Autor Wątek: L5R LCG - oficjalna zapowiedź i pierwsze info  (Przeczytany 89489 razy)

Ryoga

• Phoenix Clan
  • experienced Personality
  • *
  • The Eternal Lost Boy
Odp: L5R LCG - oficjalna zapowiedź i pierwsze info
« Odpowiedź #20 dnia: 2017-04-19, 20:55 »
Jak patrzę na to jako gracz CCG to widze to jako trochę płaskie i pozbawione głębi. Wygląda to tak jakby ktoś przyciął L5R i wrzucił zhaburgeryzowaną, kolorową wersję gry, dostosowaną do every day graczy. Na razie tyle bo za mało pokazane i może jest tam sporo głębi w środku.

Jednak jeśli wyłączę tryb gracza emperor edition i spojrzę na to jako osobną grę to jestem nawet nieco zaintrygowany, bo wygląda to na fun gierkę z fajnymi pomysłami.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 2017-04-19, 21:36 »
IMO pierwsze zapowiedzi całkiem niezłe. Mogli to znacznie bardziej pieprzyć.
Niektóre zmiany są kosmetyczne (np Military Victory de facto takie samo); na papierze wygląda na bardziej zbalansowane (nie ma już "przegrałeś bitwę=przegrałeś grę", mechanika chyba wyklucza blitza)
Mogę przeżyć bez oświeceniowej wygranej. Tak samo jak bez "nieśmiertelna ciufcia rozjeżdżająca 4 prowincje".
Spoko (choć to pewnie bardziej decyzja finansowa niż jakiś wielki ukłon) że sporo starych grafik się przewija. W LCGowym tempie wydawania mogą w całą edycję wydawać tylko kartony ze starymi obrazkami

Storyline cut mnie odpowiada. Od dłuższego czasu brnęło to w jakiś oparach absurdu. Jak wrócą konkretnie do "story choice" jako nagrody to byłoby ekstra.

Mechanika chyba do potestowania. Więcej nie bardzo jest co powiedzieć bo to by wymagało spoilera kart.

BTW, "dawniej to była legenda"... generalnie wszystko dawniej wydaje się lepsze. Ale ost edycje miodność miały koszmarną.  SE - fajna, CE- wyścig zbrojeń, EE kulminacja zbrojeń. I potem reset do poziomu "to ja dodam 2 do siły".
No i oczywiście gra była taka zajebista i w tak dobrych rękach że graczy z każdym rokiem przybywało. LNG byli na każdym rogu, ba, na każdym turnieju poznawałeś wiele nowych twarzy.
L5R była jak ta przysłowiowa Igła...którą Niemiec (AEG) sprzedawał ze łzami w oczach.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2017-04-19, 21:43 »
plaskie to jakies. nie czuje zachwytu. nie przemawia do mnie koncepcja dokladania tokenow do postaci i robienie z tego kluczowej decyzji.  powrot do korzeni na plus - ciekawi mnie jak duzy wplyw beda mieli gracze na storyline i w ktorym kierunku sie potoczy.

z tego co rozumiem to postaci beda w obydwu dekach?

pozniej na spokojnie przeczytam jeszcze raz co napisali.
Dynasty Deck fills their provinces with characters and holdings[...]
 Conflict Deck consisting of tactics, maneuvers, followers and attachments

Także zostaje tak jak było.

Do postaci i tak się mało przywiązywałeś bo jedna zła bitwa i koniec gry także akurat tą zmianę (na papierze) oceniam na plus.
To, że prowincje nie znikają też spoko bo pozwala na bardziej wyrównaną grę (przynajmniej w teorii).

In a game of Legend of the Five Rings: The Card Game, your cards are divided between two decks. The first is the dynasty deck, which contains your characters and holdings, like those shown above.

The second deck is your conflict deck, which has a mix of characters, attachments (including weapons, followers, equipment, and other conditions), and events. Between your two decks are four face-down province cards (as shown below), and protecting these provinces is essential to maintaining your strength and defeating your opponent.

takie znalazlem. ale to moze byc zwyczajny blad.

z tej perspektywy jeszcze jest pokazane nowe l5r  https://www.fantasyflightgames.com/en/legend-five-rings-showcase/

grafiki Krzyztofa Ostrowskiego tez ciesza :)

rozumiem ze numerki pod strongholdem oznaczaja fate i honor a to plus dwa oznacza przyrost co ture czy cos innego?

