Autor Wątek: The Shadow's Embrace  (Przeczytany 88868 razy)

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
Odp: The Shadow's Embrace
« Odpowiedź #60 dnia: 2012-05-28, 01:43 »
Zastanawia mnie to całe narzekanie

Bardzo dużo graczy przyznaje że pewne karty muszą być w decku ... jak przyjrzeć się ostatniemu dodatkowi (EoW) to włożenie 3 "topowych" erek (które "pasują" do sporej ilości decków a przez to jednocześnie są poszukiwane i drogie) => Precision, Inexorable, i tu już może być dyskusja czy na pewno pasuje np. Perfect Sacrifice plus komplet postaci swojego klanu (no to chyba każdy zbiera) daje kasowo porównywalny koszt (sklepy netowe / ebay) do "The Shadow's Embrace" (140$ z kosztami przesyłki który jeśli zmieści się do 180$ to otrzymamy je bez cła i vat ).

Oczywiście można powiedzieć że tych kart nie musimy wkładać do decku, że można je wyleszczyć od młodych graczy,że można mieć fuksa giganta

Żeby mieć szansę posiadania topów (co przekłada się często na posiadanie playseta) trzeba zakupu nie mniej niż 3 booster boxów (z cłem i Vat) + 3 podstawki (dla Fixów jeśli "nasz" klan jest doceniony w ten sposób) => przy 50 różnych eRkach mamy potencjalnie 48 różnych w boosterboxie (tak tak na pewno będą z 3 duplikaty Uniq kart na boxa).

Podejrzewam że przy wydatku porównywalnym z zakupem zestawu pre plus kilkoma boosterkami (wydatek rzędu 150-200zł na dodatek nie jest komentowany) składka wykonana przez 3 graczy pozwala im być w posiadaniu tych 30 kart statusu R w playsecie (co wymaga obecnie kupienia około 100 boosterów). No ale problemem jest dogadać się ... (więc czemu nie dogadać się na składkę co miesiąc na kolejny taki set -> od początku każdy z nich ma karty pod way którym gra w swoim klanie jeśli dobrze się dobrali a z topowych/uniwersalnych kart zawsze można się dogadać mając w kwestii 2 kolejnych miesięcy posiadanie własnego zestawu)
Z tych erek co wymieniłeś to tylko precision jest topowe, no ale pomińmy ten wątek, każdy może mieć swoje zdanie o topowych kartach. Nie wiem jak wygląda koszt kupowania kart na sztuki przez ebay i tego typu sklepu, bo nigdy nie musiałem tego robić. Zbieramy karty w kilka osób i powiem Ci, że jak kupiliśmy teraz 2 boksy eaw na 4 osoby, to  po pierwsze w pojedynczym boksie erki się nie powtarzały, po drugie nie mamy żadnych problemów z commonami i uncommonami (nie licząc snipingów czy gold and steel :P) a erki po wymianach spokojnie jesteśmy w stanie sobie dozbierać. Z topowymi erkami też nie ma zazwyczaj większego problemu, bo zazwyczaj po prostu gra na nich jedna osoba, ewentualnie pożycza się je na większy turniej i nie ma problemów. Także można spokojnie dogadać się i nie ma problemu. Natomiast tutaj każdy z nas musiałby kupić sobie sam cały dodatke, z tego względu, że żadnych kart nie ma tutaj w większej ilosci niż 3 sztuki, a 140$ plus przesyłka to już jest dużo kasy, także narzekanie bierze się stad, że najzwyczajniej w świecie musisz nagle wydać dwa razy więcej kasy na dodatek.
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Stazi

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 2012-05-28, 02:04 »
Tak się ostatnio przymierzałem do powrotu do L5R ale po przeczytaniu tego tematu doszedłem do wniosku, że chyba sobie odpuszczę. Nie dość, że musiałbym wydać sporo kasy na karty z 4 ostatnich dodatków + FL to jeszcze teraz wyskakują z takim podwójnym FL. Do pogrania ze znajomymi zupełnie wystarczą mi proxy, a na turnieje i tak nie mam za bardzo czasu. Po włożeniu w koszulki proxy właściwie nie różnią się od normalnych kart, a koszt tonera jest wielokrotnie mniejszy. No i nie muszę kupować wszystkiego co jest w zestawie, a tylko to co potrzebuję.
Tak sobie myślę, że jak będą robić takie skoki na kasę to gra się zrobi bardzo "elitarna". Do czego to prowadzi - nie trudno sobie wyobrazić.

