Autor Wątek: Gliwice ..|., Bielsko  (Przeczytany 8839 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Odp: Gliwice ..|., Bielsko
« Odpowiedź #20 dnia: 2012-12-04, 14:44 »
Granie w L5R w sklepie w którym ludzie pojawiają się grać w figurki/inne karty ma znacznie większą skuteczność w nagarnianiu nowych graczy. I takich jednoedycyjnych, i takich co zostaną nawet po przeprowadzce. Wrocek przerabiał to dwa (a właściwie trzy) razy. Jak był sklep z L5R, to wokół szybko gromadziła się całkiem spora regularnie grająca ekipa, która szybciej lub wolniej rosła. Jak sklep znikał albo rezygnował z kart, ekipa schodziła do podziemia. Weterani kupowali boxy na Potomacu, reszta przestawała grać, środowisko kurczyło się do formy przetrwalnikowej. Po wznowieniu działalności sklepu - wracali nawet starzy gracze, i pojawiali się zupełnie nowi.

Identyczny mechanizm obserwowałem w innych grach, więc nie jest to jakiś unikat. Owszem, można siedzieć i grać w knajpach czy w domu, ale skończy się to tym, że L5R w danej lokalizacji zdechnie.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Nimrod

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 2012-12-04, 14:51 »
ja mam denne połaczenie do Gliwic ;/ inne miasta jest lepiej tyle ze kraków relatywnie daleko ;D . Poza tym ja reprezentowałem, Bielsko mieli byc tez Kaczor i Frotek ale "cos" im nie wyszło.
"Warrior monks are a dangerous breed, but I would prefer to face a dozen of them than those tattooed madmen from the Dragon Clan." - Ikoma Toraji" - A Warrior's Wisdom"

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2012-12-04, 15:01 »
boże nie pitol takich bzdur
jak ktoś zadeklarował się że gra w tą grę ( a wykupienie assembly jest dla mnie taka deklaracją) no znaczy że mu zależy na tej grze

O boże, boże, Bożenko. Właśnie próbuje Ci pokazać, że to ty bzdury pitolisz.
To, że ktoś wykupił IA wcale nie oznacza, że musi jeździć na turnieje. Wcale też nie oznacza, że mu na grze zależy, skąd taki wniosek? Może zależy komuś na promkach, kartach za koku i tym żeby sklep miał wyższy lvl bo to oznacza więcej promek. A może ktoś wkupił IA bo go koledzy przekonali ?
Po za tym wyolbrzymiasz problem, jakby te 5-6 osób z Bielska zaczęło jeździć na turnieje, to by tak bardzo naszą scenę turniejową powiększyło?
Dla mnie sprawa jest prosta, wykupując IA robią już bardzo dużo dla tej gry, ale rozumiem, że dla Ciebie to za mało, bo ty jeździsz na turnieje, więc wszyscy inni też muszą.
W ogóle pretensje do ekipy, że nie jeżdżą na turnieje są po prostu głupie. Skoro nie ma obowiązku jeżdżenia na turnieje, to nikt nie ma prawa mieć do ludzi pretensje o to, że nie jeżdżą.
Jak Ci zależy na tym, żeby się ludzie pojawiali u Ciebie na turnieju, to może zainteresuj się dlaczego ich nie ma? Zapytaj o co chodzi, w czym problem, czy można coś z tym zrobić, a nie rozkręcaj vendettę na forum i to na takim forum na które gracze z Bielska rzadko zaglądają.
Jak na razie to robisz wszystko, żeby ci ludzie jednak nigdzie nie pojechali.

Edit: Kilka słów za dużo

« Ostatnia zmiana: 2012-12-04, 16:09 by mirumo »

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2012-12-04, 15:09 »
To, że ktoś wykupił IA wcale nie oznacza, że musi jeździć na turnieje. Wcale też nie oznacza, że mu na grze zależy, skąd taki wniosek? Może zależy komuś na promkach, kartach za koku i tym żeby sklep miał wyższy lvl bo to oznacza więcej promek. A może ktoś wkupił IA bo go koledzy przekonali ?
Albo lubi poczytać sobie burżujskie pisemko ^^
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #24 dnia: 2012-12-04, 15:12 »
boże nie pitol takich bzdur
...

... Jakbym z turniejami nie był zaznajomiony i zobaczył bym, że przyjeżdża do mnie gościu na turniej, na którym się upija tak, że atmosfera robi się mało zabawna do tego jeszcze bezczelnie oszukuje innych graczy, zastanowił bym się mocno czy wybrać się z rewizytą.

Piszesz o ludziach z Bielska ?

