Autor Wątek: Czyżby czyżyk? Crane pod lupą AEG  (Przeczytany 5353 razy)

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Czyżby czyżyk? Crane pod lupą AEG
« Odpowiedź #60 dnia: 2014-04-08, 13:16 »
Kurde na ban domku nie wpadłem, +1  ;D
Shoju na prezydenta! :)

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 2014-04-08, 22:27 »
No i postanowili up...ić po całości.

http://www.l5r.com/2014/04/08/ivory-edition-errata/

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #62 dnia: 2014-04-08, 22:33 »
ROTFL
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 2014-04-08, 22:38 »
Zaraz wyjdzie, że Lion będzie wszystko wygrywał to on dostanie po tyłku, potem kolejny klan, i kolejny.

Pamiętacie jedno słowo opisujące Żurawie w IvE? Perfection :D
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

JNQ

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 2014-04-08, 22:44 »
So with that, effective Friday, April 18th,

Mimo, że gra z nimi nie należy do przyjemnych, to ja się tam cieszę, że w Szczecinie jeszcze wszyscy będą mieli jeszcze równe szanse.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #65 dnia: 2014-04-08, 22:50 »
Moze z punktu widzenia scorpa rowne ale z punktu widzenia innych nie bardzo
Walec

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 2014-04-08, 22:52 »
Pardon, jakie po całości? Ta errata zupełnie nic nie zmienia ^^
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

JNQ

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 2014-04-08, 22:53 »
Moze z punktu widzenia scorpa rowne ale z punktu widzenia innych nie bardzo

Z punktu widzenia Scorpa, regularnie dostaję w dupę od Scoutów i szukam adopcji w innych klanach żeby znaleźć rozwiącanie, a i tak nic to nie daje. Tylko poczułbym się równie źle jak Niebiescy, gdyby na raz obcięli mi chałupę i senseja.

Ryoga

• Phoenix Clan
  • experienced Personality
  • *
  • The Eternal Lost Boy
« Odpowiedź #68 dnia: 2014-04-08, 22:54 »
Mam jednak wrażenie że dałoby się uniknąć problemu, solidniejszym testowaniem IvE przed wypuszczeniem go. Errata w sumie wydaje mi się lepsza niż bany i z uwagi na ilość niebieskich piżam ważna, inaczej trzeba by albo grać w tym samym kolorze kimona, albo pchać mnóstwo mety na Crane. Ważne by było aby nie zrobiło się z tego WH40k gdzie nie jest ważne jakim składem grasz, tylko jak on sobie radzi z Marines.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 2014-04-08, 23:06 »
A może wprowadzimy erratę wcześniej? Żeby Szczecin się załapał?
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

szKRABig

• Crab Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 2014-04-08, 23:11 »
jestem za, tylko po to żeby utrudnić życie Klepkowi :)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 2014-04-08, 23:15 »
nadal uważam ze zbanowanie The Exquisite Palace rozwiazalby problem u zrodla :D

Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 2014-04-08, 23:17 »
nadal uważam ze zbanowanie The Exquisite Palace rozwiazalby problem u zrodla :D
Tak. Wtedy musiałbym, cokolwiek zmienić w decku, by działał.

Kakita Aoshi

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 2014-04-08, 23:22 »
Ciekawe kto będzie następny w kolejce do "ban hammera".

Ciekawe też dlaczego prawie wszystkie małe Crany kosztują 5 golda - przypadek? Nie sądzę   >:(
Kakita Aoshi
Crane Clan Samurai*Bounty Hunter
"Zniszczmy całe zło, nie będzie konkurencji"

JNQ

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 2014-04-08, 23:27 »
Najbliższy weekend to będzie huczne pożegnanie, rekordowa ilość 8 Koteii w jeden weekend, statystycznie 4 powinny wygrać Crane'y.

Kakita Aoshi

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #75 dnia: 2014-04-08, 23:28 »
Przy okazji też trafili honorówkę bo nie specjalnie teraz będzie z czego wstawiać Poorly Placed Gardens. Jedyni którym ta errata mało robi to Crane Scout.
Kakita Aoshi

JNQ

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 2014-04-08, 23:34 »
Przy okazji też trafili honorówkę bo nie specjalnie teraz będzie z czego wstawiać Poorly Placed Gardens.

