Autor Wątek: Adept of Shadows + Togashi Yokuni  (Przeczytany 4891 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Adept of Shadows + Togashi Yokuni
« dnia: 2017-08-09, 02:03 »

Wyszła taka mała ciekawostka, oficjalnie potwierdzona, o której warto wspomnieć.

Jeśli Yokuni skopiuje umiejętność Adept of Shadow to może z niej skorzystać i wrócić na rękę pomimo, że jest kartą Dynasty. Co ciekawe, może być później z tej ręki zagrany jak każda inna postać w decku Conflict.

Nie rozstrzygnięto jeszcze w jaki sposób traktować kartę na ręce w zupełnie innym protektorze w przypadku wymogu losowego odrzucenia karty (np. z Ring of Earth).  8)

DarbimusPrime = Brad Andres

https://twitter.com/darbimusprime?lang=pl
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Adept of Shadows + Togashi Yokuni
« Odpowiedź #1 dnia: 2017-08-09, 09:52 »
Debile.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #2 dnia: 2017-08-09, 10:12 »
Debile.
Czemu?
Mi tam się bardzo podoba takie rozwiązanie
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2017-08-09, 10:42 »
Mieszanie kart z różnymi reversami w ramach wspólnej puli zakrytych kart? Mam na taki design jedno określenie - debile.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #4 dnia: 2017-08-09, 13:59 »
Moim zdaniem nie przejdzie combo. Karta nie należy do tego decka więc powinna być usuwana/lądować odrazu w odpowiednim discardzie. W ekstremalnej sytuacji nie będziesz mógł jej zagrać bo nie jest kartą z conflict decku.

Gdzieś mi się wydawało ale jest napisane że w confict decku i na ręce mogą być tylko 'conflict karty'.

Jeżeli to oficjalny ruling i to podtrzymają to są debilami.

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2017-08-09, 14:00 »
Mieszanie kart z różnymi reversami w ramach wspólnej puli zakrytych kart? Mam na taki design jedno określenie - debile.
To akurat proste - na turniejach i tak rewersy kart muszą być zakryte w jednobarwnych koszulkach.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #6 dnia: 2017-08-09, 14:01 »
Moim zdaniem nie przejdzie combo. Karta nie należy do tego decka więc powinna być usuwana/lądować odrazu w odpowiednim discardzie. W ekstremalnej sytuacji nie będziesz mógł jej zagrać bo nie jest kartą z conflict decku.

Gdzieś mi się wydawało ale jest napisane że w confict decku i na ręce mogą być tylko 'conflict karty'.

Cycu, przeczytaj pierwszy post i rzuć okiem na skrinszot z Dischorda prosto od designera tej gry. Dodatkowo na FB zgłosiło się kilku ziomków, którzy wysłali zapytanie do FFG i dostali oficjalne odpowiedzi. Tak, to tak działa.

To akurat proste - na turniejach i tak rewersy kart muszą być zakryte w jednobarwnych koszulkach.

Tak jak w AGoT każdy deck może być w innych koszulkach.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2017-08-09, 14:05 »

Cycu, przeczytaj pierwszy post i rzuć okiem na skrinszot z Dischorda prosto od designera tej gry. Dodatkowo na FB zgłosiło się kilku ziomków, którzy wysłali zapytanie do FFG i dostali oficjalne odpowiedzi. Tak, to tak działa.
Czekam zatem na FAQ. Discord/FB jest żadną oficjalną informacją o zasadach działania kart.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #8 dnia: 2017-08-09, 14:09 »

Czekam zatem na FAQ. Discord/FB jest żadną oficjalną informacją o zasadach działania kart.

Grasz w AGoT od lat i wiesz, jaki system działa w FFG. Pytania o działania kart wysyła się OSOBISCIE korzystając z odpowiedniego maila, po czym przychodzi do Ciebie odpowiedź. Tak działają praktycznie wszystkie strony zbierające klaryfikacje. Przepisują to co się dostało od designerów.

No to powtarzam, ludzie nie dawali wiary i znalazło się kilku, którzy wysłali takie zapytania, a wszyscy dostali te same odpowiedzi.

Jak nie wierzysz to proszę bardzo: https://www.fantasyflightgames.com/en/more/customer-service/ rozwinać zakładkę Rules Question i wpisać pytanie po czym poczekać z pół dnia.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2017-08-09, 14:14 »
Jeszcze trochę i trzeba będzie powołać Polskie Stronnictwo Rozsądnych Rulingów, w którym napiszemy zasady L5R od nowa, porządnie i po prostu będziemy grać w swoją grę - niech się FFG kisi we własnym sosie i oparach obłędu.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2017-08-11, 20:17 »
Głupie, inna koszulka to akurat wybór gracza, znając swoje karty można założyć jednakowe i siĘ męczyć ;)
Aha - jeśli chodzi o design są debilami :)
Shoju na prezydenta! :)

Jaszczur

• boxable Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #11 dnia: 2017-08-14, 14:51 »
To jest rulling Brad'a więc jeszcze daleka droga od końcowego ustalenia (mam nadzieję).
Kolega Brad jest spoko, ale z zasadami był trochę na bakier (mi zasędziował źle w półfinałach MŚ mimo że dotyczyło to jego rulingu z FAQ który się ukazał niewiele wcześniej :) ). Trzeba poczekać na oficjalne stanowisko - wierzę z Nate :)

Pozdr

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #12 dnia: 2017-08-14, 17:17 »
Trzeba poczekać na oficjalne stanowisko - wierzę z Nate :)

Brad palnął to na Dischordzie. Zaś maile z odpowiedzią na to pytanie były podpisane przez Frencha.

Maniek

• Phoenix Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2017-08-19, 12:39 »
The Jade Rule

If the text of this Rules Reference directly contradicts the text
of the Learn to Play book, the text of the Rules Reference takes
precedence.
If the text of a card directly contradicts the text of either the
Rules Reference or the Learn to play book, the text of the card
takes precedence.

Jak na moje ruling Brada zostanie. Bo zgodnie z Jade Rule, karta może overruleować to co jest w rulesach i refenecach.