Autor Wątek: 6 lipca - turniej EE constructed w Graal Blue City  (Przeczytany 5699 razy)

Ledóch

• Scorpion Clan
  • experienced Personality
  • *
W zastępstwie organizatorów podaję do wiadomości, żeby zainteresowani mogli się nastawić:

gdzie - Graal Blue City
kiedy - 6 lipca, godz. 17:00
co - turniej EE constructed
ile - 10 zł
nagrody - redraft kart z boosterów
« Ostatnia zmiana: 2012-06-30, 01:10 by Fealedhrel »
Zmieniłem nicka, bo ponoć Fealedhrel ciężko wymówić, hihi :)

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
Odp: 6 lipca - turniej EE constructed w Graal Blue City
« Odpowiedź #1 dnia: 2012-06-29, 17:50 »
Ja mam pytanie. 6 lipca to piątek. Godzina 16 to jakiś kosmos.
Pracuję i kończę o 17, choć mam blisko to i tak nie dam rady przybyć.

Mało tego -  nikt z moich znajomych nie wyrobi się z przybyciem.
Z rozmysłem rezygnujecie z pracujących, czy grający w Warszawie mają wolne piątki?

Ostrzyliśmy sobie zęby na ten turniej - miał być pierwszy po latach.
Z tym, że w takim terminie nie ma na to najmniejszych szans.

Zresztą, ile teraz trwają turnieje ?
Drzewiej (za czasów FuLenga) zajmował nam prawie całą sobotę.

Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #2 dnia: 2012-06-29, 18:06 »

Maksymalnie 45-60 min/runda. W BB z reguły gramy 3-4 rundy jeśli stan nie przekroczy 16-stu ludzi. Czyli turniej to ok 3-4 godziny jeśli jest stanowczy sędzia/organizator. Jak nie ma jakichś czasochłonnych maczapów (honor vs dyshonor) to może być szybko bo militarki potrafią się pozałatwiać w półgodziny.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #3 dnia: 2012-06-29, 18:13 »

Czyli turniej to ok 3-4 godziny jeśli jest stanowczy sędzia/organizator.

Tzn. bez czasu na papierosa (akurat nie palę), lecz co gorsza bez czasu na bowar  :o
O rany, ciężkie czasu nastały  :-[
Hitomi Monroouke

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #4 dnia: 2012-06-29, 18:18 »

Tzn. bez czasu na papierosa (akurat nie palę), lecz co gorsza bez czasu na bowar  :o

Akurat w BB srodowe i czasem sobotnie turnieje sa w knajpie, wiec z piwem nie ma problemu. Mozna sie schladzac non-stop.

---

Dobra, może przesadziłem. To jest scenariusz ekstremalny. W Krakowie na ten przykład pojęcie czasu było zawsze inne i turniej zaczynał się statystycznie godzinę po zaplanowanym terminie a rundy trwały do ostatniej gry. :] Stąd wszystko zależy od całej paczki i można gdybać jak to wygląda w wawie.
« Ostatnia zmiana: 2012-06-29, 18:26 by kempy »
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #5 dnia: 2012-06-29, 18:26 »

Akurat w BB srodowe i czasem sobotnie turnieje sa w knajpie, wiec z piwem nie ma problemu. Mozna sie schladzac non-stop.

Spokojnie, będziemy tam. ;)
Niech tylko karciochy przybędą i ognia w trasę.
U nas też się coś zorganizuje na "starych" zasadach ;)
Hitomi Monroouke

Ledóch

• Scorpion Clan
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2012-06-30, 00:33 »
Ja mam pytanie. 6 lipca to piątek. Godzina 16 to jakiś kosmos.

Zmieniamy na 17:00. Stosowne info zaraz się pojawi

Pracuję i kończę o 17, choć mam blisko to i tak nie dam rady przybyć.

Gdy robiliśmy rozeznanie, termin generalnie pasował. Natychmiast potem ogłoszenie pojawiło się na forum i jak do tej pory nikt nie zgłaszał zastrzeżeń.

Mało tego -  nikt z moich znajomych nie wyrobi się z przybyciem.

Rozumiem. A na jaką frekwencję z Waszej strony moglibyśmy liczyć, gdyby termin był dogodny dla Ciebie i Twoich znajomych?

Z rozmysłem rezygnujecie z pracujących, czy grający w Warszawie mają wolne piątki?

Do tej pory wszystkie turnieje odbywały się w soboty. W tym konkretnym przypadku postanowiliśmy przetestować piątek, a - jak wspomniałem - wielu ludziom to pasowało. Tym niemniej nie zamierzamy raczej kontynuować tego i kolejne turnieje będą w soboty.

