Autor Wątek: Czyżby czyżyk? Crane pod lupą AEG  (Przeczytany 5358 razy)

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Czyżby czyżyk? Crane pod lupą AEG
« Odpowiedź #20 dnia: 2014-04-01, 14:12 »
a uniwersalnie- wygeneruj wiecej F i miej na typa wyebane :D

jasne genialny pomysł, typek setuje forca jakiemuś głąbowi, głąb odpala Thoughtless Sacrifice i pozamiatane na zasadzie tobie do piachu 12-16 golda a jemu 4...

I niby to dwukartowe kombo no ale jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie zadziałało ;)

Dalej quasu nie wiem czy ja coś brałem czy ty, ale zawsze mi się wydawało, że setowanie forca to nie jest force bonus (poprawcie bo może się mylę) i jako taki nie może być zanegowany więc nie wiem o czym mowa (chyba że jest f bonusem to wtedy spoko) :D

Kuźwa na tym forum co chwilę trzeba dupochrona stosować, głupie zasady ma ta gra ;)
Shoju na prezydenta! :)

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #21 dnia: 2014-04-01, 14:20 »
Setowanie force to bonus do force, zawsze tak było :)
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2014-04-01, 14:26 »
Good, to można przynajmniej w defensywnych dekach wyłączyć :)
W militarce problem nie znika tylko dalej fika ;)

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #23 dnia: 2014-04-01, 14:50 »
Jak setuje się na niższy, to jest kara.
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2014-04-01, 14:53 »
Jak setuje się na niższy, to jest kara.
A jak na równy to nic. I wtedy jest przerąbane, bo nie ma siły - nie zanegujesz.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #25 dnia: 2014-04-01, 14:58 »
Niech banuja co chca - bedzie o czy pogadac w Szczecinie :)

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2014-04-02, 00:18 »
a uniwersalnie- wygeneruj wiecej F i miej na typa wyebane :D

jasne genialny pomysł, typek setuje forca jakiemuś głąbowi, głąb odpala Thoughtless Sacrifice i pozamiatane na zasadzie tobie do piachu 12-16 golda a jemu 4...

I niby to dwukartowe kombo no ale jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie zadziałało ;)

Dalej quasu nie wiem czy ja coś brałem czy ty, ale zawsze mi się wydawało, że setowanie forca to nie jest force bonus (poprawcie bo może się mylę) i jako taki nie może być zanegowany więc nie wiem o czym mowa (chyba że jest f bonusem to wtedy spoko) :D

Kuźwa na tym forum co chwilę trzeba dupochrona stosować, głupie zasady ma ta gra ;)
Cencie, ale ktos ci kaze skladac choinke na itemach? albo superwrozke? kazdy build ma swoje slabe strony
gram swarmem i chlop jest blankowym leszczem. gram dopalkami lub uzywam followerow i zwykle tez nie jest najwiekszym problemem.
dla mnie bardziej poryty jest dragon i mantis strzelajacy z tokenow ktore sobie robi w openie.

o setowaniu forca juz sie wyjasnilo ;)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 2014-04-02, 08:22 »
No okazało się, że mam lepszego dilera ;D

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #28 dnia: 2014-04-02, 10:36 »
Zacznę od Chorda, wybacz stary, rozumiem, że podejście do problemu od strony banowania jest niezbyt poważne.
Niemniej jednak dokładnie to samo można powiedzieć/napisać o Twoich popisach literackich w tym wątku.
Nie wiem co chcesz udowodnić, ale prawda jest taka, że Crane jest mocny i to mocny z wielu stron jednocześnie.
Zakrzywianie rzeczywistości jakie uprawiasz nic tu nie zmieni. Choć faktem jest, że walka banami wydaje mi się bezsensowna.

Problem polega na tym, że ciężko się do czegoś pojedynczego w Crane przyczepić, problemem są niuanse.
To nie tak, że przegięty jest sensei, stronghold, czy nawet wspomniany przez Centa, Daidoji Ujirou (choć to wyjątkowo durna postać).
Ten ma plus jeden to, ktoś inny tamto, jeden ma zdolność, inszy ma trait, a Sensei ma głupie +1PS. Innymi słowy po całości.

