Autor Wątek: Ca$h Tournament / Seidai Circuit  (Przeczytany 1914 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Ca$h Tournament / Seidai Circuit
« dnia: 2013-01-07, 19:33 »
Dan Dineen (m.in. moderator Kobune Port i długoletni gracz Modliszki) organizuje chyba po raz pierwszy na świecie turniej L5R na zasadach znanych z MtG. Najważniejsze fakty:

1) Wejściówka: 30$
2) Nagrody: za miejsce pierwsze 500$, za drugie, trzecie i czwarte 100$
3) Rundy: 2 godziny, do dwóch wygranych (!), topy po staremu, na podstawie swiss a nie x-2

Nie do końca wiem co o tym sądzić. Czy to zapowiedź jakiegoś trendu czy tylko kaprys amerykańskich graczy by sprawdzić jakby to było, gdyby WotC wydawał nadal L5R, hehe.  I czy ma to w ogóle sens w trochę rozjechanym środowisku, gdzie szanse na zwycięstwo może mieć jakiś dziwny combo deck, który jeszcze nie ujrzał światła dziennego? Szczerze jestem ciekaw jaki będzie rozkład decków, czy połowa fieldu będzie pociskała tym samym? Lub może turniej nie będzie się to różnił bardzo od zwykłego Kotei (poza brakiem Spider Clan)? Warunkiem udziału jest też zezwolenie na publikację talii na Kobune Port co akurat jest bardzo ciekawym pomysłem.

---

http://kobuneport.com/Kobune/viewtopic.php?f=9&t=1220
« Ostatnia zmiana: 2013-02-10, 12:34 by kempy »
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Rafciu

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
Odp: Ca$h Tournament
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-01-07, 19:45 »
U nas już był turniej za tysiaka i jakoś nikt się nie skarżył.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-01-07, 19:46 »
U nas już był turniej za tysiaka i jakoś nikt się nie skarżył.

Ten tysiak był z środków sponsorskich. :) A tutaj cała kasa z wejściówek idzie na nagrody dla pierwszych czterech miejsc.

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-01-07, 20:01 »
Ja tam osobiście nie widzę problemu w takim czymś.
Oczywiście gdyby wszystkie turnieje miały tak wyglądać to byłaby padaka, ale wydaje mi się, że raz na jakiś czas takie turnieje są ok.
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2013-01-07, 22:17 »
a ja ogólnie sądzę ze turnieje z nagrodami pieniężnymi są bardzo fajne i napewno lepsze niz 4 boxy z dodatku z którego każdy ma wszystko

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2013-01-07, 23:25 »
Ja też z nagrodami pieniężnymi problemu nie widzę, natomiast, moim skromnym zdaniem, MtG już jedno istnieje i nie ma sensu powielać ich formuł turniejowych, jakie by świetne nie były.
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2013-01-07, 23:51 »
Ja bym wolał nagrodę rzeczową zamiast bezdusznej kasy. Trochę by mi było głupio zarabiać na hobby ;)
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2013-01-08, 01:50 »
Myślę, że nawet na bardzo solidnym poziomie, który prezentuje polska czołówka, trudno by było choćby wyrównać wydatki poniesione na tę grę.
Nie widzę w tym nic zdrożnego.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2013-01-08, 07:47 »
a ja ogólnie sądzę ze turnieje z nagrodami pieniężnymi są bardzo fajne i napewno lepsze niz 4 boxy z dodatku z którego każdy ma wszystko

mam podobne odczucia. box to nagroda do spieniezenia.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #9 dnia: 2013-01-08, 09:01 »
Ja nie przepadam za presją związaną z walką o pieniądze.
Ale może to wyjść na dobre dla gry.
Magic ma około 200 płatnych testerów, którzy siedzą godzinami i szukają balansu gry. Do tego każdy dodatek jest oddany do druku na około 2 lata przed pojawianiem się w sklepach. ( w pełni zbalansowany z innymi edycjami )
Dzięki temu, za każdym razem jak coś wychodzi pojawia się uzupełniona lista banów i restrykcji.
Ważne jest też że wszyscy graczy mają dostęp do kart, zaś z L5R, sami wiecie :)
Jak promos wydrukują raz i się go nie zdobędzie to kaplica :D
Cała politykja AEG musiała by się zmienić, żeby zrobić z L5R magika, a co dopiero zarejestrować tą grę jako sport :D

