Autor Wątek: Toturi/Hotaru i Ringi w obronie  (Przeczytany 24774 razy)

Arkhon

• inexperienced Personality
Odp: Toturi/Hotaru i Ringi w obronie
« Odpowiedź #40 dnia: 2017-08-28, 13:30 »
@Paku
Przesadzasz i podajesz zupełnie inny przykład, który działa wprost bez żadnych kontrowersji. Jak już zostało wcześniej napisane, ringi są rulsowe i teoretycznie karta je może nadpisać.
No właśnie nie zupełnie inny. Tutaj mam abilitkę i tutaj mam abilitkę. Toturi/Hotaru pozwalają mi jej użyć, natomiast w ŻADNYM miejscu nie mają zaznaczone, że zmieniają jej tekst. Równie dobrze mogę stwierdzić, że dzięki nim mogę po użyciu Aira zabrać przeciwnikowi 8 honoru, bo czemu nie?
@Paku
Panie Kolego, znawcą aż takim (jedynie od 20 lat>190 gier, w tym >25ffg granych, wiec prawie zadne doswiadczenie) nie jestem, nie twierdzę też, że Hotaru/Toturi w ten sposob nadpisuja zasady co podales, tylko nadpisuja resolvera, czyli osobe ktora odpowiedzialna jest za odpalenie ringa, fakt Wam przyznaje, ze rulebook zaklada tylko atakera. I tu mogli by sie pokusic o zmiane wordingu.

Tak - oczywiscie Yokuni skopiuje cala napisana abitke, czyli jako attacker.
Oczywiście, nadpisuje resolvera. Więc odpalasz abilitkę, o treści "The attacking player [...]. Taka jest treść tej abilitki i nie zmieniasz jej tak samo jak w przypadku Yokuniego.

Tak, zgadza się ale jedynie w kontekscie gracza atakujacego - co juz pisalem. NIE MA w rulebooku opisanych abitek ringow w kontekscie obroncy
Tam jest wybitnie pierwsze zdanie które wytluściłem

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #41 dnia: 2017-08-28, 13:34 »
@Paku
Przesadzasz i podajesz zupełnie inny przykład, który działa wprost bez żadnych kontrowersji. Jak już zostało wcześniej napisane, ringi są rulsowe i teoretycznie karta je może nadpisać.
No właśnie nie zupełnie inny. Tutaj mam abilitkę i tutaj mam abilitkę. Toturi/Hotaru pozwalają mi jej użyć, natomiast w ŻADNYM miejscu nie mają zaznaczone, że zmieniają jej tekst. Równie dobrze mogę stwierdzić, że dzięki nim mogę po użyciu Aira zabrać przeciwnikowi 8 honoru, bo czemu nie?
@Paku
Panie Kolego, znawcą aż takim (jedynie od 20 lat>190 gier, w tym >25ffg granych, wiec prawie zadne doswiadczenie) nie jestem, nie twierdzę też, że Hotaru/Toturi w ten sposob nadpisuja zasady co podales, tylko nadpisuja resolvera, czyli osobe ktora odpowiedzialna jest za odpalenie ringa, fakt Wam przyznaje, ze rulebook zaklada tylko atakera. I tu mogli by sie pokusic o zmiane wordingu.

Oczywiście, nadpisuje resolvera. Więc odpalasz abilitkę, o treści "The attacking player [...]. Taka jest treść tej abilitki i nie zmieniasz jej tak samo jak w przypadku Yokuniego.

Tak, zgadza się ale jedynie w kontekscie gracza atakujacego - co juz pisalem. NIE MA w rulebooku opisanych abitek ringow w kontekscie obroncy
Skoro nie ma innych abilitek ringów, to czemu miałbyś odpalać inne skoro ich nie ma? :D To babol, który mam nadzieję szybko poprawią, albo poprzez zmianę tekstu Toturi/Hotaru, albo przez poprawę tekstu rulebooka. Nie zmienia to faktu, że na ten moment to niestety nie działa ;)
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Arkhon

« Odpowiedź #42 dnia: 2017-08-28, 13:38 »
@Paku
@Paku

Skoro nie ma innych abilitek ringów, to czemu miałbyś odpalać inne skoro ich nie ma? :D To babol, który mam nadzieję szybko poprawią, albo poprzez zmianę tekstu Toturi/Hotaru, albo przez poprawę tekstu rulebooka. Nie zmienia to faktu, że na ten moment to niestety nie działa ;)

No oczywiście poza faktem, że na oficjalnej stronie wydawcy widnieje, że działa ;)
Ale rozumiem Twój ból, ciekawie się, czy przeszkadza Ci też zapis odnośnie tasowania kart ?

