaniu decka, mozesz wlozyc dowolna ilosc kopii danej karty do decka, tak samo z uniqami. Traity i ograniczenia w samej grze mimo wszystko dzialaja (nie mozna miec 2x uniq karty tej samej na stole, albo singular, w decku mozna...)
Warto zaznaczyc ze przy skladaniu talii wybieramy sobie dwa klany ktora sa aligned z nami i placimy za te postacie mniej kasy i zyskujemy honor tak jakbysmy mieli multiklanowy stronghold (swoja droga, dlaczego nie wprowadza tego do normalnych krazkow?)

Po zlozeniu talii zaczynamy grac zwyklego swissa (3-4 rundy) + final.
W czasie gry nalezy pamietac o dadtkowych zasadach:

1. Kiedy skonczy nam sie jakikolwiek deck, to tasujemy discarda i tworzymy nowy
2. Kiedy event sie zresolwuje usuwamy go poza gre.

PONIEWAZ ustalilsmy wczesniej ze duzo przyjemniej bedzie nam sie gralo "ashigaru" style. To po otwarciu kazdego boostera wyciagamy z niego WSZYSTKIE RARY i odkladamy na bok do kupki kart na nagrody. Nagrodami beda wiec wszystkie rary, ktore bedziemy draftowali zgodnie z kolejnoscia zajmowanych miejsc. Dzieki temu, bedzie o co grac (na tyle rarow, a pamietajcie ze draftujemy z setu kart gdzie sa 3 rary w boosterze) bo musi trafic sie cos fajnego :), i nie bedzie problemu z elementem szczescia (otworzylem booster i dostalem super duper uqni postac) oraz tak zwanego gold digging (ktore mocno wkurwia graczy, ktorzy przyszli sobie pograc, bo zabuza wyniki turnieju).

Mysle, ze nie ma za duzo okazji pograc sobie na poziomie w cos innego niz, "to ja wciskam, sneak, moja pierwsza". Zeby to wogole mialo miec miejsce (caly ten turniej) potrzebujemy minimum 6 graczy (nie wiem czy Bard zgodzi sie sprzedac nam mniej boosterow po nizszej cenie, ale jak bede mial zaklepana ilosc graczy to bede mogl myslec nad szczegolami). Maksymalna ilosc graczy to 12.

I tak wiec przechodzimy do wlasciwej czesci ogloszenia:

Co: Turniej Draft
Kiedy: Weekend majowy, termin do doglebnego ustalenia, poniewaz nie wiem kiedy i co bedzie otwarte a miejscowka do grania jest potrzebna
Godzina: Okolice 11
Gdzie: KFC, bard, mieszkanie znajomego (w tej kolejnosci, jezeli bedzie pozamykane)... jak ktos ma pomysl na miejscowke to tez jestem chetny do zapoznania sie ;)
Jak drogo: Jezeli Bard policzy nam boostery po 9,4 (czyli box circa 450zl) to koszt tak naprawde zalezy od ilosci osob, bazowo gramy na 4-6 boosterow wiec koszt waha sie od 38zl - 57zl (mozemy tez ustalic staly koszt i grac mniejsza iloscia boosterow)
Nagrody : Redraft ze wszystkich wyciagnietych rarow, a bedzie tego sporo. Dodatkowo jezeli pojawi sie wiecej niz 8 graczy (czyli 9 jest juz dobra liczba) to dorzucam od siebie stojak + miecz, ktory byl dawany za zwyciestwo release CE.

Tutaj bede zapisywal chetnych.

1. Ertai
2. Sejmitar
3. Endriu
4. Wilczy
5. Paku
6. Chord
7. Aki (?)
8.
9.
10.
11.
12.
« Ostatnia zmiana: 2010-04-26, 13:05 by Ertai »
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Odp: Wrocław 2010.05.01 - Draft, weekend majowy
« Odpowiedź #1 dnia: 2010-04-20, 11:51 »
Ja bym się pisał, ale nie wiem czy 05.01 t dobry termin - wiele osób wyjedzie 'gdzieś'
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Endriu

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
  • Moral Victor Exp2...
« Odpowiedź #2 dnia: 2010-04-20, 12:09 »
Też bym się pisał. Termin 1.5.2010 czy 8.05.2010 pasują.
Do tego mam Stronhold (The Shrine of Lady Sun) i Holdingi (Brilliant Artisan), więc jedna paczkę dla siebie mogę zrobić.
Jaka metoda tworzenia deku. Wyciagamy po jednej karcie z booster-ka i podajemy innemu graczowi, czy cały booster przypada jednemu graczowi (z wyjątkiem rar'ów)??
Unicorn ● Clan ● Samurai ● Cavalry ● Loyal ● Unique
Zły RELEASE boli przez całe życie
NIE JADAM REESOTTO!

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #3 dnia: 2010-04-20, 12:12 »
Wyciagasz jedna karte i podajesz kolejnymu graczowi reszte kart. Kazdy powinien otworzyc tyle boosterow ile bedize przypadalo na glowe. Czyli przy 4 boosterach 4 razy bedziesz mogl wziac pierwsza karte.
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Wilczy

• Crane Clan
  • Personality
  • *
  • You have activated my Trap Card
    • ShadowForum
« Odpowiedź #4 dnia: 2010-04-20, 12:16 »
Jakie boosterki bierzemy?