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #10 dnia: 2013-01-08, 10:44 »
W legendzie tez nie ma kart nie zdobywanych to tylko kwestia czy chcesz za nia wiecej zapłacić bo np na Padisie czy na ebayu mozna kupic kazda legalną karte

ale w magicu tez ceny kart bywaja kosmiczne

nie jestem za tylko i wyłacznie pienieżnymi nagrodami bo powoduje to że przy turnieju na np 100 osób tylko 4 np coś dostają to bez sensu - boxy dodatku czasem sa fajne nie zawsze sa tylko na spienieżenie pamietam czasy kiedy kazdy busterek sie liczył no ale brak mi troche fajnych nagród pobocznych w legendzie tak jak było kiedyś (miecze, pamiątkowe tabliczki, koszulki, itp) bo po latach to zostaje i w sumie to sie liczy

Walec

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2013-01-08, 10:58 »
Ja też z nagrodami pieniężnymi problemu nie widzę, natomiast, moim skromnym zdaniem, MtG już jedno istnieje i nie ma sensu powielać ich formuł turniejowych, jakie by świetne nie były.

zgodzę się ze jedno MTG istnieje natomiast system nagród jak jest obecnie w krążkach jest dokładnie taki sam jak w każdej innej karciance poza MTG

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #12 dnia: 2013-01-08, 10:58 »
Nie wiem jak to wyglada w MtG, ale jaki zarobek ma z takiego ca$howego turnieju sklep skoro wejsciowki ida na nagrody pieniezne dla zwyciezcow?

marecky

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2013-01-08, 11:36 »
mysle ze gralbym nadala, jakby mozna bylo za np kotei w bielsku wyjsc powiedzmy na 200 stowy do przodu,

ale tez mialbym inne podejscie, zatem zakaldam ze wszyscy inni tez i nie graloby sie juz na zasadzie
siadlo/nie siadlo tylko sztuczek, podstępów i dobierania kart w każdym (niepatrzonym) momencie.

czy dobrze? - tak, ponieważ więcej ludzi bedzie grać, jeśli mają szansę zarobić, a wiadomo, że lepiej zjechać 4 prowincje niż myć gówno z kibli w mc donaldach.

wiem, że pojechałem za daleko, mówiąc o zawodowych graczach w l5r, ale prawda jest taka, że prędzej, czy później do tego dojdzie.

i czy źle? - nie będzie to gra ludzi, którzy grają X lat i przybijają sobie piątke pijąc kolejne piwo i opowiadajac o goldzie, czy lotusie, tylko  gierka do wygrywania.

mam nadzieję, że zostałem zrozumiany

pnp
Cytat: ertai
Oj bo wrzuce maly hipokryto rozmowy z gg

dobrze że nie macie nagranego swojego sapania pod prysznicem :)

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #14 dnia: 2013-01-08, 11:43 »
......
mam nadzieję, że zostałem zrozumiany

zostałeś ;)
w dodatku mam podobne obawy, ale... no cóż być może to ewolucja
« Ostatnia zmiana: 2013-01-08, 11:45 by Hitomi Monroouke »
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2013-01-08, 12:01 »
Nie wiem jak to wyglada w MtG, ale jaki zarobek ma z takiego ca$howego turnieju sklep skoro wejsciowki ida na nagrody pieniezne dla zwyciezcow?

Wydaje mi sie ze moze to działać w ten sposób że nagrody pieniężne nie nasycaja rynku kartami, więc gdzieste boxy czy karty trzeba kupić, np w sklepie, poprzez nagrody pieniężne gracz czy też klient sklepu jest nieco mnie obciążony kosztami, jednakże w miarę upływu czasu nagrodzy w postaci boosterów przestaja być atrakcyjne, nagrody pieniężne nie, a wiadome jest ze jak jest regularnie dobra frekwencja na turniejach to środowisko sie rozwija i stopniowo przybywa graczy

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #16 dnia: 2013-01-08, 12:06 »
Osobiscie, gdyby trzeba bylo placic slono za wejsciowke z ktorej rzadko cos bym mial (bo graczem jestem przecietnym) to staralbym sie szukac oszczednosci wszedzie gdzie to mozliwe. Zaniechanie kupowanie boxow przez sklep byloby pierwszym takim krokiem.

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2013-01-08, 12:55 »
prawdą jest tezfakt ze na takich turniejach o kase zawsze dla dlaszych miejsc tak czy siak są nagrody rzeczowe więc myśle ze dało by sie to wypośrodkować

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #18 dnia: 2013-01-08, 13:07 »
O, w końcu ktoś to zrobił.

Nie demonizowałbym.

