Autor Wątek: Zróbmy coś! Tylko co?  (Przeczytany 17015 razy)

Seppun Chikan

• Imperial
  • experienced Personality
  • *
Zróbmy coś! Tylko co?
« dnia: 2006-09-28, 18:48 »
Fragment dyskusji z ShoutBox'a. Uprasza się o kontynuację...

[Mon 13:34] Togashi Yeti: a mnie się wydaje, że nie powinniśmy podążać torami naszego polskiego charakteru, i zamiast rozmawiać o tym, że fajnie by było coś zrobić - po prostu zacząć to robić. pomysły się znajdą, tylko trzeba chęci i kogoś kto będzie w stanie te pomysły uformować
[Mon 13:34] Togashi Yeti: i przedłożyć AEG i/lub organizatorom turniejów, konwentów itd.
[Mon 20:30] gaijin: no to ja dlatego moiwe ze chetnie bym przylozyl do czegos reke, tylko nie mam pomyslu
[Mon 20:31] gaijin: jak masz cos na mysli yeti to nie pochwal
[Mon 20:50] THE Self-Appointed Prophet of Doom: Do tego to by trzeba mieć ostry prize support . Jakiś skelp albo dwa ,może wydawca lub coś w tym stylu . nie ma w polsce wystarczajco dużo ludzi co mogło by pociągnąć taki turniej . . a taki colson rządzi . hiszpańskie ziomy rządzą. garou rządzi.
[Mon 22:17] gaijin: co to znaczy: jst za malo osob by pociagnac taki konkurs?
[Mon 22:18] gaijin: znaczy turniej (co ja pier...)
[Tue 8:12] Togashi Yeti: no ku*wa, może zamiast stękać non stop że nic nie mamy, powinniśmy zacząć robic coś, żebyśmy mieli? jak potrzebny jest sklep, to szukać, rozmawiać!
[Tue 8:13] Togashi Yeti: jak potrzebny jest dobry TO, który może załatwić prize support, to szukać i załatwiać! siedzieć na dupie i narzekać potrafi każdy.
[Tue 11:42] gaijin: no wlasnie dlatego mowie zeby moze padla propozycja jakas a nie narzekam
[Tue 12:25] Ertai: no ale co konkretnie chcecie zrobi? Zamek zbudowac? Bo nie bardzo wiem co mozna zrobic... jak aeg nie daje supportu
[Tue 12:26] Togashi Yeti: (to nie było skierowane do kogokolwiek konkretnego, tylko taki ogólny apel )
[Tue 12:26] Ertai: ktos pamieta o tym aby mu aeg plakat przyslalo?
[Tue 12:26] Ertai: A jak sie pytam czy sprowadzisz legende (w sklepie z karciankami) to oni mi odpowiadaja
[Tue 12:27] Ertai: ogolnie thx dla ludzi sprzedajacych to na polske... takie sa ceny ze nikt we Wrocku tego nie chce brac bonie zarobi na tym
[Tue 12:28] Ertai: I co mamy dziewczyny na sile zmuszac do grania? A ponadto po co ci dziewczyny w l5r (tak koniecznie) jakies kompleksy?
[Tue 19:14] jabbas: jasne. że na siłe, za kudły i do roboty
[Tue 19:15] jabbas: pamietam, jak w Wampira w Toruniu zaczęły grać 3 fajne laski, to co dzień sklep tentnił życiem, była to taka atrakcja, że...
[Tue 19:16] jabbas: poza tym jeśli jest to forma spędzania wolnego czasu, to jak najbardziej,. a dziewczyny miłym elementem spędzania wolnego czasu...
[Tue 19:16] jabbas: chociaż trzeba się wtedy myć  
[Tue 19:37] Togashi Yeti: woda, oprócz tego że jest znakomitym rozpuszczalnikiem i środkiem czyszczącym, zawiera także szeroki wachlarz minerałów
[Tue 19:38] Togashi Yeti: i substancji odżywczych. możesz więc potraktować kąpiel nie jako zło konieczne, ale jako kolejny posiłek ;]
[Wed 7:45] Ertai: Tylko jabbas co zostaje wtedy kiedy dziewczyny ida do domu?  Bo chyba nie karcianka  
[Wed 9:28] Togashi Yeti: męska przyjaźń ;D;D;D;D;D
[Wed 10:15] THE Self-Appointed Prophet of Doom: ta ja to już swoje robie . plakatów nie ma trza AEG nie robi. Trza se samemu zrobic . Fajne grupy na świecie robiły tak w czasie kotei.. Jak nie ma sklepów z l5r to dupa nic sie nie ruszy bo nowych graczy nie bedzie . A mówią że europa to teraz prężny ryn
