Ankieta

Zmiany w następnym turnieju:

Ban (Abandoning the Fortunes + The Moon's Imperative + Charter of the Legion of 2k)
6 (60%)
Ban (Abandoning the Fortunes + The Moon's Imperative + Charter of the Legion of 2k) + 3 Rings
0 (0%)
Ban (Abandoning the Fortunes + The Moon's Imperative + Charter of the Legion of 2k) + 3 Rings + 20FH/-10FH
2 (20%)
Ban (Abandoning the Fortunes + The Moon's Imperative)
0 (0%)
Ban (Abandoning the Fortunes + The Moon's Imperative) + 3 Rings
0 (0%)
Ban (Abandoning the Fortunes + The Moon's Imperative) + 3 Rings + 20FH/-10FH
0 (0%)
Żadnych zmian
2 (20%)

Głosów w sumie: 10

Głosowanie skończone: 2013-03-02, 15:03

Autor Wątek: Format 4/6 - dyskusja  (Przeczytany 2429 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Format 4/6 - dyskusja
« dnia: 2013-02-21, 12:28 »
Warto zastanowić się jakie zmiany wprowadzić w tym formacie w przyszłości. Proszę o jakieś propozycje np.

- wprowadzenie ban listy lub watch listy (propozycje)
- redukcja do 4/5 (oldschool)
- zakaz rozwiązywania patów rzutem kostką
- kazda karta jest traktowana jako 'printed Unique'
- ban za spoilowanie na kanale otwartym (forum, chat)
- alternatywne bazy kart np. bushi lub legacy
- zredukowane warunki zwycięstwa (propozycje)
- ???
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Klepek

• temptation Personality
Odp: Format 4/6 - dyskusja
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-02-21, 15:54 »
Warto zastanowić się jakie zmiany wprowadzić w tym formacie w przyszłości. Proszę o jakieś propozycje np.

- wprowadzenie ban listy lub watch listy (propozycje) - jestem za, propozycje na bany juz podalem
- redukcja do 4/5 (oldschool) - nie ma sensu chyba
- zakaz rozwiązywania patów rzutem kostką - obojetne mi
- kazda karta jest traktowana jako 'printed Unique' - stanowcze Nie, znowu decki na eventach beda wygrywac wszystko...Forging musi byc conajmniej w 2 w sztukach
- ban za spoilowanie na kanale otwartym (forum, chat) - ok, ale w 4/6 najfajniejsza jest rozkminka i otoczka, a nie granie;P
- alternatywne bazy kart np. bushi lub legacy - moze byc, ale mi sie nie bedzie chcialo przegladac wszystkiego co do tej pory wyszlo:P
- zredukowane warunki zwycięstwa (propozycje) - co najwyzej dla ringow, dyshonor tego nie potrzebuje bo dyshonoruje bez postaci,  nad honorowka bym sie zastanowil
- ???

Zaczalbym od ban listy na poczatek, zeby byla mozliwosc zagrania deckami na postacie:) pozniej ew dodac inne zmiany, jak widac turniej rozstrzyga sie w tydzien:)

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-02-21, 17:19 »

- wprowadzenie ban listy lub watch listy (propozycje) - za: popieram propozycje klepka
- redukcja do 4/5 (oldschool) - nie: w EE powinno się grać 4/6 :)
- zakaz rozwiązywania patów rzutem kostką - jak dla mnie pat to double loss
- kazda karta jest traktowana jako 'printed Unique' - nie
- ban za spoilowanie na kanale otwartym (forum, chat) - jak już zacznie się turniej to większa część aktywności to było właśnie rozmawianie na forum - najlepsza część :)
- alternatywne bazy kart np. bushi lub legacy - na pewno nie legacy - image packi bym rok ściągał ;P
- zredukowane warunki zwycięstwa (propozycje) - boję się, że jak zredukujemy ringi do 3 to pojawi się jakieś wypaczone combo do ich zagrania w 1 turze: nie wiem jak ale boję się tego :D
- ???
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-02-21, 18:17 »
Banlist : a kto będzie decydował o tym, co się na liście znajdzie? Jedyna uczciwa metoda to jednogłośnie. Taki (abstraktyjny) klon Klepka chce pograć taliami na postaciach i najchętniej wywaliłby Abandoning the Fortunes oraz Suspicions. Ale (równie abstrakcyjny) klon Paka ma świetny pomysł na Suspicions'owy deck i rozstrzelałby Forging Destiny. To kto będzie decydował o tym, że NIKT nie zagra karty ABC?

