Autor Wątek: AGoT - Jak zacząć?  (Przeczytany 7472 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Odp: AGoT - Jak zacząć?
« Odpowiedź #20 dnia: 2016-04-19, 14:25 »
Kempy mocno ale to mocno uprosciles sprawe.

z tych pytan 95% jest bezsensownych, wynika albo z wtornego analfabetyzmu albo z niecheci do czytania zasad.
w zasadzie jest 1 ruling który jest zgodny z zasadami ale imo niezgodny z duchem i logika gry (immune to events vs. liseńskie łzy)

Z czego jakieś 25% ma odpowiedzi kilkustronicowe. Proste pytanie powinno mieć prostą odpowiedź. Jak zaczynają się tłumaczenia, to coś może mówić o źródle tego pytania. Nie wiem czy to ma świadczyć o zasadach/kartach czy o graczach?

Co do winnów : porównaj je do liczby graczy.
po drugie - taki urok wszystkich LCG. Jak masz parcie wynikowe to grasz tym co jest akurat mocne.

No raczej, przecież wiem, że nie grają LN bo są tylko "cool". ;)

z tego co sie koledzy zalili w DT tez w zasadzie graja 4 decki, reszta to klimatyczny statysta

Masz rację. Ja piję ogólnie do LCG'ów i staram się zbijać niedorzeczne argumenty o wyższości świąt.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 2016-04-19, 14:34 »
Z czego jakieś 25% ma odpowiedzi kilkustronicowe. Proste pytanie powinno mieć prostą odpowiedź. Jak zaczynają się tłumaczenia, to coś może mówić o źródle tego pytania. Nie wiem czy to ma świadczyć o zasadach/kartach czy o graczach?

wystarczylaby 1 odpowiedz, ale z uzasadnieniem
tutaj rozne ludzie odpowiadaja, i czasami gadaja od czapy.

naprawdę wiekszosc z tych pytan dotyczy fundamentalnych zasad jak timing zagrywania akcji czy okienka zagrywania akcji.

nijak sie maja do krazkowych niuansow  8)

LCG vs CCG to mozna sie zagadać na smierc. Kazda ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne.
LCG ma jedna niezaprzeczalna zalete - koszt. CCG ma swoj urok ze zdobywaniem kart, wymianami, handelkiem itd itp.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2016-04-19, 16:41 »

CCG ma swoj urok ze zdobywaniem kart, wymianami, handelkiem itd itp.

No shit. Nie wierzę, że ktoś napisał taką bzdurę. Szukanie kart, handlowanie to czysty koszmar był.
Shoju na prezydenta! :)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2016-04-19, 17:40 »

No shit. Nie wierzę, że ktoś napisał taką bzdurę. Szukanie kart, handlowanie to czysty koszmar był.

jednych to krecilo innych nie. ale to jest element ccg.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #24 dnia: 2016-04-19, 17:56 »

jednych to krecilo innych nie. ale to jest element ccg.

Dokładnie. Widać Cent nigdy nie zbierał puszek po piwie, "prospektów" z furami i naklejek ze smerfami. :P

PS. Cent dla Twojej informacji w 2014, po wyjściu IvE wydałem chyba więcej na przejazdy turniejowe niż na same karty. Włączył mi się tryb oszczędzania i okazało się, że dało się w tą grę grać bez kupowania boxów. To mi otworzyło oczy na to, że umiejętne wydawanie pieniędzy mogło zredukować koszty krążków do jakichś śmiesznych kwot. Tak, jednym klanem (równolegle militarką i honorem), ale i tak nie miałem czasu i możliwości żeby grać czymkolwiek innym więc był to układ idealny.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2016-04-20, 08:10 »
Kempy dla twojej informacji - pieniądze dla mnie, w zakresie kart, nigdy nie były problemem. Problemem było właśnie szukanie pojedynczych kart, dogadywanie się na cenę (no bo ku* bez przesady, to że masz siano nie znaczy, że jesteś wielbłądem) bo kupienie boxa w zasadzie nic nie dawało. Dystrybucja tego shitu to koszmar był.

Później też nauczyłem się z tym żyć - bezczelnie pożyczałem połowę kart od horcia ;)

LCG jest dużo, dużo wygodniejsze. Nie mówię, zaraz że lepsze bo o gustach się nie dyskutuje, ale po prostu wygodniejsze.
Na CSach grałem każdą frakcją, każdym możliwym dekiem - bo po prostu mogłem (i akurat miałem czas składać i się bawić).
Shoju na prezydenta! :)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #26 dnia: 2016-04-20, 12:04 »
LCG jest dużo, dużo wygodniejsze.

To niepodważalny fakt.  8)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #27 dnia: 2016-04-20, 17:19 »
Mam podobne doświadczenia jak Kempy.
Inwestycję kasy można zamienić na inwestycję czasu, wówczas za porównywalną pulę kart płaci się znacznie mniej (w pieniądzu). Ja w którejś tam edycji "żyłem" zapasami z poprzedniej, wymieniając się stare za nowe i dokupując tylko brakujący starterek czy dwa. Oczywiście wymagało to siedzenia w necie i przeglądania ofert innych klekcjonerów, oraz skomplikowanych transakcji wiązanych.

To, czy się komuś chce i opłaca inwestować w ten spośób czas to kwestia indywidaualna. Niektórzy lubią się (w bardzo szerokim znaczeniu tego terminu) "wymieniać ", inni traktują to jako konieczność. Co kto lubi... Jak widać, Cent nie lub :), ja doceniałem skuteczność ale byłem obojętny na urok polowania, ale są też i inni.

Na pewno LCG jest wygodniejsze pod tym względem. Idziesz do sklepu i masz playset, w dodatku kosztuje cię on mniej niż playset CCG. Czy to znaczy, że masz fajniej - to już kwestia subiektywna.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.