Ostrzyliśmy sobie zęby na ten turniej - miał być pierwszy po latach.

Tu czegoś nie rozumiem - pierwszy po latach dla kogo?
Ponadto ogłoszenie wisi od dwóch tygodni i do tej pory nie było zmieniane, a tymczasem to, co napisałeś, wygląda, jakbyśmy dopiero co o tym poinformowali.

Z tym, że w takim terminie nie ma na to najmniejszych szans.

Rozumiem. Mimo to zapraszamy.
Ponadto turniejem, którego wyniki podałem dziś w osobnym wątku zaczęliśmy cykl eventów. Ten 6 lipca będzie drugim z tego cyklu a kolejne turnieje będą niebawem. Chcemy, aby odbywały się one w cyklu 2-tygodniowym, w miarę możliwości na przemian w różnych Strongholdach. Jesteśmy w trakcie uzgadniania terminów. Mam nadzieję w bardzo niedługim czasie podać terminarz.

Zresztą, ile teraz trwają turnieje ?

45 - 50 minut na partię. Ilość rund w zależności od ilości ludzi - zwykle na chwilę obecną wychodzą 4 rundy. Około 15 min. przerwy pomiędzy rundami.

Jeszcze info odnośnie Paradoxa. Zmieniła się jego lokalizacja. Jest mniejszy, gorzej do niego dojechać. Ponadto - co najważniejsze - grając w sklepach wspieramy je, a one wspierają nas. Do tego gdy gramy publicznie to ludzie to widzą i co chwila zaczepiają nas, pytają co to jest, albo dziwią się, że w Wawie znowu gra się w Legendę. Kupuja startery, od razu mają z kim zagrać. To działa na korzyść całego środowiska i na prawdę się sprawdza. Jak się przeniesiemy na neutralny grunt, szczególnie do hermetycznego środowiska, gdzie na dodatek raczej niepełnoletni nie wejdą, to będzie to początek końca L5K w Wawie. Przez 3 lata grałem w podobny sposób i nie chcę do tego wracać. Nie musze pić browaru przy grze, wolę pomóc sklepom i środowisku, wiedząc, że to do mnie wróci.
Podobnie jest z naszą inicjatywą na Facebooku. Wielu ludzi się do nas odzywa poprzez stronę Warszawskiej Sceny L5R, bo to w tej chwili medium o największym zasięgu. Niezależnie od tego, czy się go lubi, czy nie, fakt jest faktem...

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #7 dnia: 2012-06-30, 16:00 »
Pozwól, że odpowiem nie zachowując kolejności, jednak łatwiej nam się będzie zrozumieć.

Oczywiście miał to być pierwszy turniej po latach dla nas. Decyzja o powrocie do L5r zapadła kilka dni temu.
Od tego momentu zaczęliśmy się organizować. O tym, że być może wyrobimy się z kartami na ten turniej wiemy od? 2 dni.
Dlatego długość wiszenia ogłoszenia o tym turniej nie ma tu znaczenia (wina więc jest po naszej stronie).
Niestety przesuniecie godziny eventu w naszym wypadku nic nie da, nie wyrobimy się (żaden z nas).

Wygląda więc na to, że ten turniej jeszcze odpuścimy, ale ucieszyłeś mnie informacją o wyjątkowości piątkowego terminu.
Na kolejnych, sobotnich już się powinniśmy pojawiać. Na razie zorganizujemy tournée po naszym pięknym kraju.
Z niektórymi samurajami musimy spotkać się mempo w mempo ;)

Pytasz ilu nas jest. Ano wygląda na to, że w tej chwili sześciu.
Jednak mamy plan (jeszcze nie ze wszystkimi udało się skontaktować) na to aby było nas 9 lub 10 osób (szanse na to są dość poważne).
Nie da się ukryć, że wszystko to stare dinozaury znane w całym Rokuganie.

Co do Paradoxu to jak już wspomniałem na nowym miejscu nie byłem. Zajadę tam w najbliższym czasie to się zorientuję co i jak.
Nie mam żadnych wątpliwości, że musimy wspierać nasze lokalne sklepy. Bez nich karcianka nie będzie się rozwijać.
Jednak? po pierwsze to powinno działać w obie strony, po drugie luźny turniej w ?terenie? konsoliduje grupę i nie jest niczym złym.
(szczególnie gdy nagrody nadal pochodzą z jednego ze sklepów).