W efekcie czego Crane odstaje jako ogół, jakość postaci, możliwość ich wystawiania i łatwo osiągalna płynność gry.
Mnie osobiście pachnie to edycją Gold (mniej więcej tak samo to wyglądało w tamtej edycji - o ile dobrze pamiętam, że to był Gold).
Tego nie da się naprawić jednym czy dwoma banami. Albo rozpirzą klan co byłoby durnotą, albo nic tak naprawdę nie zmienią i zaczną się kolejne narzekania.

Mleko się rozlało i tak naprawdę wszyscy o tym widzieli. Bo o tym świadczą wypowiedzi DT, że już pierwszy dodatek wyrówna sytuację.
Może i wyrówna, ale coś czuję, że ludzie są sfrustrowani już teraz, zapewne stąd takie a nie inne kroki panów z AEG'a.
Ja się jednak boję, że kolejny dodatek mający "naprawiać" dysproporcje pomiędzy klanami może co najwyżej poprzeginać w inne strony.
A wyjścia kolejnej wersji Forgotten Legacy nie chce chyba nikt (i całe szczęście prawdę mówiąc). Łatwo tego naprawić się nie da.

No chyba, że poświęcą Crana... czyli ze skrajności w skrajność.
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #29 dnia: 2014-04-02, 11:20 »
Hitomi, jeżeli Crane weźmie szturmem pół sezonu kotejowego, to zgodnie z AEGową tradycją go wykastrują. Albo erratami, albo kolejnym dodatkiem. Owszem, mleko się rozlało. Problem jaki stoi przed AEG to to, by uratować chociaż część kotej sezonu, i w jaki sposób upupić Crana (który osiąga ponadprzeciętne wyniki) już teraz.

Chord czuje co się święci, dlatego już teraz pisze propozycje erratowe jakie z pewnością są przez AEG rozważane. Jeżeli to co się dzieje teraz nie zakończy się kastracją klanu (errata sesnei, Ujiro i domku równocześnie) to ja się bardzo zdziwię.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #30 dnia: 2014-04-02, 11:33 »
Ja spodziewam się coś w tym stylu :
1. errata na senseju i ograniczenie do crane clan samurai ( ucieczka )/ crane clan scout ( dojazd )
2. errata na pałacu +1H jak kontrolujesz  crane clan Courtiera. +1G jak kontrolujesz crane clan samurai
3. Ujirou dopala tylko siebie.

Ale pewnie po tym łikendzie będzie jakieś info co dalej i dopiero będzie jojczenie :D

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #31 dnia: 2014-04-02, 11:52 »
Sejmi, ja wiem czego możemy się po AEG spodziewać.
Jak zwykle rozlali mleko, teraz biadolą, a za chwilę wpadną ze skalpelem.
Żenada po całości, w której najbardziej szkoda mi graczy Crane, którzy są Bogu, ducha winni.

Niemniej jednak odwracanie kota ogonem, opowiadanie o rzekomej, możliwej mecie mija się z celem.
Większość (jak nie całość) szanownego gremium na tym forum jest już za stara na takie głodne kawałki.

A, że zbanują do samej ziemi to pewnie fakt. Grać się zapewne już nie da. I to jest chyba najsmutniejsze.
Faktem jednak jest, że niełatwo do tego pasztetu jaki wysmarowali podejść z odpowiednim dystansem.
Prawdę mówiąc aby sensownie coś "poprawić" trzeba by powtórzyć playtesty. W sumie da się, tylko kim?

Dlatego pewnie pojadą po całości, na wszelki wypadek. Lepiej obrazić iluś tam Crane playerów niż całe środowisko.

Dramat.

Hitomi Monroouke

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 2014-04-02, 12:14 »
Ja spodziewam się coś w tym stylu :
1. errata na senseju i ograniczenie do crane clan samurai ( ucieczka )/ crane clan scout ( dojazd )
2. errata na pałacu +1H jak kontrolujesz  crane clan Courtiera. +1G jak kontrolujesz crane clan samurai
3. Ujirou dopala tylko siebie.