Proponowałbym mechanizm niezależny od chciejstwa graczy, a eliminujący te najczęściej grane karty. Policzyć, która karta (2 karty // 3 karty) najczęściej występowała w taliach (wszystkich // taliach wygrywających N razy // dać karcie ilość punktów będący sumą jej wszystkich wygranych partii wszystkich graczy jej używającyh). I grać bez tego. To spowoduje zróżnicowanie decków przy jednoczesnym ograniczeniu sobiechciejstwa graczy. Dodatkowo dodałbym osobną klasyfikację domków (liczone : ilość total winów danym domkiem u wszystkich traczy) i te z dwiema największymi wartościami punktowymi też banował. Listę banów zrobiłbym aktywną przez cały czas- czyli np. w bieżącej edycji wszyscy grali One Koku i zgromadziło ono 39 punktów, plasując się na szczycie listy. Ban na II turę. W II turze Uta zgromadził 30 punktów - ciągle banowane jest One Koku. Po III turze Uta dostaje kolejne 26 punktów, dzięki czemu deklasuje One Koku łącznym wynikiem 55 - ban Uty, Koku wraca do gry. ETC.

Alternatywa to karne punkty do wyniku za używanie niektórych kart, ale to wymagałoby stworzenia systemu punktacji.

4/5 : Nie. It is EE. Założeniem EE jest to, że "pierwsza tura" polega na wystawieniu bordera i dociągnięciu 6tej karty. Poza tym to jedna karta więcej do kombinowania.

paty : double loss. Jeżeli nie możesz wygrać, to przegrałeś.

printed Unique : Mooooże jako jedną z wariacji. Można od niej zacząć listę banów.

ban za spoilowanie : jak tylko ktoś udokumentuje total control nad kanałami GG/FB/SMS/inne. Sorry, nierealne. Prewencja to wcześniejsze wpisywanie decklist (np. PMki do osoby niegrające, która potem je ujawnia jak wszyscy wyślą swoje).

alternatywne bazy kart : najpierw niech się rozkręci EE :P

redukcja warunków zwycięstwa : military, dyshonor, honor są technicznie możliwe w EE 4/6 bez zmian. Oświecenie nie jest głównie ze względy na ringi. Dlatego proponowałbym - format 4/6, jeżeli masz 5 ringów w talii to 4/11. I kombinuj :)
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #4 dnia: 2013-02-21, 23:37 »
Moge sie mylic ale lista zaproponowana przeze mnie zawiera moim zdaniem obiektywnie karty,ktore wypaczaja rozgrywke w tym formacie, ale mozna poddac je pod glosowanie, ew zaproponowac inne pomysly.
Pragne nadmienic, że lista zawiera 2 karty, które grałem w decku,a juz przed turniejem chcialem zaproponowac ban chartera ze wzgledu na fakt ze bardzo wypacza on rozgrywke co zreszta sie potwierdzilo.
Jak dla mnie celem ban listy jest próba zagrania deckami na postaciach, bo to ciekawsze.
Suspicious nie wypacza rozgrywki w 4/6.
Forging - j/w
Abandoning- nie masz mety przegrales i tyle w temacie - wypacza rozgrywke.
Moon's imperative - nie masz mety przegrales.
Charter - nie ma na to mety, mozna miec co najwyzej jak najwiecej jak najszybciej forca na stole i to w postaci 2 postaci,bo jedna nienegowalnie gilnie z thw.