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2017-04-19, 21:52 »
Bardzo lubię, że najprawdopodobniej będzie mechanika z androida - ileś tam influenca i można dokładać zabawki od wrogów ;)
Shoju na prezydenta! :)

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #24 dnia: 2017-04-19, 21:57 »
rozumiem ze numerki pod strongholdem oznaczaja fate i honor a to plus dwa oznacza przyrost co ture czy cos innego?

Raczej stawiałbym ze 2 to siła prowincji a te na dole to faktycznie fate, startowy honor i influence do brania kart z innych frakcji.

Raczej stawiałbym że karty pod prowincjami dają dodatkowe efekty i możliwie zwiększają jej siłę.
Zaczerpinięte z intenetu:
"Province cards offer different strengths and abilities, and choosing your provinces is an important part of deckbuilding. Furthermore, when a province is broken, it does not disappear, preventing a “snowball effect” that weakens a player who starts losing provinces."

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2017-04-19, 22:22 »
Mogli zepsuć bardziej, a tak to jak najbardziej do wypróbowania.
Najbardziej mnie cieszy zostawienie dwóch talii - nawet jeśli rozgrywka będzie płaska to jest element synergii decków.
Ciekawy honor, chociaż bardzo mnie zastanawia granie honorówką (oczywiście postaci jeszcze nie pokazali), ale jedna karta na turę i przeżyj do uciułania 25 honoru.

Pamiętam czarnowidztwo jakie krążyło nad nową grą, czego to nie zwalą. A tu, jak na razie, nie musi być aż tak źle.
Ja wchodzę.
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2017-04-19, 22:30 »
Znalazlem jeszcze takie:
https://www.fantasyflightgames.com/en/legend-five-rings-showcase/?edit_off

Rozwiązanie prowincji na duży plus.

pattom

• blank Personality
« Odpowiedź #27 dnia: 2017-04-19, 23:00 »
Z tego co czytam weteranów CCG to L5R LCG nie wygląda źle :-)

Zapraszam do dzielenia się opiniami na:

https://www.facebook.com/groups/L5RLCGPL/

Kris

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2017-04-19, 23:27 »
Jeśli dobrze czytam odnośnie konfliktów: Możesz zainicjować maks. dwa: jeden militarny i jeden polityczny. Jeden konflikt to jedna bitwa na jednej prowincji. Czyli nie można już w jednej turze pojechać naraz dwóch prowek np. tylko militarnie?
To słabo.
Czyli klany czysto militarne (Lion) albo czysto polityczne (Phoenix) mają od razu w plecy, bo bez jakiś fikuśnych efektów nie są w stanie zrobić szybkiego wpierdolu i są bardzo odsłonięte w jednym konflikcie na wrogów, którzy mają balans w postaciach :(

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2017-04-19, 23:55 »
No... 3 core sety trzeba kupić :) Ktoś to przewidywał wcześniej?
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

Hanzo Hattori

• blank Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #30 dnia: 2017-04-20, 00:11 »
grałem od diamentu ale ostatnie 2 lat odpuściłem. to juz było za duzo jak na mnie na najbardziej mnie zabijały Proksy . 3 setów startowych  to normalne na ffg.

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #31 dnia: 2017-04-20, 00:15 »
Zobaczyłem. Nie podoba mi się. Wygląda na strasznie splycone i częściowo skalkowane w z GotA (włącznie z layoutem i układem kart postaci). Do tego wszystko wskazuje na to, że w strategiach/akcjach żegnamy uniwersalność a wchodzimy w znane z GotA rozwiązanie z akcjami tylko dedykowanymi dla frakcji. Dla mnie potężny minus mocno ograniczający możliwości swobodnego budowania talii. Tak więc czuję się na nie. Czuję że tej nowej Gry nie czuję. Jestem rozczarowany. Nie zaskoczony.
Czy będę grał? Tak, przynajmniej core setami. Dam szanse. Bo w coś grać trzeba a pomysłu na coś innego brak.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 2017-04-20, 00:18 »
No... 3 core sety trzeba kupić :) Ktoś to przewidywał wcześniej?
Tak. W każdej LCG od FFG było to wymagane do pełnego playsetu.
Wcześniej wspominali tylko że 2 powinny wystarczyć do grania na poziomie competetive. Czas pokaże.

