Autor Wątek: [Warszawa] 23 lutego - Graal BC, EE booster draft (pre-release Torn Asunder)  (Przeczytany 7064 razy)

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
Godzina rozpoczęcia: 11:00
Format: EE booster draft 20/20 TA excl. (5 boosterów na głowę)
System: pure swiss
Liczba rund: zaokrąglony w górę logarytm liczby graczy przy podstawie 2
Limit miejsc: N/A
Czas na partię: 45'+5'
Rated: nie
Wpisowe: ok. 60-70 zł (5 boosterów + 1 na głowę do redrafta)
Nagrody: redraft TA, pack na główkę

Zapraszamy na turniej wprowadzający nowy dodatek - Torn Asunder!
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
1. Zróbmy redraft eRek ze składanych talii. Na końcu linku z zasadami jest wyjaśnienie czemu to jest dobry zabieg.

2. Wolałbym draft z sześciu boosterów, niż 5 + jeden do puli. Pula zawierająca C i UC niepotrzebnie przedłuża turniej.

3. No i czemu nierankingowo? Draft może dość obiektywnie pokazać umiejętności (lub ich brak). Tylko pierwsze paringi zróbmy losowo.

4. Organizacyjne:
a) widziałem pewien zapas Strongholdów draftowych w Graalu, więc powinno wystarczyć, jednak jak ktoś ma to niech weźmie swój,
b) można wspomnieć o promkowym celestialu za udział,
c) niech wszyscy zapoznają się z zasadami Draftu, żeby uniknąć nieporozumień
d) jak ustalamy wielkość "Councils", w których będziemy draftować?
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
1. Zróbmy redraft eRek ze składanych talii. Na końcu linku z zasadami jest wyjaśnienie czemu to jest dobry zabieg.
Jestem za;

2. Wolałbym draft z sześciu boosterów, niż 5 + jeden do puli. Pula zawierająca C i UC niepotrzebnie przedłuża turniej.
Nie wiem jak inni, ale np. ja prócz rarek potrzebuję paru C i UC z tej edycji i wcale mi ich draft nic niepotrzebnie nie przedłuży ;> Ale zapraszam do opinii i dyskusji, wszystko się da zrobić, jeśli będzie taka wola. Chociaż redraft z 6 boosterów to wybór 40 kart z 66, imho za dużo tego wybierania :)

3. No i czemu nierankingowo? Draft może dość obiektywnie pokazać umiejętności (lub ich brak). Tylko pierwsze paringi zróbmy losowo.
Ogólnie od początku sceny rate'ujemy tylko format constructed - żeby uniknąć zamieszania, wolałbym przy tym zostać. W przypadku innych formatów do tego samego ratingu wplecione by były jeszcze inne zmienne (zawartość konkretnych boosterów / miejsce przy stole podczas drafta, dodatkowa losowość, ograniczona liczba legalnych kart, etc.). Aczkolwiek, jeśli ktoś się chce podjąć prowadzenia innego ratingu / metody klasyfikacji w formatach alternatywnych, szczerze zachęcam (sam nie dam niestety rady).
Od jakiegoś czasu pierwszą rundę parujemy zawsze losowo (tak naprawdę decyduje kolejność zgłoszeń ;) ).

4. Organizacyjne:
d) jak ustalamy wielkość "Councils", w których będziemy draftować?
Zobaczymy na miejscu. Preferowane pody to 6-8 osób, będziemy dążyć do tych wielkości, i oczywiście do tego, by były możliwie równe liczbowo. Jeśli podów będzie więcej, niż jeden, rozdzielimy graczy losowo.
« Ostatnia zmiana: 2013-02-14, 16:48 by Zapasnik »
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Ryoga

• Phoenix Clan
  • experienced Personality
  • *
  • The Eternal Lost Boy
Ja postaram się wbić.
Aktualne zasady Draft dla przypomnienia.
Jak są zainteresowani to podstawowe porady dotyczące tego jak draftować i co mogę później napisać, akurat z MT:G wyniosłem duże doświadczenie i mogę je łatwo dostosować do draft L5R.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
Jak są zainteresowani to podstawowe porady dotyczące tego jak draftować i co mogę później napisać, akurat z MT:G wyniosłem duże doświadczenie i mogę je łatwo dostosować do draft L5R.
Spoko. Wiedza (w każdym razie na temat draftów) nikomu nie zaszkodzi :)

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man

Jestem za

A ja przeciw, ale podejrzewam, że szczegóły ustalimy na miejscu.

