Spaliliśmy knajpę, aby zbudować nową.
1. Zróbmy redraft eRek ze składanych talii. Na końcu linku z zasadami jest wyjaśnienie czemu to jest dobry zabieg.
2. Wolałbym draft z sześciu boosterów, niż 5 + jeden do puli. Pula zawierająca C i UC niepotrzebnie przedłuża turniej.
3. No i czemu nierankingowo? Draft może dość obiektywnie pokazać umiejętności (lub ich brak). Tylko pierwsze paringi zróbmy losowo.
4. Organizacyjne:d) jak ustalamy wielkość "Councils", w których będziemy draftować?
Jak są zainteresowani to podstawowe porady dotyczące tego jak draftować i co mogę później napisać, akurat z MT:G wyniosłem duże doświadczenie i mogę je łatwo dostosować do draft L5R.
Cytat: Yrq w 2013-02-14, 16:261. Zróbmy redraft eRek ze składanych talii. Na końcu linku z zasadami jest wyjaśnienie czemu to jest dobry zabieg.Jestem za
Cytat: Zapasnik w 2013-02-14, 16:45Cytat: Yrq w 2013-02-14, 16:261. Zróbmy redraft eRek ze składanych talii. Na końcu linku z zasadami jest wyjaśnienie czemu to jest dobry zabieg.Jestem zaA ja przeciw, ale podejrzewam, że szczegóły ustalimy na miejscu.
Ja ze swojej strony postaram się przytargać moich tetryków.
Cytat: Hitomi Monroouke w 2013-02-14, 20:59Cytat: Zapasnik w 2013-02-14, 16:45Cytat: Yrq w 2013-02-14, 16:261. Zróbmy redraft eRek ze składanych talii. Na końcu linku z zasadami jest wyjaśnienie czemu to jest dobry zabieg.Jestem zaA ja przeciw, ale podejrzewam, że szczegóły ustalimy na miejscu.Szczegóły (czyli "za", a nawet "przeciw") dobrze by było znać przed turniejem, więc zapraszam do dyskusji tutaj. "Za" już znamy, pozostaje ta druga część
Cytat: Hitomi Monroouke w 2013-02-14, 20:59Ja ze swojej strony postaram się przytargać moich tetryków.Doskonale, choć liczę na to, iż przyjdą któregoś dnia nie przytargani, tylko z wielkim entuzjazmem i pełni inicjatywy
Dla mnie taki podział "łupów" promuje lepszych graczy... za pieniądze słabszych. Dlatego wolałbym abyśmy tego typu rzeczy przedyskutowali w gronie wszystkich zainteresowanych.Nie wierzę (przykro mi, ze jestem człowiekiem małej wiary), że uda nam się tu to ze wszystkimi przedyskutować.
Bez redraftu najlepszą strategią jest wzięcie eRki z każdego boostera, którego otwieramy oraz rzucenie się po każdą eRkę, która przyszła do nas z prawej czy lewej, której nie wziął gracz nie znający najlepszej strategii. (...)W zasadach jest pomysł na wyrównanie szans słabszych graczy - ostatni akapit mówi o odwróceniu kolejności ciągnięcia eRek. Choć na to pewnie jeszcze mniej osób się zgodzi
Dla mnie taki podział "łupów" promuje lepszych graczy... za pieniądze słabszych.
Cytat: Zapasnik w 2013-02-14, 21:08Cytat: Hitomi Monroouke w 2013-02-14, 20:59Ja ze swojej strony postaram się przytargać moich tetryków.Doskonale, choć liczę na to, iż przyjdą któregoś dnia nie przytargani, tylko z wielkim entuzjazmem i pełni inicjatywy No co ty, tetrycy? sami z siebie? radośnie? Chyba zawarowałeś
Cytat: Yrq w 2013-02-14, 22:20Bez redraftu najlepszą strategią jest wzięcie eRki z każdego boostera, którego otwieramy oraz rzucenie się po każdą eRkę, która przyszła do nas z prawej czy lewej, której nie wziął gracz nie znający najlepszej strategii. (...)W zasadach jest pomysł na wyrównanie szans słabszych graczy - ostatni akapit mówi o odwróceniu kolejności ciągnięcia eRek. Choć na to pewnie jeszcze mniej osób się zgodzi Czemu nie. Wolę redraft w odwrotnej kolejności (tym bardziej, że to booster draft i wyniki mogą być z lekka "zrandomizowane") niż wersję bez redraftu, którą opisałeś wyżej - bo jeśli każdy zatrzymuje "swój deck", to tak to będzie niestety wyglądać. Turniej zamieni się wówczas w kupno boxa na spółkę (niby jedno od drugiego nie jest dalekie, ale to jednak event).
Cytat: Hitomi Monroouke w 2013-02-14, 21:31Dla mnie taki podział "łupów" promuje lepszych graczy... za pieniądze słabszych. Hm... taka jest przecież idea każdego turnieju z wpisowym (ujęta w mocne, acz trafne słowa). Nieraz mi (i nie tylko mi) mignęło przed nosem Ingenuity, mimo, że wpłaciłem tyle samo, co inni i byłem "tylko" drugi. Poza tym każdy, jakby nie patrzeć, wytarga swoje 6 erek, kwestia, oczywiście, jakich. Choć rozumiem argument, tym bardziej, że kolejni gracze wracają do Legendy po długim niebycie.
Cytat: Zapasnik w 2013-02-14, 21:08Cytat: Hitomi Monroouke w 2013-02-14, 20:59Ja ze swojej strony postaram się przytargać moich tetryków.Doskonale, choć liczę na to, iż przyjdą któregoś dnia nie przytargani, tylko z wielkim entuzjazmem i pełni inicjatywy No co ty, tetrycy? sami z siebie? radośnie? Chyba zawarowałeś Cytujkwestia stopnia stetryczenia
kwestia stopnia stetryczenia
Ryoga dzięki za trud, postaram się to wydrukować na sam turniej, tak aby ludziska mogli sobie to przeczytać przed draftem.
Mam nadzieję, że TA dotarło do Graala
Z 4 na główkę w formacie 20/20 ciężko będzie coś uskładać.