Autor Wątek: [FL] Asahina Shigemitsu & Doji Rengetsu  (Przeczytany 4150 razy)

Shiba Ivano

• Phoenix Clan
  • blank Personality
  • *
[FL] Asahina Shigemitsu & Doji Rengetsu
« dnia: 2011-06-28, 13:27 »
http://www.l5r.com/images/DojiRengetsu.jpg
http://www.l5r.com/images/AsahinaShigemitsu.jpg

Asahina Shigemitsu :
2 F 4 C
6 HR 7 GC 3PH
Crane clan / Air / Shugenja

Open : Bow shigemitsu or one of his spells : Give each of your provinces +1 strenght. If it is not your turn, before it ends, if none of your provinces were destroyed this turn, gain 1 Honor.

Doji Rengetsu

0F 4C
Crane clan / courtier / Artisan
6HR 6GC 4 PH

Political Open : Discard the Imperial Favor and target a Personality or Holding : Choose one of its abilities ; it may not be used.

« Ostatnia zmiana: 2011-06-28, 13:33 by Shiba Ivano »

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: [FL] Asahina Shigemitsu & Doji Rengetsu
« Odpowiedź #1 dnia: 2011-06-28, 13:42 »
Shugas w CE nie miażdży (poza tym, że to cranowy shugas  ;D i do tego nieunikalny), ale pewnie będzie jedną z podstawowych postaci do nowego theme.

Natomiast Rengetsu na pierwszy rzut oka wygląda marnie - są lepsze rzeczy do zrobienia z favorem... jednak 0/4/4 za 6g courtier i artysta brzmi całkiem nieźle, albilitka będzie pewnie żadko używanym dodatkiem.

Ogólnie jestem zadowolony, bo nie ma tu żadnych przegiętych czy idiotycznych kart (jak u dragona czy fenola) za to jest wsparcie niegrywanych themów.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

thingrim

• Crane Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2011-06-28, 13:57 »
Shugas mnie się bardzo podoba, takie mini LSC, daje trochę pojęcia o tym jak ten way będzie wyglądać i moim zdaniem będzie obowiązkową pozycją w nim.

Co do Doji, to liczyłem na jakiegoś pojedynkowego gwałciciela a tu klops,
numerki fajne, keywordy fajne, zdolność, też sensowna,
chociaż coś dużo tej blokady akcji, coś czuję, że wcale nie zaczną ludzie lubić żurawii, wręcz przeciwnie... "no to zablokuje ci możliwość robienia czegokolwiek w twoim action phase... coś?"

Epik

• Mantis Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2011-06-28, 14:09 »
coś czuję, że wcale nie zaczną ludzie lubić żurawii, wręcz przeciwnie... "no to zablokuje ci możliwość robienia czegokolwiek w twoim action phase... coś?"

To ja Ci zjadę cztery prowki... coś ?

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #4 dnia: 2011-06-28, 14:50 »
Ogólnie jestem zadowolony, bo nie ma tu żadnych przegiętych czy idiotycznych kart (jak u dragona czy fenola) za to jest wsparcie niegrywanych themów.
tu się niestety bardzo róznimy w opiniach bo te dwie postacie to 3 raz więcej mocy niż postacie fenolowe
polowa deku na ambasadzie składa się z przegiętych lub idiotycznych postaci
Walec

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2011-06-28, 15:09 »
I żałosnej twierdzy, która nic nie robi... wiem.

A mówiąc o przegiętych/idiotycznych kartach miałem na myśli FL-owe pre z ostatnich dni (tj. Nubane i Karachu), a nie ogół postaci. Wiem, że żur ma lepsze postaci od np. dragona (co tworzy złudzenie, że ambasada jest dobrą twierdzą), ale wypowiadałem się w kontekście drugiego rzutu FL-owych postaci.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

thingrim

• Crane Clan
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2011-06-28, 15:14 »
tu się niestety bardzo róznimy w opiniach bo te dwie postacie to 3 raz więcej mocy niż postacie fenolowe

A niby w jaki sposób to wyliczyłeś, shugas jest do waya którego można będzie można próbować złożyć dopiero właśnie po wyjściu FL, bo to żadnego innego deku, które obecnie są mocne on nie wejdzie, żurawie radzą sobie bez shugenji przez całe CE to i po co to zmieniać.
W porównaniu chociażby do tego Asako co wstaje ile razy chce, obsłuży wszystkie świątynki, skoczy po favor, zjedze profke i stanie do obrony, to jakoś tej 3 razy większej mocy nie dostrzegam jeszcze, ale mogę się oczywiście mylić.

polowa deku na ambasadzie składa się z przegiętych lub idiotycznych postaci
Na ambasadzie można naprawdę dużo deków złożyć, jednak poza Gisei (która notabene już nawet w dyshonorach nie jest widywana) i Nukady to ja nie widzę jakoś strasznie przegiętych a tym bardziej idiotycznych postaci. Ale jak rozumie to ogólna niechęć do żurawii ;)

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #7 dnia: 2011-06-28, 15:25 »

A niby w jaki sposób to wyliczyłeś, shugas jest do waya którego można będzie można próbować złożyć dopiero właśnie po wyjściu FL, bo to żadnego innego deku, które obecnie są mocne on nie wejdzie, żurawie radzą sobie bez shugenji przez całe CE to i po co to zmieniać.
W porównaniu chociażby do tego Asako co wstaje ile razy chce, obsłuży wszystkie świątynki, skoczy po favor, zjedze profke i stanie do obrony, to jakoś tej 3 razy większej mocy nie dostrzegam jeszcze, ale mogę się oczywiście mylić.

widzisz dlatego niektórzy wygrywają turnieje a niektórzy nie
shugasowy dek cranowy jużma się bardzo dobrze (grałem przeciwko temu pare razy i naprawdę jest straszny)
a monk nie wiem do jakiej chcesz włożyć honorówki? bo trochę nie ten ph i do tego nie działa z zadną z twierdz fenola?

