Autor Wątek: Onyx Edition Choice - Mantis  (Przeczytany 1465 razy)

Aramasu

• Mantis Clan
  • toolbox Personality
  • *
Onyx Edition Choice - Mantis
« dnia: 2015-05-16, 10:32 »
Na spokoju i aby nie zaśmiecać shoutboxa wyrażę swoją opinię:

1) Storychoice - osobiście dla mnie opcja nr 1 (After The Storm), co do postaci która miałaby odbudowywać klan to jestem otwarty na inne rodziny (Tsuruchi, Moshi, Kitsune) ale Thunder Dragon byłaby najlepsza.
Opcja 2 - 12 "rodzin" to nie dla mnie, Yoritomo's Alliance już było, Minor Clan Alliance mi osobiście nie pasuje. 
Opcja 3 pachnie za bardzo kolatami

2) Sposób załatwienia sprawy - średni, robienie przerwy drugi raz temu samemu klanowi? rozumiem że gdyby wywalili na edycję np. krejna to rozmiar exodusu graczy byłby na pewno większy (można było zrobić rerowy mantisowy stronghold ze zredukowaną liczbą postaci w każdym dodatku)- dodatkowo znając tendencję ST do ignorowania story wyborów które im nie pasują i to że głosowanie przez IA niekoniecznie będzie odzwierciedlać to co chcą w większości gracze klanowi to twór który im wyjdzie może być średni. Dobre pytanie zadał jeden mantis na forum AEG - co będzie jeśli w międzyczasie zmieni się DT / kolejny Brand Lead i stwierdzą że jednak mantisi nie wrócą?

3) Spokojnie rozważając to osobiście mam 2 opcje - pierwsza to walnięcie wszystkiego, oddanie kolekcji w dobre ręce i znalezienie innego hobby, druga to "przeczekanie" i zakup przez Onyx co dodatek tylko postaci do kolekcji - z zakupów boxów rezygnuję na 100%.

Jakie jest zdanie reszty polskich modliszek?

P.S. Jestem za supportem roninów

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Odp: Onyx Edition Choice - Mantis
« Odpowiedź #1 dnia: 2015-05-16, 10:42 »
Pomijając wybory storylineowe, które same w sobie są ciekawe, a skupiając się na kartach:

-  trzeba mieć na uwadze fakt, że jeśli uda się przeforsować popularność Onyx Extended to przynajmniej przez pierwszy rok będzie można grać na obecnym Strongholdzie z 20F.

- hibernacja i powrót do klimatów "najemników" to i tak o wiele lepsze rozwiązanie niż kasacja np. Ratling. Przypominać to może sytuację fanów Shadowlands Horde, którzy pomimo braku starterów mieli możliwość grania swoimi bobasami w różnych konfiguracjach od SE do EE włącznie. Owszem, były dedykowane domki, ale różnorakie hipsterskie kombinacje też się pojawiały (CrOni)? Tutaj zamiast domków sprawę mają załatwiać Senseis.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #2 dnia: 2015-05-16, 10:59 »
-  trzeba mieć na uwadze fakt, że jeśli uda się przeforsować popularność Onyx Extended to przynajmniej przez pierwszy rok będzie można grać na obecnym Strongholdzie z 20F.
A w drugim roku wychodzą kolejne strongholdy i może akurat wyjdzie mantis.
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Nieznajoma

• Mantis Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2015-05-16, 15:04 »
osobiście dla mnie opcja nr 1 (After The Storm), co do postaci która miałaby odbudowywać klan to jestem otwarty na inne rodziny (Tsuruchi, Moshi, Kitsune) ale Thunder Dragon byłaby najlepsza.
Mi się pomysł z Thunder Dragonem też podoba, ale nie chciałabym, żeby to oznaczało, że Yoritomo całkiem rozpłyną się w powietrzu.

Fakt, że domek znika (conajmniej) na czas Onyxa nie podoba mi się za to zupełnie. Zwłaszcza, że nie mogę się pozbyć wrażenia, że ma to coś wspólnego z tym, że w pudle mieści się tylko 9 starterowych puszek, a ktoś bardzo uparł się na nagi. Taki sobie powód do usuwania klanu.