Dzięki za info. Pozdrawiam.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #62 dnia: 2012-05-28, 03:49 »
Zastanawia mnie to całe narzekanie (...)

Patrz Paku, Stazi. Także :

Gracz casualowy nie aspirujący do grania na ciężkich turniejach miał opcję "kupić kilka boosterów, uzbierać z tego set postaci pod klan plus parę ciekawych kart przez wymienianie się z innymi graczami którzy kupili kilka, kilkanaście lub kilkadziesiąt boosterów, w tym otrzymując od tych ostatnich karty za śmieszne ceny bo po co im tyle chłamu". Teraz takiej opcji NIE MA, ponieważ a) nie mam żadnych kart na wymianę - kupuję albo klanówkę, albo wszystko i b) nie mam od kogo brać, bo radykalnie zmniejszyła się pula graczy z którymi mogę się wymieniać - zamiast graczy z mniejszą/więskszą/dużą ilością kart z danego dodatku są tacy co mają wszystko po razie i tacy co nie mają nic.

Pozwolę się wypowiedzieć za Endriu i Suzana : inwestycja rzędu 1/3 boxa i jeden reliz plus (bardzo) okazjonalny booster plus wymiana w ramach lokalnej sceny dawała w rezultacie praktyczne set kart pod klan - Unicorn i Phoenix. Z wcześniejszych moich doświadczeń - tak samo było z Lwem. Co najmniej raz tak zrobiliśmy z Mantisem. Owszem, nie licząc topów (pomijam to, że topy dało się uzbierać / uhandlować za koku przynajmniej w 2 szt), ale i tak jest to inwestycja  250zł - licząc po cenach EoW.

Może to nie uderzy w graczy "kolekcjonerów", którzy nowy dodatek zaczynają od boxa czy dwóch. Ale ta akcja torpeduje środowisko tych mniej wydających - a to jest po prostu strzał we własną stopę. Część graczy straci zainteresowanie zabawą, bo jest to za drogi interes. Część przerzuci się na proxy... Ja w lokalnym gronie nie muszę grać na oryginałach, techniki drukarskie też poszły do przodu - za 20groszy dostaję proxa wydrukowanego nie gorzej niż oryginał. A i kolekcjonerzy wydadzą mniej... Np. przypuszczam, że Paku & co. wezmą jeden set za 200$ i koniec (o ile w ogóle!) zamiast 2 boxów na dzień dobry i jeszcze ze 2 w prelizowych boxach).

Aspekt domku który pozwala na wrzucenie 4 kopii jednej karty do decku i "playsetu" pomijam.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

AkodoJacek

• Personality
    • Kyuden Bydgoszcz
« Odpowiedź #63 dnia: 2012-05-28, 06:16 »
Tak się ostatnio przymierzałem do powrotu do L5R ale po przeczytaniu tego tematu doszedłem do wniosku, że chyba sobie odpuszczę. Nie dość, że musiałbym wydać sporo kasy na karty z 4 ostatnich dodatków + FL to jeszcze teraz wyskakują z takim podwójnym FL. Do pogrania ze znajomymi zupełnie wystarczą mi proxy, a na turnieje i tak nie mam za bardzo czasu. Po włożeniu w koszulki proxy właściwie nie różnią się od normalnych kart, a koszt tonera jest wielokrotnie mniejszy. No i nie muszę kupować wszystkiego co jest w zestawie, a tylko to co potrzebuję.
Tak sobie myślę, że jak będą robić takie skoki na kasę to gra się zrobi bardzo "elitarna". Do czego to prowadzi - nie trudno sobie wyobrazić.

Dzięki za info. Pozdrawiam.