Ja ze swojej strony postaram się przytargać moich tetryków.
Liczę na The Self-Appointed Prophet of Doom, Dr.Victor, Zawisza, Elendil, Stazi, może Magda. No i zapewne Matsushiro.
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *

Jestem za

Szczegóły (czyli "za", a nawet "przeciw") dobrze by było znać przed turniejem, więc zapraszam do dyskusji tutaj. "Za" już znamy, pozostaje ta druga część :P

Doskonale, choć liczę na to, iż przyjdą któregoś dnia nie przytargani, tylko z wielkim entuzjazmem i pełni inicjatywy :)

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man

Jestem za

Szczegóły (czyli "za", a nawet "przeciw") dobrze by było znać przed turniejem, więc zapraszam do dyskusji tutaj. "Za" już znamy, pozostaje ta druga część :P

Dla mnie taki podział "łupów" promuje lepszych graczy... za pieniądze słabszych.
Dlatego wolałbym abyśmy tego typu rzeczy przedyskutowali w gronie wszystkich zainteresowanych.
Nie wierzę (przykro mi, ze jestem człowiekiem małej wiary), że uda nam się tu to ze wszystkimi przedyskutować.

Doskonale, choć liczę na to, iż przyjdą któregoś dnia nie przytargani, tylko z wielkim entuzjazmem i pełni inicjatywy :)

No co ty, tetrycy? sami z siebie? radośnie? Chyba zawarowałeś ;)
Hitomi Monroouke

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
Cytat: Hitomi Monroouke link=topic=5818.msg86204#msg86204

Dla mnie taki podział "łupów" promuje lepszych graczy... za pieniądze słabszych.
Dlatego wolałbym abyśmy tego typu rzeczy przedyskutowali w gronie wszystkich zainteresowanych.
Nie wierzę (przykro mi, ze jestem człowiekiem małej wiary), że uda nam się tu to ze wszystkimi przedyskutować.

Bez redraftu najlepszą strategią jest wzięcie eRki z każdego boostera, którego otwieramy oraz rzucenie się po każdą eRkę, która przyszła do nas z prawej czy lewej, której nie wziął gracz nie znający najlepszej strategii. Jeśli nie bierzemy eRek, bo nie pasują do konceptu talii na drafta to kończymy turniej z UC i C, które będzie sporo łatwiej dostać po turnieju.

Z redraftem skupiamy się na funkcjonowaniu budowanego decku, eRki traktujemy jak karty, które pasują lub nie.

W zasadach jest pomysł na wyrównanie szans słabszych graczy - ostatni akapit mówi o odwróceniu kolejności ciągnięcia eRek. Choć na to pewnie jeszcze mniej osób się zgodzi ;)

Ja potrzebuję raptem paru kart, przy czym najważniejszą już sobie zamówiłem. Jestem za redraftem, bo daje większe możliwości wyboru kart, nawet jak plasuję się na ostatnich(m) miejscach(u) ;)
« Ostatnia zmiana: 2013-02-14, 23:01 by Yrq »

Ryoga

• Phoenix Clan
  • *
  • The Eternal Lost Boy
Przyjmuję że zasady są znane, więc podstawy do draft.