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2012-12-04, 15:32 »
Mirumo, Walec, dowody na stół albo ... Zarzut oszukiwania to nie jest argument do dyskusji tylko temat na osobny wątek (piętnować). Oszczerstwo oszukiwania jako argument w dyskusji - tego nie będę nawet komentował. Więc?

[EDIT] Patrz niżej.
« Ostatnia zmiana: 2012-12-04, 15:36 by sejmitar »

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #26 dnia: 2012-12-04, 15:32 »
Ziomki wrzuccie na looz;)
Co do Krakowa nie odpowiadamy za akcje z Kowe, bo czemy mielibysmy.
Odzywalem sie w tej sprawie milion razy do Cowego, na tym moj udzial w sprawie sie konczy;p Mam za niego kase placic? Czy przepraszac za niego;)?
Jakie inne akcje Krakowa;)?
Temat jest z dupy i proponuje dac sobie po razie, walnac kielona na orzezwienie i zajac sie waznymi sprawami;P

A do Krakowa na turnieje chetnie zapraszamy:P
Z mojej strony moge powiedziec ze zaluje ze nie bylem w Gliwicach, ale wyszle inne sprawy. Nie zawsze da sie przyjechac, jest jeszcze inne zycie poza legenda:)
Tak czy siak nastepnym razem bedzziemy.

Pozdro and pocwiczcie wrzucanie na looz;)

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 2012-12-04, 15:38 »
jest jeszcze inne zycie poza legenda:)

musimy porozmawiac Klepcze.

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2012-12-04, 15:42 »
Walcze ja Cię nie oceniam, stwierdzam tylko, że takie rzeczy nie pozostają bez wpływu, i że nie są najlepszą reklamą turniejów.
Trudno by było mi Cię potępiać bo mi też się zdarza dać w czajnik na turnieju, czasami tylko po to się jedzie (taki np. niedzielny turniej w Barcelonie, gdzie jestem przekonany, że paru graczy do tej pory ma traumę po grach ze mną), a i krzywe akcje się zdarzają , ale mam świadomość, że po takich akcjach ludzie mogą mieć do mnie słuszne pretensje.
Uważam, że to co próbujesz na tym forum zrobić jest po pierwsze nie w porządku w stosunku do ludzi z Bielska, a po drugie może zaszkodzić całej scenie zamiast pomóc.
Zastanów się nad tym na chłodno i napisz w jaki sposób to co zostało napisane w tym wątku może przynieść korzyść polskiej scenie legendowej?

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2012-12-04, 15:52 »
Mirumo, Walec, dowody na stół albo ... Zarzut oszukiwania to nie jest argument do dyskusji tylko temat na osobny wątek (piętnować). Oszczerstwo oszukiwania jako argument w dyskusji - tego nie będę nawet komentował. Więc?

Rzeczywiście argument kiepski, chciałem jednak pokazać, że nie jesteśmy święci, i oburzanie się na Bielsko bez głębszej analizy jest zasadniczo nie w porządku.

Walcze masz prawo się poczuć urażony,za co serdecznie Cię przepraszam. Moje intencje były zupełnie inne.

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: 2012-12-04, 15:56 »
To może i ja wrzucę swoje 5 groszy do tematu - a co!
Mam wrażenie, że część osób zapomniała czemu ma Legenda 5 Kręgów służyć. Albo ma inne podejście do tej gry niż ja. Dla mnie to ma być (i jest) przede wszystkim zabawa (połączona z pewną dozą rywalizacji - turnieje).
Rozumiem rozgoryczenie części osób faktem, że Ci czy Tamci nie pojawili się na tym czy innym turnieju - wiadomo, że jak na turnieju jest 50 osób to nie to samo co 30 - ale tak jak pisze Mirumo: to był ich wybór. Pewnie, że jestem trochę (czytaj: mocno) rozczarowany - ale obrażał się nie będę.
I oczywiście każdy ma prawo (czy to w wyniku focha czy też przemyślanej reakcji) nie pojechać już nigdy do Bielska (czy jakiegokolwiek innego miasta) ale czemu to ma służyć?
Osobiście mam mieszane uczucia co do turniejów w BB - turnieje w słabo oświetlonej knajpie jakoś do mnie średnio przemawiają - ale kiedy w BB będzie Kotei to (o ile nie pojawią się inne, ważniejsze sprawy) zamierzam się tam pojawić i koniec. Bo zakładam, że będę się tam świetnie bawił. Kiedy w BB był WC to też się pojawiłem - bo była szansa na dużą imprezę.
Reasumując: Sam rzadko jestem na turniejach, ale jeśli będzie turniej i będę miał do wyboru BB czy też Gliwice / Jaworzno / Kraków / ... - to decyzja o tym gdzie pojadę będzie tak samo jak dziś polegała na wybraniu miejsca gdzie będzie szansa zagrać w najliczniejszym gronie.
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 2012-12-04, 16:09 »
Prawie każdy z was mówi coś sensownego.
Jednocześnie nie oczekuję wielkich zmian w środowisku, może poza frekwencją w Bielsku.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #32 dnia: 2012-12-04, 16:49 »
Prawie każdy z was mówi coś sensownego.
Jednocześnie nie oczekuję wielkich zmian w środowisku, może poza frekwencją w Bielsku.