Po pierwsze, w każdej grze - nieważne jak niszowej i hobbystycznej - prędzej czy później dochodzi do pieniężnego turnieju. Niektóre wersje pieniężne się przyjmują, inne nie. Są mistrzostwa w papier-kamień-nożyce (z wielogodzinnym finałem!), są profesjonalni zawodnicy i turnieje z nagrodami pieniężnymi w rzutki, warcaby czy fitnessie. Te czy inne formy transferu nagród z uczestników w górę listy zwycięzców praktykowane były zawsze, po prostu po raz pierwszy zrobił to tak jednoznacznie. Ktoś pierwszy być musiał.

Po drugie, w L5R ciągle obowiązuje pełna dowolność formatu turniejów, w które AEG nie ingeruje. W deklaracjach kotejowych zaznaczone jest, że podział nagród jest do uznania organizatora. Tylko niektóre nagrody są wyraźnie opisane (bony do sklepu dla Honor i Glory oraz niektóre nagrody dla topów, np. top4 i topclan). Podział "niedźwiedzia" czyli boosterów jest całkowicie uznaniowy. Ci którzy organizują koteje mogą mnie poprawić, jeżeli coś się zmieniło. Jedyne założenie to to, by kasa z wejściówek poszła na organizację eventu.

Po trzecie, AEG jest zbyt pazerny na kasę i zbyt ostrożny w wydatkach, żeby próbować rozkręcić scenę z nagrodami pieniężnymi. To jest inwestycja, która się zwróci (lub nie!) dopiero po dłuższym czasie. Wymaga też naprawdę bardzo powszechnego dostępu do gry. Liczby mówią same za siebie - w dużych turniejach MtG czy WoW bierze udział wielokrotnie więcej ludzi niż w L5R, i to od wielu lat. AEG świetnie zdaje sobie sprawę z tego jaką grę produkuje. Od lat stawia na 'exclusive membership' a nie dostęp powszechny i woli żyłować tych klientów, którzy się zarazili na poważnie, niż kusić kasą szeroką publikę. Do tego intensywnie nagradza swoimi produktami albo tanim corp-logo plastikiem. Dlatego udział AEG w jakimkolwiek sponsoringu jest po prostu nierealny. Przypomnijcie sobie, jakie nagrody AEG oferuje na swoich eventach. Swoje promki, swój towar, kupony do swojego sklepu... Nawet w czasach gdy szaleli z kasą oferowali katany, a nie gotowiznę. A i to maleje, kiedyś była katana, potem deseczka, teraz papierek.

W skrócie : to się nie przyjmie. Jest nas za mało a producent nie sypnie kasą. Okazjonalnie tu czy tam ktoś zagra. Tak na marginesie, założenie, że kolejność SWISSa determinuje wejście do finałów w turnieju z tak małą liczbą graczy jest po prostu nie fair. Wyleci pewna liczba graczy z takim samym wynikiem eliminacyjnym jak finaliści, którzy mieli pecha grać z takimi a nie innymi osobami. X-2 ftw.

A teraz o zagrożeniach. Jakby to się jednak przyjęło... to klops. Jeżeli w gierce można wygrać pieniądze, natychmiast zlecą się sępy. O ile sępy zawsze gdzieś się kręcą, to w gierce o dużym stopniu komplikacji i relatywnie długi m czasie rozgrywki  sępy mają znacznie większe pole do popisu. Zaczną się przekręty w grach na skalę niespotykaną, decki które maksymalizują stalling, granie na kruczkach prawnych z regulaminu turnieju... Jeżeli firma będzie wspierała taki (kasiasty) format, najprawdopodobniej w końcu będą próbowali przyśpieszyć grę aby umożliwić rozegranie gier w czasie, albo wręcz eliminacje BestOfThree. Na pewno zredukują długość bloku, aby przyśpieszyć rotację kart wewnątrz gry (2 lata legalności to za długo). I się wszystko posypie - arty i zasady będą niby te same, ale gra będzie zupełnie inna.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #19 dnia: 2013-02-10, 12:28 »
http://kobuneport.com/Kobune/viewtopic.php?f=9&t=1220

Chciałem tylko przypomnieć, że turniej odbędzie się już za dwa tygodnie. TA będzie legalne i co dla nas najważniejsze - wszystkie decklisty mają zostać udostępnione. O ile frekwencja dopisze, to będziemy mieć już wstępny obraz metagame na początku sezonu.
« Ostatnia zmiana: 2013-02-10, 19:48 by kempy »