Autor Wątek: [FL] Shosuro Aroru, Bayushi Higaonna  (Przeczytany 12312 razy)

berto

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • the
Odp: [FL] Shosuro Aroru, Bayushi Higaonna
« Odpowiedź #40 dnia: 2011-05-24, 13:54 »
Co do tego negowalnego efektu popelniles jeden blad w rozumowaniu.
Battle: Other players may not take Reactions until this action ends. Ranged 5 attack.

Jak widzisz ten efekt sklada sie z dwoch akcji. Pierwsza: Other players may not take Reactions until this action ends, neguje reakcje od razu, potem dopiero masz RA5 ktore targetuje etc. Gdyby pierw bylo RA to bys mial racje.

misiaczek

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Unicorn Clan Instigator
« Odpowiedź #41 dnia: 2011-05-24, 14:25 »
Koleś ma redyrekcję ze zmianą lokalizacji przy niemal dowolnej akcji przeciwnika w danej bitwie. Strzela za 5 bez kiwania i bez reakcji. ma 5 Chi i Duelistę. Nie wiem co mu potrzeba jeszcze żeby był ok. Magistrate też się nie kiwa przy tym strzale i ma potencjalną stratę honoru i jest to IMHO lepsza akcja niż np. u Cranowego Scouta. Przypomina mi to zachodnich graczy Dragon'a, którzy dostawali mega wypasy i tak ględzili, że nie ma napisane Open: Bow to win the Game.
Guns don't kill people. Psychotic bears with machetes do.

berto

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • the
« Odpowiedź #42 dnia: 2011-05-24, 15:44 »

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 2011-05-24, 15:46 »
O właśnie nasz cranowy scout mi przyszedł na myśl jak zobaczyłem te brednie:
generalnie musisz popatrzyc na to co dostalismy przez pryzmat co inni dostali, a jesli porownamy to z nimi to wychodzi blado.
Blado to wypada w porównaniu z crabem i fenolem może, ale do reszty to jest porównywalny (że o scoucie nie wspomnę).
Nie ma, co marudzić 5F to jest dla niektórych nieosiągalne marzenie :D
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 2011-05-24, 16:09 »
User z strony klanowej scorpa sadzi tak jak ja tutaj: http://thescorpionclan.com/forum/index.php?/topic/592-ee-fl-shosuro-aroru-exp2/page__pid__1819#entry1819

Dla leniwych interesujący wyciąg z "comprehensive":

EXCEPTION 2: Phrases in an ability?s effects that refer to an ability itself, such as ?This ability may be used once per battle,? or ?This ability will not be copied,? apply to the ability at all times, even when the ability is not being used.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: 2011-05-24, 17:11 »
hehe

czyżby nasz admin no ten tego, za bardzo się wymądrzał?... lepiej nic nie piszę więcej :D
Shoju na prezydenta! :)

Ganbitsu

• experienced Personality
« Odpowiedź #46 dnia: 2011-05-24, 17:27 »
hehe

czyżby nasz admin no ten tego, za bardzo się wymądrzał?... lepiej nic nie piszę więcej :D

Chyba nie chcesz dostać banana? :D

Seppun Chikan

• Imperial
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 2011-05-24, 20:00 »
Co do tego negowalnego efektu popelniles jeden blad w rozumowaniu.
Battle: Other players may not take Reactions until this action ends. Ranged 5 attack.

Jak widzisz ten efekt sklada sie z dwoch akcji. Pierwsza: Other players may not take Reactions until this action ends, neguje reakcje od razu, potem dopiero masz RA5 ktore targetuje etc. Gdyby pierw bylo RA to bys mial racje.

Na litość kami, kiedy ten człowiek przeczyta zasady do gry którą gra od ponad roku?

Tak, RA jest drugim,kolejnym (a nie pierwszym) efektem akcji. Tak, EFEKTY rozstrzyga się w kolejności. Ale wymagane targetowanie do efektów podajesz WCZEŚNIEJ.

Announce - targets - costs -resolve  effetcs 1, resolve effect 2... < TAK.
Announce - effect 1 : (target , costs, resolve), effect 2 (target, costs, resolve) < NIE

Gdybyś jednak ty (i Finn) sobie trud przeczytania zasad, do których dla ciebie w dodatku podałem linka, a nawet całe zacytowałem, to zauważyłbyś, że masz niekondycyjny RA w efektach akcji. Niekondycyjny RA wymaga podania targetów PRZED rozstrzyganiem efektów. Aby ten RA był targetowany w momencie rozstrzygania jego efektu (czyli PO rozstrzygnięciu poprzedniego efektu akcji), musiałby być opcjonalny (you may...) lub warunkowy (if something then ...). Może w jakiś innych sytuacjach, nie sprawdzałem, ale na pewno nie w takiej wersji jaka jest na obrazku. Aby mr . Shosuro mógł zacząć mieszać ze swoją negacją, coś musi rozciągnąć czas działania tego efektu tak, by zaczął działać jeszcze przed targetowaniem (patrz : ustęp o działaniu efektu na swoją akcję).

