Spaliliśmy knajpę, aby zbudować nową.
Zastanawia mnie to całe narzekanie Bardzo dużo graczy przyznaje że pewne karty muszą być w decku ... jak przyjrzeć się ostatniemu dodatkowi (EoW) to włożenie 3 "topowych" erek (które "pasują" do sporej ilości decków a przez to jednocześnie są poszukiwane i drogie) => Precision, Inexorable, i tu już może być dyskusja czy na pewno pasuje np. Perfect Sacrifice plus komplet postaci swojego klanu (no to chyba każdy zbiera) daje kasowo porównywalny koszt (sklepy netowe / ebay) do "The Shadow's Embrace" (140$ z kosztami przesyłki który jeśli zmieści się do 180$ to otrzymamy je bez cła i vat ). Oczywiście można powiedzieć że tych kart nie musimy wkładać do decku, że można je wyleszczyć od młodych graczy,że można mieć fuksa giganta Żeby mieć szansę posiadania topów (co przekłada się często na posiadanie playseta) trzeba zakupu nie mniej niż 3 booster boxów (z cłem i Vat) + 3 podstawki (dla Fixów jeśli "nasz" klan jest doceniony w ten sposób) => przy 50 różnych eRkach mamy potencjalnie 48 różnych w boosterboxie (tak tak na pewno będą z 3 duplikaty Uniq kart na boxa). Podejrzewam że przy wydatku porównywalnym z zakupem zestawu pre plus kilkoma boosterkami (wydatek rzędu 150-200zł na dodatek nie jest komentowany) składka wykonana przez 3 graczy pozwala im być w posiadaniu tych 30 kart statusu R w playsecie (co wymaga obecnie kupienia około 100 boosterów). No ale problemem jest dogadać się ... (więc czemu nie dogadać się na składkę co miesiąc na kolejny taki set -> od początku każdy z nich ma karty pod way którym gra w swoim klanie jeśli dobrze się dobrali a z topowych/uniwersalnych kart zawsze można się dogadać mając w kwestii 2 kolejnych miesięcy posiadanie własnego zestawu)
Zastanawia mnie to całe narzekanie (...)
Tak się ostatnio przymierzałem do powrotu do L5R ale po przeczytaniu tego tematu doszedłem do wniosku, że chyba sobie odpuszczę. Nie dość, że musiałbym wydać sporo kasy na karty z 4 ostatnich dodatków + FL to jeszcze teraz wyskakują z takim podwójnym FL. Do pogrania ze znajomymi zupełnie wystarczą mi proxy, a na turnieje i tak nie mam za bardzo czasu. Po włożeniu w koszulki proxy właściwie nie różnią się od normalnych kart, a koszt tonera jest wielokrotnie mniejszy. No i nie muszę kupować wszystkiego co jest w zestawie, a tylko to co potrzebuję.Tak sobie myślę, że jak będą robić takie skoki na kasę to gra się zrobi bardzo "elitarna". Do czego to prowadzi - nie trudno sobie wyobrazić.Dzięki za info. Pozdrawiam.
Cytat: AkodoJacek w 2012-05-27, 20:56Zastanawia mnie to całe narzekanie Bardzo dużo graczy przyznaje że pewne karty muszą być w decku ... jak przyjrzeć się ostatniemu dodatkowi (EoW) to włożenie 3 "topowych" erek (które "pasują" do sporej ilości decków a przez to jednocześnie są poszukiwane i drogie) => Precision, Inexorable, i tu już może być dyskusja czy na pewno pasuje np. Perfect Sacrifice plus komplet postaci swojego klanu (no to chyba każdy zbiera) daje kasowo porównywalny koszt (sklepy netowe / ebay) do "The Shadow's Embrace" (140$ z kosztami przesyłki który jeśli zmieści się do 180$ to otrzymamy je bez cła i vat ). Oczywiście można powiedzieć że tych kart nie musimy wkładać do decku, że można je wyleszczyć od młodych graczy,że można mieć fuksa giganta Żeby mieć szansę posiadania topów (co przekłada się często na posiadanie playseta) trzeba zakupu nie mniej niż 3 booster boxów (z cłem i Vat) + 3 podstawki (dla Fixów jeśli "nasz" klan jest doceniony w ten sposób) => przy 50 różnych eRkach mamy potencjalnie 48 różnych w boosterboxie (tak tak na pewno będą z 3 duplikaty Uniq kart na boxa). Podejrzewam że przy wydatku porównywalnym z zakupem zestawu pre plus kilkoma boosterkami (wydatek rzędu 150-200zł na dodatek nie jest komentowany) składka wykonana przez 3 graczy pozwala im być w posiadaniu tych 30 kart statusu R w playsecie (co wymaga obecnie kupienia około 100 boosterów). No ale problemem jest dogadać się ... (więc czemu nie dogadać się na składkę co miesiąc na kolejny taki set -> od początku każdy z nich ma karty pod way którym gra w swoim klanie jeśli dobrze się dobrali a z topowych/uniwersalnych kart zawsze można się dogadać mając w kwestii 2 kolejnych miesięcy posiadanie własnego zestawu)Z tych erek co wymieniłeś to tylko precision jest topowe, no ale pomińmy ten wątek, każdy może mieć swoje zdanie o topowych kartach. Nie wiem jak wygląda koszt kupowania kart na sztuki przez ebay i tego typu sklepu, bo nigdy nie musiałem tego robić. Zbieramy karty w kilka osób i powiem Ci, że jak kupiliśmy teraz 2 boksy eaw na 4 osoby, to po pierwsze w pojedynczym boksie erki się nie powtarzały, po drugie nie mamy żadnych problemów z commonami i uncommonami (nie licząc snipingów czy gold and steel ) a erki po wymianach spokojnie jesteśmy w stanie sobie dozbierać. Z topowymi erkami też nie ma zazwyczaj większego problemu, bo zazwyczaj po prostu gra na nich jedna osoba, ewentualnie pożycza się je na większy turniej i nie ma problemów. Także można spokojnie dogadać się i nie ma problemu. Natomiast tutaj każdy z nas musiałby kupić sobie sam cały dodatke, z tego względu, że żadnych kart nie ma tutaj w większej ilosci niż 3 sztuki, a 140$ plus przesyłka to już jest dużo kasy, także narzekanie bierze się stad, że najzwyczajniej w świecie musisz nagle wydać dwa razy więcej kasy na dodatek.
ja mma tylko pytanie czy któryś z was zamiescił posta wyrazającego wasze niezadowolenie na forum AEG?
Wchodzenie w dowolną karciankę w połowie edycji jest kosztowne ... taka specyfika grania w gry kolekcjonerskie.
Crany już są. Musze powiedzieć ,że jakoś tak całościowo dupy nie urywają. Solidne , ale to nie taki sam power level jak w FL