[Wed 10:17] THE Self-Appointed Prophet of Doom: ek dla l5r . a Andrzej Chawlisz to nadal jest naszym head bounty hunterem ? Po w stanach to jest jakaś zmowa milczenia , nie wolno się o niego pytać.
[Wed 11:06] Togashi Yeti: dlaczego mnie to nie dziwi...  
[Wed 14:34] gaijin: no wlasnie. co z tym chwaliszem..aaa, Self-Appointed Prophet of Doom wiesz co?Zawisza chce sprowadzac legende. wiec jakby co moze sie pojawic sklep:)
[Wed 15:45] Ertai: NO wlasnie... jest... ja to co moge z promowaniem legendy to robie (www.daimyo.pl) ale to nie ma praktycznie nic wspolnego z legenda
[Wed 15:45] Ertai: karciana
[Wed 15:46] Ertai: Co do plakatow to swietnie... ale do tego trzeba miec umiejetnosci ichetnych ludzi.... a skoro nas w Polsce jest ze 100 (takich aktywnych graczy co np na kotei moga przyjechac)
[Wed 15:47] Ertai: to raczej zaweza nam ilosc chetnych osob
[Wed 15:47] Ertai: i ponadto co ja (my) mozemy... pisze do AEG ze mam gre, ocencie powiedzcie czy fajne, czy moze patronat byscie objeli... a tutaj echo... i tak w kolko
[Wed 15:48] Ertai: Sejmitar dostal demo decki 2 tygodnie po zaplanowanym pokazie... no wiec sorry ale z czym do ludzi
[Wed 15:48] Ertai: jak nas nie zaczna powaznie traktowac to niby jak i co mamy tutaj zrobic? A nie zaczna jak bedzie taka sprzedaz tego jaka jest
[Wed 15:49] Ertai: ile osob sprowadza boxy np z ameryki czy z niemiec... bo wychodzi taniej (sic!)... a przez to Polska spychana jest na margines
[Wed 15:49] Ertai: no i przez to nie bardzo sie liczymy (co np widac po postach na forum odnosnie braku nagrod na kotei, jak dla AEG to wszystko wporzadku bylo...i nie ma co dyskutowac)
[Wed 16:48] THE Self-Appointed Prophet of Doom: powiem tak jak w polsce nie ma nowych graczy . nikt nie zamówi boxa do sklepu jak nie zejdzie mu .
[Wed 16:49] THE Self-Appointed Prophet of Doom: nie ma karcianki w sklepach to niema też nowych graczy . bo nawet nie mają gdzie się dowiedzieć ,że taka karcianka istniej
[Wed 16:50] THE Self-Appointed Prophet of Doom: to dziwne ale legenda w polsce jest teraz w takim stanie jak w USA . określona liczba graczy to hardcorowi oldtimerzy a nowych to na palcach 1 ręki można policzyć.
[Wed 18:38] Togashi Yeti: takie trochę błędne koło; nie ma kart -> nie ma nowych, nie ma nowych -> nie ma kart...
[Wed 18:39] Togashi Yeti: niestety prawdziwe. owszem, potrzeba odważnych, którzy spróbują ruszyć L5R, ale też zgadzam się z Ertaiem, że do tego potrzeba solidnego wsparcia ze strony producenta
[Wed 20:07] THE Self-Appointed Prophet of Doom: producent to bedzie wspierał takie rynki co się już same rozwijają np hiszpania francja niemcy hollandia . bo tam się samo kręci
[Wed 20:08] THE Self-Appointed Prophet of Doom: jeżeli dobrze pamiętam to z krajów azjatyckich to dopakowana ma być australia . A Polacy jak se sami nie stworzą rynku na kilkaset osób to wsaparcia nie będzie . No chyba ,że miejscowi HBH coś zrobią .
[Wed 20:09] THE Self-Appointed Prophet of Doom: ale jak sie patrzy na to jak załatwiany był story line [chyba nikt z polksiego teamu nie zna osobiście szefów AEG ] to się smutno robi
[Wed 21:10] gaijin: no chyba Ty Self-Appointed Prophet of Doom w takim razie moglbys cos zaczac bo z tego co wiem znasz ich wiekszosc. i moglbys cos tam na dobry poczatek ruszyc..