Exception : mój błąd, nie wpadłem na to by sprawdzić czy efekt może działać wtedy, gdy nie działa. To może być furtka na zadziałanie efektu, poczekam na weryfikację u jakiegoś ruleboya. Nota : cała reszta sekwencji jest OK, po prostu okazuje się, że efekt działa stale a nie w momencie odpalenia.
« Ostatnia zmiana: 2011-05-24, 20:09 by Seppun Admin »

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #48 dnia: 2011-05-25, 10:48 »
a tak troszkę poza tematem...
mimo, że forum wygląda jak wygląda, często zdarzają się wypowiedzi debilne to SA mimo wszystko dałeś ciała z tymi wulgaryzmami.
Gdyby tak zareagował ktoś inny pewnie dostał by bana na X czasu. To tak z mojej strony...
A teraz mogę dostać nawet bana za off-top ;)
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 2011-05-25, 11:01 »
Panowie, wtopił zarówno SA, jaki i Ci, którzy dalej nie ogarniają, jak się akcje rozstrzyga. O ile wtopa SA wynika z nieznajmości bardzo niewielkiej subtelności, którą znalazł dopiero jakiś człek z dala, po dwóch dniach naszego deliberowania, o tyle wtopa pozostałych jest ignorancją nieco większego kalibru i rozumiem tutaj rozsierdzenie niemiłosiernie panującego.

Wracając do tematu : jak mi uzmysłowiono, że na sneaka, po którym zaproponowano ten range, reinfors nie wejdzie również, to stwierdziłem, że będę go naprawdę nienawidził.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Seppun Chikan

• Imperial
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 2011-05-25, 11:57 »
Vasquez :

Rozsierdzenie moje spowodowane jest postawą pewnych osób, które po jednym rzucie oka na kartę z dodatku, który wyjdzie za 2 miesiące określają jakość karty do edycji, która wyjdzie za pół roku jako "zmieniam klan". Po wielu (WIELU) próbach dociecenia, co jest nie tak z daną kartą w różnych dyskusjach (patrz : np. previu spidera do BtD) okazuje się, że pewne osoby uważają, ze karta jest żenująco słaba, i że spodziewali się czegoś lepszego, ale właściwie nie są w stanie udzielić odpowiedzi na to dlaczego karta jest słaba, albo czego właściwie oczekiwali. Ale wypowiedzieli się zaraz jak tylko karta się pojawiła...

W tym wątku pojawiły się komentarze, że Skorpion będzie musiał się wspinać od dołu, i że trzeba zmienić klan. Czy którykolwiek z tych komentarzy został poparty jakimś wywodem, argumentem, porównaniem? "A bo inni mają lepiej". Lepiej, czyli jak? Co jest lepsze, ranged 4 ze stratą honoru z magistra czy ranged 4 przez followery po reconie ze skauta? Może trochę wysiłku i uzasadnienie swojej opinii? Nie ma uzasadnienia, jest tylko jojczenie. Niestety, delikatne próby nawodzenia na temat nie skutkują, jest tylko kółko wzajemnej lamentacji. Każdemu ma prawo się dana karta nie podobać. Ale niech wypowiedź uzasadni. Komentarz przedstawiony jako "zmieniam klan" czy "klan będzie na samym dole drabinki" - to nie jest zaproszenie do dyskusji. Jak można polemizować z takim stwierdzeniem? Nie można. Hm, skoro tak - to właściwie w jakim celu powstały te wypowiedzi? Przelanie frustracji na słabe karty na forum? AHA! Czyli karty są NIE TAKIE JAK BYĆ POWINNY. Czyli .... JAKIE ? Może by trochę wysiłku i przedstawić, DLACZEGO (wg. was) karta jest be?

Mam do wyboru - ukarać autora postu? Przecież nie ma za co, nie ma reguł które złamał. Olać sprawę ? Następnym razem napisze to samo, bo nie będzie miał pojęcia, że robi źle. Grzecznie poprosić na to, by napisał coś więcej ? Nie skutkuje. I ostatnia opcja, w dobitny sposób dać do zrozumienia, że powinien się poprawić. Z czterech opcji jakie mam, ta jedna daje cień szansy na sukces. Nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale po "opcji czwartej" berto nawet napisał coś, co jest próbą uzasadnienia swojego zdania!

