Autor Wątek: Yusugi - f**k you!  (Przeczytany 5918 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Yusugi - f**k you!
« dnia: 2013-02-01, 02:17 »
« Ostatnia zmiana: 2013-02-01, 02:21 by kempy »
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Odp: Yusugi - f**k you!
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-02-01, 02:20 »
Jaki Yusugi, Jiramu :) Nie wiem, czy się cieszyć, że w ogóle skojarzyli, czy martwić, że dopiero teraz... Bo całość erraty jest wymierzona w wielokrotnego proclaima.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Nimrod

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-02-01, 03:28 »
najktócej mówiac to powoduje ze nie mozna proclaimowac 2 razy z tego samego goscia tak ?
"Warrior monks are a dangerous breed, but I would prefer to face a dozen of them than those tattooed madmen from the Dragon Clan." - Ikoma Toraji" - A Warrior's Wisdom"

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-02-01, 08:32 »
Bardzo dobra zasada, dzięki temu honoróka żurowa jeszcze bardziej posysa w porównaniu z fenixem :)
Ale dobrze, że dali taką klaryfikację, co prawdda nie wiem jak to się odbije na pozostałych kartach , ale na Yusugim, super,  teraz działa poprawnie :) po prostu za full gold mam dwa razy honor z dwóch różnych personek :)

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2013-02-01, 09:34 »
Byłem szczerze zszokowany, że w EE usunęli tę zasadę, więc mimo, że po łapach najbardziej dostają crany to mnie to pasuje. Swoją drogą w temacie pewien nowicjusz zadaje pytanie:
Cytat: BigRemy
Cytat: Hida Kyuzo
    Clarification: Would this prevent using the Introspection trick? That is, to react to a Ring entering play with Introspection in hand to fish for another copy of Introspection, then reacting a second time with the second copy of Introspection, and so on?
Dear god I hope not, otherwise Enlightenment is in some serious trouble.
Amerykanie...
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2013-02-01, 09:39 »
jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie ogarnęli wcześniej, że trait na Yusugim to zaproszenie do podwójnego proclaima na nim samym (inna rzecz, że jego PH dupska nie urywa, ale z Hoteiem mógłby teoretycznie zrobić 6-tkę za nędzne 4 koku). Ogólnie jednak zgoda, podwójny proclaim na jednej personce jest bez sensu.
Znów bajzel w wordingach, to chyba drugie imię tej edycji. Jeszcze tylko, idąc za powstającą nową świecką tradycją, niech DT wyjaśni, co się dzieje z traitem domku The Plain of Glass, żeby było jasne "co zamierzali, a co im w rzeczywistości wyszło", bo na obecną chwilę, mimo sensowności tego traita, niestety łapie się pod tekst "erraty".
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #6 dnia: 2013-02-01, 10:00 »
Bodajze na forum zurawinowym widzialem wpis o tym ze po playtestach ostatecznym wordingiem kart zajmuje sie zupelnie ktos inny. Niedomowienie pomiedzy tymi dwoma etapami skutkuje wlasnie takimi babolami.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #7 dnia: 2013-02-01, 10:09 »
jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie ogarnęli wcześniej, że trait na Yusugim to zaproszenie do podwójnego proclaima na nim samym (inna rzecz, że jego PH dupska nie urywa, ale z Hoteiem mógłby teoretycznie zrobić 6-tkę za nędzne 4 koku). Ogólnie jednak zgoda, podwójny proclaim na jednej personce jest bez sensu.
Znów bajzel w wordingach, to chyba drugie imię tej edycji. Jeszcze tylko, idąc za powstającą nową świecką tradycją, niech DT wyjaśni, co się dzieje z traitem domku The Plain of Glass, żeby było jasne "co zamierzali, a co im w rzeczywistości wyszło", bo na obecną chwilę, mimo sensowności tego traita, niestety łapie się pod tekst "erraty".
moim zdaniem sie nie łapie z tego prostego powodu że tekst
You may use the rulebook Conquest ability twice per turn during the same battle.
nadpisuje instrukcje i przepis że odpalas reakcje raz jest negowany przez zapisz że możesz odpalić ja dwarazy z karty
Walec

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2013-02-01, 10:14 »
Coś tak właśnie jakby też tak sądziłem.
W przypadku bezpośredniego konfliktu wordingów karta pokonuje rulebook czy jakoś tak.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #9 dnia: 2013-02-01, 10:16 »
W przypadku bezpośredniego konfliktu wordingów karta pokonuje rulebook czy jakoś tak.

Nadrzedne prawo wszystkich karcianek.

