Autor Wątek: L5R LCG - oficjalna zapowiedź i pierwsze info  (Przeczytany 89479 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Odp: L5R LCG - oficjalna zapowiedź i pierwsze info
« Odpowiedź #100 dnia: 2017-04-21, 11:44 »
Jak sobie sprawdziłem, Dahlman dwa razy meldował się w Koteiowym Top 4, 2009/2010 (SE/CE). Jak wspomniał, zostawił L5R na etapie Celestiala, więc nie miał pewnie styczności z zajebistym Emperorem. A szkoda, może by zobaczył jak powinno wyglądać prawdziwe zgrabne mechanicznie L5R z soczystym laniem się po pyskach. Lotusa też nie widział, więc zapomnijcie o wesołych kartach z rodzaju Broad Front, hehe.

---

Co do wywiadu. Dobrze, że ziomki przynajmniej wyglądają jak nerdy, a socjopatycznego Frencha to bym się pewnie wystraszył gdybym miał z nim jechać sam w przedziale nocnym pociągiem (ulubiony klan: Skorpion, sporo tłumaczy). Do tego środkowego nie mam ani krzty zaufania, potrafił zjebać design kart w tak prostej grze jak Conquest a i sam do końca nie wiedział jak niektóre z nich działają (odsyłam do streamu z MŚ).

Czyli panowie zrobili zupełnie nową grę w oparciu o czysty koncept dwóch talii. Wcale im się nie dziwię, że nie chcieli ryzykować i pokierowali projekt zgodnie z designem, którym się bawią od lat czyli challenge/struggli. Tłumaczenia tokenów Fate i przemijania nadal nie rozumiem, wersja AEG była typową amerykańską wizją dla amerykańskiego nerda któremu obce są takie górnolotne filozofie. Przypuszczam, że przeciętnemu euro-amerykaninowi trudno zrozumieć ogólny orientalny koncept przemijalności, ale może chłopcy mają jakiś głębszy plan żeby uderzyć z tym w rynki daleko wschodnie. Ale po ostatnich, sporych problemach z AGoTem w Chinach, śmiem wątpić. Jak czytałem opinie medżikowców, keyword Vanishing nie był za bardzo lubianym, (był użyty tylko w jednym bloku, 10 lat temu i nigdy nie wrócił), a tu mamy praktycznie to samo.

Koncept konceptem, ale sednem każdej karcianki są, uwaga, karty. Czekam, uwidzim. Znając FFG cudów się spodziewam, nie wiem jeszcze tylko co będzie OP z CS. PT plotkował, że kuc.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Hanzo Hattori

• blank Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #101 dnia: 2017-04-21, 12:39 »
to dwójka co lubi grac skorpionem i feniksem mi sie nie podobają . nie chce być w ich skórze w wielkie prezentacji w sierpniu .

ostatnie ostrzeżenie - ogarnij się i zacznij pisać po polsku. popraw swoje poprzednie posty żeby dało się zrozumieć komunikat. następny taki bełkotliwy post wylatuje i dostajesz bana  - twój admin
« Ostatnia zmiana: 2017-04-21, 13:16 by horror »

Darboh

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • Monk
« Odpowiedź #102 dnia: 2017-04-21, 13:07 »
Dueling involves a challenge between two characters based on those character's stats (military or political). Each player will make a bid on their honor dial to add to their participant's stat. This works just like the bid in the draw phase: the higher bidder gives honor equal to the difference to the lower bidder. The character with the higher total stat at the end wins, with consequences determined by the card that started the duel. -ED

Niech mi ktoś wytłumaczy na czym może polegać strata honoru po wygranym pojedynku i jego zyskanie po jego przegranej? Tak fabułowo, w odniesieniu do realiów Rokuganu i średniowiecznej Japonii? Coś mi się widzi że honor w wersji lcg to "honor".
Rozumiem że karta może tą głupotę korygować. Ale mechanicznie głupota zostaje głupotą. Kolejny abstrakt.
Miso-no miso-kusai-wa jo-miso-ni arazu.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #103 dnia: 2017-04-21, 13:35 »
Użył nieprzewidzianych kodeksem bushido sztuczek aby wygrać pojedynek który powinien był przegrać bo np. przeciwnik był lepszy (miał lepszy stat początkowy w duelu)
Tamten przegrał ale zachował honor.
Easy.