Ja na tą chwilę zamierzam zrobić sobie przerwę po obecnym sezonie I wrócić jeśli wróci Mantis. Przy czym mam na myśli Mantisa, a nie nowy zlepek minor klanów z zielonym monem albo jakiś inny radosny twór.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 2015-05-16, 20:13 »
Taa, Legend of the Five Thrones (2nd edition) albo W5K : Conquest.

Co do storyline się nie wypowiem za głośno. Nie gram Modliszką, a pomysły na story zdążą się jeszcze piętnaście razy zmienić. Akurat idea noYoritomo Alliance mi się podoba; ofiara złożona przez rodzinę Yoritomo też mi klimatycznie pasuje - Mantisy mają IMO jeden z najwyższych 'Loyalty to Empire factor" w całym settingu.

Realizacja natomiast pozostawia wiele do życzenia. Zarżnięcie domku, którym gra 1/10 populacji tylko po to, by wypuścić domek Naga - really? Przerabialiśmy to parę razy i nigdy dobrze się to nie kończyło. Jeżeli nawet 9 starterów w boxie ogranicza liczbę starterów, to co przeszkadza wypuścić domek do jednego klanu jako normalną kartę w secie?

Co do wyboru klanu do obcięcia domku - to już porażka całkowita. Raz, Spider jest lepszym kandydatem, zwłaszcza przy ich planowanych machlojach związanych z aspiracjami do tronu. Spidery są klanem młodszym, ich pozycja w Cesarstwie - zarówno jako Wielkiego Klanu, jak i Klanu jako takiego - jest dość dyskusyjna. Do tego Spidery mają znacznie mniej lojalny fanbase niż Mantisy - fanboyami Spidera są często zwolennicy "ciemnej strony mocy", którzy pod jego szandarem walczą dla posmaku "strony", a nie z lojalności dla monu.  Abstrahując jednak od stronników wśród graczy - jak nie Spider, to Kuc (wyjeżdżamy  tego burdelu) albo Lew (który wyrżnie się w wojnie domowej). Obie opcje zmniejszają redundancję w militarkach, obie opcje są znacznie łatwiejsze do uzasadnienia w storyline i obie opcje pozwalają "zredukowanemu" stronnictwu rozejść się ładne po innych klanach, w zależności od indywidualnych preferencji. Taka migracja byłaby ułatwiona przez rozmydlenie lwich i kucowych "posmaczków" klanowych, jakie dokonało się przez ostatnie dwie-trzy edycje. Stronnicy Mantisa jednak nie mają gdzie pójść - klan był charakterystyczny przez swoją unikalność, którą zresztą na każdym kroku podkreślali. Taki ex-Matsu znajdzie sobie niszę w kucykach (Moto wpierdol), smokach (Mirumoto wariant) czy krabach (Hida samurai lub wręcz Hida berzerk). Tak samo miłośnik taktyków, kawalerzysta, FMJ... Ale gdzie mają emigrować piraci, awansowane chłopstwo, rybacy-weterani czy wygrzmocone kapłanki Słońca?

Jak już jednak upieramy się przy tym, że jeden domek należy uwalić i zastąpić go sensejami. Tekst o Mantisie gwarantuje co najmniej jednego sensei "mantisowego", ale sugeruje ich kilka. Lepiej byłoby zamiast "mantisowych" sensejów dać "spiderowych" - zwłaszcza, że to Spider zamierza teraz rzucić rękawicę całemu Cesarstwu... Skoro już Kanapka robi zakusy na tron, to dlaczego nie wydać jednego sensei "All Clans : Daigotsu Supporter" , który pozwoli graczom grać dowolnym klanem "po Spiderowemu" - co w dodatku ładnie się synchronizuje z wyborami dla poszczególnych klanów...

Podsumowując - intrygują mnie wybory Mantisa, ale znając historię historii i tak nic z tego nie wyjdzie. Za to wykonanie mechaniczne - fatalne.

