Autor Wątek: Shosuro Sadao  (Przeczytany 5761 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Shosuro Sadao
« dnia: 2014-04-30, 01:54 »
Shosuro Sadao (L5R Facebook)
Scorpion Personality - COMMON - 61

Force: 2
Chi: 2
Honor Requirement: -
Gold Cost: 4
Personal Honor: 0

Ninja ? Samurai ? Spy

Ninja Battle: Give a target enemy Personality a -1F/-1C Poison token. You may move Sadao home if the target was Lion Clan.

"The Lion, for all their skill, seemed to think the war began only when soldiers gathered on the field."

Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Shosuro Sadao
« Odpowiedź #1 dnia: 2014-04-30, 01:55 »
Dzięki za zjebanie edycji, skurwysyny.

I nie, nie chodzi o to, że ten gość jest OP broken czy cokolwiek. Tylko o to, że widać, że będą pojawiały się karty (to już czwarta, a dopiero pierwszy dodatek cyklu) do najbardziej nieprzyjaznego graczom zachowania - chi death'a.

Kurga

• Crab Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2014-04-30, 03:06 »
Dzięki za zjebanie edycji, skurwysyny.

I nie, nie chodzi o to, że ten gość jest OP broken czy cokolwiek. Tylko o to, że widać, że będą pojawiały się karty (to już czwarta, a dopiero pierwszy dodatek cyklu) do najbardziej nieprzyjaznego graczom zachowania - chi death'a.

Sejmi ta edycja jest zepsuta od poczatku - I to z wielu powodow gorszych niz chi death [na deck na to badziewie juz widzialem wczesniej - teraz moze bedzie dzialajacy ... ale jak ci powiedza w AEG-u zawsze jest meta no I mozesz grac Dark Nage [6C], czy Kolosa [5C] bo postacie klanowe z 2-3 pojda do piachu szybciej niz ustawa przewiduje.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2014-04-30, 03:28 »
Ivory może było zepsute, może nie. Różnie ludzie mówią, niektórym się podoba.

NA PEWNO sam Reese przyznawał, że Chi Death jest NPE. Że jest be i niecacy, że jest frustrujący, i że nie będzie już (wsparcia) Chi Deatha. Pół roku po tym jak na gwałt erratowano karty z poprzedniego C.D. (bo NPE be i niecacy) pojawia się karta do C.D. w nowej edycji. NO kur#!$% MAĆ! Jak można być takim debilem i powtarzać ten sam błąd, który jest banalnie prosty do uniknięcia? Rozumiem, że balans klanów może stanowić problem, albo że gracze niekoniecznie mogą chcieć/umieć grać tak jak DT sobie wymyśli. Że obcięcie blitza wcale nie jest takie proste jak się wydawało. Etc. Etc. Ale akurat udupienie C.D. jest B A N A L N E - wystarczy nie wydawać kart, na których jest zapis o minusie do Chi. To nie, wydamy coś co daje token z minusem, będzie fajniej.

kur#!$%!

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2014-04-30, 07:16 »
za 4 gc, muahahha ale oni som gupi
Shoju na prezydenta! :)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2014-04-30, 07:53 »
wystarczy dyscyplina do kasowania tokenow i problem sie rozwiazuje.
poison tokeny mozna dostac z 2 scorpow(2x ninja), spella. jest jeszcze tairao - ale to nie jest token.

chlopek jakos dramatycznie nie poprawia decku, zagra akcje raz i szczeźnie. Chi na postaciach obecnie jest gdzies w okolicach 3.
w bitwie zawsze sa opcje.
NPE bedzie przy ltd/open chi death

natomiast jak za 4gc ma b.dobre staty i mocna zdolność
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2014-04-30, 09:48 »
A przypomnieć Ci, że w podstawce przedrukowali Wounded in Battle? Mnie tam, jako żurowi Chi death nigdy strasznie nie wadził, ale rozumiem kiedy ludzie go nienawidzą.

Cóż na razie mogę się zgodzić z quasem, że nie wygląda zbyt op, ale ten trend jest niepokojący - to się źle skończy, podobnie jak spamowanie ancestorów.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #7 dnia: 2014-04-30, 09:57 »
Mi się koleś bardzo podoba. A sam Chi Death, owszem przeszkadza, ale limitedowy.
W bitwie 'trzeba' na coś umierać, może to być i Chi Death. Choć na pewno jest ciężej bo więcej klamek się używa.
Jasne, jeśli będzie to na zasadzie szast, prast i nie żyjesz, to słabo. Ale dopóki potrzebuje, trzech, w najlepszym razie dwóch kart, to może być.

ps: Kurga, jestem wielkim zwolennikiem obecnej edycji. Podoba mi się bardzo.