Inicjatywa na ?książkotwarzy? jest bardzo dobra.
Jak wspomniałem jestem z tym medium niekompatybilny, jednak zdaję sobie sprawę z wielkości tego medium.
W obecnej kulturze młodzieżowej (i ie tylko) to ważny środek komunikacji. (uczestniczę w tym szaleństwie przy okazji innego projektu)
Na pewno pomaga informować o poszczególnych wydarzeniach w społeczności warszawskiej.

Pokrótce to tyle, odezwę się jeszcze na priv.
Hitomi Monroouke

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2012-07-03, 12:59 »
Kolejny turniej współorganizowany przez Scenę to turniej w Gryfie 21-go lipca (sobota) o 12.00. Jak Fealedhrel wspomniał, podpada pod terminarz swissów Sceny, następny chcemy zrobić po kolejnych 2 tygodniach w innym strongholdzie (może Wargamer?). Formuła turniejów jest krótka, 4-5 godzin i do domu, wiele osób ma w sobotę różne inne zajęcia, (szczególnie, gdy ma się wieloosobową rodzinę) :-) Staramy się grać turnieje w sh co 2 tygodnie, aby utrzymać tempo konieczne dla powiększania się społeczności, ale aby było też miejsce na inne eventy (np. właśnie w Paradoxie, pre, czy inne booster drafty).

Co do fejsbuka - Scena dynamicznie się rozwija i poszukuje adminów (ludzi organizujących turnieje, wspierających nowych / młodych graczy, integrujących środowisko, dysponujących sporym stażem, etc.) W momencie zainteresowania sklepów L5R pojawiła się szansa na zbudowanie dużej społeczności i nie chcemy stracić tej szansy, powrót graczy z kilkuletnim stażem jest dużym uśmiechem losu, chętnie przyjmiemy waszą pomoc. :)
« Ostatnia zmiana: 2012-07-03, 16:59 by Zapasnik »
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #9 dnia: 2012-07-03, 15:09 »
Kolejny turniej współorganizowany przez Scenę to turniej w Gryfie 21-go sierpnia (sobota) o 12.00.
Ło rany, panie sierpień... toż to za 100 lat :) (choć mają ta wiedzę łatwiej się będzie ustawić)

Staramy się grać turnieje w sh co 2 tygodnie, aby utrzymać tempo konieczne dla powiększania się społeczności, ale aby było też miejsce na inne eventy (np. właśnie w Paradoxie, pre, czy inne booster drafty).
Co dwa tygodnie to jak na mnie bardzo często. ;)
Niemniej jednak ważniejsi są nowi gracze i ich potrzeby. Takie pryki jak my dadzą sobie radę.

Co do fejsbuka - Scena dynamicznie się rozwija i poszukuje adminów (ludzi organizujących turnieje, wspierających nowych / młodych graczy, integrujących środowisko, dysponujących sporym stażem, etc.)
Na to bym raczej nie liczył. Nasz czas organizacji już miną kilka lat temu. Czas na młodszych. ;)

W momencie zainteresowania sklepów L5R pojawiła się szansa na zbudowanie dużej społeczności i nie chcemy stracić tej szansy, powrót graczy z kilkuletnim stażem jest dużym uśmiechem losu, chętnie przyjmiemy waszą pomoc. :)
A my chętnie pomożemy ;)
Choć czasu już nie ma zbyt wiele. Jestem w kontakcie z Fealedhrel-em, więc coś tam ustalimy. Niebawem się pewnie spotkamy.
Hitomi Monroouke

MasaYa

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • Exp MarcOs ? KamiKadze
« Odpowiedź #10 dnia: 2012-07-03, 15:44 »
Odnośnie Gryfa to chodziło Zapasnikowi o 21 lipca.... ;) trochę się zagalopował z tym sierpniem
Mantis Clan ? KamiKadze ? Samurai ? Naga ? Fudo ? Exp MarcOs

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2012-07-03, 15:55 »
Kolejny turniej współorganizowany przez Scenę to turniej w Gryfie 21-go sierpnia (sobota) o 12.00.
Ło rany, panie sierpień... toż to za 100 lat :) (choć mają ta wiedzę łatwiej się będzie ustawić)

Odnośnie Gryfa to chodziło Zapasnikowi o 21 lipca.... ;) trochę się zagalopował z tym sierpniem
Racja, zdarzył się babol. Chodziło o 21 lipca :-)
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Ledóch

• Scorpion Clan
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2012-07-07, 14:01 »
Turniej zakończony. Wyniki są tutaj