[Wed 21:18] THE Self-Appointed Prophet of Doom: nie ja z zasady nie zajmuje się polkskim rynkime. doświadczenie wieków uczy nas ,że w Polsce mozę byc tylko gorzej . A to co najpierw wydaję się fajnym jokiem i czarnowidztwem . Ostatecznie okazuje się smutną prawdą.
[Wed 21:19] THE Self-Appointed Prophet of Doom: jak checie cos zacząć to atakujcie ich na worlds .cały team jest .
[Wed 21:19] THE Self-Appointed Prophet of Doom: możecie porozmawiać o zmianach ,czy o zwiększeniu supportu itd.
[Wed 22:11] gaijin: nie mozecie bo mnie tam na przyklad nie bedzie. tara tam jedzie?
[Wed 22:12] gaijin: ale przeciez jedzie aoshi np i on pewnie moglby cos tam wywalczyc. ikiilka innych osob pewnie tez..
[Wed 23:34] Kakita Aoshi: Ja do wczoraj walczyłem o magistra , a dzisiaj walcze o deck bo jak go w końcu przestestowałem, to mnie naszło że lany poniedziałek już był i chyba czas na zmiany w deku
[Wed 23:40] Kakita Aoshi: jak mawiał kumpel najlepszy deck powstaje 5 minut przed turniejem PPC nadchodzę  
[Wed 23:45] gaijin: walcz aoshi waaaalcz:))!
[Thu 0:06] Kakita Aoshi: bez PYSIA to nie to samo
[Thu 0:10] Kakita Aoshi: cos mi sie widzi że pójde w czwartek do najwiekszego Cofee shopu na swiecie i tam bede szukał natchnienia tylko sie boje żebym z tym natchnieniem potem wstał to może byc cięższe
[Thu 0:51] gaijin: hyh
[Thu 7:54] Ertai: No to przekazcie panom z AEG ze z takim podejsciem jakie maja to w Polsce karcianka bedzie umierac a nie rozwijac sie.
[Thu 7:54] Ertai: Starzy gracze narzekaja na karty (i slusznie), a nowi... no jak sie juz kogos wkreci z nowych
[Thu 7:55] Ertai: to potem wychodzi na to ze koles z commonow i uncommonow nie jest w stanie zrobic talii, ktora mozna wogole pograc
[Thu 7:55] Ertai: bo starzy gracze maja turniejowe decki, a nawet jak fun to z eRkami etc
[Thu 7:55] Ertai: jak ja zaczynalem grac kucem (a wcale nie byl on wtedy broken) to na commonach
[Thu 7:56] Ertai: i uncommonach mialem talie, ktore mogla powalczyc (nie mowie ze wygrac) z normalnymi graczami
[Thu 7:56] Ertai: czulo sie ze jest po co zbierac te karty, bo kazda nastepna erka to troche lepszy deck... a teraz... w decku same eRki praktycznie
[Thu 7:56] Ertai: i przychodzi ktos nowy... pyta sie ile to kosztuje.... i jak mu cena rzuce to kaplica
[Thu 7:57] Ertai: no a jak mu zloze decka z odpadkow to dostanie w 5 turze i nawet nie zdazy nic ciekawego zrobic
[Thu 7:57] Ertai: wiec czym mam przekonywac ludzi do gry? Pozostal tylko klimat.... dla tych co znaja RPGa
[Thu 7:58] Ertai: a ci jak patrza na skorumpowane crany, jednorozce z mantisami i mnostwem innych klanow
[Thu 7:58] Ertai: sojusz lwa z zurawiem (wiekszosc RPGowcow w Polsce to pierwsza edycja)
[Thu 7:58] Ertai: to tylko sie dziwia ze tam tacy idioci siedza w tym AEG  to ze niby czym mam namawiac nowych?
[Thu 7:59] Ertai: Ladnymi obrazkami na kartach? TO juz przeciez standard
[Thu 7:59] Ertai: A np taki Anchronism... tez BTCT, ale takie Mistrzostwa Polski sie odbyly
[Thu 7:59] Ertai: bylo 20 osob a zwyciezca ma za darmo: przelot, wyzywienie, zakwaterowanie i wstep
[Thu 8:00] Ertai: na mistrzostwa swiata w USA
[Thu 8:00] Ertai: Demo decki do tej gry sa takie ze bania siada (swietne, zarabiste karty)
[Thu 8:01] Ertai: support tez jest (promki tez na turnieje daja takie ze... no nie umywaja sie do tych od AEG)
[Thu 8:01] Ertai: Wiec do gry czym mam wabic? Swoimi dobrymi checiami?
[Thu 9:09] Togashi Yeti: Feromonami  
[Thu 15:46] Kakita Aoshi: czarnym pijarem  
[Thu 15:51] Togashi Yeti: i/lub Pysiem