1. Należy pamiętać że musimy być w stanie zbudować talię 20/20, więc musimy w drafcie pilnować abyśmy mieli te 20 kart do fate i dynasty. Nie ma w L5R lądów czy jakiejś puli prostych kart do dopchania talii. Prosta porada to draftować na przemian jedną kartę dynasty, jedną fate.
W momencie kiedy łamiemy tą zasadę bo mamy silny pick to musimy o tym pamiętać i wziąć dwie karty jednego rodzaju dla wyrównania. Naprawdę nie ma nic gorszego niż kapnąć się przy otwarciu ostatniej paczki że mamy za mało kart fate i musimy puszczać kolejne fajne postacie bo inaczej nie dozbieramy kart.

2. Jeśli widzimy holding, puszczamy go dalej. Domek którym gramy robi holding z czegokolwiek, więc naprawdę holding bierzemy tylko jak jest naprawdę niesamowity, brakuje nam kart dynasty, albo paczka się kończy i są tam już tylko 3 holdingi. Na podstawie listy w zasadzie jedyne Holdingi których nie powinnyśmy puszczać i zastanawiać się nad ich braniem to Hero?s Memorial i Miryoku no Shima.

3. Bierzemy TA, co oznacza że w zasadzie nie ma bomb które wygrywają nam same z siebie. Jednak jest sporo silnych kart, więc jak widzimy postać unique, to musimy się mocno zastanowić czy jej nie brać. Właściwie poza Yoritomo Harumi takiej, otwieram, biorę, cisnę turniej, personki nie widzę.

4. Siadaj do stołu z założeniem że draftujesz honor. Domek którym gramy daje więcej honorowi niż militarce. Naprawdę Gain 2H za darmo bije na głowę +2/-2F za odrzucenie karty. Dlatego wszystkie te żury z 4 ph, czy akcje z zyskiem honoru są bardzo w cenie. Ponieważ będziesz grał przeciwko honorowym taliom dużo Imprudent Misstep jest kartą którą łykasz jak tylko widzisz, nieważne co jest jeszcze w paczce. Granie militarną talią ma tą jedną zaletę że dużo dobra będzie do ciebie spływało jeśli dookoła biorą karty do honoru.

5. To że wybierasz dwa klany nie oznacza że powinieneś się ich sztywno trzymać, jak widzisz dobrą personkę zinnego klanu to i tak bierzesz, postacie z dzikich klanów przy 8 PH na starcie są łatwe do wystawiania. Jednak trzeba uważać na kawalerię i Naval. Talia militarna do której wrzuciłeś kilku 3F kawalerii nie za bardzo z nich skorzysta, z kolei naval na blank typie bez akcji oznacza że będziesz ograniczony w tym naval do ręki, co niekoniecznie siądzie, albo będzie to akcja którą będzie ten marynarz mógł performować.

6. Nie zawsze dojdą ci akcje pod twoje keywordy, dlatego wszelkie akcje mające małe wymagania, lub prawie żadne są bardzo cenne, i warte wycharczenia. Niestety mamy set gdzie jest ich bardzo mało i będzie ostra walka o nie.

7. Królową formatu są attache. Naprawdę koleś + klamka jest zawsze skuteczną taktyką, zwłaszcza w tym specyficznym formacie. Renyu's Wrath czy Goju Kaxt są kartami które będę wygrywały gry.

Tyle ogólnych porad ode mnie.
« Ostatnia zmiana: 2013-02-14, 22:52 by Ryoga »

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
Bez redraftu najlepszą strategią jest wzięcie eRki z każdego boostera, którego otwieramy oraz rzucenie się po każdą eRkę, która przyszła do nas z prawej czy lewej, której nie wziął gracz nie znający najlepszej strategii. (...)
W zasadach jest pomysł na wyrównanie szans słabszych graczy - ostatni akapit mówi o odwróceniu kolejności ciągnięcia eRek. Choć na to pewnie jeszcze mniej osób się zgodzi ;)
Czemu nie. Wolę redraft w odwrotnej kolejności (tym bardziej, że to booster draft i wyniki mogą być z lekka "zrandomizowane") niż wersję bez redraftu, którą opisałeś wyżej - bo jeśli każdy zatrzymuje "swój deck", to tak to będzie niestety wyglądać. Turniej zamieni się wówczas w kupno boxa na spółkę (niby jedno od drugiego nie jest dalekie, ale to jednak event). Osobiście jestem za jednym okrążeniem nagród od góry, drugim od dołu, itd.