psII: Art jest genialny.
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2014-04-30, 10:32 »
Chyba na tym polega mechanizm jaki prezentuje DT. "E, tam, przecież to nie battlowy Chi Kill jest NPE wydajmy jeszcze jedną gościa który to robi" ... aż pojawiają się karty, które dają -1C całej armii. W Emperorze Chi Kill też nie był wredny aż pojawiła się jeszcze jedna karta, i wówczas nagle trzeba go było erratować... Gościu pokazuje jaki jest trend, a trend jest taki, że debile z AEG nie uczą się na błędach. Znowu.

kufel

• Scorpion Clan
  • blank Personality
  • *
  • Ninja
« Odpowiedź #9 dnia: 2014-04-30, 10:37 »
No nie wiem, jak dla mnie za dużo lamentowania, od początku IvE był Jin-e, Wounded in Battle, Red Hunger Fang i jakoś dziwnym trafem nie zawładnęły polami bitew od skutych lodem wybrzeży Alaski do najodleglejszych wysepek Oceanii... Wprost przeciwnie, nie widziałem tych kart w żadnej talii (no może z raz RHF) innej niż moja bo ja od początku kombinowałem z nindżową kontrolą tego co na stole i tego co jeszcze poza stołem (vide It Was a Cat)

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #10 dnia: 2014-04-30, 10:39 »
Jak dla mnie chi death zawsze był najgłupszą i najbardziej nieprzemyślaną mechaniką w tej karciance.
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #11 dnia: 2014-04-30, 11:00 »
No nie wiem, jak dla mnie za dużo lamentowania, od początku IvE był Jin-e, Wounded in Battle, Red Hunger Fang i jakoś dziwnym trafem nie zawładnęły polami bitew od skutych lodem wybrzeży Alaski do najodleglejszych wysepek Oceanii... Wprost przeciwnie, nie widziałem tych kart w żadnej talii (no może z raz RHF) innej niż moja bo ja od początku kombinowałem z nindżową kontrolą tego co na stole i tego co jeszcze poza stołem (vide It Was a Cat)

Kufel, ja się mogę z Sejmim nie zgadzać, ale rozumiem o co mu chodzi, czego się lęka chłopina.
Z C.D. jest tak, że albo jest niszowe, niedziałające, albo nagle, po wydaniu jednej karty rozwala wszystko.
Tego obawia się Sejmi i ja te obawy rozumiem, choć, jak napisałem, w tej chwili i na tym poziomie Chi Death mnie nie przeraża.
W przeciwieństwie do Paku, mnie  ta forma uśmiercania 'generałów' rywala bardzo odpowiada (choć sam nie używam) i ma swój ninjowy klimat.
Hitomi Monroouke

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2014-04-30, 11:11 »
Kufel - see above. W Emperorze ChiDeath przeskoczył z "lol, próbujesz tym grać, wygrałem" do "ja pier, ty TYM grasz, nie mam szans" w ciągu jednego dodatku.
Hitomi (m.in.) - ChiDeath jako mechanika z założenia jest NPE. Negative Play Experience dla tych co nie wiedzą. Po drugie, omijasz standardowe zabezpieczenia postaci (attache, staty) i do skontrowania tego potrzebna jest bardzo unikatowa meta, ale nie o to chodzi. Po pierwsze, czego po raz kolejny nie najwidoczniej nie rozumie DT, przy C.D. ZAŁOŻENIEM twojego decku jest to, by deck PRZECIWNIKA nie miał w stole postaci  - czyli nie był w stanie grać. Wszelkiego rodzaju kontrolki nie czyszczą stołu tak dokumentnie, grając z C.D. wystawiasz postać w swojej turze, a na początku swojej kolejnej tury nie masz postaci. Czyli - nie możesz zrobić NIC, poza wystawieniem kolejnej postaci... Jak to działa widać było w Emperorze, który też zaczął się od kilku szmacianych akcji bitewnych.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #13 dnia: 2014-04-30, 11:22 »
Sejmi, jak już napisałem rozumiem o co Ci chodzi.
Moim zdaniem Chi Death na takim poziomie jak obecnie może być. Jako dodatek, nie jako główny pomysł na zwycięstwo.
Ty zdajesz się wiedzieć, że do tego znów doprowadzą, ja mam nadzieję, że to będzie nisza. Alternatywa, dokładnie taka jak obecnie.
Hitomi Monroouke

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2014-04-30, 11:24 »
nie cierpie chi death bo mi uwala dueling.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2014-04-30, 11:58 »
do chi killa jest:
1)Jin - siorbie powolutku i sam sie przy tym zabija
2)poison the gap - zabiera honor, wymaga paliwa (specyficzne rzeczy trzeba poupychac do decka)
3)Tairao (-2/-1 ale nie jest to token)