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Zróbmy coś! Tylko co?
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-09-28, 19:49 »
no to teraz na pewno sie to urwie..

Aoshi napisal mi ze cos sprobuje pogadac podczas worldsów. Mama nadzieje że Polacy siętam odezwą jako grupa, bo pojedyncze osoby to raczej za mało..we'll see co powiedzą po zawodach.

Shinjo Drożdż

• Quartz Magistrate
  • temptation Personality
  • *
Zróbmy coś! Tylko co?
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-09-28, 22:59 »
chciałem się wybrac na worldsy głównie w celu pomęczenia troche teamu z aega niestety moje plany głównie z powodów finansowych nie mogły dojść do skutku.

Teraz prośba do tych co będą czy mogli by pogadac z nimi o ST o jego organizacji bo z tego co wiem to na tą chwile w AEGu nie można nic wtej sprawie załatwić.

Wdzięczny byłbym również za kontanty do szefostwa AEGu żeby łatwiej było załatwiać sprawy tego typu. Maile i telefony względnie komunikatory.
Unicorn Clan Samurai - Shugenja - Bounty Hunter - Defender of the Clan - Khan Oportunist - Cavalery

"Choćbym kroczył ciemną doliną, zła się nie ulękne..." bo to ja tu jestem największym skurwielem

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Zróbmy coś! Tylko co?
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-09-28, 23:49 »
Powiem tak dobry organizatory co nie boi się dać support mozę rozkręcić bardzo wiele [tak jak colson] . Teoretycznie u nas to powinien robić Andrzej Chwalisz i Wolffang , ale tego nie robi  , a  szkoda  , bo  20/30 nowych graczy mogłoby naprawdę rozkręcić interes (zamiast 4/5 boxów na miasto było by dwa razy tyle ). Co do decków na nie ultra rarach to jest jeden taki . Ratling na commonach i uncommonach kopią jak nie jeden deck na erkach.

Barrierą w tej chwili dla nowego gracza jest niestety pozimom komplikacji gry .Ten i tak był zawsze duży [ bo dwa decki] , ale teraz przy mechanikach w stylu ninjutsu , pirate , kart face up na ręce itp nie da się nic nowemy graczowi wytłumaczyć .

A tłumaczyć na tych prostych klanach [lion ,crab] to żal nowych , bo co będą jeszcze w tyłek zbierać ,aż do sezonu koteiowego?? kto wytrzyma tyle czasu ?[no dobra liony to teraz beda naprawde tier 1].
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.

Kakita Aoshi

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
Zróbmy coś! Tylko co?
« Odpowiedź #4 dnia: 2006-09-29, 00:04 »
U nas w szczecinie brakuje po prostu boosterów, w polsce szybko nie są dostepne a nie zawsze udaje sie zamówić odpowiednia ilość z zagranicy.

inna kwestia jest "smiertelność postaci w l5r i związane z tym negatywne przezycia i jeszcze kolejną kwestia supportu i organizacji turnieji.
Kakita Aoshi
Crane Clan Samurai*Bounty Hunter
"Zniszczmy całe zło, nie będzie konkurencji"

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Zróbmy coś! Tylko co?
« Odpowiedź #5 dnia: 2006-09-29, 00:09 »
Tak silny PK z tendencją do multi naprawdę [tu urzyjłem wulgaryzmu] grę w lotusie. Smutne to bo bez tych guerilla clumsy ambushy in to the darkeness ,postaci mantisowych to by nie było tak źle. A tak cały lotus stał sie edycją dla oldtimerów wyjadaczy i forsiastych netdeckerów. Niestety . To co się słyszy jak narazie o samurai edition jest zachecające [ no może po za tym ,że to mantisy dostały gencon cursem , a nie dragony . by by naval range itd] .
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Zróbmy coś! Tylko co?
« Odpowiedź #6 dnia: 2006-09-29, 00:13 »
Cytat: "THE Self-Appointed Prophet of Doom"
Barrierą w tej chwili dla nowego gracza jest niestety pozimom komplikacji gry .Ten i tak był zawsze duży [ bo dwa decki] , ale teraz przy mechanikach w stylu ninjutsu , pirate , kart face up na ręce itp nie da się nic nowemy graczowi wytłumaczyć .