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #10 dnia: 2013-02-01, 10:49 »
dobra zmiana...
tak to powinno (i jak widać miało) działać od początku, ten rulling był po prostu nielogiczny
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #11 dnia: 2013-02-01, 10:56 »
No to kolejny (ostatni?) gwóźdź do trumny niebieskiej honorówki...

Kolejne przeróbki, kolejne testy.

PROSIAK_PULAS

• experienced Personality
« Odpowiedź #12 dnia: 2013-02-01, 11:11 »
No to kolejny (ostatni?) gwóźdź do trumny niebieskiej honorówki...

Kolejne przeróbki, kolejne testy.

Huehue
Order of Black Muppet * Follower of Miss Piggy * cocaKolat *

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2013-02-01, 11:17 »
moim zdaniem sie nie łapie z tego prostego powodu że tekst
You may use the rulebook Conquest ability twice per turn during the same battle.
nadpisuje instrukcje i przepis że odpalas reakcje raz jest negowany przez zapisz że możesz odpalić ja dwarazy z karty
No ale w przypadku Yusugi i Jiramu właśnie stworzono sytuację "rulbuk (errata) > karty". Czyli, jeśli TPoG nadpisuje rulbuka, to ci dwaj chłopkowie też powinni. Stąd wątpliwość (kwestia, jak dokładnie interpretować ich traity - czy "if you have already used" nadpisuje / może (bo wiadomo, że nie musi) dotyczyć sytuacji z tym samym triggerem, czy nie).
Choć zgoda, pewnie DT napisze coś w stylu "trait TPoG ma sens, zostaje", i po sprawie.
« Ostatnia zmiana: 2013-02-01, 11:21 by Zapasnik »
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2013-02-01, 11:31 »
Ojej  ;D
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2013-02-01, 12:31 »
No ale w przypadku Yusugi i Jiramu właśnie stworzono sytuację "rulbuk (errata) > karty". Czyli, jeśli TPoG nadpisuje rulbuka, to ci dwaj chłopkowie też powinni. Stąd wątpliwość (kwestia, jak dokładnie interpretować ich traity - czy "if you have already used" nadpisuje / może (bo wiadomo, że nie musi) dotyczyć sytuacji z tym samym triggerem, czy nie).
Choć zgoda, pewnie DT napisze coś w stylu "trait TPoG ma sens, zostaje", i po sprawie.
Ależ nie. Sensei i Yojimbo dają Ci możliwość proclaimu dwa razy, a (poprawiony) rulebook ogranicza tę możliwość do dwóch różnych postaci. Tak jak, na przykład, rule of location zabrania Ci strzelać komuś do domu. Z kolei TPoG stoi w jawnej sprzeczności z (poprawionym) rulebookiem i ma prawo ignorować te zapisy o których się w rulebooku mówi. Odwołując się do ww. przykładu: Spiderowa twierdza jest jak No Hiding  Place - bezpośrednio konfrontuje się z rulebookiem i wygrywa.

Taka jest z grubsza idea.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #16 dnia: 2013-02-01, 13:24 »
Z jednej stron to bardzo potrzebna interpretacja (czy jak kto woli wyprostowanie) głupiego runlingu.
Z drugiej jednak, powoduje u mnie potrzebę rozłożenia moich Kitsukich w piz....
Przestają mieć jakikolwiek sens. NIe wiem co by musiało wyjść w dalszej części TA by ta sytuację zmienić.
Pozostaje pytanie czym zagrać by mieć choć odrobinę szans w koteiowych rozgrywkach?
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Nimrod

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2013-02-01, 13:42 »
Chord nie rozumiem tego o tej spiderowej Twierdzy ;s

Text
You do not lose Honor from Spider Clan and Fate cards you own.
Equipping Followers is a Battle/Limited ability for you.

przeciez odnosi sie do Conquest tak
"Warrior monks are a dangerous breed, but I would prefer to face a dozen of them than those tattooed madmen from the Dragon Clan." - Ikoma Toraji" - A Warrior's Wisdom"

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2013-02-01, 13:43 »
Pozostaje pytanie czym zagrać by mieć choć odrobinę szans w koteiowych rozgrywkach?
Jak to czym. Henshinami. Masz tyle wygranych, ile gier w koteju, minus liczba spotkań z innymi Henshinami / 2.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #19 dnia: 2013-02-01, 13:46 »
Jak to czym. Henshinami. Masz tyle wygranych, ile gier w koteju, minus liczba spotkań z innymi Henshinami / 2.

Niestety nie pamiętam aby wyszedł jakiś Dragonowy Henshin, ale... jeszcze nie widzieliśmy wszystkiego ;)
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind