Autor Wątek: IvE - pierwsze wrażenia  (Przeczytany 85832 razy)

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
Odp: IvE - pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #120 dnia: 2014-01-17, 16:02 »
podsumowując wczorajsze gry muszę powiedzieć, że zadziwia mnie stabilność kensaiowego decku. często można wyjść z kiepskiej sytuacji początkowej rozbudowując ekonomię. kontrola nad fate'em, którą daje in stillness, też jest nie do przecenienia, i obawiam się, że będzie to pierwsza karta, która doczeka się erraty.

True, true, true.

wczoraj po raz pierwszy (a gier zagrałem już kilkanaście) wystawiłem Shikeia (jest kapitalny)

True.

jestem ciekaw, jak to wygląda u innych dragonów. a tego gościa za 9 co nic nie umie to już wywalę z decku, bo śmiech.

No i tu zaczynają się schody. Bo ja Mirumoto Yasushi właśnie włożyłem z powrotem.
Jego 5F jest nie do przecenienia i kilku przypadkach tworzy zaporę nie do przejścia.
Na pewno świetnie się sprawdza w "mobilnych" Kensai, natomiast gorzej bywa z dojściem "nie w czasie" (w tradycyjnym decku).
Bez niego miałem jednak zaskakujące kłopoty i właśnie ponownie wracam do używania go.
Niemniej jednak poleciałby na łeb na szuję, gdybyśmy mieli choć jednego Kensai z 4F (choćby o jedno koku mniej).

Aha, wciąż nie wiem po kiego grzyba składać duelówkę na sensei. Jak bez tego Kensai lepiej działa (jest bardziej zabójczy).
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #121 dnia: 2014-01-17, 16:07 »
Aha, wciąż nie wiem po kiego grzyba składać duelówkę na sensei. Jak bez tego Kensai lepiej działa (jest bardziej zabójczy).
Bo jest zabawniejsza? :D
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #122 dnia: 2014-01-17, 16:07 »
Ja od siebie dodam, że próbowałem wczoraj zagrać z Przemkiem "normalnie" i budować ekonomie i taktyka ta kompletnie się nie sprawdza, bo Przemek jak zaczynal jechac prowke przede mna to juz nie mialem jak odzyskac inicjatywy.
Ilosc sensownych akcji przeciwko kensajom jest dosc ograniczona.
Z gier wychodzi ze zwykle z jednym duzym kensajem obwieszonym zelastwem sobie radze, ale jak jest dwoch to zaczynaja sie schody:) Male chlopki do 4-5 f sa pomijalne, bo dosc latwo mozna sobie z nimi poradzic.
Im szybszy pojazd tym mniejsze prawdopodobienstwo dwoch krow na stole, wiec rezygnuje z glupiej taktyki na ekonomie;) t3 pojazd for the win, przynajmniej z kensajami:P

Co do liczenia forca to narazie zadko spotykana u nas sytuacja. Wczoraj zanim Mirumo zaczal gre zjechalem mu 3 prowki, a pozniej zrobil gwiazde smierci, ktora byla w stanie zabic mi chyba z 4-5 postaci wyslanych do bitwy, wiec ostatecznie z gry ktora powinna trwac 5 minut zrobila sie gra godzinna, ostatecznie gwiazda smierci wybila mi w jednej bitwie chyba 3 postacie (w tym jedna 12 forca) 2 elefanty na jednym unicie (wiec 1 strzal 8, a drugi 6), na szczescie gwiazda smierci ma malo forca i chlopy, ktore dotrwaly do rezolucji ostatecznie mialy wiecej F;)

Imo poczulem odwieczny dylemat unicorna; najwiekszy problem jest z zjechaniem ostatniej prowincji przeciwnika;P

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #123 dnia: 2014-01-17, 16:09 »
Bo jest zabawniejsza? :D

Skoro tak twierdzisz, ja popróbuje tego "myku" na duelistach/magistratach.

Ja od siebie dodam, że próbowałem wczoraj zagrać z Przemkiem "normalnie" i budować ekonomie i taktyka ta kompletnie się nie sprawdza, bo Przemek jak zaczynal jechac prowke przede mna to juz nie mialem jak odzyskac inicjatywy.

To starałem się wcześniej przekazać w moich przekomarzaniach z Chordem i Paku.

Male chlopki do 4-5 f sa pomijalne, bo dosc latwo mozna sobie z nimi poradzic.

