Autor Wątek: AGoT - Jak zacząć?  (Przeczytany 7470 razy)

I'atz'ek

• Ratling Wanderer
  • temptation Personality
AGoT - Jak zacząć?
« dnia: 2015-10-02, 21:49 »
Jak planujecie zacząć grac? Decki ze startera na początek żeby 'obczaić czym to sie je' czy od razu pełen gaz na dekach własnej konstrukcji (lub z internetu)?
« Ostatnia zmiana: 2015-10-02, 22:23 by kempy »
Squeek

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: AGoT - Jak zacząć?
« Odpowiedź #1 dnia: 2015-10-03, 10:07 »
Pewnie kilka parti deckami ze startera zeby zaczaic a pozniej netdecking :)
Ciekawi mnie to ze sa dwa formaty gry, 1 na 1 i multiplayer. Ktos wie czy oba sa rownie popularne?

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #2 dnia: 2015-10-03, 10:41 »
Ciekawi mnie to ze sa dwa formaty gry, 1 na 1 i multiplayer. Ktos wie czy oba sa rownie popularne?

Na mistrzostwach gra sie joust i melee.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

LeWho

• Mantis Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2015-10-03, 12:28 »

W Agota jedynkę nasza ekipa grała praktycznie tylko melee. Sprawa jest o tyle interesująca, że power level kart bardzo, bardzo zmienia się w zależności od formatu.

mihau

• Dragon Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2015-10-03, 14:47 »
Cześć!

Może trochę pomogę w tej kwestii.
---
W PZN mamy 1 starter do nauki dzięki uprzejmości CUBE [LINK -> http://cubecp.pl/]
A dokładniej dzięki niestrudzonym wysiłkom Lemura by jak najszybciej mieć i grać.
Gramy zatem w pon i czw. po kilka partii; tak już od ponad miesiąca.
---
Zestaw jaki zawiera starter jest ciekawy i pozwala na wiele kombinacji.
Jak wszyscy wiemy zawiera 8 frakcji + X kart neutralnych + X plotów.
Sami twórcy w instrukcji zawarli dedykowane do nauki kombinacje 2 klanów.
Są to - Lew z różą w pysku - LAN+TYR // Wilk co wpitala owoce morza STA+GRE // WężoSmok TAR+MAR // Jelonek w Nocy. BAR+NW  [Jak nic nie pokręciłem]
Decki te są predefiniowane i nie są honorowane w żadnym formacie.
_W starterze jest po jednej kopi danej postaci [normalnie max 3]
_Deck ma mieć 60 kart [to akurat się zgadza]
_Nie można mieć 2 frakcji na raz jako głównych [co dzieje się w demo dekach]

Dlatego też granie demo dekami jest jak najbardziej OK ale nie do końca oddaje istotę gry jako takiej.
Ale za to doskonale pokazuje mechanikę i uczy sposobów grania.
/Poza zasadom - Duplikatów oraz restrykcjami związanymi z dead postać >> dlatego, że jest tylko 1 kopia danego ludka/

Na początek zalecam zagranie kilka(naście) razy demo dekami.
[złożenie normalnego decka z 1 podstawi - usless]

By mieć jako taką talię [turniejową] koniecznym jest posiadanie min 2 podstawek.

---
Co do formatów nie maiłem okazji zagrać co prawda w multi ale wiem tyle:
_Gra jest bardzo długa + raczej wymaga bardzo intensywnego myślenia.
_W multi stosuje się karty tytułów jakie dają bonusy + wspierają się i zwalczają, co dodaje grze kolejnego obszaru jakiego nie ma w singlu.

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2015-10-03, 15:59 »
Opcja grania w dwoch formatach wydaje mi sie super ciekawa, o ile rzeczywiscie ludzie graja w oba. Dla mnie duzy plus za to

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #6 dnia: 2015-10-03, 16:04 »
Opcja grania w dwoch formatach wydaje mi sie super ciekawa, o ile rzeczywiscie ludzie graja w oba. Dla mnie duzy plus za to

Odezwała się dusza wąpierza. ;)

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2015-10-03, 19:48 »
Trochę tak, tylko VTES z kolei w ogóle nie wspierał gry 1 na 1, a tu mamy obie opcje. Coś jak 9999999999 gier w 1 na pegazusie ;P

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #8 dnia: 2015-10-05, 08:23 »
z doświadczenia w 1ed. śmiem twierdzić, że oba formaty są równie popularne.
GoT ma jeden z najlepszych trybów multi w karciankach stąd też i popularność tego formatu.
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2015-10-05, 12:16 »
Ja w 1ed grałem tylko multiplacki - świetna zabawna jako dodatek do browarków ;)
Shoju na prezydenta! :)

I'atz'ek

• Ratling Wanderer
  • temptation Personality
« Odpowiedź #10 dnia: 2015-10-05, 13:33 »
Czy deczory single/multi znacznie róznią się od siebie czy też można tym samym grac oba warianty?
Squeek

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2015-10-05, 13:46 »
Czy deczory single/multi znacznie róznią się od siebie czy też można tym samym grac oba warianty?

mozna grac tym samym
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 2015-10-05, 14:06 »
Można, ale w G1 decka pod multi lepiej składać oddzielnie :)
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2015-10-05, 14:36 »

Jak masz czas i chęci bo się format podoba to do multi zdecydowanie lepiej złożyć inny dek - są karty ewidentnie pod multi wydawane co w 1 na 1 ssą. Na początku pewnie tego nie będzie widać, ale im dalej w las tym będzie to bardziej widoczne.
Shoju na prezydenta! :)

Flint

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2015-10-07, 10:53 »
To może ja Was oświecę =).