Wchodzenie w dowolną karciankę w połowie edycji jest kosztowne ... taka specyfika grania w gry kolekcjonerskie.
Podobnie bywało w każdej edycji -> po 2 dodatkach od wyjścia edycji koszt stawał się zaporowy.
Oczywiście można na potrzeby rozwinięcia środowiska wprowadzić coś w rodzaju gry deckami Ashigaru (ale ani AEG ani sklepy raczej tym formatem nie będą zainteresowane bo z założenia zakłada albo brak zakupów albo minimalny poziom).

Z drugiej strony na obecnym etapie jest to chyba jedyny sposób by zachęcić nowe osoby do wejścia w karciankę (organizować w Ashigaru turnieje) a po wejściu dwuznaczkowego dodatku mogą zdecydować się takie osoby na inwestycje. Wymaga to jednak dużo dobrej woli od graczy którzy mają te wszystkie drogie eRki i chieli by nimi grać jak już wydali tyle kasy żeby je zdobyć. Jeśli jednak udało by się w jakimś ośrodku to jest szansa że można by lokalnie ćwiczyć "tanie" granie a na wyjazdach (koteje, mpki etc.) używać pełnych decków.

AkodoJacek

• Personality
    • Kyuden Bydgoszcz
« Odpowiedź #64 dnia: 2012-05-28, 06:26 »
Zastanawia mnie to całe narzekanie

Bardzo dużo graczy przyznaje że pewne karty muszą być w decku ... jak przyjrzeć się ostatniemu dodatkowi (EoW) to włożenie 3 "topowych" erek (które "pasują" do sporej ilości decków a przez to jednocześnie są poszukiwane i drogie) => Precision, Inexorable, i tu już może być dyskusja czy na pewno pasuje np. Perfect Sacrifice plus komplet postaci swojego klanu (no to chyba każdy zbiera) daje kasowo porównywalny koszt (sklepy netowe / ebay) do "The Shadow's Embrace" (140$ z kosztami przesyłki który jeśli zmieści się do 180$ to otrzymamy je bez cła i vat ).

Oczywiście można powiedzieć że tych kart nie musimy wkładać do decku, że można je wyleszczyć od młodych graczy,że można mieć fuksa giganta

Żeby mieć szansę posiadania topów (co przekłada się często na posiadanie playseta) trzeba zakupu nie mniej niż 3 booster boxów (z cłem i Vat) + 3 podstawki (dla Fixów jeśli "nasz" klan jest doceniony w ten sposób) => przy 50 różnych eRkach mamy potencjalnie 48 różnych w boosterboxie (tak tak na pewno będą z 3 duplikaty Uniq kart na boxa).

Podejrzewam że przy wydatku porównywalnym z zakupem zestawu pre plus kilkoma boosterkami (wydatek rzędu 150-200zł na dodatek nie jest komentowany) składka wykonana przez 3 graczy pozwala im być w posiadaniu tych 30 kart statusu R w playsecie (co wymaga obecnie kupienia około 100 boosterów). No ale problemem jest dogadać się ... (więc czemu nie dogadać się na składkę co miesiąc na kolejny taki set -> od początku każdy z nich ma karty pod way którym gra w swoim klanie jeśli dobrze się dobrali a z topowych/uniwersalnych kart zawsze można się dogadać mając w kwestii 2 kolejnych miesięcy posiadanie własnego zestawu)
Z tych erek co wymieniłeś to tylko precision jest topowe, no ale pomińmy ten wątek, każdy może mieć swoje zdanie o topowych kartach. Nie wiem jak wygląda koszt kupowania kart na sztuki przez ebay i tego typu sklepu, bo nigdy nie musiałem tego robić. Zbieramy karty w kilka osób i powiem Ci, że jak kupiliśmy teraz 2 boksy eaw na 4 osoby, to  po pierwsze w pojedynczym boksie erki się nie powtarzały, po drugie nie mamy żadnych problemów z commonami i uncommonami (nie licząc snipingów czy gold and steel :P) a erki po wymianach spokojnie jesteśmy w stanie sobie dozbierać. Z topowymi erkami też nie ma zazwyczaj większego problemu, bo zazwyczaj po prostu gra na nich jedna osoba, ewentualnie pożycza się je na większy turniej i nie ma problemów. Także można spokojnie dogadać się i nie ma problemu. Natomiast tutaj każdy z nas musiałby kupić sobie sam cały dodatke, z tego względu, że żadnych kart nie ma tutaj w większej ilosci niż 3 sztuki, a 140$ plus przesyłka to już jest dużo kasy, także narzekanie bierze się stad, że najzwyczajniej w świecie musisz nagle wydać dwa razy więcej kasy na dodatek.