Na ambasadzie można naprawdę dużo deków złożyć, jednak poza Gisei (która notabene już nawet w dyshonorach nie jest widywana) i Nukady to ja nie widzę jakoś strasznie przegiętych a tym bardziej idiotycznych postaci. Ale jak rozumie to ogólna niechęć do żurawii ;)
no może poza shikishi , noritohi, hideo, benihy, ayano i jeszcze paru postaci
niechęć nie chęcią ale wieksza liczba winów juz LSC(albo przynajmniej taka sama) w kotei sezonie mówi swoje
Walec

Gurney

• Unicorn Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2011-06-28, 17:37 »

Nie sadzisz, ze zbyt duzo razy sie z tym argumentem powtarzasz?

Olo

• Crane Clan
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2011-06-28, 17:59 »
widze ze ciagle trwa wmawianie ze feniks dostal dobre postacie
ten monk nie wejdzie do zadnego fenolowego deku a duelist jest najwyzej przecietny
ale skoro mowa o zurawiu to shugas jest w miare spoko za to box bylby cool jakby mial duelist zamiast artisan tak to troche dupa
ehm beniha jakoby przegieta? a chyba jej jeszcze nie widzialem po drugiej stronie stolu i jeszcze do tego hideo i noritoshi? pozostawie to bez komentarza

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2011-06-28, 18:39 »
Oh Beniha jest przegięta z bardzo prostego powodu - ma dwa mocarne keywordy: shugenja i crane clan  ;D
To samo Shigemitsu.
A to, że monk jest przegięty nie podlega dyskusji (że nie chce wam się go do decków wkładać to nie mój problem).

za to box bylby cool jakby mial duelist zamiast artisan tak to troche dupa
A na jaką cholerę ci tam duelista? Z 4 Chi? Do adjudykacji chyba.
Artisan jest spoko (te same keywordy co Shikishi  :))

Shiba Ivano

• Phoenix Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2011-06-28, 18:51 »
Te feniksy to fajnie na papierze wyglądają, co do przegiętości czy nie to trzeba będzie poczekać.
Najbardziej boli mnie to, o czym już wspomniano - brak pro aktywnych akcji.
Z 4 postaci - jedna ma takową.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #12 dnia: 2011-06-28, 18:52 »

Nie sadzisz, ze zbyt duzo razy sie z tym argumentem powtarzasz?
może i za czesto ale to dobry argument czy może wolisz żebym pisał można być graczem albo dobrym graczem
A to, że monk jest przegięty nie podlega dyskusji (że nie chce wam się go do decków wkładać to nie mój problem).
jak jest taki przegięty to włóż go do krana
nie chcesz? przecież się prostuje. co nie ma dla niego miejsca bo masz lepsze postacie aha
fenol ma jedną przegiętą postać i to jest mizuhiko exp bo wystarczy się raz prostowac ale jak ma się traity pod wiekszośc domków i deków
a radze kranom pograć cześciej przeciwko innym kranom a zwłaszcza nie grając kranem
Walec

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #13 dnia: 2011-06-28, 18:58 »
a radze kranom pograć cześciej przeciwko innym kranom a zwłaszcza nie grając kranem

Hehe, to jest dobre. Coś jak akcja "Uświadom Żurawia".
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2011-06-28, 19:05 »
jak jest taki przegięty to włóż go do krana
nie chcesz? przecież się prostuje. co nie ma dla niego miejsca bo masz lepsze postacie aha
Wjechałeś mi na ambicję - już włączam drukarkę.  ;D
Jutro coś sobie gramy, więc zrelacjonuję jak się spisywał.

Co prawda bez Tsi Mokotsu to się chłopak raczej nie podueluje, ale jednego monka już trzymam i spisuje się świetnie.
« Ostatnia zmiana: 2011-06-28, 19:07 by Chord »

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2011-06-28, 20:01 »
Artisan jest ok. ale to kolejna postac ktora cos robi za discard favora. moze braknac tych faworkow do odpalania. poza tym ma calkiem ok numerki jak na boxa.

Shugas calkiem ok, choc raczej pod nowy theme /chyba ze sie komus utarte schematy znudzily i zechce pobawic sie spellami/
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2011-06-30, 00:01 »
Ostrzegam wszystkich nieuświadomionych. Ten monk jest przeklęty - przynosi pecha jak diabli. Wszystkie gry z nim w decku to najbardziej crapowe podejścia jakie miałem (i to głównie w fate, którego nie ruszałem).