Hm...  taka jest przecież idea każdego turnieju z wpisowym (ujęta w mocne, acz trafne słowa - no, poza redraftem z odwrotną kolejnością ;) ). Nieraz mi (i nie tylko mi) mignęło przed nosem Ingenuity, mimo, że wpłaciłem tyle samo, co inni i byłem "tylko" drugi. Poza tym każdy, jakby nie patrzeć, wytarga swoje 6 erek, kwestia, oczywiście, jakich.
Choć rozumiem argument, tym bardziej, że kolejni gracze wracają do Legendy po długim niebycie.

kwestia stopnia stetryczenia :)
« Ostatnia zmiana: 2013-02-14, 23:11 by Zapasnik »

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man

Ryoga dzięki za trud, postaram się to wydrukować na sam turniej, tak aby ludziska mogli sobie to przeczytać przed draftem.

Bez redraftu najlepszą strategią jest wzięcie eRki z każdego boostera, którego otwieramy oraz rzucenie się po każdą eRkę, która przyszła do nas z prawej czy lewej, której nie wziął gracz nie znający najlepszej strategii. (...)
Czemu nie. Wolę redraft w odwrotnej kolejności (tym bardziej, że to booster draft i wyniki mogą być z lekka "zrandomizowane") niż wersję bez redraftu, którą opisałeś wyżej - bo jeśli każdy zatrzymuje "swój deck", to tak to będzie niestety wyglądać. Turniej zamieni się wówczas w kupno boxa na spółkę (niby jedno od drugiego nie jest dalekie, ale to jednak event).

A mnie się podoba idea kółeczka różańcowego ;)
Nadal jednak twierdzę, że o sposobie podziału łupów powinno zadecydować gremium (którego tu nie zbierzemy).

Hm...  taka jest przecież idea każdego turnieju z wpisowym (ujęta w mocne, acz trafne słowa). Nieraz mi (i nie tylko mi) mignęło przed nosem Ingenuity, mimo, że wpłaciłem tyle samo, co inni i byłem "tylko" drugi. Poza tym każdy, jakby nie patrzeć, wytarga swoje 6 erek, kwestia, oczywiście, jakich.
Choć rozumiem argument, tym bardziej, że kolejni gracze wracają do Legendy po długim niebycie.

No niby tak, ale tym razem koszta są nieco większe.

kwestia stopnia stetryczenia :)

Widziałeś ich, wiesz jak jest ;)
« Ostatnia zmiana: 2013-02-14, 23:18 by Hitomi Monroouke »
Hitomi Monroouke

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
Ryoga dzięki za trud, postaram się to wydrukować na sam turniej, tak aby ludziska mogli sobie to przeczytać przed draftem.
Kawał dobrej roboty, każdy powinien to znać na pamięć. Jeśli oczywiście składamy decki, którymi chcemy wygrać turniej. ;) Oki, żarty żartami, dodam tylko a propos tych wytycznych, że w kwestii holdingów to różnie bywa - pamiętam, że na pre EoW udało mi się wygrać dzięki Growing Hostility - eventowi, który niszczył holdingi z kosztem zero (wziąwszy uprzednio do decka kilka farm), i, nawiasem mówiąc, był grywalny chyba tylko w pre.