(Raczej się piszę, szczególnie, że okazało się, że nie mogę jechać na Pragę i zostaje mi trochę kasy wolnej)

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #5 dnia: 2010-04-20, 12:26 »
No shit sherlock? Ja tez nie jade, dostalem nie odmawialnym duelem... tfu zaproszeniem, na komunie... nie ma to jak rodzina nie?
Boosterki to ofc CE 15.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2010-04-20, 12:30 »
Ja oberwałem importem z magica 'destroy all your holdings in play' :) Więc ... nie jadę na Pragę (DAMMIT!).

Wilczy

• Crane Clan
  • Personality
  • *
  • You have activated my Trap Card
    • ShadowForum
« Odpowiedź #7 dnia: 2010-04-20, 13:27 »
Jak CE 15 to ja się piszę.

(A dostałem nieodmawialnym duelem "malujemy mieszkanie")

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #8 dnia: 2010-04-20, 23:44 »
Piszę się
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2010-04-21, 19:58 »
W sumie zostaję we Wrocławiu, więc mogę się zjawiać.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #10 dnia: 2010-04-21, 21:24 »
Niby masa krytyczna osiagnieta. Zaczne wiec zastanawiac sie nad tym czy bard da nam po takich cenach boostery (Sejmitar, jezeli mialbys jakies info, lub niskim nakladem czasowym moglbys miec to daj znac).

A co z reszta?

Rafciu, Orzel, Nowex, Hania.... i mnostwo innych nie wymienionych... nikt nie chce sobie pograc troszke mniej standardowo a przy okazji powalczyc o calkiem zaczny mieczyk?

Aki

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2010-04-21, 21:59 »
ja nie wiem, jeszcze, jak z terminami będę stał...

wstępnie jestem za
"Czasem drobny gest znaczy więcej, niż najbardziej heroiczny wyczyn..."

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #12 dnia: 2010-04-21, 22:07 »
Termin jest do dogadania, glos maja Ci ktorzy sie zglosza. Zgloszenia zbieram do tej soboty a pozniej bedziemy ostro mysleli nad terminem i kosztami (pozniej moze sie reszta dolozy).

Moja propozycja jako terminu jest:

Piatek przed weekendem majowym o 17.00 w KFC. (jako jeden z terminow, plus jest taki, ze ludzie zazwyczaj sa po pracy, jutro do pracy nie ida, i moze ktos kto mial wyjezdzac nie robi tego w piatek tylko nazajutrz, dodatkowo KFC bedzie otwarte i nie trzeba kombinowac z miejscowka).

nowex

• Spider Clan
  • blank Personality
  • *
  • Spider Clan
« Odpowiedź #13 dnia: 2010-04-21, 22:26 »
Ja jeszcze nie wiem czy w weekend majowy będę we wro więc nie chcę się obligować niepotrzebnie

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2010-04-22, 15:54 »
Ceny :
Ostatnio rozmawiałem z Humem. Na pewno cena boxa nie będzie większa niż 480z, tyle on kosztuje dla ludzi z 'ulicy' którzy wchodzą i chcą wziąć coś takiego. O ile jest na stanie - 480zł i już. W większości przypadków sądzę, że powinniśmy być w stanie wynegocjować cenę 450zł, bądź co bądź to de facto turniej i draft jest. BTW - sam turniej można by zrobić w Bardzie, ale wtedy piątek wieczór może być ciasno.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #15 dnia: 2010-04-22, 19:38 »
A boostery po 10zl sztuka na turniej? Bo nie wiem czy bedzie nas tylu zeby wziac calego boxa. Chyba sie bede musial przejsc do barda.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #16 dnia: 2010-04-26, 13:05 »
Ok gralibysmy w piatek o 17 w KFC (ale zbiorka o 16.30 w bardzie). Dlaczego? Dlatego, ze i tak musialbym przed weekendem zabrac pieniazki od was wiec i tak mozemy juz grac (po co czekac). Poniewaz na 9 osob raczej nie ma szans, ale na 8 jak najbardziej to katanke dorzucam jezeli pojawi sie 8 osob (wlacznie ze mna). Cena nie jest do konca wiadoma. Gorny limit to 50zl +/- 4zl. Bedziemy sie starali zrobic tak zeby bylo dobrze.

Prosze o ostateczne potwierdzania (np Aki) czy ktos bedzie czy nie.

Aki

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
Odp: Wrocław 2010.04.30 - Draft, weekend majowy
« Odpowiedź #17 dnia: 2010-04-26, 13:21 »
30 kwietnia niestety odpadam  :(

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #18 dnia: 2010-04-26, 13:31 »
A pozniej ci pasuje czy caly weekend majowy nie?

Aki

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 2010-04-26, 13:56 »
weekend majowy mi się niestety rozjechał

więc gdzieś dopiero 8 maja mi pasuje...