I to ma by zarzut? Ze gra byla przez to czasem (w zaleznosci od edycji) szybka i zwiezla? Nie odpowiedziales na pytanie o doswiadczeniu turniejowym i edycji.
Bardzo dobry zarzut bo gra była, jak to ładnie ująłeś; w zależności od edycji, płytka i tempa jak tetsubo.
Wycieczki personalne sobie możesz darować imho bo jest to dyskusja o zapowiedziach a nie przechwalanie kto ile turniejów w skasowaną grę ma na koncie i kto w skasowaną grę wygrał więcej kart... żenua

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #33 dnia: 2017-04-20, 00:38 »
(...)Czyli klany czysto militarne (Lion) albo czysto polityczne (Phoenix) mają od razu w plecy, bo bez jakiś fikuśnych efektów nie są w stanie zrobić szybkiego wpierdolu i są bardzo odsłonięte w jednym konflikcie na wrogów, którzy mają balans w postaciach :(

Krab, "Borderlands Defender", 3 kasy za 3/3. Jednorożec, "Border Rider", 2 kasy za 2/1. Lion, "Matsu Berserker" 1 kasy za 3/0 oraz "Steadfast Bushi" - też 1 kasy za 1/1. Do tego bonus za bycie honorowym, kolejne oczko do obu statów. Specjalizacja (tania) kontra uniwersalizm (drogi). "Nie są wstanie" i "są bardzo odsłonięte"? Bez przesady. 
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Darboh

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • Monk
« Odpowiedź #34 dnia: 2017-04-20, 00:43 »
Zobaczyłem. Nie podoba mi się. Wygląda na strasznie splycone i częściowo skalkowane w z GotA (włącznie z layoutem i układem kart postaci). Do tego wszystko wskazuje na to, że w strategiach/akcjach żegnamy uniwersalność a wchodzimy w znane z GotA rozwiązanie z akcjami tylko dedykowanymi dla frakcji. Dla mnie potężny minus mocno ograniczający możliwości swobodnego budowania talii. Tak więc czuję się na nie. Czuję że tej nowej Gry nie czuję. Jestem rozczarowany. Nie zaskoczony.
Czy będę grał? Tak, przynajmniej core setami. Dam szanse. Bo w coś grać trzeba a pomysłu na coś innego brak.

Uff, już myślałem że coś nie tak ze mną, że pewne "gotocizny" mi się tutaj zaraz rzuciły w oczy. Czekałem czy ktoś je również zauważy :)
Miso-no miso-kusai-wa jo-miso-ni arazu.

Hanzo Hattori

• blank Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #35 dnia: 2017-04-20, 00:52 »
ale będzie można mieszać akcie będzie można mieszać wiec nie jest tak zle. bo wydajni się dobrze bo nie będzie zaduzo tych samych fetów deków. wiec nie bedzie juz połowy deków z odsyłaniem lub przychodzeniem do bitwy. a cie gota jest trocha podobna  ale jest 250 kart wiec będę karty naturalne weic bym tak nei marudził ze bede tylko klanowe wiec  Jar Jar więcej optymizmu w tym proszę.     

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 2017-04-20, 00:54 »
@Admin, wywalcie proszę oftop do innego wątka bo zaśmieca temat.

@Reszta ludzi ciekawych, ktoś słusznie zauważył że na kartach prowincji w prawym dolnym rogu jest mon ringowy (Void na pheoenixowej i water na neutralnej). Ciekawe do czego? Ja obstawiam konieczności pocisku z tym ringiem żeby zniszczyć.

Mój typ do 'glory' - ilość darmowych fate tokenów na postaci jak ją wykupujemy z prowincji.

Hanzo Hattori

• blank Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #37 dnia: 2017-04-20, 00:58 »
mysle ze mon fali to znaczy neutralne karty.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 2017-04-20, 01:01 »
mysle ze mon fali to znaczy neutralne karty.
To w prawym górnym.
W prawym dolnym masz co innego i to jest znak 'ring of water'. Na prowincji phoenixa masz znak klanu phoenixa w prawym góym a w prawym dolnym 'ring of void'

Hanzo Hattori

• blank Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #39 dnia: 2017-04-20, 01:24 »
przepraszam to było postec neutralna . a kart akcji nie pokazali.
ccg na turniejach robiło się to.
- żebyś był sam na polu walki lub zabic jako pierwszy . strata w pierwsze fazie gry postaci zmieszało twoje szanse na wygraną drastycznie .
co do teczowosci jak patrze na dyplomatów z ccg to sam mrok i ciemnosc . Tak sam jak w słodkie  żurawiczance w swoich zbrojach paradnych na polu wali
co do ręki ze tracisz karta i cała twoje taktyka idzie w odstawka i nie umiesz bez tej karty grac lub stworzyć  nowe taktyka na gra to znaczy ze jestes słaby .