A tłumaczyć na tych prostych klanach [lion ,crab] to żal nowych , bo co będą jeszcze w tyłek zbierać ,aż do sezonu koteiowego?? kto wytrzyma tyle czasu ?[no dobra liony to teraz beda naprawde tier 1].

Co Ty opowiadasz Self-Appointed Prophet of Doom? To może od razu powiedzieć im: dobra, i tak nie zrozumiecie więc może spróbujecie z Magickiem?Ja zacząłem grać w tę grę rok temu i po przeczytaniu instrukcji rozumiałem 90% tego co tam pisało bez siadania do gry. Nastepne 5% wyjaśniło się jak rozegrałm kilka partii a ostatnie 5% wytłumaczyli mi Ci co już grali/rulingi na AEGU. Czy Ty sobie przypominasz żeby w Paradoxie stało nade mną kilka osób i cały czas tłumaczyło zasady?A właśnie wtedy zaczynałem grać w legendę. Także moim zdaniem poziom trudności nie jest problemem..trzeba tylko troche czytac po angielsku

A co do Chwalisza to może ktoś w końcu powie czemu jego nie da się ruszyć i czemu nie można o nim gadać i to mimo tego że przez rok nie zauważyłem (inni pewnie też) efektów jego headbouterowania i tak w zasadzie to on moglby dla mnie nie istnieć.

[dreaming]No i jakby jeszcze ktos na Worldsach mogl spowodowac jego wypier..i wstawienie na to miejsce kogos innego. albo przynajmniej ruszyc cos w tej kwestii[/dreaming]

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
Zróbmy coś! Tylko co?
« Odpowiedź #7 dnia: 2006-09-29, 10:12 »
u nas to powinien robić Andrzej Chwalisz i Wolffang

Co do pierwszego to jak najbardziej co do drugiego to oni nie maja juz licencji na wydawanie Legendy (pomijajac ze teraz firma nazywa sie Imperium i jest to polaczony Wolf Fang z KGK).

Tylko teraz tak pomyslmy.

Sklepy biora towar od AC, i w gruncie rzeczy to tylko internetowe skepy, lub ludzie, ktorzy mieli stycznosc z karcianka  i maja swoj sklep prowadza tego sprzedaz.

Jak we Wrocku sie pytalem (zreszta nie tylko ja) czy wezma legende to za pierwszym razem wzieli... pozniej lezaly im startery (zero promocji etc) i poznali AC tak wiec na drugi raz skusisc sie nie dali.

Dalej, konwentu we Wrocku jak na lekarstwo... wiec nie bardzo jest to gdzie promowac...

A nawet jesli to mamy mniej wiecej taki podzial graczy w Polsce:

1. Gracze, ktorzy sa power gamerami (ja tutaj nie wartosciuje bo sam siebie obecnie zaliczam do tej grupy) i np. przechodza z drogich systemow (w stylu MTG) na tansze karcianki z podobnym supportem turniejowym... i z tego co sie orientuje to przesli na AGOTa... bo niby jak moge konkurowac w promowaniu legendy wsrod nich jezeli (z tego co mi ludzie mowili) turnieje sa raz w tygodniu na 20 osob a nie tak jak u nas (raz na dwa tygodnie jak sie ludzie zbiora, z czego jest od 6 do max 10 osob, bez wpisowego, ale bez nagrod... chyba ze ktos te 'zajebiste' promki liczy jako nagrody). Ale nawet jezeli takiemu power gammerowi zacznie odpowiadac klimat (sic!) to po porownaniu ceny deckow z MTG do tych z legendow wcale nie wyda mu sie ona tansza (a jest jezeli bierzemy pod uwage T2 z MTG) na poczatku... wiec ma slaby support turniejowy, mala ilosc graczy, i drogie wejscie na start, a w zamian dostaje: swietne zasady i jezeli zwraca na to uwage to fajnych znajomych... za malo zeby skusic power gammera.