Wymieniłem eRki które są drogie ... a eRka jest droga kiedy dużo graczy stara się ją zdobyć by nią grać (więc wyznacznik "cena = top" nie zawsze jest zgodny z odczuciami ale wynika bardzo mocno z tego jak reaguje rynek).
Pożyczanie ... czy spodziewasz się problemów z pozyczaniem kart z The Shadow's Embrace ? Myślę że będzie z tym łatwiej niż z dodatkami boostekowanymi.
A koszty ... gracze którzy starają się ograniczać wydatki mają bardzo często w albumikach po 5-10 kart z najnowszego dodatku co przekłada się przy 10 w albumie i co najmniej kilku kolejnych w kolekcji czy decku na wydatek rzędu 200-300zł (a co najmniej 150) więc różnicą jest posiadanie tej kasy na moment zrzutki (bo jak piszę w miesiąc tyle wydają zazwyczaj na nowy dodatek).

A odnośnie commonów i uncommonów ... większość jest specjalizowana i dlatego nie sądzę by aż taki był z tym problem, uniwersalniejsze eRki za to będą dostępniejsze co powinno wyrównać brak commonów (przy kilku grupach składkowych zapewne da się zdobyć to co potrzeba do jednego waya ... bo zakładam że oszczędni gracze nie zbierają do wszystkich 4 na raz).

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 2012-05-28, 09:39 »
ja mma tylko pytanie czy któryś z was zamiescił posta wyrazającego wasze niezadowolenie na forum AEG?

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 2012-05-28, 09:55 »
ja mma tylko pytanie czy któryś z was zamiescił posta wyrazającego wasze niezadowolenie na forum AEG?

Jeśli na "fejsiku" się liczy, to ja dwukrotnie. Opet wysłał im też maila przez "Contact Us" na tej stronce dla IA members.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Stazi

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 2012-05-28, 10:40 »
Wchodzenie w dowolną karciankę w połowie edycji jest kosztowne ... taka specyfika grania w gry kolekcjonerskie.
O ile wiem to właśnie wyszedł 1-szy dodatek po głównej edycji więc kiedy mam wchodzić w karciankę jeśli nie teraz!? Miałem wejść na dwie edycje przed końcem celestial-a i z braku kart z poprzednich dodatków czekać aż do EE? Wg mnie zupełnie bez sensu. Niestety system AEG-a dający 2 ostatnie dodatki wspólne dla starej i nowej edycji jest fajny dla graczy grających cały czas ale daje b. dużą barierę wejścia dla nowych graczy (nie wspominając takich dodatków jak FL i ten tytułowy).

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #68 dnia: 2012-05-28, 11:05 »
właśnie tak miałeś zacząć bardzo dużo osób tak wałśnie zaczeło i nie narzeka
pozatyrm nie wiemy jakie karty będą w secie i może te pudełka klanowe bedą wystarczać do grania 4 fun
ta karcianka coraz bardziej schodzii do kart raczej pod konkretny theme a nie że karty są pod każdy deck czy konkretny klan np. my zmiebamy karty bardziej pod theme a nie pod klan bo tak wychodzi zdecydowanie taniej

jak zaczynałem grać w legede to ona jeszcze drożej wychodzila nawet uncomony czasem sie po 20 pln od sztuki kupowało
Walec

Gendo

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 2012-05-28, 11:22 »
Crany już są. Musze powiedzieć ,że jakoś tak całościowo dupy nie urywają. Solidne , ale to nie taki sam power level jak w FL

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #70 dnia: 2012-05-28, 12:15 »
http://l5r.com/forum/viewtopic.php?f=123&p=1294915&sid=9770cc76ec97844e89922986f5d745d1#p1294915

wrzuciłem tutaj raz jeszcze swoje żale i marudzenie.