Ale pewnie po tym łikendzie będzie jakieś info co dalej i dopiero będzie jojczenie :D

Errata Ujirou jest bez sensu. Ujirou nazywał się (i dla mnie zawsze będzie nazywał się) Gempachi i żył sobie drzwiej spokojnie przez całą edycję, nie wadząc nikomu. Tak, na początku edycji był bardzo spoko, ale potem się w zasadzie nie pojawiał (to były czasy SE o ile dobrze pamiętam). Ta karta nie jest wcale imba, jak ktoś przez nią nie może złożyć wygrywającego decku, to myślę, że to jego problem, a nie tego, że Gempachi jest spaczony.

Errata na twierdzy, o której piszesz, zmieniałaby cokolwiek chyba tylko przy pierwszym zakupie.

Co do senseja, to się nie wypowiadam. Faktycznie jest mocny, ale czy jest zgięty? Nie wiem. Ty mbardziej nie wiem, jak by go można zmienić.

PS Czy dobrze rozumiem, że ogólnie Forgotten Legacy jest nielegalne w IvE?

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #33 dnia: 2014-04-02, 12:23 »
miałem nie pisać, ale nie wytrzymałem ;-)

Errata Ujirou jest bez sensu. Ujirou nazywał się (i dla mnie zawsze będzie nazywał się) Gempachi i żył sobie drzwiej spokojnie przez całą edycję, nie wadząc nikomu. Tak, na początku edycji był bardzo spoko, ale potem się w zasadzie nie pojawiał (to były czasy SE o ile dobrze pamiętam). Ta karta nie jest wcale imba, jak ktoś przez nią nie może złożyć wygrywającego decku, to myślę, że to jego problem, a nie tego, że Gempachi jest spaczony.

jesteśmy w edycji, która jest jedną z najsłabszych więc porównywanie tego do poprzednich edycji mija się z celem. Koleś jest imba.

Errata na twierdzy, o której piszesz, zmieniałaby cokolwiek chyba tylko przy pierwszym zakupie.

zważywszy na to jak ważny jest dobry początek, to jest to bardzo istotna zmiana.

Co do senseja, to się nie wypowiadam. Faktycznie jest mocny, ale czy jest zgięty? Nie wiem. Ty mbardziej nie wiem, jak by go można zmienić.

Jest zgięty. Podejrzewam, że byłby grany w każdym klanie gdyby była taka możliwość. Wykorzystujesz jego zdolność praktycznie w każdej bitwie, mając do wyboru na dobrą sprawę jedną z 2 akcji. Do tego fakt, że nie ma żadnych kar (bo nie róbmy jaj z tym honorem), a zamiast tego dopałkę siły prowincji to już mega żart.
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

LeWho

• Mantis Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 2014-04-02, 12:32 »

Yup - Forgotten Legacy jest nielegalne.
Legalne są tylko karty z FL z bugiem Eternity.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 2014-04-02, 13:12 »
Zacznę od Chorda, wybacz stary, rozumiem, że podejście do problemu od strony banowania jest niezbyt poważne.
Niemniej jednak dokładnie to samo można powiedzieć/napisać o Twoich popisach literackich w tym wątku.
Nie wiem co chcesz udowodnić, ale prawda jest taka, że Crane jest mocny i to mocny z wielu stron jednocześnie.
Zakrzywianie rzeczywistości jakie uprawiasz nic tu nie zmieni. Choć faktem jest, że walka banami wydaje mi się bezsensowna.
Ależ ja zwyczajnie obśmiewam i trolluję ludzi, którzy zamiast składać decki płaczą po forach o bany i erraty i jestem w tym działaniu śmiertelnie poważny.

To jest jakaś zupełnie patologiczna sytuacja. Nie ma żadnej pogiętej karty wartej bana, nie ma błędu w designie czy czegoś tam jak Duty of the Crab, Chagatai 4 czy FotM. Zwyczajnie żury najlepiej sobie radzą na początku edycji, a bandwagonerstwo uwierzyło w to mocniej niż zwykle i całymi tabunami wdziewa niebieskie pidżamy, co jeszcze poprawia cranowe statystyki. I, co rusz słyszę argument, że żur nie jest op z powodu jednej rzeczy, ale kombinacji pierdyliona czynników. A każdy z osobna zupełnie nonsensowny.

