Spaliliśmy knajpę, aby zbudować nową.
co to moich uwag dlaczego mi te cyferki nie pasowały - chodzi o rozpiętość danych po jednym turnieju różnica pomiedzy pierwszym a ostatnim graczem była na poziomie 2 tysięcy z czego jak wiem startuja wszyscy z 1200 - w systemach elo które prowadziłem lub prowadziły inne osoby które znam ( min. Yori prowadzący rankingi jakie 10-12 lat temu prowadził warszawski i jeszcze z paru miast) w tych systemach różnica po jednym turnieju ( rozpoczynającym czyli wszyscy startują z 1000) na poziomie 200 punktów - np 1100 do 900 ( pierwzy wygrał 4 gry ostatni 4 przegrał) potem wiadomo te liczby nie są już tak gładkie
co do programu o który sie opierałem właśnie go próbuje znaleźć ale było to x lat temu i z 4 reinstalacje systemu mam tabele rankingowa gliwic z 2007 ale nie wiem dzie posiałem program, jak tylko go znajdę zaproponuje jeżeli to nie problem może nasz Drogi Zapaśnik poda nazwe programu bo z chęcia bym go sobie poogladał i zaimplementował na Śląsku
są trosze poniżej krytyki i trochę mi podniosły ciśnienie bo takie lekceważące podejście do innych osób zwłaszcza że wchodzisz w to środowisko nie przysporzy ci pozytywnej opinii
wystarczyło tylko spokojnie odpowiedzieć że korzystasz z programu takiego i takiego i to nie jest zależne od ciebie - poza tym jeżeli zaczyna się podawać ranking graczy to wypadało by napisać na podstawie czego jest wyliczany już na początku (tzn. jaki program jest to tego używany)
Stosowanie "spłaszczonej krzywej" jak to ująłeś. Daje efekt bardziej przyjazny , dla graczy oraz pozwala na zwiększenie rywalizacji.(...) Sytuacja ,gdy gracz na kolejnym turnieju zaczyna grać i ma liczbę pkt 201, a jego przeciwnik około 2000, powoduje pewne nie smaczne podejście do gry.
Przy mniejszych rozrzutach, gdzie jest max różnicy między dwoma graczami rzędu 100/200 pkt,a nawet mniej, daje efekt, że siada gracz mający 1100 pkt przeciwko graczowi z 1200pkt, dzięki temu przepaści nie ma, i sytuacja wygląda na bardziej wyrównaną.Jeśli zaś chodzi o zwiększenie rywalizacji.To gdy widzę ranking i patrze że jestem np 5 i mam 1254 pkt, a przede mną jest gracz z 1255 pkt, to na turnieju będę miał większą motywację bo jest różnica jednego pkt, nie zaś 500.
Ja stosuję od długiego czasu stronkę, którą podałem powyżej i jestem bardzo zadowolony. Liczy w sposób nie dzielący graczy , zaś łączący ich.Ma to szczególne znaczenie dla nowych graczy, którzy na pierwszym turnieju raczej przegrają większość gier, z powodu trudnej rozgrywki/mechaniki.
Czas jest największym problem jeżeli jedna gra trwa 45 min to dodatkowe 2/3 wydłużają turniej o ponad 2g.Ja bym się poddał z powodu braku czasu
Swego czasu grałem dużo w szachy i nie wyobrażam sobie gry pomiędzy osobą, która ma chociażby 1200 pkt elo, z kimś mający 2000 pkt, jest to jak walka małej myszy z Wielkim Onim.
Cytat: Matsushiro w 2012-07-08, 14:40Stosowanie "spłaszczonej krzywej" jak to ująłeś. Daje efekt bardziej przyjazny , dla graczy oraz pozwala na zwiększenie rywalizacji.(...) Sytuacja ,gdy gracz na kolejnym turnieju zaczyna grać i ma liczbę pkt 201, a jego przeciwnik około 2000, powoduje pewne nie smaczne podejście do gry.To prawda, tego chciałbym uniknąć, stąd pomysł z ratingiem tymczasowym jak za oceanem w królewskiej grze. Problemem będzie jednak przeliczanie tego w turniejach, gdzie nie wszyscy będą mieli te 25 gier i coś muszę z tym zrobić.
No i z ciekawości - jak majczęściej załatwiacie przekroczony time limit? Coin toss / kostka czy remis?
W L5R nie ma remisów. Na koniec partii gracze dostają 2-5 minut na wyłonienie zwycięzcy (i tutaj maja pełną dowolnośc - czasami się dogadają po pokazaniu kart na ręce, czasami kostka). Jeśli zgłosznienie nastapi to mamy podwojna przegraną.
Concluding the MatchMatch AgreementPlayers may arbitrarily agree upon the outcome of a match at any time prior to reporting results, including conceding or agreeing to draw.
agreeing to draw = double loss
tylko Elo w przypadku całej polski i tak nie jest miarodajny z tego powodu ze osoby ze szczecina prawie nigdy nie zagraja z osobami z krakowa np. albo bielska a wymaga duuuużo wiecej pracy przy opracowaywaniu wyników jak masz czas na to to spoko ( bo musisz wprowadzić dla kazdego turnieju kto z kim gra itd) pozatym elo ma jadną wade nie premiuje sysstematyczności kogoś kto gra rzadko np raz na 1,5 miesiaca a zdazylo mu sie wygrać turniej albo np pojawi sie pod koniec wygra w wysoko punktowanymi graczami jego ranking leci w kosmos mimo ze był tylko na jednym turnieju.