Autor Wątek: Galakta wycofuje się z Netrunnera i Władcę Pierścieni LCG  (Przeczytany 781 razy)

Rafal75

• Lion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • Młody Samurai
"wybór mniejszego zła wciąż jest wyborem zła"
A Game of Thrones LCG
Legend of the Five Rings CCG

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Odp: Galakta wycofuje się z Netrunnera i Władcę Pierścieni LCG
« Odpowiedź #1 dnia: 2014-04-14, 19:57 »
http://www.gamesfanatic.pl/2014/04/09/galakta-porzuca-dwa-polskie-lcg-i-netrunnera-i-wladce-pierscieni/

Mylący tytuł. Galakta zaprzestaje wydawać polskie wersje w/w, co nie oznacza, że przestaje handlować anglojęzyczną wersją.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Darboh

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • Monk
« Odpowiedź #2 dnia: 2014-04-15, 15:38 »
Inaczej nie mogło się skończyć. Przy tych nakładach na promocję gry i wsparcie sceny, itp itd...
Miso-no miso-kusai-wa jo-miso-ni arazu.

LeWho

• Mantis Clan
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2014-04-15, 15:45 »
Raz dałem się przekonać na wersję PL gry i był to właśnie LOTR LCG. Tuż przed premierą trafiłem na długą wypowiedź szefa galakty w którym mówił, że granie w wydania ENG to podcinanie gałęzi całego gamingu w Polsce i inne straszne rzeczy. Łynknąłem to jak młody pelikan i stwierdziłem "będę wspierać!". Mam wszystko co się u nas ukazało do owego LOTR'a, wszystko w wersji PL i żółć się we mnie gotuje od zeszłego tygodnia. Dawno nie byłem tak wściekły na wydawcę jakiejś gry jak teraz.

Z drugiej, jeżeli liczby podane przez Galaktę są prawdziwe to znaczy dwie rzeczy:
Po pierwsze, jednak karcianki to nisza niszy
Po drugie, chyba nieźle położyli temat badania rynku, zwłaszcza w przypadku NR. Nie uwierzę, że sprzedaż pomiędzy początkiem cyklu a końcem spadła o kilkaset procent. Kompletnie dali ciała z oszacowaniem chłonności rynku na wydanie PL i skrzywdzili klientów którzy je kupili.

Good job Galakta, good job....  >:(

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #4 dnia: 2014-04-15, 23:30 »
co do neta to moim zdaniem wydawnictwa zostały wyciulane przez FFG.
Przypominam, że najpierw poszły wszystkie opłaty itp. a później się okazało, że wersje nie anglojęzyczne będą opóźnione o milion lat świetlnych.

To moim zdaniem zdecydowało i zabiło polskiego neta.
Co do tego że wydawnictwo oszukało?
Wiele osób nawet wchodzących w grę wybierało wersję ENG, a niestety jak nikt nie kupuje PL to nie ma się co dziwić, że zawiesili sprzedaż.
Poza tym nie wiem kogo uważsz że skrzywdzili. To że ktoś ma wersję PL i nagle zacznie kupować ENG to jakiś problem?
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 2014-04-15, 23:43 »
Tak, to jest problem. Nie zgadzają się tytuły, słowa kluczowe, nawet składnia jest inna. Gra ma być przyjemnością, rozrywką, a nie ćwiczeniem z translacji symultanicznej.

Co co opóźnień, to wcale nie jestem pewien, czy wina leży po stronie FFG. Widziałem, w jaki sposób Galakta sprowadza towar do Polski, Chwalisz przy nich to naprawdę solidna firma.