Na przykład, economy boost. Proszę was! Co za bzdury? +1 do złota coś zmienia? Co ja za to więcej kupię? Postać za 8g, a nie za 7g? Sparrow Clan Aide zamiast Famous Bazaaru? Gdzie w +1g jest poprawa startu? W 3/4 gier tego złota nie da się wydać, wiecie? Ale SH do zbanowania - op.
I tak dalej, i tak dalej.

Wymyślanie powodów z kosmosu, by wyjaśnić niepowodzenia mające zupełnie inne przyczyny - niezrozumienie nowej edycji i prawideł nią rządzących.

Szanuję jak diabli ludzi, którym się chce wykazywać maruderom i trepom, że w IvE da się grać i wygrywać dowolnym klanem i że na pokonanie żura są sposoby (są tacy bojownicy w flametopicu na aldercarowym forum), ale nie mam tyle cierpliwości, co oni, więc radzę sobie z irytacją śmiejąc się z płaczących o bany sierotek.

Jeszcze jedna rzecz ukazuje mi, że żurowa dominacja to wiele hałasu o nic. Opisywane propozycje banów i errat zupełnie mnie nie dotykają. Senseia używam raz na ruski rok i to raczej jako dojazdu niż "mitycznego pojebanego battle ejecta". Gold z twierdzy przydaje się głównie, by nie mysleć o tym jak podzielić kasę między Action i Dynasty Phase (czyli skraca myślenie, a i tak w ponad połowie tur się marnuje). Ujirou jest fajny, ale to raptem trzy z 23 postaci w decku - nie jest do niczego kluczowy. Innymi słowy, mogą mi zbanować senseia i wyblankować twierdzę, a mój deck (który generalnie rozkłada niemal wszystko z czym się zmierzy) właściwie się nie zmieni.

tl;dr
Płacz o żurowej dominacji irytuje mnie, gdy mam zły humor, a bawi gdy mam dobry. Jaki miałem pisząc ten post chyba każdy zgadnie.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #36 dnia: 2014-04-02, 13:25 »
No cóż, oczekiwałem odrobiny obiektywizmu... na próżno. ::)
Nie miej jednak Twoja odpowiedź jest bardzo dobra. Doskonale ilustruje całość zagadnienia.  :D
Sam nie wiem jak bym się nie wytężał, to nie ująłbym tego tak precyzyjnie, dziękuję.  8)
Hitomi Monroouke

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 2014-04-02, 13:34 »

No ale rozumiem, że np. Border Keep jest legalny w MRP, a nie tak jak tam był druknięty? (czyli z dodatkową zdolnością)

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #38 dnia: 2014-04-02, 13:40 »

No ale rozumiem, że np. Border Keep jest legalny w MRP, a nie tak jak tam był druknięty? (czyli z dodatkową zdolnością)
Z tego co mi wiadomo, jak się pojawia MRP, to wszystkie karty o tytule tego MRP działają jak ostatnia wersja, niezależnie od tego, co jest na karcie. Oracleofthevoid ma MRP jako teksty.
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 2014-04-02, 14:03 »

Z tego co mi wiadomo, jak się pojawia MRP, to wszystkie karty o tytule tego MRP działają jak ostatnia wersja, niezależnie od tego, co jest na karcie. Oracleofthevoid ma MRP jako teksty.

Spoko, po prostu myślałem, że bug Eternity jest jakiś takim uberbugiem, który nie podlega MRP. Sorry za oftop.

Teraz ponownie w temacie: nie mogę wypowiadać się, czy decki krejnowe są zgięte, bo od 2 lat nie złożyłem żadnego decku. Jednak biorąc pod uwagę doświadczenia z AEG, muszę zgodzić się z Piotrem: najprawdopodobniej krejna kara nie ominie, niezależnie od tego, czy się nam należy czy nie, a to dlatego, że, jak słuszenie zauważył, 1/9 < 8/9.