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 2013-02-22, 01:26 »
Klepek, twoje propozycje to karty które "wypaczają rozgrywkę" ... pod warunkiem, że ktoś chce grać deckiem na postaciach i nie wrzucić mety. Ktoś może stwierdzić : zbanujmy forginga, bo wypacza sens 4/6 - nie da się zrobić decku na fajnym kombie eventów, a to ciekawsze. Taki sam argument. To nie jest "wypaczenie rozgrywki". To jest "bo przez te karty nie da się wygrać takim jak ja chcę więc je zbanujmy".

Dlatego zamiast listy "to zbanujmy" zaproponowałem cykl rozgrywek i samoregulację (patrz wyżej). Po to by blokować te karty, które są NADUŻYWANE w chorych kombach, a nie te które TWORZĄ chore komba - przecież cała idea 4/6 polega na tworzeniu nieprzewidziancyh chorych komb. Np. takich jak "wypaczające ideę rozgrywki" użycie Khol Wall do zapakowania zyliarda regionów do 4-kartowej talii.

BTW - owszem, charter jest upierdliwy, ale mam wrażenie, że deck który ja miałem (co ciekawe -  taki "na postaciach", i ani TFT ani JEKx1) całkiem nieźle by sobie z nim poradził. I jest na to meta. Nie, nie powiem jaka, najpierw podpytam innych co grało i zobaczę jak się we flipach z tym sprawdzę :P Tak samo na Heira jest, a nawet są, mety (nie są to negacje, i też nie powiem jakie).
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2013-02-22, 07:41 »
wczoraj liczone-> 20 honoru da sie zrobic w drugiej turze ;)
3 ringowe oswiecenie->tura 3.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #7 dnia: 2013-02-22, 10:35 »
Polowa deckow to było praktycznie to samo: abandoning suspicious,stad już w. Trakcie turnieju ludzie mowili o banliscie,bo nie chcialo im się grac to samo vs to samo. Mozemy nie banowac i zmienic nazwe formatu na 4/3 bo fate kazdego decku z postacia zaczniesz od 2 forging + jedno wracanie postaci z discarda.p.s Quasu masz czas na liczenie i pisanie posTow na ccg,a nie masz na partie online,post na ccg czasowo zajmuje tyle co partia w turnieju albo dwie:p
« Ostatnia zmiana: 2013-02-22, 10:39 by Klepek »

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #8 dnia: 2013-02-22, 16:00 »
Z tym spoilowaniem to chodzi mi głównie o sytuację z początku turnieju, gdy po pierwszych grach lecą komentarze co do kart a są gracze, którzy jeszcze w tym momencie decka nie złożyli. A teraz już wiedzą jak to zrobić. Odpowiednio.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2013-02-22, 21:54 »
Polowa deckow to było praktycznie to samo: abandoning suspicious,stad już w. Trakcie turnieju ludzie mowili o banliscie,bo nie chcialo im się grac to samo vs to samo. Mozemy nie banowac i zmienic nazwe formatu na 4/3 bo fate kazdego decku z postacia zaczniesz od 2 forging + jedno wracanie postaci z discarda.p.s Quasu masz czas na liczenie i pisanie posTow na ccg,a nie masz na partie online,post na ccg czasowo zajmuje tyle co partia w turnieju albo dwie:p
wiekszosc dzialalnosci prowadze z komorki w pracy ;)
ale byc moze na kolejna edycje szybkooformatowca bede sie pisal
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #10 dnia: 2013-02-23, 15:08 »
Dodałem w pierwszym poście ankietę gdzie ban jest obligatoryjny - pytanie w jakiej wersji i z jakim bonusem.

3 Rings = wymagane tylko 3 Ringi
+20FH/-10FH  = obniżone wymagania honor/dishonor

Liczę na dużą frekwencję. :)
« Ostatnia zmiana: 2013-02-23, 15:22 by kempy »