4)wounded in battle -> wiekszosc srodowiska gra na samuraiach. wiec moze i sie lobotomia powiedzie ale kosztem prowincji.
5)Sadao -> bitwena akcja na typie lapiacym sie pod wszyskie feary/unholy/RA/Melee
6)red hunger fang -> imo nawet nie warto tego wkladac. najprawdopodobniej ukradna/popsuja zanim zdaze uzyc.

zeby zaczac lamentowanie potrzeba powtarzalnego open/ltd ciecia chi. najgorsza opcja to reakcyjnie z combosem na powtarzalnoc (vide feniks w EE)
bitewnie -1C wszystkim tez zaboli.

bardziej brakuje jakis kart kontrolnych. rozbudowywuje sie stol na tyle dlugo ze brakuje paliwa....znaczy sie prowincji do daleszej zabawy. alternatywnie braknie czasu.
no i co najwazniejsze- masz auto lose z honor/dyshonor. dyscyplina do przemiany tokenow w tokeny +1F tez rozpizdza decka (tak w kwestii ew.mety)

ChiDeath jako mechanika z założenia jest NPE. Negative Play Experience dla tych co nie wiedzą. Po drugie, omijasz standardowe zabezpieczenia postaci (attache, staty) i do skontrowania tego potrzebna jest bardzo unikatowa meta, ale nie o to chodzi. Po pierwsze, czego po raz kolejny nie najwidoczniej nie rozumie DT, przy C.D. ZAŁOŻENIEM twojego decku jest to, by deck PRZECIWNIKA nie miał w stole postaci  - czyli nie był w stanie grać. Wszelkiego rodzaju kontrolki nie czyszczą stołu tak dokumentnie, grając z C.D. wystawiasz postać w swojej turze, a na początku swojej kolejnej tury nie masz postaci. Czyli - nie możesz zrobić NIC, poza wystawieniem kolejnej postaci... Jak to działa widać było w Emperorze, który też zaczął się od kilku szmacianych akcji bitewnych.
tez te att. bedziesz mogl sobie w pupe powkladac jak pojdziesz do bitwy, dostaniesz fear(4-5 ze stolu, 6-7 z dopalka) a kolega okura grzecznie odprowadzi wagonik do "deduś pajla"
chi death bitewny jest podobna opcja jak RA/melee. tyle ze zamiast followerow bola cie itemy.
i zdecydowana wiekszosc deckow zlozona jest na eliminowanie postaci ze stolu. w fate sa wszelkiej masci zabijaczki a nie odsylania/modyfikatory F
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #16 dnia: 2014-04-30, 12:22 »
Dzięki Quasie, za wyłożenie 'ze szczegółami' tego, o co mi chodziło.
Dokłądnie tak to właśnie widzę, i taka wizja absolutnie mnie nie przeraża.
Hitomi Monroouke

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2014-04-30, 12:30 »
Quasu, czytanie ze zrozumieniem.
Teraz Chi jeszcze nie działa. Po TSE Chi Kill też nie działał. Właściwie jeden dodatek później działał cholernie dobrze. Ten debil pokazuje, że DT zamierza dodawać karty z minusem do Chi. Czyli, rozwijać temat. Czyli, pojawią się te karty, o których pisze, że ich "brakuje". Ponieważ jak na razie zobaczyliśmy tak z 1/6 całości - możliwe, że część z tych kart będzie jeszcze w tym dodatku.

Mechanika ChiDeath jest mechaniką, która działa wcale (bo za wolno albo za mało) albo aż za dobrze (bo nie za wolno i nie za mało), inaczej się tego nie opłaca składać. Kwestia masy krytycznej. Jasne, teraz jeszcze tej masy nie ma. Do tego mechanika ta jest o tyle wredna, że do jej pełnego zadziałania (osiągnięcia masy krytycznej) wcale nie są potrzebne SAME karty z minusami do chi. Jakieś openowe/limitedowe zabijanie, wcale nie planowane jako wsparcie do C.D. nagle spowoduje, że C.D. walnie atomówką. Ale ten koleś pokazuje, że DT uważa, że nie ma żadnego problemu z Chi penalties... czyli, że niczego się nie nauczyli przy poprzednim razie, o tym jak ze sobą współdziałają w sposób "niezaplanowany" różne karty.  Jak dobrze Legenda jest testowana wszyscy wiemy.

Najdalej za pół roku AEG będzie musiał erratować karty, bo ChiDeath będzie problemem i na forumach ludzie będą na niego strasznie psioczyć. Właśnie przez swobodne podejście do tematu, które tak ładnie wypunktowałeś - "przecież nie ma do tego kart i to ma autolose z honorówką i dyshonorem. ". Następny krok to "Hej, wydajmy do tego jeszcze jedną kartę, dla tych co lubią ChiDeath, złożą sobie funowe decki, nie?", a kolejny krok to erraty tuż przed wejściem nowego dodatku i przeprosiny Reese w których się kaja za to, że Chi Death jest taki NPE i że nie wiedzeli.