PS : Nie mam nic przeciwko Spiderom. Uwalenie ich domku wydaje mi się najbardziej logiczne jeżeli chodzi o logistykę starterów, boosterów oraz wynikające z tego zmiany w fanbase.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #5 dnia: 2015-05-16, 21:52 »
Akurat Sejmi z profilem fanbase klanu Pająka nie trafiłeś. Jest tam naprawdę sporo nieźle zakręconych na punkcie fluffu klimaciarzy, którzy są z tym klanem od początku. I nie są to bynajmniej ex-fanatycy Hordy.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #6 dnia: 2015-05-16, 23:36 »

Dwie sprawy:

Dave (brand lead) napisał, że w onyxie mantisy będą unaligned. Więc nawet jak w extendzie będzie domek, to wszystkie nowe mantisy (których ma być 6 nie 13, co już samo w sobie jest dużym FU), będą traktowane jak unaligned, co może być problematyczne (Kitsune i proclaim np!)

Jeśli będą miały mantisią ramkę (bo ramka jest obecnie jedynym sposobem na określenie przynależności klanowej), to albo w rulbuku mantis nie będzie klanem, albo jakąś koszmarną protezę wykombinują.

Same problemy...
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2015-05-16, 23:40 »
Kempy : nom, "nie trafiłem". Jacyś klimaciarze może tam są. I tak w Spiderze jest znacznie większy odsetek "naleciałości", które siedzą w Pająku nie dla chwały klanu Pająka (mindsety takie jak  : Shurido, Hail True God Daigotsu, True Descendant of Hantei Line, Empire is Rightfully Ours, etc) ale dla innych spraw (sieroty po shadsach oraz mindsety tuu sąą zooombie, honor stat is too hard to comprehend, good personality is big force personality, i do not know who that daigotsu guy is but that ninja stronghold is amazing - what do you mean it is not legal for last 2 years, etc). Bardzo niewiele znam "Spiderów" które tylko spiderzą, za to bardzo dużo takich, które Spidera uznają za fajny drugi (trzeci) deck - DECK, nie klan, bo klanem grają zupełnie innym. W przypadku Mantisów proporcja jest odwrotna.

Tensai : wystarczy, że zachowają im ramkę (jak nagasom), ale wywalą "Mantis" z listy klanów edycji. Wtedy nawet dziedziczenie keyworda po ramce (masz mon = masz keyword klanowy) nic nie zmienia, bo postać "Unaligned" to taka która nie ma na sobie keyworda z listy klanów w danej edycji. Rozwiązanie jest najprostsze mechanicznie, chociaż dość zabawne - ta sama karta będzie non-Unaligned w 20F Strict i Unaligned w Onyx-Arc :)

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #8 dnia: 2015-05-17, 14:34 »
Przy czym mam na myśli Mantisa, a nie nowy zlepek minor klanów z zielonym monem albo jakiś inny radosny twór.
FYI Mantis zawsze był i będzie zlepkiem Minor Clanów.

Natomiast jako loyal mantis player od lat jestem bardzo podjarany wyborami. Nie mam nic przeciwko graniem unalligned. Ludzie przechodzili skasowanie szczurów, nag, hordy i grają w L5R dalej.

O ile AEG nie spierdoli mechanicznie sprawy, tak jak opisuje to Sejmitar i 'frakcja' nie będzie jakoś trasznie obsysać to dalej będę nimi grał. Jeżeli tak się nie stanie to mam już wybrany rezerwowy klan :) A może nagami będę łupał...

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2015-05-17, 15:55 »
Mantisem dziś nie gram (choć mi się przez pół CE regularnie i skutecznie zdarzało), więc konkternie się nie wypowiem na temat usuwania klanu. Ale przez analogię, jakby mi powiedzieli, że żuraw wylatuje z gry w nadchodzącej edycji to pewnie wzruszyłbym i poszedł grać Dragonem/Fenolem/Mantisem czy właściwie dowolnym innym klanem który lubię (w sumie lubię wszystkie...). Lojalność klanowa to dla mnie granie swoim klanem...  o ile się da ^^ Ale nie czuję przymusu żur albo nic!

Naturalnie to prywatna opinia i nie deprecjonuję ludzi uwielbiających swój klan ponad wszystko.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Nieznajoma

• Mantis Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2015-05-17, 20:08 »
Przy czym mam na myśli Mantisa, a nie nowy zlepek minor klanów z zielonym monem albo jakiś inny radosny twór.
FYI Mantis zawsze był i będzie zlepkiem Minor Clanów.