Osobnym problemem jest totalny brak wyczucia rynku, gdzie właściwie każdy kogo znam od razu deklarował, że wchodzi w wersję angielską. Dotyczyło to i nowych "zmarketingowanych" graczy, i starych powracających do Netrunnera.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Rafal75

• Lion Clan
  • *
  • Młody Samurai
« Odpowiedź #6 dnia: 2014-04-16, 08:01 »
skoro mówią że podstawka sprzedała się w bardzo dużej ilości, to powinni pozostać przy podstawce a resztę sprowadzać w wersji ENG.
Ci co chcą to i tak  kupią wersję ENG a inni, nastawieni tylko na podstawkę (podobno są tacy) mają wybór... Wilk syty i owca cała...
A Game of Thrones LCG

Darboh

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • Monk
« Odpowiedź #7 dnia: 2014-04-16, 09:26 »
Jedynym działaniem na rzecz zwiększenia sprzedaży wersji pl przez Galaktę było opóźnianie dostępności wersji eng, żeby ukazała się równo z polską :) Cała reszta to żenada. Ponad rok czekali gracze na utworzenie rankingu turniejowego - podstawy w tym przypadku, a utworzony w momencie wycofania się z naszej wersji językowej jest kopią rankingu WHI (który działa już lata). Bez jaj.
Mi się nasuwa taki wniosek - odnośnie absolutnie braku jakiegokolwiek wsparcia dla sceny turniejowej - że nicnierobienia nauczyło ich środowisko Warhammera Inwazji, które ciagle narzekało na Galaktę ale jest na tyle obrotne że samo zaczęło tą scenę z powodzeniem organizować. Krótko mówiąc jeżeli sami gracze organizują turniej regionalny - ok, ale rangę mistrzostw Europy z FFG także załatwiali sami gracze. Galakta została poproszona o wsparcie - którego bez specjalnego rozmachu udzieliła.
Środowisko Netrunnera nie potrafiło tego zrobić, tak samo jak ludzie grający w WP (ale tutaj jest w sumie specyfika samej gry). Skoro sami gracze nie potrafią nakręcić sprzedaży to w dupie ich mamy.
Nieszczęsne WH40KC będzie miało więcej szczęścia bo na tego LCG przesiądą się w większości ludzie ze środowiska WHI.

Rafal75

• Lion Clan
  • *
  • Młody Samurai
« Odpowiedź #8 dnia: 2014-04-16, 10:05 »
Nieszczęsne WH40KC będzie miało więcej szczęścia bo na tego LCG przesiądą się w większości ludzie ze środowiska WHI.
Tak. tylko na miejscu Galakty nie liczyłbym na wielką sprzedaż wersji PL. Ludzie nauczeni przykładem, będą kupować w większości wydanie ENG...
A Game of Thrones LCG

LeWho

• Mantis Clan
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2014-04-16, 10:25 »
Tak. tylko na miejscu Galakty nie liczyłbym na wielką sprzedaż wersji PL. Ludzie nauczeni przykładem, będą kupować w większości wydanie ENG...

Yup, never again.

Darboh

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • Monk
« Odpowiedź #10 dnia: 2014-04-16, 10:35 »

Zgadza się i się nie zgadza :) bo na dwoje tutaj babka wróżyła. Ludzi od ANR'a i WP zapewne tak, jak również inni gracze niezwiązani z WHI.  Znając środowisko inwazyjne to sprawa ANRa i WP ich gila, a wręcz się cieszą bo ich ukochana karcianka tego losu nie podzieliła - to jest dosyć fanatyczne środowisko. Więc wjadą w naszą wersję jak w masło. Inwazję do samego końca Galakta wydawała po naszemu, pomimo że były też wahania. Inwazja jest martwa jako gra od prawie 6 miesięcy a inwazjowcy urządzają turnieje regionalne, gdzie np. ostatnio w Warszawie było 90 osób. Co prawda jest to zasługą tego że ostatni wydany dodatek do inwazji był najlepszym jaki kiedykolwiek do tej gry wydano, ale kiedyś się to wszystko ogra i się skończy. Na chwilę obecną szacunek :) Jakkolwiek Galakta wyda grę do której już ma wychowane środowisko turniejowe i nie będzie musiało martwić się o wsparcie sceny - bo sama się będzie wspierać.