Jeszcze jedno : Nie rzucam wulgaryzmami przy rulzach. Każdy może coś źle przeczytać, albo może coś do niego nie dotrzeć - można załamać nad tym ręce. Można sprawdzić wyżej.

PS : BAN - jak mi Drożdżu da, to da. Kiedyś już miałem. Ciągle o tym zapominacie - bany rozdaje Drożdż. Każdemu wolno zgłosić post do moderacji.

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 2011-05-25, 12:21 »
PAX między chrześcijany!
Seppun Admin ma rację - nie ma co narzekać na kartę skoro widzimy jedynie BtD i 15% FL (pod kątem nowej edycji).
Osobiście wolałbym obniżenia power levelu gry na początku edycji. Jak dla mnie ninja jest mocny i w tej edycji. A magistrate też nie jest od razu do klasera (skoro zagrałem kiedyś Kahoku to i nim można).
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

Seppun Chikan

• Imperial
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 2011-05-25, 12:22 »
(...)Osobiście wolałbym obniżenia power levelu gry na początku edycji. (...)

Dobrze gada, dać mu sake.

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 2011-05-25, 12:34 »
Teraz nie mogą poweru obniżyć, bo karty grają również w tej edycji, skończyło by się to tym, że karty z nowych dodatków w ogóle by do decków nie wchodziły.

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 2011-05-25, 12:56 »
żeby wszystko było  od porządku to wprawdzie miałem scorpiona nie komantować bo po co sie zadręczać, ale jednak pokażę może skąd to rozgorycznie graczy bordowych pidżam

mamy 2 postacie:

Shosuro Aroru

za 9 golda dostajemy 4/5 duelista ninja i zdolność pasywną którą jest przekierowanie akcji, jakna postaćdo decku naporowego to to bardziej przeszkadzajka niż jakiś koks, akcja strzału za 5 jest na tenczas dość słaba ponieważ nie można zagrywać reakcji tylko na resolve tej akcji ale można ją przekierować, obniżyć strzał zagrać akcjak ja bamboo, jednym słowem nie powala

Bayushi Higaonna

za 8 dostajemy 5/3 magistrate wprawdzie są karty do podwyższania chi ale 3 dla magistra to wartość mierna strzał za 4 mało kogo zabija więc uznajmy ze straty honoru nie ma wcale, niezaprzeczalnym argumentem jest jedna 5 F

obiektywnie rzecz biorąc karty wypadają słabo w porównaniu do większości kart tego dodatku na przykład

Kitsune Hisano - earth sugas z navalem który przynosi 4 honoru i robi chłopa co odzyła
Akodo Tsudoken - taktyk commander który wstaje lub bowuje 2 postacie w battle
Matsu Koyama - wprawdzie sam nie daje rady ale jak jest ich 2 to zabijają wiekszość unitów
Mirumoto Kojinrue - wprawdzie najsłabszy z przezemnie przytoczonych ale ma przynajmniej akcje która zawse coś zniszczy
Togashi Osawa - prostowanie bowowanie w battle/open a do tego mnich, wytatuawany z 5 F i 4 C, kontrolno-wjazdowy koleś
Doji Hakuseki - klasa sama w sobie
Daidoji Takichi - crany mówią że jest najsłabszy, ekhm ja bym takiego chciał w scorpie niech sobie nawet zostanie tym scoutem, jego zdolność jest mega użyteczna
Toritaka Chokichi - ok drugi najsłabszy przykład tyle ze jak ktoś sie zabunkruje 5 forcowym followerem to skorpionowy magister nie da rady a ta baba owszem

nie wiem jaki to procent wszystkich klanowych postacji, przypominam ze niektórych klanów jeszcze nie ma

także sam widzisz Grzegorzu że prew scorpowy wygląda co najwyżej na "taki se"

odnośnie wypowiedzi o zmianie klanu i wychodzenia z dupy przez całą edycje to wyobraź sobie że nie tak dawno to przerabialiśmy, też dostaliśmy "takie se" postacie i przez cały kotei sezon scorp praktycznie nie istniał, tuż przed drugim wypłyneli ninje i po prostu czuje w kościach ze tym razem będzie podobnie porównując to co dostają inne klany, nie wszyscy są cierpliwymi ludźmi i nie chcą tracić kolajnego roku licząc na to że DT wielkodusznie wyda coś czym się będzie dało grać ,oczywiście masz racje czas pokaże ale osobiście nadzieji nie mam zbyt wielkich
« Ostatnia zmiana: 2011-05-25, 12:58 by Raven »

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 2011-05-25, 13:16 »
Ubrałeś to w ładne słowa, ale ta ocena nadal jest strasznie jednostronna, bo "obiektywnie" (ha ha śmieszne słowo) scorp wcale nie wypada gorzej niż większość klanów. Naturalnie w kwestii uników nie da się, imo, przebić Hakuseki i Fubatsu, ale nie dramatyzujmy. Tsudoken wygląda fajnie, ale w lionie będzie praktycznie nie do kupienia. Hisano ma 4 ph, na uniqu... no to jest przegięty nie ma co, jeśli tylko pominiemy fakt, że jest blankiem.
A scout cranowy ma kiepską akcję, bo negacja ruchu jest wszędzie i na każdym. Poza tym żurowe scouty to poziom scorpiońskich kensaiów.