Co posypie ogólnie frekwencje na turniejach bo jak się wypnie Gliwice i Jaworzno to i z Oświęcimia czy Krakowa nikt nie przyjedzie przy okazji czegoś większego jak turniej levelowy. I tym samym zamiast zagrać i zabawić się wspólnie na 'obcej ziemi' stracą wszyscy którzy turnieje lubią. Do tego pił Mirumo czy Sejmitar i ich popieram - taki foch zrobi więcej złego niż dobrego. Moim zdaniem pomysł Walca to wyniki nieprzemyślanego do końca impulsu popartego nutą goryczki. I tyle.

Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Gurney

• Unicorn Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 2012-12-04, 17:04 »
uuuu.....jeeeeeeeee - wlasnie wpadlem do domu i mi sie kumpel dobija, ze jest zajebisty flejm... o kurde, rzeczywiscie ma racje, wiec ja sie chetnie dolacze... a swoja droga czemu nie jestem zaskoczony, ze to Walec bral udzial przy rozniecaniu ognia?

hmm... zaczne od tego, ze mam 2 prenumeraty IA, wiec na turniejach powiniennem bywac regularnie... ba, to powinien byc moj obowiazek niemalze.

Niestety, nie bywam... bo jakos na te dwie prenumaraty musze zarobic, praca praktycznie na 2 etaty, w nocy jeszcze prowadze swoja mala firme... a i jeszcze jest rodzina i pies... i jakies inne hobby, wiec jesli mi Walec dodasz w roku 10 dni, to ja sie zobowiazuje poswiecic, je tylko i wylacznie na jezdzenie na turnieje... a sorki, jestem jeszcze tzw. casual plajer i mi sie zwyczajnie dupska do Gliwic nie chcialo ruszyc, bo bylem zmeczony po robocie i droga jest delikatnie mowiac ch**wa - regularne wyjazdy do centrum onkologii na szkolenia tylko otwierdzaja moja opinie i znajde mase osob, ktora moze to potwierdzic, wiec NIE, NIE bede sie tlukl, jak chce zwyczajnie odpoczac a 3 tygodnie wczesniej sie zajebiscie bawilem na lv. 15... a i ze wzgledu na dyzur lubej nie mial kto psa pilnowac (a jej zaklad jakos nie uwzglednil turnieju w swoim grafiku i mieli ostry a nie tepy dyzur - szejm on them!)

Lepiej sie cziesz, ze bylo tyle osob, bo jak zaczniesz wyliczac ile nie przyjechalo, to nastepnym razem bedziesz wyliczal dluzej, a w koncu nie dostaniesz turnieju - nei tedy droga.

Grasz na poziomie pro - no zajebiscie, ale k*wa szanuj graczy. ktorzy pykaja raz na jakis czas

I nie, nie jestem fanem L5R - chociaz przewinalem sie przez 2-3 edycje, po prostu lubie sie spotkac z ludzmi i popykac - jak mam czas to przyjade, ale z reguly nie mam - a po takich tekstach, to mam ochote poszukac innych gier (ale nie zrobie tego, bo czasem fajnie powkurwiac Walca)

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #34 dnia: 2012-12-04, 17:53 »
a po takich tekstach, to mam ochote poszukac innych gier (ale nie zrobie tego, bo czasem fajnie powkurwiac Walca)
+1 ;]
PnP

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

Ganbitsu

• experienced Personality
« Odpowiedź #35 dnia: 2012-12-04, 18:14 »
W sumie to trudno coś tu napisać bo temat jest tak absurdalny...

Pierwsze słyszę, że jest jakiś przymus jeżdżenia na turnieje.

Dziwne też, że nie widzę wypowiedzi innych osób z Gliwic, więc albo Walec mówiąc Gliwice myśli "ja" albo Gliwice wybrały go sobie na przedstawiciela w tym Flame-temacie. Po tym co ostatnio Walec wywinął w Bielsku byłby to dziwny wybór rzecznika, ale co mi tam oceniać.