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #43 dnia: 2017-08-28, 13:40 »
Nie trollował mnie, ( chyba znow czytanie ze zrozumieniem) był zaskoczony moim anarchizmem co zostało wyjasnione obustronnie, obaj swoje stanowisko zrozumielismy tutaj, w sumie to "nie przylapal" mnie na bledzie też.
Chcial wybitnie zaznaczyc oczekiwania wzgledem zasad poprzez dostawce nagrow a ja mu pokazalem ze oczekiwania różnią się w zależności od sceny - no big deal i obaj się tu zgodziliśmy.

Odniosłem zupełnie inne wrażenie. Byłem świadkiem tej rozmowy i jak dla mnie mplain po prostu Cię podpuszczał. Spotkałem się z tym już kilka razy. On po prostu tak ma, że często wie i zdaje sobie sprawę, że rozmówca ma rację, ale chce się dowiedzieć, czy  za stoi za tym konkretne rozumowanie czy bezmyślne kopiowanie czyichś słów/rozwiązań.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Arkhon

« Odpowiedź #44 dnia: 2017-08-28, 13:55 »
Nie trollował mnie, ( chyba znow czytanie ze zrozumieniem) był zaskoczony moim anarchizmem co zostało wyjasnione obustronnie, obaj swoje stanowisko zrozumielismy tutaj, w sumie to "nie przylapal" mnie na bledzie też.
Chcial wybitnie zaznaczyc oczekiwania wzgledem zasad poprzez dostawce nagrow a ja mu pokazalem ze oczekiwania różnią się w zależności od sceny - no big deal i obaj się tu zgodziliśmy.

Odniosłem zupełnie inne wrażenie. Byłem świadkiem tej rozmowy i jak dla mnie mplain po prostu Cię podpuszczał. Spotkałem się z tym już kilka razy. On po prostu tak ma, że często wie i zdaje sobie sprawę, że rozmówca ma rację, ale chce się dowiedzieć, czy  za stoi za tym konkretne rozumowanie czy bezmyślne kopiowanie czyichś słów/rozwiązań.

Dzięki za input. Tak, podpuszczać napewno sobie pozwolil, tak jak piszesz, chcąc się dowiedzieć co stoi za postawą moją.
Jak już napisałem, w tym przypadku anarchistyczną. A stało za tym dobro graczy, chyba nadrzędne, prawda?
No w mojej książce trollowanie to mocniejsze, negatywniejsze działanie, ale luz.

Martwi mnie troche jakie emocje i niepewnosci takie niedociagniecia ze strony ffg potrafia wywołać, ale rozumiem, że każdy cios ukochanej karciance zadany rodzi emocje

P.S  dostaniemy zaraz zapewne zedytowane rulesy, z wyciętymi  "attacking" z kazdej ability ringa i bedzie wszystko jak byc powinno i kazdy mam nadzieje bedzie usatysfakcjonowany rezultatem, jako że zamysł twórców był tu akurat jasny.

612

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: 2017-08-28, 22:46 »
Witam wszystkich, chciałem tylko napisać, że wspaniała gównoburza, świetnie się czyta, co zaś do samego tematu - nie sposób nie przyznać, że FFG dało ciała, choć akurat jeśli o nich chodzi to mogło być dużo gorzej. No ale to dopiero core set przed premierą - jeszcze się rozkręcą. Babol z Yokunim i wracaniem na rękę podoba mi się jak na razie najbardziej.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #46 dnia: 2017-08-28, 22:51 »
[...]chciałem tylko napisać, że wspaniała gównoburza, świetnie się czyta[...]
Mam to samo

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

Arkhon

« Odpowiedź #47 dnia: 2017-08-29, 13:35 »
[...]chciałem tylko napisać, że wspaniała gównoburza, świetnie się czyta[...]
Mam to samo