Sprawa kolejna - ponoć w Graalu lezy jakaś planszówka, "Ninja", czy coś, przewidziana do rozdania na turnieju. Proponuję jej użyć jako nagrody dla top1 (o ile oczywiście leży).
« Ostatnia zmiana: 2013-02-15, 00:27 by Zapasnik »

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
Mam nadzieję, że TA dotarło do Graala i wszystko jest na najlepszej drodze do finalizacji ;)
Hitomi Monroouke

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
Mam nadzieję, że TA dotarło do Graala
I kto to mówi :P
Jakieś ciekawe rarki znalazłeś? :)

Ledóch

• Scorpion Clan
  • *
Słuchajcie, po przyjściu zacznijcie się od razu zastanawiać, w jakiej formie ma być redraft, bo w trakcie turnieju albo na końcu to będzie kiepsko działać. Jeśli chodzi o mnie, to popieram redraft z całości, bo rzeczywiście niektóre C i UC z TA są potrzebne, a nie lubię mieć dylematu, czy przed turniejem mam draftować po to, żeby mi jak najlepiej poszło, czy po to, żeby zabezpieczyć karty, które mi będą potrzebne na co dzień. Poza tym lubię redraftować karty - takie zboczenie  ;D
Natomiast kolejność redraftowania jest mi obojętna.
Zmieniłem nicka, bo ponoć Fealedhrel ciężko wymówić, hihi :)

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
Dobra, to ja rzucę trochę światła na sprawę, bo najwyższy czas po temu.

Panie i panowie, ladies and gentlemen, mesdames et messieurs, achtung achtung.

Primo po pierwsze, mamy Lucida wraz z możliwością kupna na miejscu jadła i napitku, i w związku z tym gorący apel do warszawiaków, którzy to czytają, aby przyszli jutro jak najliczniej, bo w przypadku niskiej frekwencji na turnieju wasz TO zostanie zabity za pomoca niewyszukanych technik, albowiem Lucid wraz z człowiekiem za barem otwiera się jutro rano specjalnie dla nas. Dodatkowo prośba w związku z powyższym, aby każdy w trakcie trwania turnieju zamówił sobie tam minimum colę, żeby wilk był syty i Manchester city (choć podejrzewam, że niektórzy zamówią więcej, niż colę ;), więc tak czy siak powinno być ok).

Primo po drugie, z moich informacji wynika, że Graal dysponuje ok. 80-85 boosterami na ten turniej, i z tego musimy zrobić draft i nagrody. Możliwe więc, że decki będziemy składać z 4 boosterów na główkę + 1 do puli nagród. Cena boostera winna wahać się w granicach 13-14 zł, ale to jest jeszcze do potwierdzenia.

Primo ultimo po trzecie, jest przewidziana dodatkowa nagroda dla top1 - planszówka "Ninja" (to też do ostatecznego potwierdzenia, dziś będzie info). W związku z tym jest też bardzo czytelna sugestia od nich, żeby redraftować również co najmniej rarki użyte do składania decków.

A, i rzecz ważna: punkt 11:00 wyruszamy spod Graala na górę, bo mamy ograniczony czas - z dzisiejszych ustaleń wynika, że do 16-tej musimy się zwinąć.
« Ostatnia zmiana: 2013-02-22, 14:08 by Zapasnik »

Ryoga

• Phoenix Clan
  • *
  • The Eternal Lost Boy
Z 4 na główkę w formacie 20/20 ciężko będzie coś uskładać.
Spotykamy się na dole w Grallu, czy już na górze w Lucid ?

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Z 4 na główkę w formacie 20/20 ciężko będzie coś uskładać.

Dokładnie tak. Weźcie poprawki na tokeny, które są w boosterach to raz. A dwa w rulsach stoi, by Draft robiono z co najmniej pięciu boosterów z dodatku lub czterech z edycji podstawowej.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
Jakby tak miało być to lepiej zrezygnować z tego boosterka do puli i zrobić potem redraft z całości lub eRek.
No i zdecydowanie jestem za redraftem, bo za te 60 zł wolę próbować złożyć w miarę grywalną talię i pociągnąć jakieś pasujące eRki w miarę możliwości, niż nastawiać się na ciągnięcie fajnych kart i mierną grę.