Autor Wątek: [Bydgoszcz] Liga L5R Październik-grudzień 2010! -ZASADY!  (Przeczytany 10088 razy)

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
Hey jako, że za nami pierwsza edycja ligi,
po której większość z Was ma jakieś przemyślania/wnioski
mam do Was pytanie/prośbę co w zasadach ligi zmienić
aby 2 edycja(już od Października) mogła ruszyć
znacznie lepiej dopracowana!
Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz

Epik

• Mantis Clan
  • experienced Personality
  • *
Odp: [Bydgoszcz] Liga L5R Październik-grudzień 2010! -ZASADY!
« Odpowiedź #1 dnia: 2010-09-19, 22:34 »
Ja bym proponował zrobić "dzień ligowy" - najlepiej sobotę. Ktoś kto przychodzi w ten dzień ma pewność że będzie z kim zagrać no i nie trzeba się umawiać z każdą osobą z osobna. Jest to jeszcze do przemyślenia aczkolwiek myślą że może się sprawdzić. :)

Gendo

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2010-09-19, 22:37 »
Ja bym proponował całkowicie zmienić format ligi. Granie każdego z każdym jest jednak troszkę kłopotliwe jeśli nie mieszka się w Bydgoszczy. Moja propozycja jest taka , by utworzyć grupy np po 4 graczy z mozliwością przejścia z grupy niższej do grupy wyższej. W danym konkretnym okresie ligi(np. m-c) każdy jest zobowiązany do zagrania z pozostałymi graczami z grupy. Po miesiącu najlepszy gracz z danej grupy przechodzi do wyższej, a najgorszy gracz z grupy spada do niższej. Jako początkowe standingi w grupach mogą nam posłużyć standingi graczy z ligii wakacyjnej. Na razie tyle. Jest późno i nie chce mi się myśleć.

Gendo

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2010-09-19, 22:44 »
Jeszcze jedno. Sugerowałbym , aby nagrody za ligę nie były karciane. Kartoniki to mamy w takiej ilości , ze kolejne( o ile to nie jakieś promki) nie są raczej za bardzo potrzebne, tym bardziej , że draft moze dać dosyć plewny wynik. Fajniej by było dostać jakas planszówkę, może statuetkę czy cokolwiek innego o czym będę pamiętał  ,ze to nagroda za udział w lidze a nie kolejna karta w klaserze, o której zapomnę albo wymienie z kimś na coś innego.

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 2010-09-19, 22:44 »
Epic-dniem ligowym moze być piątek-dzień spotkań l5r w PEGAZIE :)

Gendo-napisz na spokojne dokładne zasady, brzmi ciekawie ;0
Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz

Gurney

• Unicorn Clan
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2010-09-19, 23:04 »
To ja pozwole sobie rozwinac mysl Gendo/napisac wlasna propozycje.

Na poczatku dzielimy graczy na grupy np. po 4 osoby. W danej grupie kazdy z kazdym musi zagrac dwa razy best of three (nie moze zrobic tego gier best of three pod rzad). Po zakonczeniu takiego cyklu. Robimy ranking wszystkich graczy i tworzymy nowe grupy wg kolejnosci miejsc, czyli osobniki 1-4 tworza jedna grupe, 5-8 kolejna itd.

Ma to takie zalety - tylko 3 osoby z ktorymi trzeba zagrac, malo gier, ale jednoczesnie wypada przypadkowosc, bo mi karty nie podeszly. Po pierwszej rundzie ludzie beda juz podzieleni wg. skila, wiec nikt nie bedzie zwyczajnie zdobywal punktow na leszczach... a jednoczesnie najlepsi bede sie tlukli miedzy soba i tracili punkty, da to szanse innym na wskoczenie w kolejnej kolejce do najwyzszej grupy. Z jednej strony gracze tocza z soba wyrowane pojedynki, a z drugiej strony ciagle gracze z nizszych grup moga wygrac lige.

Tyle ode mnie.

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #6 dnia: 2010-09-19, 23:07 »
mi sie pomysl Genda podoba ale ja bym wolał poczekać z ligą do listopada.
I can swim.