Nie spotkałem honorówki, która mieściła ten "celownik" w decku, chociaż może są takie buildy. Racja jednak że zmiana mechaniki golda wymusza nieraz przebudowę całego decku - czyli wszystkich możliwych way'ów,

Swoją drogą takiej afery nie było nawet kiedy w środowisko szalało DVD

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 2014-04-08, 23:51 »
Wszyscy grają skautami, a ja chciałem sobie złożyć honor. No to chyba jednak musze grać skautami.. ::)

O postaciach za 5G Aoshi już wspomniał. Wszystko o erracie zostało powiedziane w paru komentarzach na pierwszych dwóch stronach topiku na forum AEG przez Nicolla i bfoxa, a mianowicie:

Congratulations. Bad play is rewarded again. This is the only major CCG I've ever played where you can play poorly and whine on the forums to get your way, when you're too incompetent to figure out the answer yourself. It figures the first time Design does things right in regards to balance and they capitulate to a playerbase that chooses not to play the abundant meta available to them.

potem odnośnie uzasadnienia erraty:

What do you expect Design to say? "Well, we realize the players don't know what they're doing, but we're going to bail you out by errata'ing something that doesn't need errata in the first place"?

i chyba najważniejsze:

bfox... maybe AEG just decided that they might like to still have some customers left next month. Seriously, what did you think would happen? L5R is, after all, a business... whether their customer base (in your opinion) is populated by "incompetent" players is not actually relevant for AEG's business.

I ja się zgadzam. To po prostu biznes. Ktoś tam popisze jakieś bzdurne uzasadnienia, ale chodzi o to, że ludzie są źli. A jak są źli, to trzeba ich pogłaskać, a nie powiedzieć, żeby się ogarnęli. Inaczej przestaną kupować karton i nie będzie co dzieciom do garnka włożyć. Ludzie pomarudzą, pomarudzą i skończą.

Tyle w temacie.

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 2014-04-08, 23:54 »
Z tym goldem zwała trochę, ale sensei dobrze trafiony.
Tym niemniej niesmak z męczarni z tym paszkwilem w trakcie weekendu poważnie mnie irytuje. Narobili mi apetytu z tym "keeping an eye on", które być może huknie już w Szczecinie. Oh well... dobrze, że zazwyczaj nie wygrywam koteiów, bo wtedy to by mnie naprawdę wkurzało :)
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Kakita Aoshi

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 2014-04-08, 23:57 »
Przy okazji też trafili honorówkę bo nie specjalnie teraz będzie z czego wstawiać Poorly Placed Gardens.

Nie spotkałem honorówki, która mieściła ten "celownik" w decku, chociaż może są takie buildy. Racja jednak że zmiana mechaniki golda wymusza nieraz przebudowę całego decku - czyli wszystkich możliwych way'ów,

Swoją drogą takiej afery nie było nawet kiedy w środowisko szalało DVD

Dobra honorówka Cranowa gra na poorly. Przy +1g można było wstawić Gardeny bez straty tempa we wczesnej grze (2-3 tura) inaczej raczej nigdy nie zdąrzysz ani ich użyć ani obronić. Tak grały honorówki Crana co wygrywały / były 2gie na koteiach. Swoją wczesną honorówką (przed erratą ashigaru) w Ivory bez gardenów honor do 40 dobiłem łącznie raz i to jeszcze w jakimś kwaśnym stalemacie z fenixami Yrq'a coś w okolicach 12 tury.

A że errat się trochę szykuje w tej edycji to raczej pewne bo jeśli w całej top 8 koteia nie ma np. ani jednej sztuki Turtle's Shella to nic dziwnego, że tam Crane scout wygrał, a ludzie wołają o erratę. Powinni raczej wołąć o pomstę do nieba. ;D

Ja np. wciąż czekam aż mi design team wytłumaczy jak mam wygrać duel z dragonami kiedy grają np. In Stillness, Forge the Soul.

Teraz Crany wracają do znanej z historii wersji, czyli grywalne w małym środowisku ale kiepskie w dużym turnieju, bo pewnego poziomu czego by do nich nie wrzucić nie przeskoczą - ich główną zaletą była solidność i stabilność tam nie było gwiazd.

Jedyny plus tej sytuacji to to, że większość "fallenowego i shadowlandowego" bandwagonu się z Crana przeniesie do Dragona i Unicornów.

Kakita Aoshi