Autor Wątek: L5R - czy warto w to teraz wchodzić?  (Przeczytany 972 razy)

spitamenes

• boxable Personality
  • Samurai
L5R - czy warto w to teraz wchodzić?
« dnia: 2016-05-12, 10:07 »
Mam jeszcze pytanie czy w okolicach katowic i bielska białej grają jacyś ludzie?
I czy warto jeszcze zaczynać przygode z l5r od starterów embers of war lub seeds of decay ,czy da się grać i wygrywać kartami z tych starterów(wiem że jakiś krab rzadzi ale w agocie obecnie lannisterzy też-balans to rzecz względna)pozdrawiam.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Odp: L5R - czy warto w to teraz wchodzić?
« Odpowiedź #1 dnia: 2016-05-12, 11:04 »
Mam jeszcze pytanie czy w okolicach katowic i bielska białej grają jacyś ludzie?

W Bielsku się chyba wszyscy wykruszyli. A na śląsku ekipa jest jeszcze aktywna w Jaworznie.

I czy warto jeszcze zaczynać przygode z l5r od starterów embers of war lub seeds of decay ,czy da się grać i wygrywać kartami z tych starterów(wiem że jakiś krab rzadzi ale w agocie obecnie lannisterzy też-balans to rzecz względna)pozdrawiam.

Myślę, że warto bo gra sama w sobie jest warta uwagi. Trzeba tylko postawić sprawę jasno - jeśli liczysz na aktywną scenę turniejową, mnogość eventów i kwitnącą metę to nie tędy droga. Jak sam pewnie wiesz, zamykane gry nie cieszą się w Polsce popularnością, np. Inwazja, która była LCG #1 (turnieje pod 100 osób) jest obecnie kompletnie martwa. Jedyne turnieje rozgrywane są niejako przy okazji imprez Podboju i to raz na ruski rok.

Co do starterów to zacznę może od listy wszystkich dodatków jakie wyszły do L5R:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Legend_of_the_Five_Rings_sets

Dodatki te pogrupowane są w edycje z zamkniętą pulą kart, gdzie bardzo rzadko karty z jednej edycji były legalne w następnej. Aktywna scena zawsze ogrywała bieżącą edycję, baaaardzo rzadko sięgając po starsze formaty. L5R CCG zostało zamkniętę pod koniec edycji "Ivory" (a dokładnie jej drugiej części tj. "Twenty Festivals") co spowodowało, że do tej pory skupiamy się wyłącznie na kartach od A Matter of Honor wzwyż. Jak zauważyłeś na tej liście dodatki Embers of War lub Seeds of Decay pochodzą z poprzedniej edycji - Emperor.

Ale... Jakieś półtora roku temu popularność zyskał specjalny format Modern, w którym legalne są karty od Samurai edition wzwyż. Format opiera się na zasadach z Ivory, ale ma specjalną zasadę budowania talii - oba decki muszą mieć po pięćdziesiąt kart i żadna nie może się powtarzać (to tak w skrócie). Więcej tutaj -> http://l5rmodern.com/viewtopic.php?f=2&t=2

Gdybyś chciał sobie złożyć  talie w Modern to możliwe, że na bazie starterów i kilku boosterów może dałoby się coś sklecić, ale nie ukrywam, że miałoby to bardzo słabą siłę przebicia.

Co mógłbym zasugerować. Jeśli bywasz w Bielsku, podejdź do Gnoma i łap Artura, Kaczora albo pytaj o Tomka (Ganbitsu). Jeśli masz w miarę blisko do Jaworzna to polecam wizytę w Mgle gdzie Vasquez (właściciel) od razu da Ci namiary na tamtejszą ekipę.

https://www.facebook.com/groups/1582724385303340/?fref=ts - Jaworzno L5R na FB.

Południe Polski, czyli trójkąt Katowice - Jaworzno - Kraków to obecnie jedyny aktywny obszar gdzie w miarę regularnie (raz na miesiąc/półtora) organizuje się turnieje w L5R.

Co do kupowania kart to polecam np ten wątek: http://www.chikan.pl/index.php?topic=4147.msg68361#msg68361 gdzie Bigrat za darmo (po kosztach przesyłki) rozdaje sporo kart z przeróznych edycji, co stanowi niezłą opcję na zbudowanie talii np. w formacie Modern.

W celu wypróbowania legend cyfrowo odsyłam do aplikacji Sun and Moon (http://www.chikan.pl/index.php?board=171.0) oraz na grupę zrzeszająca graczy online - https://www.facebook.com/groups/1569102869974872/
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #2 dnia: 2016-05-12, 13:01 »
W Jaworznie grywamy dosyć często, tylko w dziwnych godzinach (np 09:00-12:00 lub 20:00-23:00). Z raz w  tygodniu też w normalnych, jak napisał Kempy we Mgle.
Jak chcesz się pobawić i poznać gierkę to zapraszamy (najlepiej przez grupę FB).

spitamenes

• boxable Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #3 dnia: 2016-05-12, 14:09 »
Dzięki za odpowiedzi to pierwsze chyba zobacze online wersję i jak mi spasi to może dołącze do waszego grona.
Prawda jest taka że mam bardzo mało czasu(dziecko,rodzina ,praca)a wiem żeby być dobrym to trzeba grać(choćby online)i w sumie sporadyczne turnieje były by oki.
Druga sprawa czy można łaączyć klany ze sobą czy raczej są mono?.Wiecie kusi mnie klimat i grafiki oraz ceny dodatków które w porównaniu do lcg są tańsze oraz mam wrażenie że czuć tu wojnę i bitwy w agocie tego do końca tak nie czuć(duża abstrakcyjność)
A o startery pytałem bo jakbym kupił tak ze 4 różnych klanów to czy była by z tego jakaś w miarę dobra talia,pozdrawiam.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #4 dnia: 2016-05-12, 16:37 »
Dzięki za odpowiedzi to pierwsze chyba zobacze online wersję i jak mi spasi to może dołącze do waszego grona.
Prawda jest taka że mam bardzo mało czasu(dziecko,rodzina ,praca)a wiem żeby być dobrym to trzeba grać(choćby online)i w sumie sporadyczne turnieje były by oki.
Druga sprawa czy można łaączyć klany ze sobą czy raczej są mono?.Wiecie kusi mnie klimat i grafiki oraz ceny dodatków które w porównaniu do lcg są tańsze oraz mam wrażenie że czuć tu wojnę i bitwy w agocie tego do końca tak nie czuć(duża abstrakcyjność)
A o startery pytałem bo jakbym kupił tak ze 4 różnych klanów to czy była by z tego jakaś w miarę dobra talia,pozdrawiam.

Sugerowałbym kolejność: spotkanie na żywo -> gra online. :)

Ale jak już chcesz pograć na sieci to łap mnie na FB -> https://www.facebook.com/kempy.nezumi

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 2016-05-13, 02:16 »
albo mnie https://www.facebook.com/grzegorz.goral . Soon będę mógł podrzucić trochę nadwyżkowych kart, zmniejszam zapas kilku osób z 'all' na 'one playset' :)
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

spitamenes

• boxable Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #6 dnia: 2016-05-13, 12:26 »
Witam ponownie wczoraj odpalilem online sun and moon i niestety mieli mi kompa:( a pewnie nie ma innych portali do gry online?dalej sie wacham ale kusi mnie na jednej stronie a matter of honour za 60 zl o war of homour za 120 razem by bylo ze 400 kart moze dalo by sie cos zlozc.
Mam jeszcze ze 2 tyg na zastanowienie(robie sobie prezent urodzinowy:) ) a widzialem tez ivory rfition w pdf do druku fajna sprawa.A mysle jeszcze o agocie bo mam juz troche tego ale zobaczymy.
A propo ffg ostatnio na forum w40tys.czytalem jak mistrz usa oszukiwal(i nikt z sedziow tego nie widzial :).
Dobieral za duzo kart ale dostal bana na zaowofu do 2020 .Pozdrawiam.