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #7 dnia: 2010-09-19, 23:09 »
To jak to rozwinal Gurney mi sie bardzo podoba ale... ilość ludzi MUSI w takim razie być podzielna przez jakąś małą liczbę np. 3 albo 4. a może być o 1 osobę za dużo albo dwie. i co wtedy mi powiecie?
I can swim.

Gurney

• Unicorn Clan
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2010-09-19, 23:28 »
ostatnia grupa bedzie wtedy miala inna liczbe graczy - jako ta najslabsza

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #9 dnia: 2010-09-19, 23:35 »
;< szkoda
I can swim.

Matsu Nimuro

• Lion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • T.L.O.W.
« Odpowiedź #10 dnia: 2010-09-19, 23:36 »
to tak w temacie ligi uważam że format jaki graliśmy był spoko czyli z każdym trzeba zagrać mecz do 2 zwycięstw no i 3pkt. za zwycięstwo 1 za porażke, 0 dla obu graczy którzy w danej rundzie nie rozegrali meczu i w tedy np. gramy runde jesienną do końca roku zaczynając od 1 października bo do listopada nie ma co czekać(wyjdzie 3 miechy a to chyba wystraczająco czasu żeby każdy rozegrał wszystkie mecze, zresztą w wakacje ludzie się mijali co stanowiło problem rozegrania z każdym meczu) a od stycznia zagralibyśmy runde noworoczną jak już wszyscy dojdą do siebie po sylwestrze, of course też 3 miechy i wtedy jak każdy rozegra wszystkie mecze będzie to dawało w pełni miarodajne wyniki, można by też zwiększyć pule nagród: każdy za wejście do rundy jesiennej odpala dyche i tak samo za przystąpienie do rundy noworocznej w przypadku gdy w danej rundzie wszyscy rozegrają już wszystkie mecze można szybciej zakończyć runde jesienną i szybciej rozpocząć kolejną, to moja propozycja

pozdrawiam Miłosz  

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #11 dnia: 2010-09-19, 23:39 »
taka mozliwosc tez jest dobra
I can swim.

Epik

• Mantis Clan
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2010-09-19, 23:59 »
Chyba muszę poprzeć Miłosza. Format ligi był całkiem niezły, jedyne co można zmienić to uwzględniać to czy ktoś wygrał 2:1 czy 2:0.

Niestety acz uwarunkowanie ilości graczy wielokrotnością czwórki jest nie zbyt przemyślane. Po drugie jak gramy silny-silny, słaby-słaby, to jak taki nowy gracz ma się nauczyć grać? Ludzie uczą się grać grając z silniejszymi od siebie, podpatrując tricki, uzyskują po meczu jakieś rady, dowiadują się jakie błędy popełnili itd. Wiadomo że osoby z innych miast (Gendo, Gurney) mają trochę gorzej acz zawsze będzie ktoś niezadowolony. Tyle jak na razie ode mnie. :)

Matsu Nimuro

• Lion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • T.L.O.W.
« Odpowiedź #13 dnia: 2010-09-20, 00:01 »
za 2:1 mogą być 2pkt. a nie 3

słuszne spostrzeżenie wtedy każdy przez cały mecz będzie maksymalnie zmobilizowany

i jeszcze jedno jeśli chodzi o nagrody to gendo ma racje niech to będzie coś innego niż karty, np. pierwsze 3 miejsca dostają jakąś lepszą nagrodę, a reszta nagrody pocieszenia za dumne reprezentowanie klanu w lidze
« Ostatnia zmiana: 2010-09-20, 00:18 by Matsu Nimuro »

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #14 dnia: 2010-09-20, 00:11 »
zgodze sie z Epiciem gdyz ja nauczylem sie grac poprzez komentarze Szulca Jabbasa i wielu innych. ale teraz to nie ma nowych graczy...
I can swim.

Szulc

• Phoenix Clan
  • blank Personality
  • *
  • ashes to ashes, dust to dust...
« Odpowiedź #15 dnia: 2010-09-20, 00:39 »
Miło mi,że mogłem pomóc w jakimś stopniu :)
Co do ligii to z mojej strony dodam tylko,żeby PRZED ligą ściągnąć kasę od wszystkich.
Znowu komuś się coś nie spodoba i się wycofa nie płacąc kasy...