Dlatego też niektórzy wydawałoby się ciekawi Kensai już u mnie nie mieszkają #Mirumoto Niwa

Im szybszy pojazd tym mniejsze prawdopodobienstwo dwoch krow na stole, wiec rezygnuje z glupiej taktyki na ekonomie;) t3 pojazd for the win, przynajmniej z kensajami:P

Niestety true i kolejny powód dla którego Hojatsu i Kensai nie idą w parze. Kolejne dwa decki mogą z Tobą zaczynać (Dragon i Unicorn)
Hitomi Monroouke

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #124 dnia: 2014-01-17, 16:15 »
Ta a co do liczenia forca wczoraj Mirumo majac 1 prowke do moich 4 zabil mi :
Dark Nage,
2 Elephanty
3-5 chlopow "pan zapchaj dziura";)
1 albo 2 koxow po 8-10 forca
Ale ostatecznie "Panowie zapchaj dziura" zdolali wygrac decydujaca bitwe:)

Mimo wszystko dosc przekornie sklaniam sie do zrobienia defensywnego switcha na lionie, bo w glowie mi swita ze to jednak wbrew pozorom moze dzialac;)

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #125 dnia: 2014-01-17, 16:17 »
Czyżby searing siege? :D
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #126 dnia: 2014-01-17, 16:23 »
Ta a co do liczenia forca wczoraj Mirumo majac 1 prowke do moich 4 zabil mi :

Właśnie, we środę przekonałem się o czym rozmawia Wrocław.
Gra jest szyba, ale jeśli coś pójdzie nie tak to faktycznie zaczyna się... ciągnąć.
I walna bitwa w którą do tej pory nie dowierzałem faktycznie stała się faktem.
(choć grałem Crabem na Todori Sensei a nie Dragon Kensai)
Hitomi Monroouke

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #127 dnia: 2014-01-17, 16:23 »
Searing siege ukradlem, dzieki temu 2 zawodnikow dotrwalo do rezolucji:P
Rangy bylo tyle, ze ciezko bylo to przeliczyc lub skalkulowac.
Sailor warningi, kupe innych speli do range, Pani strzele za ilosc speli, folowerzy do ranga.
Wlasciwie to wykupowalem typow bo nie bylem w stanie zrobic kalkulacji, czy to co wysle do bitwy dotrwa do rezolucji, bo tyle tego bylo;P
Imo moze na turnieje zaczne brac iphone z aplikacjami liczacymi forca, ilosc wydanego w danej fazie zlota, a do tego aplikacje liczaca wysokosc potencjalnego rang-a , ktora bedzie przeliczac ile z moich postaci moze zabic przeciwnik laczac strzaly i je podbijajac.

Imo grajac w EE bylem w stanie przekalkulowac jak mniej wiecej bedzie wygladac nastepna tura, przebieg bitwy, itp.
Teraz bardzo ciezko to ogarnac i nieraz gra sie troche na czuja, stad pewnie walne bitwy.
Imo jak ktos nie ma umyslu jak komputer to najbezpieczniej wygrywac jak najszybciej, bo wtedy najlatwiej robic kalkulacje, wykorzystac doswiadczenie itp;)

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #128 dnia: 2014-01-17, 16:25 »
Honor czy dyshonor? :)

No liczenia jest sporo różnych rzeczy, nie tylko force ;) W każdym razie mi póki co gra się bardzo przyjemnie :)
Twoja stara, to Fosuta!

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #129 dnia: 2014-01-17, 16:29 »
Imo moze na turnieje zaczne brac iphone z aplikacjami liczacymi forca, ilosc wydanego w danej fazie zlota, a do tego aplikacje liczaca wysokosc potencjalnego rang-a , ktora bedzie przeliczac ile z moich postaci moze zabic przeciwnik laczac strzaly i je podbijajac.

;D

Honor czy dyshonor? :)

Dyshonor, w końcu padł jak betka, ale męczyłem się niemiłosiernie.
Nie wiem czy honor by tyle wystał, niby ma więcej agresji, ale też  więcej bardziej bywa w bitwach... a w bitwach to się różne rzeczy dzieją ;)
Hitomi Monroouke

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #130 dnia: 2014-01-17, 16:31 »
Przyszły tydzień projekt :
Lion defensywny honor/switch.
Zobaczymy jak pojdzie:)

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #131 dnia: 2014-01-17, 16:33 »
Ale ja pytałem czym Ty grałeś :D Czy złożyłeś honorówkę na Todori Senseiu czy dyshonor :)

Defensywne decki jak się okazuje potrafią być naprawdę fajne. Jak Chord złożył w pełni defensywne żury, to momentami strasznie potrafił wygrywać te bitwy w obronie, a jak raz się dobrze wybroni, to jest pograne ;)
Twoja stara, to Fosuta!