Nie da się ukryć, stąd słowo klucz "nowy" ;) Różnorodność w klanie zawsze mi się podobała, ale osobiście nie byłabym w stanie uznać, że przykładowo Wróbel + Nietoperz + Wilga opatrzone zielonym monem z pewnym tropikalnym owadem to nadal Klan Modliszki. Szczerze mówiąc nie widzę też żadnego powodu, dla którego miałyby nim być, ale to moje prywatne zdanie, a story rządzi się wybitnie własnymi prawami ;)

Dude

• Mantis Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • Samurai
« Odpowiedź #11 dnia: 2015-05-18, 16:50 »
Jako nowy gracz (od IE) nie będę ukrywał, że mam z tym spory problem i generalnie temat mi się nie podoba. Owszem, opcje fabularne są fajne (na razie nie skłaniam się ku konkretnej, wszystkie wyglądają ciekawie), ale sposób rozwiązania jest poniżej krytyki. Odbieram to tak, jak napisała Jane - ma być 9 pudełek, wraca Naga, więc coś musi wylecieć. Plus teorie spiskowe o nowym sposobie DT na pozbycie się navala jakoś tak brzmią prawdopodobnie :) Wnikliwie czytałem wypowiedzi reprezentanta AEG na kobune port i umówmy się, że o ile mam do gościa szacunek za szczerość wypowiedzi, o tyle ich treść jakoś do mnie nie przemawia.

W sumie wygląda to jak obecna kampania polityczna - obiecać można wszystko, tylko z dowiezieniem tych obietnic później bywa różnie.

A ja mam realny problem - Mantis jako klan podobał mi się najbardziej, absolutnie nie wiem czym teraz grać i co zbierać, a chęć do zakupów kolejnych dodatków poleciała na pysk. Nie o to chodzi że się nie da, po prostu żaden klan nie przekonał mnie do siebie w wystarczającym stopniu, żeby się na niego przesiąść. Jeżeli to jest opcja AEG do zachęcania nowych graczy, to gratuluję pomysłu...

bigrat

• Ronin
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2015-05-18, 18:38 »
Odbieram to tak, jak napisała Jane - ma być 9 pudełek, wraca Naga, więc coś musi wylecieć.

i załóżmy że AEG dotrzyma słowa ;) i po roku Mantisy dostaną znowu domek, a powiedzieli wyraźnie że strongholdy będą się ukazywać tylko w base-setach, znowu wracamy do tematu 9 starterów w pudełku...co wtedy wyleci? Przywrócą Naga tylko na rok? Czy wywalą Spidera choć mogliby go zhordzić już w Onyxie.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2015-05-18, 22:10 »
1 domek dla wszystkich.

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2015-05-19, 00:30 »
1 domek dla wszystkich.

;D

Dude

• Mantis Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • Samurai
« Odpowiedź #15 dnia: 2015-05-19, 02:13 »
1 domek dla wszystkich.

+1 :)

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2015-05-19, 10:56 »
Zorientowałem się, że tych roninowych kart pod mantisa może być całkiem sporo. Na 11 mantisowych ikon 6 uczciwie ocalono, 2 podrąbały inne klany, 1 spaczył spider. Odnoszę wrażenie, że pozostałe dwie mogą na luzie być ocalone jeśli tendencja "Mantis wins all in USA" się utrzyma. Dodatkowo modliszki zakosiły innym klanom łącznie 5 ikon oraz po przyjacielsku ocaliły Carpenter Wall.

O ile dobrze ogarniam to powinno to generować 11 "mantisowych" kart w Onyxie lub trochę później plus dwie mechanicznie około mantisowe i 2 fluffowo mantisowe karty. To nawet więcej niż mają ronini teraz ^^
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2015-05-19, 11:22 »
Oczywiście o ile wszystkie te rezultaty zrobią w Onyxie. A nie w 2020.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2015-05-19, 11:36 »

o ile w ogóle je wygenerują na poziomie kart.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #19 dnia: 2015-05-19, 18:17 »

o ile w ogóle je wygenerują na poziomie kart.

"The Icon will become a card in a future L5R set, and will feature prominently into the story of the Clan once Onyx Edition begins. "
Czyli KIEDYŚ jako karta będą ;)
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique