Autor Wątek: EE DD: Crane  (Przeczytany 2436 razy)

Klepek

• temptation Personality
Odp: EE DD: Crane
« Odpowiedź #20 dnia: 2011-10-12, 17:36 »
Co fajnego jest w scoutowym domku poza tym ze daje recona?
Ja nie widze zeby on w jakikolwiek sposob pomagal przeciwko kawaleri.
X zaznacza sobie te 2 prowki,
Y atakuje w kawalerii
X nie bronie w piechocie bo zrobil domek.
Y atakuje w kawalerii nie zaznaczone prowincje
X moze sie asygnowac tylko na zaznaczone prowki, wiec jego domek mu nic nie daje.Poza tym ze Y nie moze w cawalerii sie zasygnowac na zaznaczone prowki, czyli domek mowi : "tych prowek nie zniszczysz mi w kawalerii".
Oczywiscie po stracie jednej prowki uzytecznosc domku rosnie, ale to chyba nie oto chodzi prawda?
A w ataku domek dziala " o na te prowki sie wystaw bo moge tam w kawalerii jechac"

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Ithilsan

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • "Bo mi karty nie podeszły..."
« Odpowiedź #21 dnia: 2011-10-12, 17:41 »
Tyle że ten domek ma nie pomagać przeciw kawalerii w obronie, a w ataku. To nie są skauciki stojące w domu i fap fap honor jak w CE (bez rezultatu:P), to wcisk.
Crane Clan ? Lord ? Knight ? Bastard ? Unique ?  AGOT Paratrooper

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #22 dnia: 2011-10-12, 17:45 »
A w jaki sposob pomaga przeciw kawalerii w ataku?
X zaznacza domkiem 2 prowki
X robi atak
X nie przydziela piechoty
Y nie przydziela piechoty
X nie przydziela kawalerii
Y przydziela kawalerie na 2 zaznaczone prowincje
Daje owszem to ze przeciwnik musi sie rozdzielic na 2 prowki i tyle, niezaleznie od tego czy jest kawaleria czy nie

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

Ithilsan

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2011-10-12, 18:02 »
O, daje sporo opcji kombinowania i kminienia. :)

Sytuacje równie abstrakcyjne :
Przydzielam piechotę do nie wyznaczonej prowincji. Przeciwnik może tam wystawić obronę, ale może pojadę w masło, czyli dwie zaznaczone? Może mam ruch, wycofam atakującego, czy zrobię ileś tam innych rzeczy?
Dalej, przeciwnik nadal nie wie w która prowincje stuknę, dzieli obrońców na dwie prowincje zaznaczone akcją, a ja spokojnie jadę w jedną.
I tak dalej.

Domek ma wadę o tyle, że gdy zostanie 1 prowincja staje się bezużyteczny:P. Poza recon akcją.

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2011-10-12, 18:40 »
zgadzam sie z ithilem, domek wcale nie jest suaby. biorac pod uwage ze niewiele frakcji ma podkrecona sile na domku a ta zdolnosc zura daje niezly boost w kwestii ataku.
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #25 dnia: 2011-10-12, 22:42 »
wg. mnie przydatnosc tego domku wyjdzie w praniu razem z nową edycją. do tego czasu mozemy tylko dumac.
I can swim.

Gurney

• Unicorn Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2011-10-12, 23:13 »
Domek scoutowy wg. mnie bardzo fajny. Na poczatku ja widze to tak. Wskazuje dwie prowki, do jednej z nich przydzielam typa w normalnej fazie piechoty, ktory moze rozjechac niebroniona prowke... patrze co zrobi przeciwnik i w mojej super ekstra fazie albo dosylam mu chlopakow na pomoc, albo trzaskam druga prowke, albo zostaje w domu... akcja bardzo ofensywna. Do defensywy tego nie widze, bo jak mam 4 prowki to i tak kawaleria moze mnie wymanewrowac, wiec na poczatku duzo to w obronie nie da - jak zostane dwie prowki to sie zacznie sprawdzac  :)

Domek dla dworzan wyglada baaardzo fajnie juz teraz, shugasowy nie do konca mnie przekonuje - z prostowaniem shugasow nie powinno byc problemu, moje watpliwosci budzi jedynie wyganianie przeciwnika z prowek (bo przeciez strzelac do nich nie bedziemy, aby nikt nie zginal), domek duelowy ciekawy - ciekawe czy przedrukuje duele open/limited i w tej chwili uwazam, ze moze fajnie dzialac przy wsparciu artystow, wyglada na bardzo eleastyczny w dzialaniu - honor, dyshonor, militarka - czas pokaze, jak bedzie chodzil

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 2011-10-12, 23:45 »
Domek dla dworzan wyglada baaardzo fajnie juz teraz, shugasowy nie do konca mnie przekonuje - z prostowaniem shugasow nie powinno byc problemu, moje watpliwosci budzi jedynie wyganianie przeciwnika z prowek (bo przeciez strzelac do nich nie bedziemy, aby nikt nie zginal), domek duelowy ciekawy - ciekawe czy przedrukuje duele open/limited i w tej chwili uwazam, ze moze fajnie dzialac przy wsparciu artystow, wyglada na bardzo eleastyczny w dzialaniu - honor, dyshonor, militarka - czas pokaze, jak bedzie chodzil
podejrzewam ze odpowiedniki steela/impromptu beda
tyle ze dyshonor i duele narazie bardzo srednio sie "kombuja" w gestii focusa.

Co fajnego jest w scoutowym domku poza tym ze daje recona?

spojrz na to jako na klasyczny wjazd. jako jedyny scout ma na poziomie chlupy opcje dzielenia sil przeciwnika, nawet jezeli grasz przeciw kawalerii.
w obronie-jasne. dopiero przy 2 prowincjach masz pelna opcje. ale zwykle militarke krecisz by samemu narzucic tempo. jak schodzisz do glebokiej defensywy to jest slabo.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Ithilsan

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2011-10-13, 00:20 »
Jak się zastanowić, draństwo działa też w obronie przy 3 prowincjach w ograniczonym zakresie przeciw kawalerii. Jeśli nie chcemy mieć wjazdu w niebronione. Jak? Wyznaczamy 2 prowki, na trzeciej niezrekonowanej stawiamy przynajmniej 1 ziuta. Reszta czeka cierpliwie. Nieważne gdzie pojadą konie, spotkają się z opozycją - allbo tam gdzie już stoi, abo tam gdzie doślemy po fazie assignu kawalerii.

Gurney

• Unicorn Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2011-10-13, 09:04 »
tak, tylko w takim wypadku trzeba miec mocna reke, bo jak sie postawisz jednym zawodnikiem na nieznaczonej prowce, to jest duza szansa, ze kuce startuja zawodnika i zjedza prowke

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #30 dnia: 2011-10-13, 09:42 »
Moze sie to zmieni w ee, ale na dzien dzisiejszy chlopaki mylicie troche klany. Zapewne crany scoutowe beda mialy w porywach 4 forca, wiec bedzie trzeba ich przydzielic co najmniej 2 do zjechania prowki. Wiec raczej opcja ze jeden jedzie a reszta czeka nie bardzo do mnie przemawia.
Trzeba jednak przyznac ze domek bedzie dawal przewage liczebna w pierwszych bitwach, ze wzgledu na koniecznosc rozdzielenia przeciwnika. Zobaczy sie w praniu jakie chlopki do tego wyjda;)

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

Gendo

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 2011-10-13, 09:50 »
Jak na razie cranowe scouty to wszystkie mają po 4 force( z tych legalnych w EE), więc myślę , że będzie to reguła a nie wyjątek.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 2011-10-13, 10:03 »
No tak bo do scouta nie można podłączyć followerka z 4 siły i nie można jechać jednym ziutem? :P

Zobaczymy jak będzie, na razie chałupki ogólnie są fajne, dosyć zróżnicowane i da się różne rzeczy poskładać.
Na turniejach pewnie będzie i tak jeden dek z klanu rządzić ale casualowo zapowiada się ciekawe granie przy piwku :)
Shoju na prezydenta! :)

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 2011-10-13, 11:00 »
To na co chciałem zwrócić uwagę, to nie fakt, że domek nic nie robi, bo zasadę przecież ma. Tylko na to czy jakieś dajmy na to zwyczajny ranged attack połączony z reconem nie byłby lepszą rzeczą. Zasada, która jest teraz wydaje mi się stosunkowo słaba, tzn. z punktu widzenia gry daję za małą przewagę, żeby usprawiedliwić granie na tym domku. Nie twierdzę, że stronghold nie będzie grywalny, bo mogą wyjść kozackie postacie i strategie, które sytuacje zdecydowanie zmienią.
Sam fakt, że kilka osób próbuje usilnie wytłumaczyć, w jakich sytuacjach domek będzie fajny, wskazuje, raczej na jego słabość niż siłę. Jakbym grał błękitnymi scoutami, wolał bym domek, który fajny jest zawsze, a nie w przypadku kiedy przeciwnik ma tyle i tyle prowincji, a ja mam tyle i jeszcze odpowiednie postacie z odpowiednimi attachmentami, ale oczywiście mogę się mylić :)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 2011-10-13, 11:09 »
narazie najslabiej wyglada domek scoutowy lwa.
ten jest w wadze sredniej.
mantis i crab dostal wage ciezka
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Ithilsan

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 2011-10-13, 11:32 »
Sam fakt, że kilka osób próbuje usilnie wytłumaczyć, w jakich sytuacjach domek będzie fajny, wskazuje, raczej na jego słabość niż siłę. Jakbym grał błękitnymi scoutami, wolał bym domek, który fajny jest zawsze, a nie w przypadku kiedy przeciwnik ma tyle i tyle prowincji, a ja mam tyle i jeszcze odpowiednie postacie z odpowiednimi attachmentami, ale oczywiście mogę się mylić :)

Jak dla mnie ten domek po prostu wymaga myślenia. Nie jest to zdolność typu "bownij cośtam, wygraj grę" albo "kill kill kill". I już wolę coś takiego niż kolejny tam range attack. Cały czas patrze też na niego z perspektywy EE - w CE cranowi harcerze mieli być honorowym switchem, który nie działał aż płakać się chciało. ;-)

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #36 dnia: 2011-10-13, 12:29 »

Jak dla mnie ten domek po prostu wymaga myślenia. Nie jest to zdolność typu "bownij cośtam, wygraj grę" albo "kill kill kill". I już wolę coś takiego niż kolejny tam range attack. Cały czas patrze też na niego z perspektywy EE - w CE cranowi harcerze mieli być honorowym switchem, który nie działał aż płakać się chciało. ;-)

domek moim zdaniem zajebisty lepszy pod krabowego bo daje tak wielkie możliwosci że nawet tego nie ogarniam do konca a co do scautów kranowych w CE mozna było grac na scoutach jako wsparciu i działo calkiem nieżle ( gali miał taki dek) ale poprostu ambasada jest tak dobra ze wszystko inne wypada przy niej slabo
Walec

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 2011-10-13, 20:20 »
Cóż za niezwykły przypadek... Odzywam się zaraz po wychwalaniu ambasady. A doktor mówił, że mam kontrolować złość...

Już. Mogę pisać.
Dla mnie scoutowy domek nie jest absolutnie słaby, a to z jednej przyczyny - pisze na nim recon + pisze na nim "masz rekonesans" i to na dwoch prowkach. W opisie themu mruczą coś o kolejnych postaciach rosnących za recony (nie koniecznie Forcem, może siłą RA/MA, a może jeszcze czymś innnym), więc recon na domku robi z Ebizo np. postać 5/4.

Inna sprawa, że sama asygnacja po cavie ma pewne zastosowania wciskowo/obronne o czym pisali inni - można sobie przeczytać.

Dla mnie super, bo działa ze scoutami i jasne - nie jest to Kyuuden Hida exp (i nie zgadzam się z Walcem, że KH jest gorsze - byłoby gorsze/porównywalne gdyby wymazać z niego jedno pieprzone słowo, a tak jest przegięciem na maxa), ale pozostaje solidną twierdzą.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

I'atz'ek

• Ratling Wanderer
  • temptation Personality
« Odpowiedź #38 dnia: 2011-10-13, 22:11 »
A jakież to słówko tak Cię złości?
Squeek

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 2011-10-13, 22:55 »
No zgadnij...
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.