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #104 dnia: 2017-04-21, 13:40 »
Użył nieprzewidzianych kodeksem bushido sztuczek aby wygrać pojedynek który powinien był przegrać bo przeciwnik był lepszy.
Easy.

Czyli zakładasz, że każdy samuraj z założenia wygrywa pojedynki używając brudnych sztuczek. Tricky. ;)

PS. Czy mechanizm uzyskiwania honoru z "obstawiania" nie przypomina wam trochę tej karty? To by się nawet zgadzało Dahlman > Crane > SE/CE  ;D

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #105 dnia: 2017-04-21, 13:47 »
Użył nieprzewidzianych kodeksem bushido sztuczek aby wygrać pojedynek który powinien był przegrać bo przeciwnik był lepszy.
Easy.
Czyli zakładasz, że każdy samuraj z założenia wygrywa pojedynki używając brudnych sztuczek. Tricky. ;)
?
Kwestia osobistej interpretacji. Raz może to być zatrute ostrze (że parch z niskim statem dajac 5 honoru pokonuje koksa z wysokim statem dajacym 1 honoru) - wtedy strata jest duża. Innym razem może być to wykorzystanie drobnego rozproszenia przeciwnika (przy bardziej wyrównanych statach i bidach).
Faktem jest że każdą wariację na temat można wyjaśnić idąc tym tokiem rozumowania.
Stay on the possitive side :)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #106 dnia: 2017-04-21, 13:55 »
Easy.
?
Kwestia osobistej interpretacji. Raz może to być zatrute ostrze (że parch z niskim statem dajac 5 honoru pokonuje koksa z wysokim statem dajacym 1 honoru) - wtedy strata jest duża. Innym razem może być to wykorzystanie drobnego rozproszenia przeciwnika (przy bardziej wyrównanych statach i bidach).
Faktem jest że każdą wariację na temat można wyjaśnić idąc tym tokiem rozumowania.
Stay on the possitive side :)

Tracę honor bo jestem od kogoś z założenia lepszy. Nie, nie kupuję tego. Dlatego czekam na akapit z instrukcji tłumaczący tą niezgrabność.

Ryoga

• Phoenix Clan
  • experienced Personality
  • *
  • The Eternal Lost Boy
« Odpowiedź #107 dnia: 2017-04-21, 14:01 »
"Obaj samuraje mierzą się wzrokiem, oceniając swoje szanse na wygraną. Chwila napięcia, oczekiwania na pierwszy ruch, płatki wiśni opadają dookoła.

- Jesteś zwycięzcą, Mirumoto-dono. - Jeden z nich niespodziewanie pochyla głowę, oddając zwycięstwo lepszemu, zachowując twarz i zapobiegając rozlewowi krwi."

Czy coś w tym stylu przychodzi mi na myśl, chodź jak to miałoby działać w przypadku pojedynku na śmierć i życie nie mam pojęcia.

Pomimo tego uważam takie rozwiązanie kwestii pojedynków jako idiotyczne. Zredukowanie czegoś tak ważnego jak honor w świecie Rokuganu do mechanicznej roli zasobu którym kupczymy na licytacjach wywołuje u mnie spory absmak.