Mi rasowemu malkontentowi dano naprawdę wiele argumentów do narzekań,
albo z wiekiem jestem coraz bardziej wrażliwy na takie numery,
szczególnie, że jako "zbieraczowi" kolejny tysiak na parę kartonów
się nie uśmiecha...(przypomnę, ze w porównaniu do Geba ja zbieram tylko po 1 sztuce karty
bo było to tańsze.. było)
+jeszcze AEG jest w zmowie z bankami światowymi i to k..stwo wrzucają akurat gdy dolar znowu dobił do radosnego poziomu 3,5zł..

Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz

Reszka

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 2012-05-28, 12:29 »
za miesiąc jak będziesz płacić to będzie już 4,0 zł ;)

Opet

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 2012-05-28, 12:33 »
@ Jabba - Zebrałem wszystkie Twoje i nasze przemyślenia i w formie dosyć krótkiego maila i wysłałem go do AEG z argumentacją, że wycinanie sklepu z promocji karcianki zaszkodzi środowisku. Zobaczymy czy cokolwiek sensownego odpiszą.

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #73 dnia: 2012-05-28, 12:37 »
zrobią kak politycy... poczekają aż emocje ucichną i odetną kupony w spokoju...
problem w tym, że z wysyłka cwełami i vatem... to faktycznie 1000zł
i to już na serio skok na kasę... ;/ to już podzieli nawet najwytrwalszych...
bo mało kto ma wolne tysie...

no chyba, ze zrobimy z L5R MTG i bedzie można siano wygrywać na turniejach
aby amortyzowac wydatki... tak żyje paru graczy MTG w Polsce
na sieci/w realu grając o siano... ;D

albo przyjmę strategię Gebelsa - zbieramy shit jak rotuje kupując za 10% ceny;D
Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 2012-05-28, 16:38 »
Crany już są. Musze powiedzieć ,że jakoś tak całościowo dupy nie urywają. Solidne , ale to nie taki sam power level jak w FL
Chyba inne karty w takim razie ogladalem. Wzmocnienie konkretne, ciekaw jestem czy inne klany tez na takim lvlu beda, czy to proba wyrownania szans.

Gendo

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #75 dnia: 2012-05-28, 16:50 »
Te same karty oglądamy, ale ja widzę nie tylko mocne karty(które pewnie byłyby normalnie erkami) ale też tarty takie sobie(np shieldman). Postacie są fajne, ale też przedstawiają różny power level i tyle. To nadal nie jest FL .(chyba , ze uważasz , ze taki blank dla scoutów to jest niszczyciel światów jakiś). Ponadto te karty są mocno pod konkretny klan(bo kto np jeszcze bardzo będzie potrzebował tego spella czy akcji dla courtierów?). nadal uważam , ze to są dobre karty, ale nie maja napisane autoincluded w każdym decku.

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 2012-05-28, 17:07 »
Tego spella ? Bo ja wiem... combo decki, ale niemały zbiór air shugenjy mają Phoenixy defensywne. Z tym że tam tak ciasno...
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Gendo

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 2012-05-28, 17:15 »
No właśnie o tym mówię. Ciasno. Nie każdy to wciśnie i już. Wiesz , na upartego to i w skorpionach bym to mógł mieć, mam w końcu samych air shugenja.

Kris

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 2012-05-28, 17:17 »
Wiesz... mi się wydaje że ten spell jest wcale niegłupi do spellówek wciskowych unix/phoenix - zawsze to negacja zniszczenia wieżyczki za darmo i darmowy attach, a w razie czego ewakuacja do domu...

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #79 dnia: 2012-05-28, 17:17 »
Spell może w krejnie wejdzie na Kae Hammer.