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2016-05-13, 12:33 »
Dobra rada dobrych ludzi: szkoda $ w tym momencie na L5R. Spotkaj się z ludźmi na żywo, pogadaj. Talie "demo" na bank praktycznie każdy Ci złoży z tych kartonów zalegających kart - wartych obecnie często tyle co papier, na którym zostały wydrukowane.

Możesz też wydrukować sobie coś na próbę - w tym celu poszukaj tu:
http://imperialassembly.com/oracle/

Jako prezent urodzinowy spraw sobie coś fajnego :) choćby matę do L5R - ale nie karty ;)
Poczekaj na FFG i ich wersję LCG L5R - może będzie to coś grywalnego.

A jeśli chodzi o oszukiwanie w WH40k to znany temat... pomijając fakt bycia <tu bardzo niecenzuralne słowa> i oszukiwania (temat na oddzielną dyskusję - oszukiwanie w karciankach) to co najmniej dziwnym jest, że chłopek, który grał w finale nie zapytał raz czy dwa ile kart ma przeciwnik - i sam nie zauważył tego.
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #8 dnia: 2016-05-13, 13:10 »
Prawda leży gdzieś po środku.

Można sobie kupić A Matter of Honor, Honor and Treachery, Battle of Kyuden Tombo, The Currency of War, War of Honor czy którykolwiek Siege jako zamkniętą grę. Po prostu bardzo ładnie wykonaną grę karcianą.

Chociaż w opinii Kozia jest ukryta jedna ważna informacja - karty będą zupełnie nic warte (oprócz niewątpliwych walorów estetycznych), jeśli nie będziesz miał lub nie będziesz chciał z kimś grać. Pojadę truizmem - gra jest żywa dopóki jest z kim grać.

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #9 dnia: 2016-05-13, 13:51 »
Btw. truzimu Kempy.
Często tak grywacie z Tafitem (rozumiem że w L5R)?

Może bym się kiedyś do Was kopsnął. Daleko nie ma.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #10 dnia: 2016-05-13, 14:01 »
Btw. truzimu Kempy.
Często tak grywacie z Tafitem (rozumiem że w L5R)?

Może bym się kiedyś do Was kopsnął. Daleko nie ma.

Rzadko to znaczy tak co drugi, trzeci piątek bo na co dzień mieszka i pracuje w Krakowie. Zresztą teraz, ku mojej rozpaczy, to już tylko w Conquest chce mu się pykać.

JNQ

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2016-05-13, 21:02 »
Zresztą teraz, ku mojej rozpaczy, to już tylko w Conquest chce mu się pykać.

Gdybyśmy wpadli i "odświerzyli" mu myślenie to może nabrałby znowu ochoty? ;)

Tafit

• Spider Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • Depilator Umysłów
« Odpowiedź #12 dnia: 2016-05-13, 21:16 »
Zresztą teraz, ku mojej rozpaczy, to już tylko w Conquest chce mu się pykać.

Gdybyśmy wpadli i "odświerzyli" mu myślenie to może nabrałby znowu ochoty? ;)

Mam nadzieję, że to nie siła argumentów przeciwko argumentowi siły. Brzydzę się przemocą. : )
"Our Strength is fear. It destroys the weak"

Darboh

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • Monk
Miso-no miso-kusai-wa jo-miso-ni arazu.

spitamenes

• boxable Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #14 dnia: 2016-05-14, 15:00 »
Witam macie chyba racje lepiej poczekać na wersje lcg,na razie zostane przy agocie a za rok sie go opyli i zmieni klimat ,pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi na moje pytania,cześć.