1. Formaty są dwa, w Polsce oba są równie popularne, ale na świecie melee, choć grane, jest uważane za "gorsze", bo wymagające mniej skilla. Co generalnie prawdą nie jest, bo wymaga nawet więcej skilla, tylko że nieco innego.

2. Melee to kupa zabawy, i osobiście wolę je od jousta, bo daje mi więcej frajdy.

3. Decki raczej powinny być różne. W 1 edycji były różne listy restryktów* dla joust i melee, w 2 edycji pewnie będzie podobnie, jak już się listy restryktów pojawią. (* lista restryktów to lista kart, które okazywał y się bardzo mocne, szczególnie w kombinacjach z innymi; w talii można mieć tylko jedną pozycję z listy /ale w kilku sztukach, jeśli to możliwe w myśl reguł gry/).

4. Decki tym bardziej powinny być różne, że różne strategie z jousta nie działają w melee, i na odwrót.

5. Z jednej podstawki można co najwyżej złożyć demo decki. Do gry turniejowej potrzebny jest niestety Core x3. Na szczęście Chapter Packi już tylko x1.
Crab Clan • Lion Clan • Scorpion Clan • Spider Clan • Shadowlands • House Greyjoy • AGOT Paratrooper • Inexperienced • Unique
Hokus-pokus, nie masz buta, Twoja stara to Fosuta!

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2015-12-30, 16:13 »
Widzę że sporo osób się przesiadło. Jakie wrażenia?

1) Łatwiej ogarnąć temat. Po latach w krążkach troche jak przeniesienie się z motocyklu na rower.
2)Turnieje : jak na razie lokalnie. Ale liczebność cieszy : 10-20 osob.
3)Wyjściowo zaczynałem Tyrellami.....tyle ze obecnie to deck na przegrywanie. i jeszcze przez 2-3 dodatki raczej nic sie w tej materii nie zmieni. grywam tym nadal casualowo.
Turniejowo wiekszosc gier róznymi wariacjami Martelli. Chyba wymagaja najwiekszego kombinowania i daja najwiecej opcji.
Martell/Tyrell - deck na kombinowanie, resety stolu i dluga gre. Mnie nie podeszlo.
Martell/Lani - fajne polaczenie, w zasadzie uzupelniajace sie zabawki. Karzeł robi gre.
Martell/GJ - chyba najmilej mi sie tym gralo.  Dynamicznie, dosyc ofensywnie (ale nie udalo mi sie wygrac z GJ fealty)

ostatnio zaliczylem Baratheon fealty..... łoooo Boziu jakie to bylo smutnie nudne. Co prawda zestaw plotów zupelnie odmienny niz obecnie ,  smaczek w postaci dało nakopania GJ (po serii spektakularnych wtop) i wygrania gry wjazdami na oko (Bara vs Bara). Ale męczące.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Ryoga

• Phoenix Clan
  • experienced Personality
  • *
  • The Eternal Lost Boy
« Odpowiedź #16 dnia: 2015-12-31, 12:40 »
Ja na razie kombinuję lani/stark, ale z braku czasu nie turniejowo.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2016-01-06, 13:15 »
wczoraj kolejna odmiana:
GJ fealty. zagralem na turnieju z Stark/GJ (armie), Stark fealty, Stark fealty, Lanister.
ten deck jest straszny. przy 2-3 kartach neutralnych wiecej byłby potworem (nie mam miejsca na event do wyciagania lokacji). W zasadzie wszystkie gry pod kontrola, ustawiasz stol, zgrywasz TEN plot i konczysz (w zaleznosci od stawianego oporu dzieje sie to w 3-5 plot, do piatego dojechalismy tylko w pierwszej grze gdzie w pierwszej turze okazalo sie ze mialem dokladnie 0 pieniedzy i musialem przebiedowac ture tylko na setupie). W zasadzie na siekierke wjezdzalem tylko po unop. Proste jak budowa cepa. Przy czym moim zdaniem gra sie o wiele, wiele, wiele przyjemniej niz tym jelonkowym masturbatorem.

I kolejne spostrzeżenie - granie Starkiem na zabijaniu jest błędem systemowym.....nie wazne czy łącze to z krowami czy probuje sie rushu na pazdziezach.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #18 dnia: 2016-04-19, 13:11 »
http://agot.sztab.com.pl/viewforum.php?f=47

Spoko, sto pytań na pół roku przy bazie kart ok. 350 szt. (nie do końca, bo deluxe z 50-oma wzorami ledwo co wyszedł).

http://agotannals.com/annals.php

31% zwycięstw Lannisterów

#ffgrocks! :D

Zaczynam się zastanawiać kto dostanie w pierwszym roku domyślnego boosta w Legendach (DG?) a kto będzie szorował po dnie (SP?).

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 2016-04-19, 13:42 »
Kempy mocno ale to mocno uprosciles sprawe.

z tych pytan 95% jest bezsensownych, wynika albo z wtornego analfabetyzmu albo z niecheci do czytania zasad.
w zasadzie jest 1 ruling który jest zgodny z zasadami ale imo niezgodny z duchem i logika gry (immune to events vs. liseńskie łzy)

Co do winnów : porównaj je do liczby graczy.
po drugie - taki urok wszystkich LCG. Jak masz parcie wynikowe to grasz tym co jest akurat mocne.
z tego co sie koledzy zalili w DT tez w zasadzie graja 4 decki, reszta to klimatyczny statysta