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #132 dnia: 2014-01-17, 16:37 »

Kurcze zazdroszczę, ja nie mam czasu "obskoczyć" swoich projektów a mam ich w głowie mnóstwo.
Na samego Kensai mam co najmniej cztery pomysły, na razie staram się jeździć w tym tempie i mieć mnóstwo zabawy.

Ale ja pytałem czym Ty grałeś :D Czy złożyłeś honorówkę na Todori Senseiu czy dyshonor :)

Żadne tam fanaberie czysty i uczciwy wjazd z gwiazdą decku w postaci The Bestial Ones (wymiata)
Hitomi Monroouke

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #133 dnia: 2014-01-17, 16:47 »

Kurcze zazdroszczę, ja nie mam czasu "obskoczyć" swoich projektów a mam ich w głowie mnóstwo.
Na samego Kensai mam co najmniej cztery pomysły, na razie staram się jeździć w tym tempie i mieć mnóstwo zabawy.
Ja mam kilka tak głupich pomysłów, że aż obawiam się, że mogą działać. Np deck na Nikaru, gdzie kopiemy się po nikaru, a później zagrywamy a magistrate falls/nowego kolata i je wtasowujemycały czas, a reszta talii służy do kopania się. Enigmatci Pendant kopie deck jak głupi :P A to tylko jeden z wielu moich pomysłów z kosmosu :D

Żadne tam fanaberie czysty i uczciwy wjazd z gwiazdą decku w postaci The Bestial Ones (wymiata)
Bestiale są bardzo fajni jak masz co zrzucać z ręki, to fakt, grałem ich w dyshonorze na senseiu wraz z frontier farmerami i dessicated ;)
To jak złożyłeś uczciwy wjazd to po co go sobie psujesz senseiem? Przecież jak go wyrzucisz talia będzie po prostu lepsza xD
Twoja stara, to Fosuta!

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #134 dnia: 2014-01-17, 16:52 »
Zabijanie na stole nie jest zle z Hachimanem  i typami wstajacymi folowerow:P Jakby nie to ze Szkrabik gra Crabami to tez bym pewnie zlozyl miliarke na senseju.
Hitomi znam Twoj bol;) Nieraz az zal mi bylo zostawiac decki, ktore tak pieknie wygladaly na jajku, a ktore nigdy nie wyszly poza papier;)
W tamtej edycji poszedlem na hard-core i zagralem w turniejach deckami z kosmosu czyli moto skurwolem i isawa skurwolem:)
Imo zabawa byla przednia;) Teraz zostaje mi tylko pojechac na turniej deckiem na przegrywanie. Moze nastepne siodlo;)?

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #135 dnia: 2014-01-17, 16:54 »
Bestiale są bardzo fajni jak masz co zrzucać z ręki, to fakt, grałem ich w dyshonorze na senseiu wraz z frontier farmerami i dessicated ;)

Frontier Farmer jest the best ;)

To jak złożyłeś uczciwy wjazd to po co go sobie psujesz senseiem? Przecież jak go wyrzucisz talia będzie po prostu lepsza xD

Nie wiem czy lepszy, nie grałem. Na pewno zupełnie inny. Gra na Todori sensei mi się podoba i jak na razie wygrywam.  :D

Hitomi znam Twoj bol;)

Problem polega na tym, że szukam metody na najlepszego Kensai i tez nie wyrabiam z czasem na testy.
Możliwości jest w trzy piguły i jak tu się zw wszystkim obrobić jak ja pewności nie mam czy gold jest optymalny ;)

A jeszcze mam pomysł na duelówkę, na Tamori, no i oczywiście Monki na nie wystawianie ringów.
Do tego dochodzą inne klany, teraz Crab, a czeka jeszcze Mantis i Spider. Kiedy, jak, gdzie? nie mam pojęcia.

Moze nastepne siodlo;)?