Gurney

• Unicorn Clan
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2010-09-20, 08:20 »
@Epik - to nie tak, ze zawsze ktos bedzie niezadowolony... Zalozeniem ligi bylo, ze Bydgoszcz tez raz do nas przyjedzie, a nikomu sie dupy nie chcialo ruszyc... miales wakacje i nie przyjechales, to w roku szkolnym Ci sie uda/bedzie chcialo?

@Mlody - jak pobijesz wszystkich w niskiej grupie, to na kolejna runde wskakujesz do wyzszej grupy, wiec ten system troche inaczej dziala niz myslisz

Co do pomyslu Milosza - 3 miechy to kawal czasu, wiec mozna przezyc, ale dalej bym chcial, aby ktos sie zjawil w Toruniu, bo mimo wszystko jak my mamy tylko  jezdzic to tak srednio

Co do nagrod - zdecydowanie powinny byc dla miejsc 1-3, reszta moze dostac dyplom, bo tak to po lidze sladu nie ma... Ja bym proponowal statuetki z krysztalu, ludzie co byli u mnie widzieli moja kolekcje z bitewniakow - takie cudo z logo legendy wygladaloby kapitalnie

Gendo

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2010-09-20, 09:06 »
Można by też zwiększy opłatę za ligę do powiedzmy 15-20 zł. To jest raptem równowartość 3-4 browarów w knajpie wiec tyle chyba przez 3 m-ce sobie każdy od ust będzie mógł oderwać. Nadal obstaje przy nowej formie ligii. Stara jest wygodna jak się jest w Bydgoszczy, albo jak się ma mozliwość dojazdów. Natomiast ja nie ukrywam  ,że pracując nie za bardzo mam czas jeździć w tę i spowrotem. Z resztą weźcie poprawkę , że wam też czas się bardziej ograniczy. To już nie będą wakacje wiec każdy z nas będzie w jakiśsposób miał mniej czasu. Co do mojej propozycji ja to widzę tak. We wrześniu Jabbas zbiera zapisy i kasę. 1 października wiemy ile osób zapłaciło i ilu mamy graczy. Dzielimy ich na 3-4 grupy po kilku graczy(okręsli się na początku ligii, bo nie znamy ilości graczy). W miesiącu każdy jest wtedy zobowiązany do gry z kazdym graczem w grupie. Wstępną lokację w grupie okręslamy albo tak jak pisał Paweł, albo na podstawie lokaty z ostatniej ligii. Z własnej grupy wychodzi się na 2 sposoby. Albo będąc w niej najlepszym(przeskakujesz do wyższej grupy) albo najgorszym(spadasz do niższej). Tak wiec najlepsi będa grali ze sobą tylko na początku, bo miesiac później juz w grupach będzie inny skład.

Gurney

• Unicorn Clan
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2010-09-20, 10:01 »
slusznie prawi!!! Poza tym zobaczcie jaka sporo osob malo gier rozegralo w pierwszej edycji ligi. Liga powinna jednak trzymac lepszy poziom, a jak ktos chce wiecej pograc moze sie przeciez zawsze poza liga umowic, prawda? 

Mycek

• Spider Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 2010-09-20, 10:45 »
z mojej perspektywy, jako, że byłam zajęty pracą, największą przeszkodą była liczba meczy do rozegrania. Żeby się jakoś liczyć w lidze to trzebabyło rozegrać po 4 mecze z ponad 10 graczami to było absolutnie niewykonalne jeżeli nie było masy wolnego czasu, a ja przez to straciłem wole walki i w ogóle odechciało mi się grać. Chociaż ten nowy system mógłby zredukować liczbę gier co by dość pomogło; przynajmniej mi. I kolejna sprawa, uważam, że powinno być wyróżnione czy ktoś przegrywa wynikiem 0:2 (totalna masakra), a 1:2 (walka jak równy z równym) np. zwyczajnymi 2 punktami
"Die!" - Chuda Mishime