2. Gracze, ktorzy skonczyli z karciankami bo zetkneli sie np. z MTG i stwierdzili ze power gamming sux, ze decki drogie, ludzie dziwni (chyba zdajecie sobie sprawe jak Magicowcy psuja nam opinie?)... etc... i namawiam takiego kogos do legendy, mowie mu ze tanio wychodzi (zalozmy ze koles moze miesiecznie 30-50zl przeznaczyc na to hobby), ze fajni ludzie, ze turnieje bezplatne, ze karty na stracie za darmo dostnaiesz (bo fajni ludzie), ze nikt tutaj nie naciaga ciebie na karty (bo fajni ludzie :P)... i koles przychodzi zaczyna grac i dostaje wpierdziel od kogokolwiek z normalnym deckiem, ktory masakruje go, rozwala na lopatki, niszczy kopie i to wszystko od tury drugiej... wiec pyta sie ile te karty kosztuja (jak ma jeszcze chec grania) no i rzucasz cena (nie zawyzona tylko np po takiej kupowales a teraz to jest warte tyle...) i koles stwierdza ze no dobra fajnie... ale znow to za drogo wychodzi, a kto bedize gral ciagle zeby przegrywac?

3. Fani legendy... ci sa rozni. Ale przewazajaca ich wiekszosc nie znosi power gamingu, to gracze, ktorym chyba najbardziej sie gold podobal (moge teraz cos popieprzyc wiec sprostujcie) i chyba jade... slabe karty, dlugie gry i full klimat... a teraz jakby zaczeli patrzec na gre to gdzie klimat? sam power gaming... i drugo turowe pojazdy...

4. Ludzie, ktorzy zaczynaja swoja przygode z karciankami... ci nie trafiaja po prostu do mnie (nas) bo l5r nie ma w sklepach, nie ma reklamu (zobaczcie sobie strone prowadzona przez AC... http://www.l5r.pl
No ale nasze fanowskie strony to tez bieda i rozpacz... i to moglibysmy zmienic, ale tez przydalby sie jakis support w sensie, np ze na naszej fanowskiej stronie pojawiaja sie karty niedostepne nigdzie indziej (cos takiego ma AC... ale jak ktos byl i widzial te preview... to wlasnie tylko ci co znaja l5r moga je znalezc)... no i tez co mamy na tej stronie dawac? Artykuly w stylu jaka l5r bylaby 'zajebista' jakby byla taka i taka?

Ja z mila checia moge w daimyo umiesci kazda informacje na temat karcianki, zaczac jakas dyspute czy debate i zaczac ludzi uczyc grac w wolnym czasie, podobny temat jest na Zimowym Dworze i Drozdz chyba sie tym 'opiekuje'... ale to przydalaby sie tez jakas pomoc...

Jezeli ktos chcialby tworzyc jakis portal tematyczny o legendzie (a wydaje mi sie ze bym zalatwil scalenie w tym portalu takich inicjatyw jak daimyo czy Zimowy Dwor), tak samo moglbym napisac czesc stron... ale jak ja mam pisac sam dla siebie i z akcentem na sam, i nikt nie bedzie swoich deckow dawal (ta wiem netdecking sux... hurray... tylko o czyms pisac trzeba prawda?), czy jakies strategie (tak wiem pro team sux... eh) czy cos kolwiek konstruktywnego na temat legendy to ok.

Wiec zalozmy ze wychodze do was z inicjatywa zrobienia takiego portalu:

Potrzebni sa:

Programisci PHP i MySQL (ja sie tutaj pisze)
Graficy (moze mi sie uda jednego zalawic)
Redaktorzy (od pisania artykulow)
Newsmani (newsy, przecieki etc)
Ludzie z kontaktami (AEG)

Wtedy mozemy tutaj zaczac umieszczac jakies banery, nakierowywac ludzi i zaczac cos robic zeby to wygladalo na jakas spolecznosc, ktora wbrew pozorom jest calkiem spora (jezeli chodzi o calosc)... bo przeciez ile brakuje komus kto gra w rpga i zna doskonale swiat legendy aby zainteresowal sie karcianka?

No nic to ja czekam na odzew z waszej strony.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Togashi Yeti

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
Zróbmy coś! Tylko co?
« Odpowiedź #8 dnia: 2006-09-29, 12:19 »
Jak szukasz redaktorów to count me in, ja zawsze naskrobać coś potrafię, jak nie o strategiach (a przynajmniej nie do wszystkich frakcji) to o storyline czy ogólnie tzw. "klimacie".