Ledóch

• Scorpion Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 2017-04-21, 14:13 »
Ja jestem ostrożnym optymistą  :) Faktycznie gra pewnie będzie mniej... jakby to... ekstremalna (brak "jadę w 4" itp ) ale moim zdaniem będzie znacznie bardziej interaktywna. Bardzo bym chciał interaktywny dyshonor i myślę że jest na to szansa. Trochę faktycznie gra będzie taka "ze średniego segmentu", taka "dla wszystkich", ale czy to źle? Nie sądzę... w każdym razie ccg od Ivory przestało mi się podobać :P
Tak sobie myślę że zamiast permanentnych personek i znikających prowek mamy znikające personki i permanentne prowki więc z grubsza jest podobnie, może trochę bardziej stabilnie, więc niech tam.
Będę grał:)
Zmieniłem nicka, bo ponoć Fealedhrel ciężko wymówić, hihi :)

Kask

• Dragon Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: 2017-04-21, 14:16 »
Czołem, jak przystało na smoka, siedzę na dachu i dumam ;) I na razie wychodzi mi coś takiego:

1. L5R 2.0 czy L5R TCG? Tu odpowiedź jest prosta L5R TCG, stare krążki nie wrócą, smutne że nie przez to, że były złą grą, ale dlatego że w pewnym momencie AEG nie potrafił dostosować tej gry do współczesnego rynku. Coś jak GW i WHB, w dużym uproszczeniu. Mając to za sobą na nowe krążki patrzę jako na nową grę, która w wielu miejscach nawiązuje do poprzedniczki (4 prowincje,  2 deki, układ gry) i to co widzę, mi przynajmniej ułatwi przestawienie się ze starego na nowe. I fakt że te podstawowe mechaniki zostały, jest dla mnie dużym plusem.

2. Nowości, FATE. Przyznam że, w momencie czytania tego za pierwszym razem, było WTF??, ale im dłużej jestem z tym pomysłem tym bardziej mi się podoba. Jest to pewnie związane ze zmianą nazwenictwa, bezimienni przychodzą i odchodzą(1-2 rundy), a imienne postacie zostaną na dłużej (2-4) czyli praktycznie przez całą grę (3-6 tur średnio), przez co ich wpływ na grę będzie jeszcze bardziej widoczny. Mam tylko jedną obawę/niejasność, ile pt Fate, dotaje postać po opłaceniu bazowego kosztu, jeśli tyle ile kosztuje czyli np. Mirumoto Prodigy (2), zaczyna z 2pt to podpiszę się pod tą mechaniką całkowicie, jeśli po opłaceniu kosztu dostaje 1 fate, a za resztę se dopłać... Kami trzymajcie mnie.

3. Bidowanie, tu mam mieszane uczucia, z jednej storny, podoba mi się koncepcja chcesz żeby coś było zrobione dobrze, musisz poświęcić na to trochę honoru, z drugiej strony jeśli ta mechanika będzie za często stosowana, może poważnie spowolnić grę, na razie mamy 2 przykłady (draw i duel)

4. Ogólnie. Jestem mocno zaciekawiony, nowości mi nie przeszkadzają i chętnie się z nimi zapoznam, tak więc przynajmniej na podstawkę i pewnie jakiś month pack, jestem kupiony. Ale co będzie dalej z tym związkiem, zobaczymy.

Na razie znamy bardzo pobierzny obraz nowej mechaniki i stanowczo za wczesnie (jak dla mnie) by wydawać osąd na tą grą, będę więc cierpliwie siedział na dachu jakiegoś samuraja, szukając dalszego oświecenia.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: 2017-04-21, 14:18 »
Tracę honor bo jestem od kogoś z założenia lepszy. Nie, nie kupuję tego. Dlatego czekam na akapit z instrukcji tłumaczący tą niezgrabność.

Wrecz przeciwnie kempy, jesli jestes lepszy (czyli masz lepszy duel stat) to zyskasz honor, gdy slaby przeciwnik sprobuje sie z Toba zrownac. I odwrotnie, jesli masz przewage ale postawisz za duzo to mozesz stracic honor za pastwienie sie nad biednym leszczem po drugiej stronie.
To bedzie najlepsza mechanika jesli duele nie beda patrzec tylka na twoj wynik, ale tez czasem na to o ile wygrasz! Mozesz pognebic przeciwnika o 5, ale bedzie to uznane za niehonorowe...

Chlopaki podeszli do duelingu w troche inny sposob niz tradycyjnie w Rokuganie. Honor jest zwiazany nie z rezultatem pojedynku, a raczej z tym jak sie Twoja postac zachowywala (czyt. czy postawila duzo ponad swoje mozliwosci, czy polegala tylko na printed value).

Fluffowo to calkiem zabawna (choc nie do konca przystajaca do legendowego lore'a ) koncepcja.

Nie zebym byl jakims wielkim fanem tego rozwiazania - jest znacznym uproszczeniem wzgledem starych dueli, ktore byly niemal gra w grze, ale staram sie dostrzec jakies pozytywy ^^

PS: Sory za brak polskich znakow, pisze z niemieckiej klawiatury w labie  :-X
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 2017-04-21, 14:46 »
Wrecz przeciwnie kempy, jesli jestes lepszy (czyli masz lepszy duel stat) to zyskasz honor, gdy slaby przeciwnik sprobuje sie z Toba zrownac. I odwrotnie, jesli masz przewage ale postawisz za duzo to mozesz stracic honor za pastwienie sie nad biednym leszczem po drugiej stronie.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #112 dnia: 2017-04-21, 15:08 »

Gif znany i lubiany. Przyznaję, źle zrozumiałem te pojedynki.

Na koniec i tak dodam, że Fantasy Flight Games i tak musi upaść. Dziękuję. :)

kamron6

• Scorpion Clan
  • blank Personality
  • *
  • Samurai
« Odpowiedź #113 dnia: 2017-04-21, 15:09 »
Ja to rozumiałem w drugą stronę, czyli tracisz honor bo wykonujesz sztuczki, oszustwa, zagrania poniżej pasa, które ci pomagają, ale jednocześnie mogą stać kontrastem do honorowego podejścia przeciwnika etc.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 2017-04-21, 15:19 »
[...]Przyznaję, źle zrozumiałem te pojedynki.
Na koniec i tak dodam, że Fantasy Flight Games i tak musi upaść. Dziękuję. :)
Peace Zią :)
Oby tylko zdążyli sprzedać prawa do AEGa znowu :P

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #115 dnia: 2017-04-21, 17:18 »
Tutaj album z wyciętymi samymi grafikami kart: http://imgur.com/a/9tama

Hanzo Hattori

• blank Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #116 dnia: 2017-04-21, 17:54 »
bordelands defender(krab) ma 3 militarne  3 polityczne  + fashion +4 polityczne  . wiec moje postac ma 7 polityczne  ,żurawie bójcie się a skorpiony uciekajcie. mysle ze inne klany tez mogę podobne rezultaty osiągać. jeszcze licze akcje z postaci i rąki .   

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #117 dnia: 2017-04-21, 18:06 »
bordelands defender(krab) ma 3 militarne  3 polityczne  + fashion +4 polityczne  . wiec moje postac ma 7 polityczne  ,żurawie bójcie się a skorpiony uciekajcie.

Jeśli tylko będzie się dało używać kart z tej talii z pominięciem wymogów klanowych, bo [...] Fashion wygląda na to, że jest w kolorach Crane.

Hanzo Hattori

• blank Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #118 dnia: 2017-04-21, 18:13 »
tak ale karty z fata moze mieszac w ograniczonej ilości , myślę ze złoje to ilość kart w twoim facie

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #119 dnia: 2017-04-21, 18:44 »
tak ale karty z fata moze mieszac w ograniczonej ilości , myślę ze złoje to ilość kart w twoim facie

Tylko nie wiesz czy to kimono nie jest czasem "lojalne" i ma jakiekolwiek bambusy/zwoje.