O tak, ja się już szykuję ;) - chłopaki (Loku) Wy już wiecie co  :P
Hitomi Monroouke

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #136 dnia: 2014-01-17, 17:05 »
Zabijanie na stole nie jest zle z Hachimanem  i typami wstajacymi folowerow:P Jakby nie to ze Szkrabik gra Crabami to tez bym pewnie zlozyl miliarke na senseju.
Jasne, że nie jest, sam tak gram, alepo co mi do tego sensei jak followerzy robią to sami z siebie? A ten dodatkowy bonus do f z domku wygrywa gry :P

Największym problemem póki co jest faktycznie brak czasu na testy, bo pomysłów jest mnóstwo, a bez testów nie idzie stwierdzić co jest najbardziej grywalne :D W tej chwili robię krabowy switch military/dyshonor i na papierze wygląda to znakomicie, ale nie mam pojęcia jak w praktyce ;)
Twoja stara, to Fosuta!

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #137 dnia: 2014-01-17, 17:20 »
Jasne, że nie jest, sam tak gram, alepo co mi do tego sensei jak followerzy robią to sami z siebie?

I tak i nie, wspomniana Besta "sama z siebie" zabija 5F (z dopałką 7F).
Pompujący się jak głupi ashigaru strzelają jak nie przymierzając dzieci Tsuruchi'ego.  :D
Crab na Todori bez większych problemów strzela do moich własnych Kensai jak do kaczek (niezależnie od tego jak obwieszeni by Ci nie byli).

... i na papierze wygląda to znakomicie, ale nie mam pojęcia jak w praktyce ;)

No właśnie też mam kilka takich papierowych tygrysów i ch...AEG... brak czasu....  :'(
Czasu brakuje nawet na upewnienie się czy dobre (lub złe) wyniki decku to fart, czy jakaś tam prawidłowość.
Hitomi Monroouke

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #138 dnia: 2014-01-17, 18:57 »
Nie wiem czy lepszy, nie grałem. Na pewno zupełnie inny. Gra na Todori sensei mi się podoba i jak na razie wygrywam.  :D
Jak to jest, że jak tylko wspomniałem w jakimś wątku o samej możliwości grania senseiem w krabie, to zostałem obśmiany, a jak hitomi składa na nim deck i wygrywa, to nikt się nie śmieje? :P

mam rozumieć, że to pytanie jest skierowane do mnie? cóż, nie wiem, nie składałem duelówki na senseiu, tylko deck Z duelami, co jest nietożsame. przed ukazaniem się weakness exposed w decku było 6 limitedowych dueli, których liczbę i tak miałem zmniejszyć, bo sensei jest tylko i wyłącznie do bowa w limitedzie, którego można zrobić raz na turę, więc tych dueli nie musi być aż tyle. generalnie sprawdzało się nieźle. weakness exposed to duel wymarzony do decku bez senseia (ergo bez limitedowych dueli), bo można sobie pozwolić na mniejszą średnią fokusów (remis mnie urządza, bo typ ginie a ja nie, przegrana nie jest tragedią). więc pewnie kiedyś wrócę do mojego pierwszego decku bez senseia, ale tym razem z tym jednym duelem. a, no i kwestia -1 do startowego honoru: gdyby nie sensei, to może choć raz wystawiłbym Katagiego, a tak - nie.

co do mirumoto yasushi, to bardzo mnie zainteresowało twoje wyznanie, bo wskazuje na duże rozbieżności między naszymi deckami albo sposobem gry albo "środowiskowym napięciem". po prostu nie wyobrażam sobie, do czego ten koleś mógłby mi się przydać, albo jak musiałaby się układać gra, żebym mógł go wystawić. na naście gier wyszedł raz i to w momencie, kiedy sprawa była już wygrana. ale fakt, że naście gier to trochę mało danych do wyciągania wniosków.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #139 dnia: 2014-01-17, 19:04 »
Jak to jest, że jak tylko wspomniałem w jakimś wątku o samej możliwości grania senseiem w krabie, to zostałem obśmiany, a jak hitomi składa na nim deck i wygrywa, to nikt się nie śmieje? :P
Przecież wypytwałem go czy gra dyshonorem czy honorem :D A to, że wygrywa nic nie znaczy, mogę sobie złożyć kraba na shugasach i też pewnie będę nim coś tam wygrywał, ale na turniej to się nie nadaje ;P
Twoja stara, to Fosuta!