Jeśli o to chodzi, to świetnie jest to zrobione na oficjalnej stronie Magica (czytajcie dalej! naprawdę! ;)) - jest sztab ludków którzy piszą; każdy ma raz w tygodniu artykuł, i tak: jeden pisze o scenie turniejowej, inny o grze dla funu (coś dla mnie ;)), inny o całym fluffie bieżącego dodatku, inny o procesach powstawania niektórych kart (do tego trzeba już miec wtyki w DT, ale co tam ;)), jeszcze inny ciska pomysłami na nowe formaty gry i jakieś dzikie modyfikacje zasad, przy których legendowy One-Life-One-Action idzie się schować pod kałużą...

Sądzę, że gdyby udało się zebrać wystarczającą liczbę ludzi, to taka forma byłaby optymalna. Uczmy się od najlepszych ;).
Toshiro
Ronin*Samurai*Yojimbo*Storyteller*Poet*Tactician*Good Person

Kicek

• Lion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • Swarmastycznie! :)
    • Logopeda Wrocław, Gabinet logopedyczny Wrocław
Zróbmy coś! Tylko co?
« Odpowiedź #9 dnia: 2006-09-29, 12:44 »
Heh, od jakiegos czasu kusilo mnie, zeby napisac tu dlugasnego posta opisujacego m.in. jak to swego czasu rozkrecalismy lotra we wrocku i takie tam kilka innych spraw. Cos mnie jednak tknelo i postanowilem przyjrzec sie doglebniej cenom L5R w Polsce.

Tak oto wyglada zakladka L5R w "sklepiku" Gozoku: http://www.gozoku.pl/sklep/index.php?t=produkty&id_kategorii=1&id_podkategorii=0&pokaz=2
Coz za pelnia asortymentu, nieprawdaz? Nie chce mi sie tego po prostu komentowac :/

Interesujace mnie informacje znalazlem dopiero w Bardzie: http://www.bard.pl/bard/index.php?site=search&categoryQuery=301&node=301

Starter Dow - 50zl, buster 14zl.

Takoz nadchodza moje wnioski:

Oprocz robienia porzadnej legendowej stronki (co w pelni popieram i takze deklaruje swoja 'pismiennicza' pomoc),  przydaloby sie zrobic coskolwiek w sprawie obnizenia (przynajmniej troszke) cen Naszej Ulubionej Karcianki w Polsce.

Nikt nie da nam supportu, jezeli nie przelozy sie to na jakis jego wzrost sprzedazy. Ja osobiscie nie pamietam, kiedy ostatnio kupowalem jakies bustery w naszym rodzimym sklepie - duuzo bardziej oplaca sie przeca sprowadzac karty zza granicy.

(blah, cdn :P)
Pozdrawiam,
Kicek
Lion Clan Swarmmaster - Chepper's Left Hand - ex Vice Leszcz:) - inexp - unique
www.l5rNews.dvd.pl

pinokyo

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • All your base are belong to us
Zróbmy coś! Tylko co?
« Odpowiedź #10 dnia: 2006-09-29, 13:35 »
w krakowie zabralismy sie za reaktywacje l5r. jak na turniejach jest 10 osob to uwazamy ze jest malo bo sie niektorym dupy nie chcialo ruszyc. normalnie to jest po 16 osob, max chyba 20 bylo. nasz sklep (szeherezada) stara sie cos zalatwic w sprawie l5r, pozyjemy zobaczymy.
Ty mylisz, ze jestes Ben Affleck?

Wilk

Zróbmy coś! Tylko co?
« Odpowiedź #11 dnia: 2006-09-29, 13:54 »
Jak bylem w Szecherezadzie to nie moglem zastac nikogo od legendy to w ktore dni wy sie zbieracie ze macie 16 osob?

pinokyo

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • All your base are belong to us
Zróbmy coś! Tylko co?
« Odpowiedź #12 dnia: 2006-09-29, 15:28 »
we wtorki byly przez wakacje turnieje (co zreszta bylo zaznaczone w dziale 'turnieje' na forum :P). jako ze sie rok akademicki zaczyna to najblizszy turniej bede w przyszla sobote o 15 i wtedy ustalimy co i jak.
Ty mylisz, ze jestes Ben Affleck?