Ale jest to niewątpliwie narzekanie merytoryczne. 
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 2011-05-25, 13:28 »
A ja dalej twierdze, że Aroru jest solidny, jakbym miał na coś narzekać to jedynie na Tossona :P

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #57 dnia: 2011-05-25, 13:43 »
nie chcę, żeby to źle zabrzmiało, ale Raven po Twoich wypowiedziach chociażby można odnieść wrażenie, że jak coś nie jest "typowo" do stricte dyshonoru to znaczy, że na dobrą sprawę mogło by to nie wychodzić do Skorpa.

Shosuro Aroru to bardzo mocny ninjas... przede wszystkim koleś który po tym jak dopakujesz go followerkami i zobaczy duelek to się nie poskłada od razu, pomijam już fakt, że przyjmie na siebie duelek od kogoś innego. Reakcja jest BARDZO mocna i prawdę powiedziawszy nie wiem jak jednak taki doświadoczny gracz jak Ty, może ją nazywać tylko "przeszkadzajką". Strzał to tylko dodatkowy smaczek, ale mimo wszystko to potencjalny kill.

Bayushi Higaonna, koleś bez rewelacji, ale nie oszukujmy się nie jest zły. Do decków na magistrach będzie wchodził.

Co do istnienia/nie istnienia skorpa to śmiem twierdzić, że skorp był grywalny dużo wcześniej (właśnie dzięki ninja), ale większość ludzi grająca tym klanem po prostu ma podobne jak Ty zdanie na ten temat i nawet nie myśleli, żeby nawet coś składać. Boom zaczął się jak jakiś koleś wygrał ninjami i wtedy zaczęła się fala ninja...
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

WielkieDŻ

• Personality
« Odpowiedź #58 dnia: 2011-05-25, 14:22 »
właściwie to trudno się wypowiadać a temat całych prewiu klanowych, bo trzeba wziąć pod uwagę, że jeszcze każdy klan dostanie po dwie nieunikalne postacie, a jeden unikat nie robi takiej różnicy jak jedna postać nieunikalna.

moim zdaniem te typy nie są złe, może nie są jakieś uber przegięte, ale do specyficznych talli na pewno wejdą. a na początku edycji magistra z uwagi na 5f i kill akcję będzie się pewnie oglądało jako zapychacz dynastii bardzo często

Seppun Chikan

• Imperial
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 2011-05-25, 14:27 »
Raven - NAPISAŁEŚ, dlaczego ci się karty nie podobają. Można z tobą ten temat przedyskutować. Można się nie zgodzić (jak będę miał chwilę, to się poniezgadzam, na razie decki składam na dzisiejsze granie i to ma priorytet). Zresztą inne osoby już się poniezgadzywują z tobą, i o to chodzi - że można porozmawiać i przekonać do swoich racji. Choćby można zwrócić uwagę na to, że patrzysz mimo wszystko przez pryzmat obecnej edycji na karty, które powstają de facto do edycji która będzie. Pokażą jeszcze troche kart z FL, potem jest kolejny dodatek post-kotejowy, potem nowa edycja. Wykop sobie komentarze dotyczące GotE i sprawdź, ile czarnych wróżb się sprawdziło...

Inne osoby nie próbowały opisać, dlaczego karty są i będą według nich słabe. Nie próbowały napisać, co według nich byłoby lepsze. Po prostu "zmieniam klan" i "skorp będzie zaczynał od dołu", bo przecież można już pojęczeć jak to źle będzie w listopadzie, kiedy te wszystkie karty których nawet nikt na oczy nie widział wyjdą...

Mirumo - guzik prawda, można spokojnie  dawać karty które nie są tak poprzeginane jak niektóre istniejące, a i tak będą grane. (Genji Students czy wszystkie trzy Celestiale, żeby daleko nie szukać). Nie (wszystkie) wejdą do topowych decków ? Zdarza się. Rozruszają decki nie-topowe, które mogą w końcu zacząć grać bo brakowało tej jednej-dwóch kart. I można zacząć bawić się wynalazkami. Mamy koniec edycji, wydawanie teraz jeszcze mocniejszych kart do tego co już mocne jest mija się z celem. I odbijałoby się nam czkawką przez kolejne lata.