Co do honorówek i dyshonorów, nie przesadzałbym z tym autolose.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #18 dnia: 2014-04-30, 12:41 »
Sejmi, pamiętam czasy, gdy jeden duel rozpoczynał przewijanie całego decku.
Nie mogłeś zrobić nic (może był Kharmic Strike - nie pamiętam) a duelista się bawił własnymi zabawkami.
Nie oznacza to jednak, że każdy kolejny wydany duel jest zwiastunem powrotu tego kataklizmu.
Dla mnie Chi Death jak na razie się nie zazębia i brakuje wiele aby zaczął. Czy zacznie? nie wiem, ale lamentować już teraz? Chyba jednak nie.
To taka sama 'mechanika' jak każda inna, jak ją przegiąć robi się głupia i przeszkadza. Ale równie dobrze może być kolejną możliwością przy budowaniu talii.
Hitomi Monroouke

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 2014-04-30, 13:21 »
KIEDYŚ tak, najpierw jeden koks czyścił cię z ręki zmuszając do focusowania, a potem reszta dueli wchodziła jak w masło, generując chore ilośc Honoru (blade of Penance). Albo lockując ci chore ilości postaci (Saorynka). Tak czy siak opierało się to na tym, że byłeś zmuszony do wywalenia całej swojej ręki na focusowanie się w pojedynku, którego nie miałeś prawa wygrać. A następnie bez ręki mogłeś jedynie mówić "strike" na kolejne duele, tym razem od bardziej szmacianych gości (lockdown) albo nabijając honor przeciwnikowi (penance). To nie była wina dueli, tylko mechaniki, która zakładała, że focusować możesz się tylko i wyłącznie z ręki. Do jej wypaczenia potrzebne były właściwie 3 karty - gość który dobrze się pojedynkował, karta zmuszająca do focusa i nieodmawialny limitedowy duel. Ilość dueli w edycji nie miała znaczenia, grało się może ze 2-3 w decku bo reszta go po prostu zapychała.

Czyli - to nie "straszny duel" był problemem, tylko wykorzystanie efektu ubocznego mechaniki duelowej (które potem stało się mainstreamowe).

PÓŹNIEJ KIEDYŚ (i chyba o tym mówisz) nastąpiło przewijanie fate. Wówczas problemem nie był duel (nadal trzymało się ze dwa dwa - Victory or Death i coś jeszcze), tylko duelista któy mógł zagrać focus efect. Albo od razu trzy. A focus efekty przekopywały się przez twoją talię, dawały honor i jeszcze ułatwiały obronę prowincji a dodatkowo recyklowały twoje Fate. To co się działo po stronie przeciwnika kompletnie cię nie interesowało, mógł mieć choćby i 1000-kartowy deck - było to bez znaczenia, bo twoja talia nie operowała na discardowaniu talii przeciwnika, tylko jak najszybszym przewinięciu własnej. Bawiłem się tym deckiem bez w wersji bez uberrarowych dueli (takich jak VoD) i bez uberduelowych postaci (Kakita), wrzuciłem tylko i wyłącznie lasencje. Działało cholernie dobrze - właśnie przez focus efecty zagrywane przez duelistów.

Czyli - to nie "straszny duel" był problemem, tylko mechanika duelistów umożliwiająca gwarantowane granie focus efectów w połączeniu z chorymi tymże focus efectami.

Obecnie mechanika duelowa nie powoduje zrzucania przeciwnikowi ręki. Mechanika duelowa nie daje gwarancji tego, że zdołasz zagrać focus effect. Nie ma także kart, które przeciwnika zmuszają do focusowania z ręki. Są dwie karty która recyklują fate (w tym jedna 1:1 i wymaga oppose) i obie nie robią nic innego. Same focus efekty - to śmiech na sali w porónaniu z czasami, o których mówisz. Sorry, ale to nie ten klimat, by jakiś duel spowodował śmierć i zniszczenie - przeciwnik wzruszy ramionami i powie "strike" albo sfocusuje się z decku. Aby doszło do sytuacji, w której należy bać się duelu, najpierw musiało by pojawić się całe wsparcie dotyczące kółeczka samonapędzających się focus efectów. JEŻELI coś takiego by się pojawiło, pojawienie się lub nie jakiegoś nowego duelu byłoby nieistotne, ponieważ JUŻ TERAZ są nieodmawialne limitedowe duele, które mogą ten mechanizm wprawić w ruch.

Dlatego - kulą w płot, Hitomi.