Dla Ciebie za free Stary, a koledze wystawimy fakture

@ponizej - dogadamy się ;) rozrywka w tych czasach droga, ale pomyślimy

612

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 2017-08-29, 14:47 »
To nie bardzo po koleżeńsku.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #49 dnia: 2017-08-29, 22:44 »
Cytat: Arkhon
Logika nakazuje traktowac osobe resolvujaca ring jako tą która wybiera i rozpatruje efekt, oczywiście brak NAM/WAM tego zapisu, zgadza się, nie podali, to oczywiste...
Tak jak zauwazyłeś na końcu tego zdania, zapisu nie podali.
I w zasadach nie ma zapisu "wszelkie watpliwości rozpatrywać jak logika nakazuje"
Plus istnieją karty mające zapis "as attacker" (Tsukune, Display of power), więc samo "resolve ring effect" nie jest wystarczające.

Odpal efekt ringu => Ring mówi attacker wybiera
Ani toturi, ani hotaru nie mają na karcie efektu, która zmienia zasady z rulebooka (per jade rule)
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

I'atz'ek

• Ratling Wanderer
  • temptation Personality
« Odpowiedź #50 dnia: 2017-08-29, 23:25 »
To jak to w końcu jest zrulowane - Toturi i Hotaru działają w obronie czy nie?

Za kilka dni 'siodło' i pewnie takie sytuacje będą miały miejsce, więc trzeba jakies rozwiązanie przyjąć. ???
Squeek

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #51 dnia: 2017-08-29, 23:42 »
To jak to w końcu jest zrulowane - Toturi i Hotaru działają w obronie czy nie?

Za kilka dni 'siodło' i pewnie takie sytuacje będą miały miejsce, więc trzeba jakies rozwiązanie przyjąć. ???

Daj im czas do piątku, może się FFG ogarnie i udzieli pełnej odpowiedzi. Na razie jest tak, że na CardgameDB, czyli stronie należącej do FFG, stoi "Best Answer" przy poście mówiącym, że nawet w obronie wybiera atakujący a nie kontroler Toturiego.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #52 dnia: 2017-08-30, 01:08 »

I jest oficjalny ruling.

Jeżeli czytamy uważnie, a uznaje że umiemy Panowie, to cały topic do śmieci :

Teraz tak.

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #53 dnia: 2017-08-30, 01:58 »
No to mam popcorn i czekam na ciąg dalszy shitstormu :)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #54 dnia: 2017-08-30, 02:06 »
No to mam popcorn i czekam na ciąg dalszy shitstormu :)

Jutro, czy tam kiedyś przed Worldsami, FFG i tak ciepnie erratą a to jest tylko chwilowy patch. A że kogoś zdenerwuje? Kogo to obchodzi?

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 2017-08-30, 09:03 »
czyli co, bo nie chce mi sie przekopywac prez caly watek jeszcze raz, Kempy mial racje, a Arkhon nie?

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 2017-08-30, 09:24 »
Na dzisiaj tak, kempego na wierzchu, moje pod wozem ;)
Zobaczymy co dalej.
Shoju na prezydenta! :)

612

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 2017-08-30, 10:07 »
Tyle tylko, że zamiast przyznać, że dali ciała, to oni w to dalej brną i przyznają, że faktycznie obaj championi nie nadają się do obrony. Chyba, że taki od początku był zamysł, tylko jakoś nie chce mi się w to wierzyć.
Wiem, że to bezprawie, ale osobiście bym ich olał i w grach dopuszczał odpalanie z championa w defensie ringu z korzyścią dla obrońcy. Fajnie, że FFG daje nam nowe karty, ale to jeszcze nie oznacza, że mają nam mówić jak mamy grać! :)

Arkhon

« Odpowiedź #58 dnia: 2017-08-30, 10:26 »
Zamysł był, aby oba czampy działały, w oficjalnym artykule pisze - że działają, devi na filmach przyznawali - ze działają.
Dali ciała z wordingiem, ostro, przyznaje.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #59 dnia: 2017-08-30, 10:48 »
Na siodle powinny działać IMHO. House ruling trzeba zrobić, że 'trigger as you were the attacking player' bo taka była intencja designera.

Pewnie będzie errata na to.

FFG są cepami za 5 groszy

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.