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #15 dnia: 2016-05-14, 15:26 »
Az tak drastyczny bym nie byl.
Wpadnij do nas, zobacz jak to wyglada, zagraj. Kazdy z nas ma po kilka talli o roznym stopniu skomplikowania i udostepni Ci jakas do grania.
Gra jest naprawde warta tego by dac jej szanse. Tym bardziej ze obecnie nie wymaga zadnych nakladow finansowych.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #16 dnia: 2016-05-15, 00:52 »
Witam ponownie wczoraj odpalilem online sun and moon i niestety mieli mi kompa:( a pewnie nie ma innych portali do gry online?dalej sie wacham ale kusi mnie na jednej stronie a matter of honour za 60 zl o war of homour za 120 razem by bylo ze 400 kart moze dalo by sie cos zlozc.
Mam jeszcze ze 2 tyg na zastanowienie(robie sobie prezent urodzinowy:) ) a widzialem tez ivory rfition w pdf do druku fajna sprawa.A mysle jeszcze o agocie bo mam juz troche tego ale zobaczymy.
A propo ffg ostatnio na forum w40tys.czytalem jak mistrz usa oszukiwal(i nikt z sedziow tego nie widzial :).
Dobieral za duzo kart ale dostal bana na zaowofu do 2020 .Pozdrawiam.

Jak kupować dla siebie to :
A Matter of Honor - szybko się znudzi. Dwóch graczy, ani jednego więcej, żadnych rewelacji w taliologii. Obie talie na łomot. Równie fajne (i lepsze) talie dostaniesz na jakimś spotkaniu na żywo. Zalety : za relatywnie niski koszt dostajesz 2 gotowe decki (plus 50+ kart losowych), całość jest Ivory legal, czyli prawie w całości legalne w szerszym towarzystwie (które akurat nie gra w Modern/Big/whatever). Wady : monotonne, mało zróżnicowane. Odradzam.
War of Honor - ma opcje. Cztery różne talie, czyli 6 różnych wariantów gry kto z kim, do tego talie zrobione pod WoH są mniej łopatologiczne niż w AMoH i robią kilka rzeczy na raz, a nie tylko jedną. Daje znacznie więcej frajdy z gry, poznaje się więcej opcji, a w razie czego można zagrać w kilka osób. albo z 4 talii zrobic zmodyfikowane 2. Zalety : dużo, różnie, możliwy multiplayer, daje większy posmak mechaniki niż AMoH, kilka fajnych kart które znajdziesz tylko w WoH (dla kolekcjonerów ;) ). Wady : drogie (płacisz za dołączoną planszę), karty praktycznie wyrotowały z 'bieżącej' edycji. Uwaga - zawiera kilka sztuk kart grywalnych tylko w wariancie WoH (czyli multiplayer z planszą). Polecam.
Siege: Heart of Darkness - ma więcej opcji :) Trzy talie plus talia 'tych złych' (niegrywalna w L5R, element gry Siege). Mniej talii i kart niż w WoH (czyli tylko 3 warianty grania 1 na 1), ale takie same zalety (wiele talii, kombinowanie, więcej smaków). Do tego dochodzi możliwość grania w 'siege', nawet na dwóch graczy (jeden 'zły', drugi równocześnie za 2-3 graczy) czyli mechanika L5R, ale próba złojenia tyłka 'tym złym'. Legalność praktycznie taka sama jak w AMoH. Polecam, bardzo.
Siege : Clan War - j.w. (identyczne założenie boxa, ale inna 'przygoda'), ale dochodzą unikatowe karty - ikony Legendy w postaci Gromów. Legalność 'współczesna', czyli o oczko lepsza niż S:HoD. Uwaga - strongholdy nie są 'legalne' w standardowej rozgrywce, co nie powinno być problemem w jakiś domowych rozgrywkach. Polecam najbardziej.

Do tego dochodzi drukowanie proxów z Oracle i granie na tym. Też opcja.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.