Shinjo Drożdż

• Quartz Magistrate
  • temptation Personality
  • *
Zróbmy coś! Tylko co?
« Odpowiedź #13 dnia: 2006-09-30, 00:41 »
Niestety w najblizszym czasie pochłonie mnie kilka innych zajęć w tym magisterka, wiec nie wiem jak bede stał z czasem.

Na tyle na ile pozwoli mi czas będe się starał wspierać projekt.
Unicorn Clan Samurai - Shugenja - Bounty Hunter - Defender of the Clan - Khan Oportunist - Cavalery

"Choćbym kroczył ciemną doliną, zła się nie ulękne..." bo to ja tu jestem największym skurwielem

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Zróbmy coś! Tylko co?
« Odpowiedź #14 dnia: 2006-09-30, 18:21 »
ja mam podobną sytuację jak Drożdż, ale jeśli tylko będę miał czas na pewno się jakoś udzielę.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
Zróbmy coś! Tylko co?
« Odpowiedź #15 dnia: 2006-10-02, 10:32 »
NO to ok.

Poniewaz nie mamy zapalonych koderow, ani grafikow to na razie znajde skrypt z jakims cms i postawie cos na probe i bedziemy to wspolnymi silami dostosowywac.

To co by bylo potrzebne na teraz to:

RPG
artykuly na temat mechaniki 3 edycji
modyfikacje do systemu
artykuly na temat sposobu odgrywania postaci/prowadzenia sesji
pomysly na przygody
fan fici
tlumaczenie opowiadan ze strony glownej legendy (na alderacu)

CCG
(tutaj bardzo na was licze)
talie i opisy
opisy kart nowego dodatku (najlepiej z samymi skanami kart skads dorwanymi calosciowo)
jakies newsy (Self-Appointed Prophet of Doom?) i plotki, ploteczki z AEG
strategie gry danym klanem
fan decki
jakis slownik terminow dla noobow...

Na stronie chcialbym zrobic rowniez mozliwosc dodawania turnieji, tak aby mozna bylo je sprawdzic via odpowiednia strona...

Jak macie jakies teksty na dysku, moze juz wczesniej cos robiliscie etc to wrzucajcie tutaj: ertai@ertai.pl

Czekam na odzew (najbardziej licze na prowodyra zamieszania czyli Self-Appointed Prophet of Doom :P)... jak jego nie bedzie... to projekt upada wczesniej niz sie zaczal...
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Zróbmy coś! Tylko co?
« Odpowiedź #16 dnia: 2006-10-02, 13:02 »
w planach jest rozbudowa forum o czesc z wymienionych dzialow... tzn. zwlaszcza jezeli chodzi o czesc literacko-newsową...
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
Zróbmy coś! Tylko co?
« Odpowiedź #17 dnia: 2006-10-02, 13:31 »
To ja proponuje zeby forum wraz z artykulami stanowilo jakas jednosc, gdzie w tym proponowanym przezemnie portalu bylyby odnosniki do konkretnych rzeczy na forum badz w innym zaplanowanym miejscu.

Kicek

• Lion Clan
  • *
  • Swarmastycznie! :)
    • Logopeda Wrocław, Gabinet logopedyczny Wrocław
Zróbmy coś! Tylko co?
« Odpowiedź #18 dnia: 2006-10-02, 13:49 »
Cytat: "Ertai"
To ja proponuje zeby forum wraz z artykulami stanowilo jakas jednosc, gdzie w tym proponowanym przezemnie portalu bylyby odnosniki do konkretnych rzeczy na forum badz w innym zaplanowanym miejscu.

A moze artykuly/strategie/talie z opisami, etc w 'portalu' (jakas nazwa by sie przydala:P), a komentarze do nich na forum? Znaczy sie, pod danym tekstem na stronie bylby link do odpowiednio utworzonego watku na forum, gdzie moznaby toto komentowac.

Wogole, mnie sie tam marzy polska wersja lavozakashy:P Nie musi byc zaawansowana graficznie, ale aktualna merytorycznie :)
Pozdrawiam,
Kicek
Lion Clan Swarmmaster - Chepper's Left Hand - ex Vice Leszcz:) - inexp - unique
www.l5rNews.dvd.pl

Kuni Jinoku

• Crab Clan
  • *
Zróbmy coś! Tylko co?
« Odpowiedź #19 dnia: 2006-10-02, 16:16 »
piszcie mnie do tego...na razie do fan-decków czy czegoś tędy;];] mam czas teraz bo klasa maturalna - nic nikt nie robi.
crab clan courtier