A tak na poważnie, to ostatnio nie ma zbytniego zapału do grania w Legendę w Bielsku, co zresztą najlepiej mogą ocenić Panowie (no i oczywiście Pani :)) z Jaworzna, chociażby po ostatnim turnieju, na którym na 10 osób 6 to byli przyjezdni (a jeśli liczyć, że ja z Tychów a Piotrek z Cieszyna to 8).

Nie raz już Bielska legenda podupadała i potem wstawała jak zresztą w innych miastach, ale nie przypominam sobie żeby ktoś takie bzdury wypisywał... Masz okres Walec?

... w swoim imieniu zapraszam do Bielska na Koteia. :)
/skorygowano po chwili refleksji/
« Ostatnia zmiana: 2012-12-04, 18:36 by Ganbitsu »

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 2012-12-04, 18:22 »
Można na turnieje jeździć albo nie, nikt nikogo do niczego nie zmusza. Ale w momencie kiedy wiele razy byliśmy proszeni o przyjechanie na turniej do Bielska (bo miał być większy turniej) i za każdym razem przyjeżdżaliśmy, w odpowiedzi na nasze zaproszenie nie pojawia się ani jedna osoba i nawet nikt nie raczył odpisać na takie zaproszenie, to chyba mamy prawo się zirytować. Ja również nie zamierzam w najbliższym czasie pojawiać się na turniejach w bielsku bo nie warto. Skoro bielszczanie preferują granie jedynie w własnym towarzystwie to nie mam zamiaru im w tym przeszkadzać.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 2012-12-04, 18:29 »
Przestańcie do siebie skakać słowami na ka, cha, du, i bo(że o czym ty pierdolisz). Chcecie się błockiem obrzucać to PMkami, SMSami albo dajcie sobie po ryju w ciemnej ulicy. Basta. Wątek wydzieliłem, żeby oczywisty flejm nie zaśmiecał wątku o imprezie w Gliwicach, ale to nie znaczy że można tu pisać cokolwiek byle osoba oponenta się zgadzała.

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #38 dnia: 2012-12-04, 18:50 »
...
A tak na poważnie, to ostatnio nie ma zbytniego zapału do grania w Legendę w Bielsku, co zresztą najlepiej mogą ocenić Panowie (no i oczywiście Pani :)) z Jaworzna, chociażby po ostatnim turnieju, na którym na 10 osób 6 to byli przyjezdni (a jeśli liczyć, że ja z Tychów a Piotrek z Cieszyna to 8).
...

No tak, tylko wypadałoby się zastanowić co jest powodem takiego stanu rzeczy. Może akurat właśnie bywanie na wyjazdach podsyciłoby ten wygasający ogień. W końcu ile można grać w tym samym coraz to bardziej kurczącym się środowisko. Jak to mówią: przy jednej dziurze to i kot zdechnie.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #39 dnia: 2012-12-04, 18:51 »
Troche sie ten temat wymknał z pod kontroli. Po pierwsze Nigdy nie miałem zarzutów do Gnoma i Artura wiem że uwaja sie jak moze zeby utrzymac ta scenę w całości czego przykładem jest np sciaganie graczy z innych miast by zachęcić miejscowych.
Nigdy nie mówiłem że jest przymus jeżdżenia/chodzenia na turnieje. Ale jeżeli komuś zależy to znając duzo wcześniej termin jest w stanie pojawic sie na turnieju, ja pracuje po 50-60 godzin tyg. mam również pracujące soboty co jakiś czas cześc osób z gliwic ma dzieci. ale znajdują czas i chce żeby pojechac na wet w daleką droge na turniej.  Stąd też rozgoryczenie że najwieksza grupa graczy na śląsku praktycznie nie wystawiła reprezentanta. Np w bydgoszty z okazji lv. 15 zjawiła się naprawdę wielka rzesza graczy. I sam zarzut nie był tylko o ten turniej ale tu chodziło o lata nie pojawiania się na turniejach. Nieważne. Poprostu juz nie wiem jak zaktywizowac tak wielka grupe graczy jaką jest bielsko skupione wokół Gnoma, gdyż chcialibyśmy robić wiecej wiekszych turnieji wiecej storylinów ale do tego potrzebna jest stabilna wmiare duża liczba osób pojawiających sie na turniejach, powiedzcie mi jak to uczynić???

A co do wypowiedzi Ganbitsu to nie dokońca dalej rozumiem te teksty przeprosiłem juz Chucka w trakcie gry nawet mu zaproponowałem że poddam gre gdy się bardzo wzburzył z krzesłem, przeprosiłem ponownie na łamach CG, cóż mam wiecej zrobić? Byłem Piany porobiłem głupoty nikomu się to nie zdarza?
Walec